Korijen kurkume koristi se u indijskoj kuhinji tisućama godina. U novije vrijeme postao je popularan zbog svoje snažne protuupalne sposobnosti, između ostalih pozitivnih zdravstvenih dobrobiti. Možda ste već primijetili ovaj prekrasni narančasti korijen koji se obično nalazi pored đumbira u vašoj lokalnoj trgovini, ali smatrali ste da je ideja o njegovom skladištenju prilično komplicirana.
Svježi korijen kurkume zapravo se lako i dobro skladišti. U hladnjaku ga možete čuvati nekoliko tjedana, a u zamrzivaču do šest mjeseci. Svježi korijen možete i dehidrirati kako biste napravili vlastiti prah od kurkume i tako ga koristili kao začin raznim jelima. U nastavku pročitajte sve o pravilnom skladištenju korjena kurkume i praha kurkume, načine na koje ga možete upotrijebiti za pripremu zimnice, kao i detaljne upute o sušenju i zamrzavanju.
Vrste zimnice od kurkume
Iako se kurkuma najčešće koristi kao suhi začin u obliku praha, korijen kurkume nije baš atraktivna biljka za pripremu raznih zimnica, no to ne znači da ne postoji par provjerenih recepata i ideje kako ju možete pripremiti i na taj način sačuvati njenu svježinu i bogatu boju i okuse što duže. U nastavku pogledajte što sve možete napraviti s kurkumom.
Sušenje kurkume
Ako ga želite koristiti kao začin prvo ga morate prokuhati, zatim osušiti. Ako korijen kuhate prije nego ga sušite, ubrzat ćete proces sušenja i bit će vam lakše samljeti ga. Korijen koji se ne kuha bit će tvrđi nakon sušenja, ali proces sušenja korijena možete ubrzati i tako da ga narežete na tanje ploške. Možete ga sušiti na zraku, u dehidratoru, mikrovalnoj pećnici ili običnoj pećnici.
Sušenje na zraku
Najbolji i najprirodniji način sušenja neke namirnice je na zraku i direktnom suncu. Kurkuma pripada istoj porodici kao đumbir i zbog velike količine vode u korijenu potrebno ga je sušiti direktno na suncu. Korijen ja za početak potrebno oguliti i narezati na manje kockice ili ploške. Nakon toga ga složite na pleh ili na pamučnu krpu i ostavite na sunčanom mjestu da se suši oko tjedan dana, ovisno o vremenskim uvjetima i vlazi u zraku. Tijekom sušenja prekrijte ga s gazom kako bi ju zaštitili od kukaca i prljavštine te ju svaki dan okrećite kako bi se ravnomjerno osušila. Tijekom noći korijen unesite u prozračnu, zatvorenu prostoriju bez vlage. Korijen sušite sve dok na dodir ne postane suh i dok se ne smanji njegov obujam i veličina.
Sušenje u dehidratoru
Korijen kurkume brzo možete osušiti pomoću dehidratora, ali ovo je jedan i od najzdravijih načina sušenja jer dehidrator izvlači vodu iz povrća i voća dok zadržava sve važne nutritivne vrijednosti. Prije sušenja kurkume u dehidratoru korijen je potrebno prvo oguliti i narezati na tanke ploške približno jednake debljine. Dehidrator uključite na 60°C i ploške posložite na rešetke dehidratora te ih ostavite da se suše 6 - 9 sati, ovisno o jačini i vrsti dehidratora. Svakih sat vremena provjeravajte u kojem je stanju namirnica i sušite sve dok ne budu suhe na dodir. Nakon sušenja ga izvadite iz dehidratora i ostavite da se ohladi prije skladištenja.
Sušenje u mikrovalnoj
Mikrovalna pećnica može poslužiti kao uređaj za sušenje korijena kurkume. Prije sušenja potrebno ga je oguliti i narezati na tanke ploške približno iste debljine i posložiti na tanjur obložen papirom za pečenje. Mikrovalnu namjestite na 70°C i ploške sušite pola sata do sat vremena. Zbog puno vode koju korijen sadrži potrebno je duže vrijeme kako bi se kurkuma osušila i stalno provjeravate te po potrebi produžite vrijeme sušenja.
Sušenje u pećnici
Korijen kurkume može se sušiti i u običnoj pećnici i taj proces će trajati 1 - 2 sata. Ovo je jedan od bržih načina sušenja, a možete ju narezati ili na ploške ili kocke. Korijen je potrebno oguliti, narezati te staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Korijen kurkume rasporedite tako da svaki narezani komad ima dovoljno prostora oko sebe kako bi se brzo osušio. Pećnicu zagrijte na 50 - 70°C i sušite. Provjeravajte svakih 20 minuta, a prilikom sušenja uključite ventilaciju ili ostavite vrata pećnice otvorena kako bi para mogla izlaziti. Ako se u predviđenom vremenu kurkuma nije osušila produžite vrijeme sušenja sve dok se ne smežura i dok nije suha na dodir. Nakon sušenja potrebno ju je ohladiti nakon čega ju možete skladištiti.
Mljevenje kurkume
Nakon sušenja, kurkuma se melje kako bi se dobio fini sitni prah koji se koristi kao začin ili dodaje prilikom pripreme začinskih mješavina. Mljevena kurkuma ima intenzivniji okus od običnih sušenih komada, a blago je ljutkastog okusa sličan đumbiru. Kurkumu možete samljeti pomoću mlinca za kavu ili blendera. Preporučuje se mljevenje s mlincem za kavu jer ćete tada dobiti najbolju granulaciju praha. Blendanjem u blenderu dobiti ćete malo veće komade kao i ako se odlučite sušene komade naribati na ručni ribež.
Sušene komade korijena kurkume stavite u mlinac za kavu i izaberite veličinu granulacije ili u blender i pulsianjem meljite sve dok ne dobijete željeni prah kurkume. Nakon mljevenja, prah možete odmah spremiti u posudu koja se može hermetički zatvoriti. Kurkumu ćete na ribež najbolje naribati tako da uzmete sušenu kurkumu i pazeći da ne ozlijedite prste ribajte ju na što manji ribež. Naribani prah možete odmah spremiti u predviđene posude.
Foto: Nirmal Sarkar / Pixabay
Odgovori