Aronija je ukusan bobičasti plod, trpkog i gorkog okusa, prvi put uzgojen na području sjeverne Amerike, a kasnije sveprisutniji na našem području. Jedna je od najzdravijih namirnica, a dnevno preporučena doza unosa ovoga voća je 200 - 300 g bobica. Izvrsna je u kombinaciji s jabukama i breskvama, a od nje se također priprema džem, marmelada i pekmez, sirup i sok.
Liker od aronije ljubičaste je boje, a izgledom podsjeća na liker od borovnice. Piće je zdravo, a za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka. Ugodno je piće koje će na vaše tijelo imati terapeutsko djelovanje.
Aronija za preradu
Trenutno postoje tri vrste aronije, a to su crna, tamno crvena i ljubičasta aronija. Sve tri vrste pripadaju porodici ruža i svaka od njih se koristi za pripremu određenih proizvoda. Svaka sorta ima određene specifičnosti tako da će svaki liker biti pomalo drugačiji s obzirom na to da li ga radite od slađih ili gorčih bobica.
Crna aronija
Crna aronija se naziva Crnoplodnom aronijom, a gm može narasti do 1 m i najniža je sorta aronije. Plod je na početku dozrijevanja crvene boje, a na kraju zrenja poprima crnu boju i veličine je 6 - 9 mm. Ova sorta je najpoznatija i najviše se uzgaja na području Europe. Bobice se najviše koriste prerađene i ne jedu se sirove te se zbog toga od nje najviše prave sokovi i likeri.
Tamnocrvena aronija
Ova sorta se naziva i Crvenoplodnom aronijom jer je plod mala crvena bobica veličine 4 - 10 mm. Bobice su najmanje od sve tri sorte aronije. Grm pripada skupini srednje niskih i može narasti 2 - 4 m, a listovi su širine 5 - 8 cm i mogu se koristiti za pripremu čaja od aronije. Bobice se zbog manje gorčine mogu konzumirati i sirove, ali i koristiti za pripremu likera.
Ljubičasta aronija
Ljubičasta aronija ili ljubičastoplodna aronija ima bobice tamnoljubičaste do crne boje, širine 7 - 10 mm i cvijeta od travnja do srpnja. Smatra se hibridnom vrstom nastalom križanjem Crnoplodne i Crvenoplodne sorte zbog čega ima umjerene dozu gorčine i preporučuje se koristiti ju za likere.
Berba i kupovina
Aronija se nakon sadnje bere tek u trećoj godini kada je prinos manji. Od pete do sedme godine možete očekivati veliki prinos i to 8 - 10 kg po jednom grmu aronije, a nakon desete godine prinos se i povećava. Možete ju posaditi u dvorištu, vrtu, ali i većim poljoprivrednim površinama.
Zreli plodovi aronije ostaju dugo na granama i ne kvare se što produžuje sezonu berbe. Bobice dozrijevaju u drugoj polovici kolovoza, a prilikom berbe moraju biti od tamno crvene do crne boje, ovisno o sorti koju uzgajate. Bobica koja je spremna za berbu mora biti sjajna, slatko kiselog i pomalo gorkog okusa. Vrijeme berbe može se odrediti i prema boji kratke peteljke koja drži plod. Kada peteljka promijeni boju iz zelene u crvenu, plod je spreman za berbu.
Berba aronije se obavlja ručno tako da se rukama odvajaju od peteljke, a strojna berba se koristi kod berbe većih poljoprivrednih površina i kod starijih nasada.
Bobice aronije također možete kupiti od uzgajivača, a rijetko ćete ih naći na tržnici ili trgovini. Kod kupnje obratite pažnju da je kora glatka, sjajna i da bobice nisu smežurane, a boja može varirati ovisno o sorti.
Recepti za liker od aronije
Aronija je zdrava namirnica i zbog gorkastog okusa jede se najčešće prerađena u džemove, pekmeze i pića. Zbog toga postoje razne vrste likera od aronije u koje se dodaje i drugo voće poput limuna i razni začini. Kao dodatni začini koriste se klinčići, cimet ili metvica koji likeru dodaju posebnu osvježavajuću aromu. Liker od aronije brzo se priprema i moguće ga je konzumirati već 2 tjedna nakon pripreme.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći liker od aronije
Domaći liker od aronije najbolje je raditi s rakijom lozovačom jer je neutralnog okusa čime do izražaja dolazi okus aronije. Dodavanjem sastojaka poput limuna i đumbira dobit ćete savršenu kombinaciju okusa, a liker možete piti već nakon 6 tjedana. Navedena količina sastojaka dovoljna je za otprilike 2 l likera od rakije.
Sastojci
- 1 kg bobica aronije
- 2 l rakije (preporučuje se lozovača)
- 1 limun
- 1 srednji korijen đumbira
- 1 kg šećera
- 4 vanilin šećera
- 2 štapića cimeta
Priprema
- Bobice aronije dobro operite u hladnoj vodi i stavite u veliku staklenku zapremnine veće od 2 l.
- Limun narežite na manje komade ili četvrtine.
- Korijen đumbira ogulite i narežite na manje komade.
- U staklenku stavite bobice aronije, narezani limun i đumbir, šećer, vanilin šećer i štapiće cimeta.
- Sve sastojke u staklenci prelijte s rakijom i izmiješajte žlicom.
- Staklenku zatvorite poklopcem i ostavite na suncu 6 tjedana.
- Povremeno protresite staklenku kako bi se sastojci izmiješali.
- Nakon 6 tjedana, sadržaj staklenke procijedite kroz cjedilo ili gazu, a zatim ulijte u čiste, sterilizirane staklene boce.
Liker od aronije s limunom
Ako želite osvježavajući gorko kiseli liker od aronije onda u njega dodajte limun. Liker od aronije možete pripremati i s votkom koja je izvrsna alternativa rakiji. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 500 ml likera od aronije.
Sastojci
- 3 kg bobica aronije
- 500 ml votke
- 5 žlica šećera
- 5 žlica vode
- 3 limuna
Priprema
- U posudu stavite šećer i vodu i stavite na laganu vatru.
- Miješajte sve dok se šećer ne rastopi i nakon toga posudu maknite s vatre.
- Ostavite rastopljeni šećer da se ohladi.
- Prepolovite limun i iscijedite ga. Ako je potrebno, uklonite koštice.
- U ohlađenu tekućinu šećera i vode dodajte limunov sok i sve zajedno izmiješajte. Tekućinu ulijte u staklenku.
- U staklenku dodajte bobice aronije koje ste prethodno oprali u hladnoj vodi.
- Dodajte votku.
- Staklenku dobro zatvorite s poklopcem i stavite na tamno mjesto da odstoji 20 dana.
- Nakon 20 dana sadržaj staklenke procijedite kroz cjedilo ili gazu. Prilikom cijeđenja bobice možete izgnječiti prstima kako bi dobili što više soka.
- Nakon što ste procijedili liker ulijte ga u sterilizirane staklene boce i dobro zatvorite.
Liker od aronije s medom
Umjesto šećera prilikom pripreme možete koristiti med. Ovaj liker je puno zdraviji i gušći od onoga koji se priprema sa šećerom, ali i manje gorak. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 700 ml likera od aronije.
Sastojci
- 3 kg bobica aronije
- 700 ml rakije
- 4 žlice meda
- 1 limun
- 16 g vanilin šećera
- 6 komada klinčića
Priprema
- U staklenku stavite bobice aronije, med, vanilin šećer, klinčiće i limun koji ste prethodno narezali na četvrtine.
- Dodajte rakiju i sve sastojke dobro izmiješajte.
- Zatvorite staklenku i ostavite da stoji na suncu 20 dana. Povremeno staklenku protresite kako bi se svi sastojci izmiješali.
- Nakon 20 dana sadržaj posude procijedite kroz cjedilo ili gazu i liker ulijte u staklene sterilizirane boce i zatvorite ih.
Čuvanje i skladištenje
Domaći liker od aronije čuva se na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu, najbolje u smočnici ili podrumu, a prije konzumacije možete ga kratko rashladiti u hladnjaku.
Nakon pripreme, liker uvijek ulijte u staklenu steriliziranu bocu i zatvorite ju čepom kako ne bi došlo do isparavanja alkohola. Ako nemate staklene boce možete ga uliti u staklenke, ali izbjegavajte plastične boce.
Prije same pripreme bobice čuvajte u plastičnim ili staklenim posudu, nikada u metalnim jer to može utjecati na okus likera.
Savjeti
Za pripremu likera od aronije koristite rakiju lozovaču ili votku jer su one neutralnog okusa.
Prilikom pripreme likera koristite začine poput klinčića, đumbira i cimeta.
Upotreba u kuhinji
Liker od aronije se poslužuje kao aperitiv prije ručka ili večere ili kao piće uz deserte. Također se može dodati u biskvite ili kreme prilikom pripreme kolača. Najčešće se polijeva po biskvitu za torte kako bi ublažio slatkoću kreme.
Ljekovita svojstva
Aronija je biljka čiji plodovi pozitivno utječu na ljudsko zdravlje. Posjeduje mnoga ljekovita svojstva, a najvažnije je da podiže cijeli imunološki sustav i odličan je antioksidans. Redovita konzumacija snižava krvi tlak i kontrolira kolesterol, a bogata je vlaknima i vitaminima. Liker od aronije na organizam utječe antibakterijski, jača cirkulaciju i djeluje protuupalno.
Foto: Vera Višić
Zimnica od aronije
Odgovori