• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
kupine

Kupina

Objavljeno: 15.08.2020. Autor: Maja Z.

Ako se pitate kako i tijekom zime možete uživati u domaćim proizvodima napravljenim od kupina, u nastavku ćete pronaći svoj odgovor. Mnogi aspekti konzumacije svježih bobica izvan sezone zahtijevaju planiranje unaprijed i konzerviranje, a kupine nisu iznimka. Ako želite kupine u svojim granolama i mueslijima u prosincu, na vama je da ih ljeti konzervirate u svim mogućim i dostupnim oblicima toliko da vam potraje do sljedeće sezone berbe.

Preporučujemo početi s jednostavnim postupcima i procesima konzerviranja, a zatim dodajte nešto novo svake godine. A ako ste već iskusni u pripremi zimnice, isprobajte i kompliciranije recepte, čak i tijekom zime sa smrznutim kupinama.

Vrste zimnice od kupine

U nastavku se nalaze ideje, savjeti i recepti kako napraviti slatku zimnicu od kupine i uživati u njenom slatkom okusu tijekom cijele godine.

  • Džem od kupina
  • Kompot od kupina
  • Kupinovo vino
  • Liker od kupina
  • Marmelada od kupina
  • Pekmez od kupina
  • Sirup od kupina
  • Sok od kupina

Priprema kupina za zimnicu

Iako biste mislili da će se mekano voće raspasti tijekom konzerviranja, kupine se izvanredno drže. Otkrit ćete da su konzervirane kupine puno bolje u pečenim proizvodima od smrznutih, a također su savršene za dodavanje žitaricama za doručak, zobenim pahuljicama ili jogurtu.

Priprema za kupine nije komplicira i ne zahtijeva mnogo vremena. Ono što je najvažnije je da odaberete zdrave i neoštećene plodove.

Kupine su vrlo osjetljive, pa preporučujemo da budete što nježniji dok ih ispirete vodom. Kupine možete oprati uranjanjem u vodu ili stavljanjem u cjedilo i pod laganim mlazom oprati pod vodom iz slavine. Budite pažljivi jer će se kupine uslijed grubog rukovanja raspasti. Rasporedite ih na ručnik i pustite da se osuše nekoliko minuta.

Sušenje kupina

Sezona kupina je kratka, stoga nemojte zaboraviti napraviti zalihe. Kupine možete dehidrirati cijele i takve ih koristiti u daljnjoj preradi ili ih pretvoriti u prah. Mogu se sušiti u dehidratoru, pećnici i na suncu, odaberite način koji vam najviše odgovara i uživajte u ukusnim bobicama i tijekom zime.

Sušenje kupina u dehidratoru

Prije nego započnete prilagodite temperaturu dehidratora prema uputama proizvođača (obično se bobice suše na 55 - 60°C. Kupine namočite  u vodi i octu u omjeru 4:1 otprilike 5 minuta. Temeljito isperite bobice hladnom vodom. Obavezno izdvojite kupine koje su možda već oštećene ili bobice koje ne želite dehidrirati. Poslažite ih na kuhinjske krpe i ostavite da se potpuno osuše. Poslažite ih na pladnjeve u jednom sloju bez da se dodiruju i stavite u dehidrator na približno 18 - 30 sati, ovisno o debljini vaših kupina (ako imate vrlo krupne, njih prepolovite) i o razini vlage u vašem domu.

Nakon 10 sati kupine će početi izgledati više poput malina! Prije provjere je li gotovo, izvadite jednu ili dvije kupine i ostavite da se potpuno ohlade. Mnoge biljke se još više učvrstite kad se ohlade, pa ne nemojte provjeravati i pretpostavljati da nisu spremni jednostavno zato što drugačije reagiraju kad su topli.

Kada ih protrljate između vrhova prstiju, dehidrirane kupine će se smrviti i zvučati poput gužvanja papira. Kupine nikada ne možete previše osušiti, ali možete ih sagorjeti, pa pazite da ih ne postavite i ne izgubite cijelu seriju kupina.

Kupite također možete prije dehidriranja izblendati (svježe ili smrznute) u pire te kasnije pretvoriti u prah. Procijedite tekućinu kako biste uklonili sjemenke, a zatim gustu smjesu izlijte na pladnjeve i osušite u dehidratoru. Trebat će vam puno manje vremena, a opet će vam pružiti izvrsnu osnovu za izradu praha od kupina.

Sušenje kupina u pećnici

Sušenje kupina u pećnici dovoljno je jednostavan i odličan način da potrošite sav višak kupine koje imate pri ruci. Samo ih operite i pustite da se osuše na ručniku. Zatim ih stavite na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje u jednom sloju i postavite na najnižu razinu koju vaša pećnica može postići. Na otprilike 65°C bobice će se sušiti 6 sati.

Sušenje kupina na suncu

Sušenje kupina na suncu može uspjeti samo onima koji žive u područjima s vrućim ljetima, 3 - 4 dana od najmanje 37°C zaredom. Osim toga, trebate mrežu na kojoj ćete sušiti kupine, jer zrak treba u potpunosti cirkulirati te mreža ili gaza kojom ćete pokriti kupine kako vam ih ptice ne bi pojele. Ako su noći vlažne, obavezno ih unesite u kuću i ujutro odmah iznesite na sunce.

Blanširanje kupina

Mnogo voće ima bolji ako ga prije zamrzavanja blanširano - kratko prokuhamo. Blanširanje je postupak ubijanja enzima koji stare u voću, tako da zamrznute namirnice ne postanu drvene, stare i neukusne. Iako mnogi "stručnjaci" predlažu blanširanje svježeg voća i povrća 3 minute, pa čak i više, no u većini slučajeva će rezultirati kašom.

Rješenje? Blanširajte kupine samo 20 - 30 sekundi, ovisno o sorti kupina i veličini. Ako vam tijekom stavljanja kupina u vodu, voda prestane ključati, to znači da ste stavili previše voća. Trik je u tome da imate proključale vode i manje kupina.

Nakon blanširanja, kupine je važno ohladiti čim ga izvadite iz kipuće vode, pa prije uranjanja u kipuću vodu pripremite posebnu posudu s ledom i hladnom vodom ili jednostavno napunite sudoper hladnom vodom iz slavine i nakon vađenja iz kipuće vode odmah uranjajte kupine u hladnu vodu dok se ne ohlade. Tako ćete spriječiti da se kupine nastave kuhati. Izvadite ih i stavljajte na ručnik dok se potpuno ne osuše na sobnoj temperaturi.

Zamrzavanje kupina

Zamrzavanje bobica zapravo je tako lako da ćete se iznenaditi i bit će vam žao što to niste i prije radili. A najbolje od svega je da će vaše smrznute, domaće kupine biti bolje od kupovnih, čak i smrznutih, organskih, pakiranih borovnica, a vjerojatno i jeftinije.

Prva i najvažnija napomena je da zamrzavanje zadržava više hranjivih sastojaka hrane nego konzerviranje. Jedan od načina za zamrzavanje kupina je jednostavno uranjanje u otopinu vode i octa u omjeru 4:1 par minuta, osušite i zatim ih zamrznite.

Da biste se uspješno zamrznuli kupine, položite suhe bobice na pladanj obložen papirom za pečenje. Stavite u zamrzivač dok se bobice ne smrznu (otprilike 4 sata), a zatim ih spakirajte u vrećice u određenoj količini, na primjer 500 g. Tako ćete moći jednostavno koristiti samo potrebnu količinu smrznutih kupina.

Zamrznute kupine možete čuvati do godinu dana u zamrzivaču. Najbolji način da ih odmrznete je pustiti ih da odstoje na sobnoj temperaturi ili staviti vrećicu sa smrznutim kupinama u hladnu vodu. Tako će se kupine nježno otopiti i pustiti manje tekućine. Možete ih i odmrznuti u mikrovalnoj pećnici, ali imajte na umu da će pustiti puno tekućine i biti prilično sočni što nije nužno loše, ovisno o tome za što ih koristite.

Foto: Reginal / Pixabay

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR