Leća je svestrana grahorica ili mahunarka koji se može čuvati na neodređeno vrijeme. Sjemenke leće su pronađene čak u egipatskim grobnicama prije više od 5.000 godina, a s vremenom se okus uskladištene leće može polako razgrađivati zbog čega ju je važno pravilno skladištiti i pojesti ili preraditi u roku od godinu dana.
Suha leća glavna je namirnica u svim svjetskim kuhinjama, velikim dijelom zbog neodređenog roka trajanja, visoke hranjive vrijednosti i zato što je relativno otporna na sušu zbog čega je idealna za uzgoj. Većina leće koju možemo pronaći u trgovinama uzgaja se u Kanadi, Indiji i Australiji.
Vrste zimnice od leće
U nastavku vam donosimo detaljne upute kako pripremiti leću za zimnicu, što duže skladištiti, ideje i prijedloge što možete s njom napraviti, kao i postupke za sušenje, blanširanje i zamrzavanje.
Priprema leće za zimnicu
Leća je dostupna za kupnju samo u sušenom obliku. Kad se prepolovi, sušena leća nalikuje grašku, a zapravo je sjeme koje raste unutar mahune i suši se odmah nakon branja. Svježa leća se ne koristi i ne konzumira stoga odaberite leću koja je suha, čvrsta, čista i bez oštećenja. Boja leće koju odaberete ovisit će o vašoj upotrebi , ali općenito, trebala biti prilično jednolična.
Također je za kupnju dostupna i leća u konzervi, no jednostavno ju je skuhati zbog čega se za daljnju preradu i pripremu zimnice koristi samo suha leća. Sjemenkama je potrebno vrijeme kuhanja od 10 do 40 minuta, ovisno o sorti, dok neke sorte, poput crvene leće nemaju ljusku zbog čega im je vrijeme kuhanja kraće.
Suhu leću čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, suhom i tamnom mjestu. S vremenom će boja malo izblijedjeti, ali okus se neće osjetno pogoršati. Nutricionisti preporučuju da za najbolji okus i preradu koristiti sušena leća i to u roku od jedne godine nakon branja. Ako je leća bila izložena vlazi ili napadima insekata i kukaca, bacite ju i nemojte ju koristiti za daljnju preradu.
Slično kao i riža, leća upija vodu i udvostručuje se kuhanjem, a kuhana leća se može čuvati u hladnjaku do tjedan dana u zatvorenoj posudi. Također se može zamrznuti i tako čuvati i do 6 mjeseci. Prilikom odmrzavanja i podgrijavanja, budite nježni jer se može raspasti, no to ne bi trebalo bitno utjecati na okus, već samo na izgled.
Sušenje leće
Za učinkovito skladištenje i krajnju upotrebu potrebno je slijediti različite tehnike i principe sušenja i skladištenja na temelju zahtjeva i problema povezanih s karakteristikama krajnje upotrebe leće. Mnogo je metoda sušenja leće, a učinci sušenja i skladištenja bitno utječu na kvalitetu. Osim konvencionalnih metoda sušenja u dehidratoru, pećnici ili na suncu i zraku, također postoje i nekonvencionalne, industrijske metode sušenja koje su nemoguće u domaćoj radinosti.
Jedini nedostatak sušenja leće kod kuće je što im treba puno vremena da se namaču i kuhaju, no svakako ćete si kasnije uštedjeti vrijeme. Prije sušenja, leću treba obavezno skuhati, a dehidrirana leća je lagana, zauzima malo prostora i može se lako rehidrirati za vrući i hranjiv obrok. Potopite ih u hladnu vodu na 6 - 8 sati ili ostavite da stoji u vodi preko noći. Stavite ih u lonac, prelijte hladnom vodom i pustite da proključa. Smanjite vatru na lagano i pustite da kuha dok leća ne omekša. Vrijeme kuhanja varira ovisno o vrsti leće od 10 - 45 minuta. Maknite s vatre, začinite po ukusu, pokrijte i ostavite da odstoji još 10 - 15 minuta. Ocijedite vodu i ostavite leću da se ohladi.
Kuhanu leću rasporedite na pladnjeve za dehidrator ili pećnicu prekrivene papirom za pečenje i sušite na 55 4-6 sati. Nakon što ste ih osušili, spremite ih u plastične ili staklene vrećice i čuvajte na suhom i tamnom mjestu na sobnoj temperaturi. Imajte na umu da domaća kuhana sušena leća može ostati tvrda i ne rehidrira se brzo kao konzervirana leća.
Blanširanje leće
Leću nije potrebno blanširati za daljnju preradu jer se, u većini recepata za pripremu zimnice, leća potpuno kuha. No, ako ne želite sušiti ili zamrzavati potpuno kuhanu leću, možete ju kratko blanširati kako biste dodatno zadržali okuse i boju. U loncu prokuhajte vodu, a u drugu posudu stavite led i prelijte hladnom vodom. Uronite leću u kipuću vodu na 2 - 3 minute, izvadite i odmah premjestite u hladnu vodu kako bi se zaustavio proces kuhanja i ostavite u hladnoj vodi 2 minute. Izvadite leću na čisti ručnik i ostavite da se potpuno osuši na sobnoj temperaturi nakon čega ju možete koristiti u daljnjoj preradi.
Zamrzavanje leće
Kuhanu leću možete zamrznuti, kao i ostatke konzervirane leće. Osušena i kuhana leća može trajati 6 mjeseci u zamrzivaču, dok se konzerviranu zamrznutu leću preporučuje skladištiti tek do 2 mjeseca nakon čega ih možete odmrznuti u mikrovalnoj pećnici, hladnjaku, toploj vodi ili ih dodati izravno u jelo koje kuhate.
Prije zamrzavanja leće, preporučuje se da ju potpuno skuhate, jer ćete ju kasnije lakše moći koristiti. Za razliku od graha koji zahtijeva dugo namakanje, leći je potrebno puno manje vremena.
Dobro isperite leću pazeći da bacite oštećene sjemenke. Stavite leću u lonac s hladnom vodom (voda bi trebala pokrivati leću pola centimetra) i stavite kuhati 20 - 30 minuta. Vrijeme kuhanja ovisit će o sorti koju koristite. Pripazite na leću dok vrije i dodajte vodu da uvijek bude pokrivena. Nakon što je kuhana, procijedite leću i ostavite ju dulje vrijeme u cjedilu da izađe što više vlage. Previše vode i vlažnosti će uzrokovati da se leća slijepi.
Procijeđenu leću podijelite na dijelove. Imajte na umu da što su manji dijelovi manje vremena ćete potrošiti na odmrzavanje. Stavite ih u hermetičke plastične vrećice ili posude. S obzirom na to da smrzavanje uzrokuje širenje namirnice, ostavite malo praznog dodatnog prostora.
Leću nemojte soliti prilikom kuhanja inače će nakon odmrzavanja postati mekša i izgubit će svoj oblik. Ako leću zamrzavate da biste je kasnije koristili u receptima gdje će se kuhati zajedno s ostalim sastojcima, leću možete kuhati manje. Ako leću kuhate do kraja, dodajte je ostatku sastojaka kad je jelo gotovo. Kuhanu leću možete čuvati u zamrzivaču do 6 mjeseci.
Osušena leća ima duži rok trajanja i iako ju možete samo oprati i zamrznuti, imat ćete manje koristi jer ćete ju svakako morati skuhati nakon vađenja iz zamrzivača. Poželjno je zamrzavanje kuhane leće jer ćete si time uštedjeti puno vremena i truda.
Foto: PDPics / Pixabay
Odgovori