• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
lavanda

Lavanda

Objavljeno: 23.04.2022. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Vrste zimnice od lavande
  • Priprema lavande za zimnicu
  • Sušenje lavande
  • Mljevenje lavande
  • Šećerenje lavande
  • Soljenje lavande
  • Namakanje lavande
  • Kuhanje lavande
  • Skladištenje lavande

Lavanda je mirisna i ukrasna mediteranska biljka koju karakterizira slatkast, cvjetni okus s notom mente i citrusa. Uzgaja se plantažno za potrebe kozmetičke industrije, ali i kulinarstva gdje se koristi kao začinsko bilje. Osim eteričnog ulja može se napraviti i ukusan čaj koji smiruje i pomaže kod smanjenja glavobolja i migrena te je iznimno ljekovita biljka koja pomaže kod ublažavanja grčeva i zacjeljivanja rana. Više se koristi u pripremi krema, kupki i losiona nego što se dodaje prilikom priprema jela i slastica, ali u posljednje vrijeme se sve više eksperimentira s njenom upotrebom u kulinarstvu.

Jednostavan način uzgoja lavande doprinosi njenoj rasprostranjenosti, a tijekom rasta zahtjeva samo mnogo sunca i svjetlosti. Zbog navedenih karakteristika, najviše se uzgaja u mediteranskim krajevima gdje tijekom godine ima puno sunčanih dana.

Vrste zimnice od lavande

Jedan od najpoznatijih oblika čuvanja listova i cvjetova lavande je stavljanje u šećer ili sol te namakanje u votki ili ulju. Odlično se slaže s kaduljom, origanom i ružmarinom od kojih se često pripremaju začinske mješavine.

  • Čaj od lavande

Priprema lavande za zimnicu

Hrani daje poseban i jedinstven okus, koji ne odgovara baš svima i zato ju je treba dozirati u manjim količinama. Sušena lavanda intenzivnijeg je okusa od svježeg i zato je potrebno početi s doziranjem tek nekoliko listova ili sušenih cvjetova. Jača aroma dobiva se mljevenjem ili kidanjem suhih listova koji se koriste kao začin za pečeno meso ili ribu, a ponekad se i dodaju prilikom pripreme sladoleda, kolača, torti i krema.

Lavanda je biljka koja cvjeta u ljetnim mjesecima, ali pravim skladištenjem njenu aromu možete sačuvati tijekom cijele godine. Najpoznatiji način čuvanja listova i cvjetova je njihovo sušenje ili priprema eteričnog ulja. Listovi lavande su jestivi i imaju jaču aromu od arome sušenih cvjetova. Cvjetove nakon berbe možete skinuti s klasa ili ih sušiti u obliku buketa, samo je važno je da biljka nije tretirana herbicidima ili pesticidima. Sve sorte lavande možete koristiti za pripremu zimnice, a najviše se koristi Lavandula x intermedia jer je laganog i slatkastog okusa.

Ako želite pripremiti zimnicu od lavande, najbolje ju je brati u prvoj polovici cvatnje dok se cvjetovi nisu u potpunosti rascvjetali. Kada se cvjetovi rascvjetaju onda se pretežno koriste za osvježenje prostora te se od njih pripremaju mirisne vrećice.

Stabljike lavande najbolje je rezati škarama i srpom na dijelu gdje biljka postaje drvenasta. Nemojte rezati drvenasti dio biljke jer ćete ju tako oštetiti i režite samo zeleni mekani dio stabljike. Nakon što ju uberete možete ju skladištiti još nekoliko dana prije nego počne venuti, a najbolje ju je odmah sušiti, namakati, soliti i šećeriti.

Sušenje lavande

Sve aromatične mediteranske biljke mogu se sušiti i tada imaju još jaču aromu nego kada su svježe. Koriste se za začinjavanje jela, ali se od sušene biljke može pripremati i neki drugi proizvod kao što je čaj, ulje ili liker. Sušenjem se iz listova i cvjetova uklanja vlaga, a zbog velike količine eteričnog ulja, lavanda zadržava jaku aromu. Važno je da se aromatično bilje ne suši na previsokim temperaturama jer se tako uništava eterično ulje i biljka gubi intenzivan miris i okus. Lavandu je najbolje sušiti na temperaturi od 38°C, a ovo pravilo posebno vrijedi za sušenje u pećnici, mikrovalnoj ili dehidratoru.

Prije sušenja, listove i cvjetove nemojte prati, ali ih možete lagano otresti tako da uklonite zaostale insekte. Kukci ne podnose dobro miris lavande tako da ih ne bi trebalo ni biti. Možete ju sušiti na zraku, u pećnici, mikrovalnoj ili dehidratoru.

Sušenje na zraku

Lavandu možete sušiti na zraku tako da stabljike povežete u buket. Najbolje je složiti puno manjih buketa sa što dužim stabljikama, najmanje dužine 10 cm, kako bi zrak mogao strujati između cvjetova i listova. Bukete objesite na prozračno mjesto, ali nemojte ih izlagati direktnoj sunčevoj svjetlosti jer će biljka dobiti smeđu boju, a listovi mogu izgorjeti.

Listove i cvjetove možete posložiti i na ravnu površinu na koju ste stavili pamučnu tkaninu. Nemojte ih stavljati na sunce nego ih sušite u hladu i tijekom noći unesite u prozračnu prostoriju. Najbolje temperatura za sušenje lavande na zraku je između 30 - 32°C u prva 24 sata, a tijekom narednih dana temperatura bi trebala biti oko 28°C. Ako su adekvatni uvjeti za sušenje, u roku od tjedan dana možete očekivati da će se lavanda osušiti. Listovi i cvjetovi će biti lomljivi i suhi na dodir nakon čega ih možete ukloniti sa stabljike ili ih skladištiti sa stabljikom.

Sušenje u pećnici

Svježi listovi i cvjetovi mogu se sušiti u pećnici iako ovo nije najbolji način za sušenje jer dolazi do uklanjanja dijela eteričnog ulja. Pećnicu zagrijte na 30 - 40°C i listove i cvjetove stavite na lim koji ste obložili papirom za pečenje. Vrata pećnice ostavite malo otvorena kako bi vlaga mogla izlaziti, a predviđeno vrijeme sušenja je 2 - 4 sata. Svakih pola sata provjeravajte koliko je lavanda suha i kada primjetite da su listovi potamnili izvadite ju iz pećnice. Suhe listove i cvjetove ostavite da se ohlade, pa ih možete spremiti u posude koje se mogu hermetički zatvoriti.

Sušenje u mikrovalnoj

Iako mikrovalna pećnica može ubrzati vrijeme sušenja, morate biti jako oprezni jer listovi i cvjetovi mogu jako brzo izgorjeti. Na tanjur stavite lavandu, mikrovalnu uključite na srednju temperaturu i ostavite ih da se suše oko 30 sekundi. Nakon toga provjerite koliko je suha i ponavljajte postupak sve dok ne bude lomljiva na dodir. Tijekom sušenja listove okrenite nekoliko puta kako bi se ravnomjerno osušili. Vrijeme sušenja ovisi o veličini listova i cvjetova, ali i jačini mikrovalne.

Sušenje u dehidratoru

Dehidrator je najbolji uređaj za sušenje aromatičnog bilja jer on iz biljaka izvlači samo vodu, dok sva eterična ulja ostanu u biljci. Listove i cvjetove stavite na rešetke dehidratora te ga uključite na maksimalno 40°C i ostavite da se suše 5 - 6 sati. Poslažite ih tako da se ne preklapaju, a tijekom sušenja ih možete i okrenuti. Ako sušite lavandu u dehidratoru onda ju ne sušite sa stabljikom. Nakon što se lavanda osuši, ostavite ju da se ohladi i spremite u posude koje se mogu hermetički zatvoriti.

Mljevenje lavande

Prije dodavanja u jelo sušene listove i cvjetove možete samljeti ili izlomiti između prstiju. Na ovaj način pojačat ćete aromu sušenog bilja i jela će imati intenzivniji okus. Nemojte ih mljeti odmah nakon sušenja jer će tijekom stajanja izgubiti aromu.

Šećerenje lavande

Jedan od poznatijih oblika skladištenja lavande je priprema aromatiziranog šećera od lavande. Šećer možete pripremiti tako da lavandine pupoljke usitnite u blenderu i stavite u staklenku. U staklenku dodajte šećer i nastavite slagati red šećera, red usitnjene lavande. Možete koristiti obični bijeli ili smeđi šećer, a lavandu usitnite jer će tada ispustiti još više eteričnog ulja koje će se upiti u šećer. Ovako pripremljen šećer možete koristiti za pripremu kolača, ali i zaslađivanje napitaka. Osim svježih cvjetova, možete usitniti i suhe listove lavande i spremiti ih na ovaj način.

Osim šećera možete pripremiti i med od lavande tako da med prvo zagrijete na 40°C. Suhe cvjetove dodajte u rastopljeni med i dobro izmiješajte. Za pripremu koristite med neutralnog okusa kao što je cvjetni. Ulijte ga u staklenku, zatvorite i ostavite ga na sobnoj temperaturi da odstoji nekoliko tjedana te ga možete početi konzumirati. Koristite ga za začinjavanje mesa, ali i prilikom pripreme umaka i salata.

Soljenje lavande

Osim šećera, lavanda se može miješati sa soli i koristiti za začinjavanje slanih jela i variva. Suhe listove i cvjetove usitnite i pomiješajte sa sitnom soli i stavite u staklenku te ostavite da odstoji najmanje tjedan dana prije nego ju počne koristiti. Koristite ju za začinjavanje mesa za roštilj ili pečenog povrća kao što je krumpir ili brokula.

Namakanje lavande

Od lavande se najviše priprema eterično ulje koje se priprema ekstrahiranjem prirodnog ulja od lavande. Postoji nekoliko metoda za pripremu takvog ulja, a jedna od metoda je metoda parenja gdje se pari veća količina svježih listova i cvjetova lavande te se eterično ulje dekantiranjem odvaja od pare. Druga metoda provodi se natapanjem cvjetova u alkoholu i tako oslobađaju aromatične esencije. Ove metode pripreme eteričnog ulja karakteristične su za komercijalnu proizvodnju.

U vlastitoj kuhinji ekstrakt lavande možete pripremiti tako da pomiješate votku i svježe cvjetove lavande te ih ostavite u staklenki da odstoje, na hladnom i tamnom mjestu, 2 - 6 tjedana. Što duže cvjetovi budu stajali u votki to će aroma biti jača. Tijekom stajanja staklenku zatvorite s poklopcem te po potrebi okrenite nekoliko puta tako da se svi sastojci izmiješaju.

U kućnoj pripremi koriste se drugi načini natapanja lavande kako bi se dobilo aromatizirano ulje ili ekstrakt lavande, a najpoznatiji pripravak je svakako čaj koji se priprema potapanjem suhe lavande u vodi. Čaj od lavande je blagog i nježnog okusa, ali jakog mirisa te ga u početku konzumirajte u manjim količinama. Za pripremu čaja možete koristiti svježe ili sušene listove, ali ga je nakon pripreme najbolje odmah konzumirati i ne podgrijavati.

Ulje od lavande možete pripremiti tako da svježe cvjetove stavite u staklenku i prelijete s maslinovim uljem. Svi cvjetovi moraju biti potopljeni u ulju. Staklenku u koju ste stavili sve sastojke dobro zatvorite i ostavite da stoji 21 dan na osunčanom mjestu. Nakon toga ulje procijedite i spremite u tamne staklenke, a cvjetove možete pritisnuti u cjedilu kao bi istisnuli što više eteričnog ulja.

Od lavande možete pripremiti i ukusan liker od cijele biljke. Cvjetove, listove  stabljiku izrežite na manje komade te ih stavite u veliku staklenku i dodajte šećer. Sve sastojke izmiješajte i ostavite staklenku na suncu sve dok se šećer ne rastopi. Kad se šećer otopi dodajte rakiju neutralnog okusa, po mogućnosti lozovaču te staklenku zatvorite i ostavite da svi sastojci odstoje oko mjesec dana. Nakon toga liker procijedite i prelijte u tamnu bocu te ju dobro zatvorite.

Za one koji ne vole alkoholna pića, postoji mogućnost za pripremu sirupa od cvjetova lavande. Na štednjak stavite posudu te stavite vodu i šećer. Kada se rastopi dodajte narezane cvjetove lavande i sve dobro promiješajte i maknite sa štednjaka. Ostavite da odstoji 4 sata,  procijedite i u sirup dodajte limunsku kiselinu. Pripremljeni sirup prelijte u tamne staklene boce, ohladite i zatvorite.

Kuhanje lavande

Suhi listovi lavande dati će najbolju aromu ako ih kratko prokuhate ili koristite u jelima koja se trebaju kuhati. Nije ih potrebno dugo kuhati i dovoljno ih je staviti 5 minuta prije nego će jelo biti gotovo. Ako ne želite da aroma bude prejaka, listove nakon kuhanja možete i izvaditi.

Skladištenje lavande

Svježi listovi lavande mogu se skladištiti u hladnjaku ili hladnijoj prostoriji do tjedan dana nakon čega će početi trunuti ili će se smežurati. Sušene listove i cvjetove skladištite u staklenim ili plastičnim posudama koje se mogu hermetički zatvoriti, a možete ih čuvati i do godinu dana. Najvažnije je da ih držite dalje od izvora vlage, topline i sunčevih zraka.

Najbolji način za skladištenje lavande je priprema ulja ili ekstrakta koji, ako se pravilno čuvaju, mogu se koristiti i do godinu dana nakon pripreme. Ulje je potrebno čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja ga je najbolje držati u hladnjaku. Liker od lavande morate čuvati u tamnim bocama koje su hermetički zatvorene. Sirup od lavande čuvajte u hladnjaku odmah nakon što ga pripremite i ne izlažite ga predugo sobnoj temperaturi.

Soljena ili ušećerena lavanda može se čuvati 6 - 12 mjeseci ovisno koliko je hladno mjesto na kojemu je skladištite. Važno je samo da ju ne izlažete previsokim temperaturama kako se sol i šećer ne bi zalijepili ili počeli topiti. Med od lavande čuvajte na sobnoj temperaturi i staklenke dobro zatvorite s poklopcima.

Foto: FinjaM / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR