Iako su police trgovina uvijek prepune raznih likera, ove jeseni napravite svoj domaći napitak. Zimnica koja sadrži okus i miris ljeta. Priprema je jednostavna i ne traži puno vašeg slobodnog vremena. Malo dobre volje i moći će te se pohvaliti domaćim likerom od breskve. U nastavku donosimo tri recepta za napitak fantastičnog okusa.
Breskve su jedno od popularnijih ljetnih voćki. Svojom aromom i okusom idealne su za ljetne vrućine. Pružaju pravo osvježenje vašem tijelu. Osim ukusnog slatkog okusa, breskve su izrazito zdrave i ljekovite. Od njih se pripremaju razne slastice i deserti. Breskve se, prilikom prerade, koriste kao sastojak u raznim sirupima, sokovima, marmeladama, pekmezima, džemovima, kompotima i sličnim zimnica te likeri i rakije.
Karakteristike breskvi
Breskva nosi titulu kao jedna od najpopularnijih voćki, koja podrijetlom potječe iz Kine. Najviše se uzgaja u Europi, a najveće zemlje uzgajivači su Italija, Španjolska, Grčka i Francuska. Drugi naziv za ovu voćku je Perzijska šljiva, a latinski naziv joj je Prunus persica, pripada porodici ruža. U naše krajeve donijeli su ih Rimljani još u 3. - 4. st.
Drvo breskve raste do 10 metara u visinu, a životni vijek dostiže 30 godina. Sam uzgoj i održavanje biljke nije zahtjevan. Ne podnosi dobro niske temperature i, ako je sam proces cvatnje već započeo, potrebno ju je zaštiti prilikom snijega i mraza. Biljci je potrebno svakodnevno zalijevanje tijekom kasnog proljeća kada započinje intenzivan rast mladica i plodova. Sunčano i toplo područje ubrzat će njen rast i uspješnost pri rodnosti. Zahtjeva veću količinu sunčeve energije, a sadnja se obavlja u jesen ili proljeće.
Cvjetovi breskve ponekad dolaze u paru, no češće pojedinačno te su ružičaste ili bijele boje i prekrasnog aromatičnog mirisa. Proces cvatnje se odvija zajedno s procesom rasta listova, a kod nekih sorti i prije. Vremenski period ovisi o području i uvjetima u kojima je biljka rasla. Trajanje cvatnje otprilike se odvija do 12 dana.
Plod biljke je mesnat s povećom košticom u sredini koja unutar sebe sadrži sjemenku. Plod je okruglog oblika s rebrastom kožicom i prekriven dlačicama. Sam period sazrijevanja odvija se u srpnju i kolovozu. Zreo plod prepoznaje se po žuto-narančastoj boji s mjestimičnim crvenim nijansama. Sočnog su i slatkog okusa i prepune prirodnog šećera što im daje veliku prednost kada je u pitanju njihova prerada.
Breskve za preradu
Kao treća najpopularnija uzgajana voćka, breskva se može pronaći u raznim jelima i proizvodima. Tako se na policama trgovine mogu pronaći marmalade od breskve, džemovi, pekmezi, likeri, sokovi i sirupi i slični napitci. Čest su sastojak kolača i torti te su postale veoma popularne kada je u pitanju proizvodnja likera i rakija. Popis sorti od ove biljke je poprilično dugačak. Kroz povijest su se križale stare sorte breskve zbog čega su nastale nove. Postoji osnovna podjela s obzirom na vrijeme sazrijevanja plodova, stoga razlikujemo rane, srednje rane i kasne breskve. U nastavku vam donosimo popis najpoznatijih sorti prema gore navedenoj podjeli, njihov opis i karakteristike koje bi vam mogle pomoći pri izboru.
Rane sorte: Bijeli labud, Redhaven, Moretti i Kijev Rano
Ove sorte ulaze poprilično rano u fazu cvjetanja i davanja plodova. Krošnje su guste i široke. Proces cvatnje odvija se već u travnju i svibnju, a sama rodnost plodova odvija se u srpnju i kolovozu. Plodovi su sočni i slatkog okusa te ove sorte donose veću količinu plodova što im daje veliku prednost kada je u pitanju proizvodnja i prerađevina. Potrebna im je veća količina sunca i malo su zahtjevnije kada je u pitanju njihov uzgoj. Osjetljive su na klimatske promjene i sami plodovi nisu dovoljno čvrsti da bi mogli biti dulji period u transportu.
Srednje rane sorte: Kardinal, Collins, Saturn, Sibir i Zlatna Moskva
Popis sorti, koje pripadaju sezoni srednjeg sazrijevanja, poprilično je dugačak pa smo vam odvojili najpopularnije i one koje donose najviše plodova čime su idealne za daljnju preradu. Uzgoj ovih vrsti je popularan jer ne zahtijevaju previše brige i nisu osjetljive. Otporne su na biljne nametnike i bolesti. Također, transport plodova je puno uspješniji nego kod sorti ranog sazrijevanja. Ove sorte donose puno prednosti što je i razlog njihovoj popularnosti pri uzgoju, otporne su na zimsku hladnoću, imaju visoku produktivnost i daju velike, sočne plodove. Sorta Kardinal je najukusnija sorta zahvaljujući veoma velikim, kvalitetnim i sočnim plodovima. Sve navedene sorte najpopularnije su pri pripremi zimnica jer su im plodovi slađi i sočniji.
Kasne sorte: Fury, Frost, Veteran
Sorte kasnog sazrijevanja su nešto manje popularne. Naime, one donose prve plodove tek nakon što prođe 5 godina od sadnje biljke. No, one imaju i svoje prednosti. Najveći plus im je što podnose zimske uvjete i proljetni mraz. Nije im potrebna dodatna njega i puno brige. Otporne su na biljne bolesti i nametnike, a plodovi su veći od prijašnjih te su najčešće narančaste boje. Konzumiraju se najviše u svježem stanju jer im je rodnost niska te zbog toga nisu toliko popularne kada je u pitanju njihova prerada. Naravno, vi možete pripremiti svoje zimnice i od ovih vrsta breskve.
Berba i kupovina
Kada je u pitanju berba, situacija je malo komplicirana. Berba ovisi od sorte do sorte, kao i o uvjetima u kojima je voćka rasla. Potrebno je pričekati da plodovi dostignu potpun stupanj zrelosti koji se procjenjuje po njihovoj boji i čvrstoći. Zreli plodovi imaju narančastu boju s crvenim nijansama.
Odlična stavka ove voćke je to što u slučaju da se plod ubere prerano, on će s vremenom dostići svoj stupanj zrelosti. Treba pripaziti da plodovi ne dođu u stadij prezrelosti jer se tada njihovo vrijeme i trajanje skladištenja smanjuje. Berba plodova se odvija ručno uz eventualnu pomoć škara.
Pri kupovini breskvi morate obratiti pažnju na njen fizički izgled. Boja i mekoća su najbolji pokazatelj kvalitetno zrelih i finih plodova. Izbjegavajte pretvrde breskve jer je to znak prijevremenog branja plodova. Također, nemojte kupovati one koje su premekane jer će njihovo trajanje i konzumacija biti kraća. Izbjegavajte one koje sadrže smeđe mrlje ili slične fleke. Breskve se svakog ljeta mogu pronaći na policama trgovina, no najbolje bi bilo kupiti ih na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti za liker od breskvi
Prilikom pripreme likera od breskvi, sami možete birati koju vrstu alkohola ćete koristiti prilikom pripreme. U tradicionalnom receptu koristi se votka, no vi možete napraviti po vlastitom ukusu. Biraju se što slađe breskve jer će tada konačni okus likera biti uspješniji i ukusniji. Omjer šećera možete prilagoditi svom ukusu, a ako želite možete ga i zamijeniti s nekim drugim zdravijim sladilom.
Za njegovu pripremu trebat će vam svega tri sastojka: breskve, šećer i odabrano alkoholno piće. Prije same pripreme, nemojte zaboraviti očistiti i sterilizirati staklenke u kojima ćete čuvati liker.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći liker od breskvi
Ako ste ljubitelj aromatičnih voćnih likera, ovaj recept i njegov konačni ishod će vas oduševiti. Priprema je jednostavna i potrebno vam je svega 3 sastojka: votka, šećer i breskve. Od navedenih sastojaka dobiti ćete oko 1 l ukusnog domaćeg likera od breskve. Ovo je tradicionalan recept koji se koristi u pripremi likera već desetljećima. Omjer šećera možete prilagoditi svom guštu.
Sastojci
- 1 kg zrelih, sočnih breskvi
- 1 l votke
- 300 g šećera
- 150 g vode
Priprema
- Temeljito operite breskve i stavite ih u proključalu vodu.
- Kuhajte ih do 5 minuta.
- Pustite ih da se ohlade, skinite im kožicu, prerežite na pola i uklonite košticu.
- Idući korak je napraviti pire od bresaka što možete učiniti pomoću vilice ili štapnog miksera.
- Dobivenom pireu dodajte 150 g vode te sve dobro promiješajte.
- Pomoću gaze procijedite tekućinu.
- Soku dodajte votku i šećer te sve dobro promiješajte kako bi se sok sjedinio.
- Izlijte sve u staklenku i dobro zatvorite.
- Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu 15-ak dana.
- Nakon perioda čekanja, liker još jednom procijedite kako bi izbacili talog koji se skupio.
- Ako se talog ponovno skupi, ponovite postupak filtriranja.
- Uživajte u ukusnom liker te ga skladištite na tamnom i hladnom mjestu.
Liker od breskvi s limunom i narančom
Breskve su voćke koje se odlično slažu uz razne okuse. Uz okus breskvi, svom likeru dodajte aromu limuna i naranče. Ishod ovog recepta je veoma ukusan te zahvaljujući agrumima, dobiva posebnu notu svježine. Postupak i sami sastojci slični su kao u prethodnom receptu. Možete koristiti votku ili domaću rakiju za pripremu ovog neodoljivog likera. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 0,5 l domaćeg likera.
Sastojci
- 5 komada većih, zrelih breskvi
- 0,5 l odabranog alkohola
- 200 g šećera
- 1 žličica limunove kore
- 1 žličica narančine kore
- 150 ml vode
Postupak
- Breskve operite, ogulite im kožicu te prerežite na pola. Odstranite im košticu pa voćke još dodatno usitnite.
- Stavite ih u lonac zajedno s limunovom i narančinom koricom.
- Stavite smjesu kuhati zajedno s vodom i šećerom.
- Sirup kuhajte na umjerenoj vatri otprilike 5 minuta uz povremeno miješanje.
- Pustite sirup da se ohladi na sobnoj temperaturi te mu dodajte alkohol.
- Spremite u staklenku, dobro ju zatvorite i spremite na tamno mjesto.
- Pustite liker da stoji otprilike mjesec dana.
- Nakon što je liker dovoljno odstajao, procijedite ga kroz gazu i istisnite pulpu kako bi ispustile dodatan sok.
- Izlijte ga u prethodno sterilizirane staklenke i pustite da odstoji još 2 tjedna na hladnom i tamnom mjestu.
- Ako primijetite da se stvara talog, liker ponovno procijedite.
Liker od breskvi s vinom
Ako želite napraviti malo drugačiji liker, onda je ovo pravi recept za vas. Umjesto rakije ili votke, u ovom receptu, liker se priprema s desertnim vinom. Odlična stavka ovog recepta je to što je liker već nakon nekoliko dana spreman za konzumaciju. Omjer šećera možete prilagoditi svom ukusu. Pri procesu kuhanja, možete dodati i vanillin štapić ili štapić cimeta za dodatnu aromu. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 1 l ukusnog napitka.
Sastojci
- 1 kg zrelih breskvi
- 750 ml desertnog vina
- 200 ml ruma
- 2 vrećice vanillin šećera
- 300 g šećera
Priprema
- Breskve temeljito operite, ogulite te im izvadite košticu. Nasjeckajte ih na polovine.
- Vino, šećer i breskve stavite u lonac te kuhajte dok tekućina ne zavrije.
- Nakon toga, smjesu maknite sa vatre i pustite da se prohladi.
- Dodajte vanillin šećer i rum te sve dobro promiješajte
- Liker izlijte u prethodno sterilizirane staklenke i pustite da odstoji sedam dana.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Čuvanje i skladištenje
Likeri se spremaju u prethodno oprane i sterilizirane staklene boce. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu. Možete ga i spremiti u hladnjak ako želite, no nije obavezno. Ispravno napravljen i skladišten liker može se čuvati i do godinu dana.
Ljekovita svojstva
Breskve su poznate po svom osvježavajućem i sočnom okusu, no one imaju i iznimno zdravo i ljekovito djelovanje na naš organizam. Ova voćka odličan je izvor raznih nama bitnih nutrijenata.
Zastupljena je nizom vitamina, a najviše se ističu vitamin A, C, K, E i B3. Sadrži i mnoštvo minerala koji jačaju naše tijelo: kalij, fosfor, kalcij, natrij, magnezij, mangan, željezo i selen. Zahvaljujući velikom postotku antioksidansa koje sadrži, ono ima veliku ulogu u jačanju našeg imuniteta i očuvanja zdravlja.
Breskve čuvaju naše srce i snižavaju kolesterol. Prisustvo magnezija u breskvama omogućuje da one pozitivno djeluju u smirivanju živčanog sustava.
Niskokalorično su voće i doprinose procesu mršavljenja. Preporučuju se i trudnicama. Poboljšavaju probavni sustav i štite tijelo od stresa.
Foto: Felix Wolf / Pixabay
Zimnica od bresaka
Odgovori