Kuhana repa je namirnica koja se koristi za pripremu raznih variva, juha, ali se poslužuje i kao prilog. Savršeno se slaže s mesom, ali i drugim povrćem, a najviše se konzumira zato što je zdrava za ljudski organizam. Kuhanjem repa ne gubi puno nutritivnih vrijednosti i dobar je čistač za ljudski organizam.
Najčešće se kuha i priprema korijen repe, ali su jednako ukusni i jestivi i listovi. Za razliku od korijena, listovi se najčešće blanširaju i zamrzavaju dok se korijen može kuhati i spremiti kako bi se koristio za pripremu raznih drugih jela. Kuhani korijen repe je neutralnog okusa i bezukusan, ali dodavanjem raznih začina i drugih sastojaka postaje ukusan i hranjiv. Kuhana repa se u hladnjaku može čuvati kraće vrijeme, ali je odličan odabir ako nakon posla želite brzo pripremiti neko varivo, a ne želite potrošiti dodatnih 30 minuta na kuhanje.
Karakteristike repe
Repa je dvogodišnja zeljasta biljka iz roda kupusnjača odnosno krstašica. Plod biljke je bijeli korijen koji može biti okruglog, duguljastog ili spljoštenog oblika. Najčešće je bijele boje, ali može biti prošaran s ljubičastom na vrhovima ili dnu ploda ovisno o sorti. Korijen je hrapav na dodir, ali mu kora mora biti zategnuta. Dobro podnosi termičku obradu stoga ako želite da bude mekaniji potrebno ga je duže kuhati. Zbog strukture i izgleda često se uspoređuje s ciklom ili krumpirom. Prije kuhanja korijena uklanja se lišće jer se ono puno kraće kuha odnosno samo blanšira.
Repa za preradu
Kuhana repa priprema se od Poljske repe ili Postrna repe koja se koristi u ljudskoj prehrani, ali i kao stočna hrana. Ove sorte karakterizira mali bijeli, zaobljeni, okrugao ili plosnati korijen s malim ljubičastim mrljama. Od navedene vrste u našem području najviše se uzgajaju i konzumiraju 3 sorte koje najbolje podnose termički obradu, a to su Kranjska okrugla repa, Purple top white globe i Varaždinska repa.
Kranjska okrugla repa
Ova sorta potječe iz Slovenije, ali uspijeva i našem području. Ima bijeli okrugao korijen s ljubičastim vrhom te je dobra je za kuhanje. Najčešće se uzgaja za pripremu ove zimnice te daje dobar urod. Bere se od lipnja do studenog ovisno kada ju sijete. Otporna je razne nametnike, raste u umjerenim klimama te je plod neutralnog okusa. Jestiv je korijen, ali i listovi.
Purple top white globe repa
Sorta koja nije nastala na našem području je Purple top white globe i prvotno se uzgajala u Americi. Ima okrugli bijeli korijen s ljubičastim dijelom koji se nalazi na gornjoj strani ploda. Za razliku od ostalih sorti, ova ima ljubičastu boju na drugom kraju ploda gdje raste lišće. Dobro podnosi termičku obradu i neutralnog je okusa.
Varaždinska repa
Varaždinska repa je tradicionalna sorta nastala na našem području. Slična je Kranjskoj okrugloj sorti samo što je za razliku od nje spljoštenog oblika. Korijen je bijele boje s ljubičastim vrhom te dobro podnosi termički obradu. Sije se od početka srpnja do listopada, a ako su povoljni vremenski uvjeti može se brati čak i u siječnju. Svrstava se u srednje rane sorte te je plod neutralnog okusa.
Berba i kupovina
U kulinarstvu se koriste korijen i listovi repe koji se prije konzumacije moraju termički obraditi. Korijen se može jesti sirov, kuhan i ukiseljen dok se listovi prvo moraju kuhati ili kratko blanširati. Uzgaja se kao jednogodišnje povrće i u prvoj godini se vadi korijen, ali se mogu i brati listovi. Sije se u proljeće i ljeto, a bere se krajem ljeta sve do siječnja. Korijen se vadi oko 2 mjeseca od sadnje tako da se ručno čupa ili vadi pomoću vrtlarske lopatice. Mora biti najmanje promjera 5 cm kako bi se smatrao zrelim, ali ne smije biti ni prevelik jer će tada biti žilav i drvenast.
Prije nego korijen iščupate iskopajte zemlju 5 cm oko ploda kako bi ga lakše iščupali. Korijen otresite od zemlje ili ju lagano prstima uklonite te ga ostavite da se kratko osuši na zraku. Nakon toga ga možete dalje termički obrađivati i skladištiti na suhom, tamnom i hladnom mjestu.
Korijen repe možete kupiti u supermarketu ili trgovini zdrave hrane, a dostupan je tijekom cijele godine. U zimskim mjesecima korijen mora imati i listove kako bi duže ostao svjež, a ako ga kupujete u ljetnim mjesecima to nije potrebno jer je tada sezona berbe. Lišće mora biti zelene, ljubičaste ili crvene boje, izgledati svježe i ne smije biti uvenulo. Korijen mora biti bijele boje s ljubičastim mrljama na vrhu ili dnu ploda te na dodir tvrd. Kora mora biti zategnuta i ne smije imati tragove oštećenja od insekata. Miris joj mora biti svjež i zemljan te ne smije imati naznake plijesni. Preporučuje se da ju kupujete od provjerenih uzgajivača ili na tržnici.
Recept
Repa je povrće slično krumpiru ili cikli te se priprema na isti način. Ako imate iskustva s kuhanjem navedenih namirnica onda nećete imati problema ni s pripremom kuhane repe. Dovoljno vam je korijen repe, pola sata, lonac, voda i štednjak da pripremite namirnicu od koje ćete u narednih 7 dana moći pripremiti ukusan ručak.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaća kuhana repa
Nakon što ste izvadili ili kupili korijen repe potrebno ga je termički obraditi kako bi bio jestiv. Iako se može jesti i sirov, korijen je bolje pripremati tako da se skuha i nakon toga od njega priprema neko jelo. Sirovi korijen je zemljanog i neutralnog okusa, kao i svi ostali gomolji. Zato se korijen u svega nekoliko minuta može kuhati i pretvoriti u namirnicu spremnu za pripremu variva ili juhe. Navedena količina sastojaka dovoljan je za oko 1 kg kuhane repe.
Sastojci
- 1 kg svježeg korijena repe
- Voda po potrebi
Priprema
- Korijen repe operite pod mlazom hladne vode te uklonite ostatke zemlje.
- Odrežite lišće na korijenu.
- Ako želite da se korijen brže skuha možete ga izrezati na polovine ili četvrtine.
- Očišćeni korijen stavite u lonac te ulijte vodu oko 5 cm iznad korijena.
- Lonac stavite na štednjak na laganu vatru i kuhajte oko 20 minuta ako kuhate cijeli korijen, a ako ste ga izrezali kuhajte ga 10 - 15 minuta. Provjerite je li kuhan tako da ga ubodete vilicom.
- Sklonite lonac sa štednjaka i procijediti kuhanu repu.
- Ostavite ju da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Ohlađenu skuhanu repu spremite u plastičnu posudu ili staklenku i spremite u hladnjak.
Čuvanje i skladištenje
Nakon pripreme kuhanu repu ostavite da se ohladi te ju spremite u plastične posude koje se mogu hermetički zatvoriti. Nakon kuhanja ju obavezno čuvajte u hladnjaku kako ne bi počela trunuti i sušiti se. Najbolje ju je potrošiti u roku od tjedan dana nakon kuhanja i nije prikladna za duža skladištenja. Termičkom obradom plod omekša, ali mu se ne produžuje rok trajanja već postaje lako kvarljiva namirnica. Dužim stajanjem može se početi i kiseliti te poprima ustajao miris.
U hladnjaku je obavezno držite u zatvorenoj posudi kako ne bi poprimila okus i miris druge hrane. Prije nego ju namjeravate dalje kuhati i pripremati jelo, izvadite ju da kratko odstoji na sobnoj temperaturi. Ako ste ju prilikom kuhanja narezali onda ju možete spremiti u staklenke koje obavezno morate zatvoriti s poklopcima.
Savjeti
Ako želite da vam se repa brže skuha onda ju prije kuhanja narežite na manje komade. Korijen repe je sličan korijenu cikle i krumpira, a da je kuhan znat ćete ako ga možete lako probosti s vilicom. Prije kuhanja korijen dobro operite i nikada ga ne kuhajte s lišćem jer je lišću potrebno manje vremena da se skuha.
Upotreba u kuhinji
Kuhana repa koristi se za pripremu drugih jela i često se poslužuje zajedno sa teletinom ili svinjetinom. Jako se dobro kombinira s mesom jačeg okusa te ju neki poslužuju i s divljači. Nakon kuhanja možete ju samo začiniti i poslužiti umjesto krumpira ili od nje pripremiti varivo ili juhu. Kao varivo najčešće se kombinira s grahom, ali ju možete poslužiti i s kobasicom.
Osim variva i juha dodajte ju prilikom pripreme smoothieja ili humusa te u salate. Može poslužiti i kao baza za pripremu raznih umaka ili namaza te je dovoljno da ju začinite se začinima i spremna je za konzumaciju.
Ljekovita svojstva
Repa je zdrava i nutritivno bogata namirnica, a vitamine i minerale ne gubi kuhanjem. Naziva se čistačem organizma i iz tijela uklanja štetne tvari. Korijen repe najbolje je jesti sirov, ali je tada jako bezukusan i zbog toga se ne konzumira u takvom obliku. Repa je bogata vlaknima koja smanjuju kolesterol u krvi, a pomaže i kod usporene probave. Sadrži vitamine B i C te fitokemikalije, a ima malu kalorijsku vrijednost. Kuhana repa preporučuje se za konzumaciju osobama koje žele smršaviti, ali se ujedno žele i zdravo hraniti i unositi u tijelo sve potrebne vitamine i minerale.
Foto: Nicole Lee / CC
Zimnica od repe
Odgovori