Jeste li ove godine u svom vrtu posadili mnogo kupusa? Pronašli ste na tržnici odličnu ponudu, kupili kilograme i kilograme kupusa i sada ne znate što učiniti sa svime?
Ako ste ljubitelj kiselog kupusa, naučit ćete kako ga fermentirati, napraviti salamuru ili popularan sok od kupusa - rasol, kako kiseliti cijele glavice kupusa, a kako ribane te kako napraviti slanu otopinu koja će rezultirati savršenim okusima kupusa u kojima ćete uživati i tijekom zime.
Vrste zimnice od kupusa
Istražili smo sve mogućnosti pripreme kupusa za zimnicu koje možete sami napraviti kod kuće i na taj način skladištiti i uživati u kupusu i izvan sezone.
Priprema kupusa za zimnicu
Kupus je zdravo, zeleno, lisnato povrće koje nudi razne zdravstvene prednosti. Za pripremu zimnice, uvijek birajte velike, guste i čvrste glavice. Kupus bi trebao biti težak, svijetlih šarenih i svježih listova bez oštećenja ili modrica.
Prodavači povrća mogu skinuti vanjske listove starog kupusa kako bi mu dali svjež izgled. Dakle, budite oprezni oko toga. Izbjegavajte kupus čiji su vanjski listovi otkinuti ili izgledaju pahuljasto. Provjerite dno svake glavice kupusa kako biste vidjeli je li lišće kupusa čvrsto zbijeno. Listovi starog kupusa počinju se odvajati od stabljike.
Crveni i zeleni kupus trebali bi idealno imati kompaktne i sjajne listove. Cijelu glavicu kupusa možete staviti u plastičnu vrećicu i čuvati u hladnjaku čak tjedan dana. Crveni i zeleni kupus mogu se čuvati i do 2 tjedna, dok savojski kupus treba upotrijebiti u roku od tjedan dana.
Okus i miris kupusa s godinama jačaju. Stoga, ako imate prerezani kupus, čuvajte ga u plastičnoj vrećici s nekoliko kapi vode poškropljene na prerezanoj strani. Stavite u hladnjak u zatvorenu plastičnu vrećicu i tako ga možete čuvati još nekoliko dana.
Sušenje kupusa
Kad razmišljate o dehidraciji povrća bilo koje vrste, sušenje kupusa vjerojatno nije prva stvar koja vam padne na pamet. Sigurno ne za većinu. Ako uživate u raznolikom suhom povrću i bobičastom voću, probajte i sušeni kupus.
Priprema kupusa za dehidraciju prilično je jednostavna:
Uklonite vanjske listove sa svake glavice kupusa, stabljike i jezgre krupnijih sorti kupusa. Ti dijelovi se ne dehidriraju dobro. Očistite i operite glavice, a zatim ih ostavite da se osuše na sobnoj temperaturi. Izrežite ga na četvrtine, naribajte ili odvojite listove, a zatim na tanke trake. Duljina i debljina može varirati ovisno o vašem ukusu. Imajte na umu da prije sušenja, kupus ne trebate blanširati.
Sušenje kupusa u dehidratoru
Sljedeća opcija za skladištenje kupusa je dehidracija (sušenje). To je jednostavan postupak koji ne zahtijeva puno pripreme. Za početak ogulite vanjske listove kupusa. Narežite ih na tanke komade i poslažite u dehidrator koji postavite na temperaturu od 50 - 55°C. Ostavite ga u dehidratoru sve dok se ne osuši i postane lomljiv, otprilike 8 - 12 sati.
Kad je kupus osušen, ostavite ga na sobnoj temperaturi da se ohladi i spremite u hermetički zatvorenoj posudi te upotrijebite kao dodatak juhama ili umjesto svježeg kupusa prilikom pripreme kupusa.
Sušenje kupusa u pećnici
Ako nemate pri ruci dehidrator ili želite drugu opciju, uvijek možete koristiti pećnicu. Ovo je sjajan način za sušenje, a slično prethodnoj metodi, započnite s rezanjem i čišćenjem kupusa.
Za najbolje rezultate upotrijebite pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Poslažite kupus na pleh u jednom sloju. Postavite pećnicu na 100 ili 110°C. Stavite plehove u pećnicu, a zatim provjerite kupus svakih nekoliko sati. Sušenje će trajati 6 - 11 sati.
Kada je kupus osušen, ostavite ga da se potpuno osuši na sobnoj temperaturi i spremite u posude s hermetičkim poklopcem ili vrećice.
Sušenje kupusa na suncu
Ekološki najprikladniji način sušenja hrane je sušenje na suncu, a sušenje kupusa nije iznimka. Ovo je metoda koja postoji godinama i vjerojatno je najstarija metoda sušenja hrane. Obavezno imajte puno sunčanog vremena i umjerenu temperaturu za najbolje rezultate.
Najjednostavnija metoda je poslagati nasjeckani kupus na pladnjeve obložene papirom za pečenje, a zatim ga staviti na direktno sunce. Možda ćete ga htjeti pokriti gazom kako biste spriječili da insekti dolaze. Kad je potpuno suh, kupus spremajte u spremnike s hermetičkim poklopcem ili vrećice i skladištite.
Blanširanje kupusa
Blanširani listovi kupusa korisni su za "motanu" hranu, poput vegetarijanskih hagisa, jer djelomično kuhanje lišća pomaže da budu fleksibilniji. Blanširani, isjeckani kupus često možete jednostavno preliti maslacem, majčinom dušicom ili brzo prepržiti u tavi s hrskavom pancetom. Često se poslužuje uz pirjano i pečeno meso poput jarebice ili svinjske potrbušine.
Zamrzavanje kupusa
Ovo je jedna od najjednostavnijih metoda za skladištenje kupusa. Zamrzavanje kupusa lako je, a kasnije ga možete koristiti skoro za sva jela i daljnje prerade. Za početak ogulite vanjske listove kupusa i grubo ga nasjeckajte i blanširajte u kipućoj vodi otprilike 2 minute.
Nakon blanširanja kupus dobro osušite i stavite u vrećice za zamrzavanje. Čuvajte kupus u zamrzivaču dok kasnije ne budete spremni za daljnju preradu. Smrznuti kupus možete dodavati (bez odmrzavanja) direktno u juhe i dinstana jela.
Foto: congerdesign / Pixabay
Odgovori