• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
liker od čokolade

Liker od čokolade

Objavljeno: 21.01.2021. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Kakaovac za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za liker od čokolade
  • Domaći liker od čokolade
  • Liker od čokolade s kakaom
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji

Čokolada se koristi kao dodatak za kolače, pudinge i razna topla pića, ali može biti i jako dobra u kombinaciji s alkoholom. Iako već postoje razne praline koje u sebi sadrže alkohol ipak postoje oni koji alkohol i čokoladu žele piti, a ne samo jesti. Tako je kombinacijom rakije i čokolade nastao i liker od čokolade.

Ovo piće često se smatra pićem ženske populacije jer se prilikom konzumacije ne osjeća jak okus alkohola već prevladava aroma čokolade. U svojem sastavu ima manju udio alkohola te je sladak i pogodan za one koji nisu ljubitelji alkoholnih pića. Okus pomalo podsjeća na toplu čokoladu ili čokoladno mlijeko, a vrlo ga je jednostavno napraviti kao i sve druge likere.

Liker od čokolade u svojoj pripremi zahtjeva korištenje kakaa, pudinga od čokolade ili tamne čokolade za kuhanje. Koji god proizvod koristili glavni sastojak koji se koristi u njihovoj proizvodnji potječe od stabla kakaovca.

Karakteristike kakaovca

Od davnina je kakaovac bio visokovrijedna biljka. U prošlosti se čak koristio i kao novac za plaćanje. Danas se može pronaći na ravnicama u području Andi i oko rijeke Amazone i Orinoco. U Europu je kakao stigao kao napitak te se i dalje koristi za pripremu napitaka, ali i drugih proizvoda kao što su slastice i topli napitci.

Kakaovac je biljka koja pripada porodici malvaceae i koja je rasprostranjena pretežno u tropskim šumama i tropskim regijama Amerike. Ova biljka je zapravo zimzeleno stablo koje može narasti do 15 m visine te imati promjer debla do 20 cm. Navedena karakteristika se odnosi na stabla koja rastu u prirodi dok ona koja se sade na plantažama mogu doseći visinu do 8 m jer se skraćuju radi lakše berbe ploda. Stablo može doživjeti i 100 godina, ali plodove daje samo do 60 godine. Listovi kakaovca su glatki i duguljasti te su zelene boje dok mladi listovi imaju crvenkastu boju. Listovi se prilagođavaju suncu te se tijekom dana okreću kako bi zaštitili stablo od sunca.

Kakaovac ima 6.000 - 12.000 cvjetova, ali od samo 20 - 50 razvije se plod. Plod kakaa je jajolikog oblika te može težiti i do pola kilograma dok mu dužina može biti i do 30 cm. Unutar ploda nalazi se bijeli mesnati dio koji se naziva pulpom kakaovca koji u sebi ima 20 do 60 sjemenki. Sjemenke su pune masnoća koje su čine čak 50% sastava sjemenke. Cijeli plod je jestiv jer se od pulpe kakaa radi sok dok se od sjemenki, koje se još nazivaju kakao zrnima, preradom može dobiti kakao prah.

Kakaovac za preradu

Postoji 20 različitih vrsta kakao zrna koje se mogu uzgojiti, ali se konzumiraju samo tri vrste. Za pripremu likera od čokolade možete koristi Forastero kakao koji se koristi i u proizvodnji tamne čokolade za kuhanje. Sve ostale vrste kakaa nećete moći nabaviti u našim trgovinama jer se ostale vrste proizvode u jako malom postotku koji je oko 10% svjetske proizvodnje.

Forastero kakaovac

Ova vrsta kakaa zauzima 85% svjetske proizvodnje. Uzgaja se na području Amazone te ima veliki prinos. Plod ove vrste kakaovca je žute boje sa žljebastim udubinama dok su zrna ravna i plosnata. Okus kakaa je pomalo gorak i koristi se u pripremi tamne čokolade koja se koristi za kuhanje. Ovu ćete vrstu naći u trgovinama široke potrošnje, ali i u čokoladama za kuhanje koje se koriste u pripremi likera od čokolade.

Berba i kupovina

Plodovi kakaa se beru 4 - 8 tjedana nakon cvatnje te se berba odvija dva puta godišnje. Uzgaja se na plantažama gdje se bere ručno i to pomoću mačeta kojima se plod odvaja od stabla. Nakon berbe plod se otvara te se vade zrna kakaa koja se onda suše na suncu. Zrna se tijekom sušenja okreću i miješaju kako bi se što ravnomjernije osušila. Nakon sušenja zrna se prosljeđuju prerađivačima koji zrna kakaa dalje prodaju na tržištu ili ga prerađuju u kakao prah te izrađuju proizvode za konzumaciju kao što su razne vrste čokolade.

Prilikom kupnje u trgovini, važno je da kupite kakao u prahu kako bi ga mogli koristiti u pripremi likera od čokolade. Za pravi domaći liker od čokolade koristite tamnu čokoladu za kuhanje koju možete naći u trgovini. Izaberite onu  koja ima veći udio kakaa kako bi vam liker od čokolade imao bolji okus.

Recepti za liker od čokolade

Liker od čokolade nije teško napraviti i pola sata odvojenog vremena bit će vam dovoljno za pripremu ovog ukusnog pića. Neki ovaj liker rade od kakaa, neki od puding dok drugi ipak ostaju vjerni tradicionalnom receptu pa ga prave od prave čokolade. Koji god recept primijenili neće ostati razočarani već ćete za pola sata ili najduže tjedan dana moći konzumirati ovo piće.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • sterilizacija staklenki

Domaći liker od čokolade

Tradicionalni recept od čokolade zahtjeva primjenu tamne čokolade u pripremi. Potrebno vam je imati dovoljno rakije i tamnu čokolade, malo šećera i poneki začin. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 1 l likera. Prilikom prokuhavanja mlijeka jedan dio tekućine će vam ispariti.

Sastojci

  • 1 l mlijeka
  • 3 dl rakije
  • 300 g tamne čokolade za kuhanje
  • 600 g šećera
  • 3 vanilin šećera

Priprema

  1. U posudu stavite šećer, mlijeko i vanilin šećer. Posudu stavite na štednjak na laganu vatru te cijelo vrijeme miješajte. Kada se sav šećer rastopi te tekućina prokuha, maknite posudu sa štednjaka.
  2. Tamnu čokoladu za kuhanje na kuhinjskoj dasci isjeckajte na manje komadiće. Ako imate ribež, možete ju i naribati.
  3. Posudu s mlijekom i otopljenim šećerom ponovo vratite na štednjak i pustite da ponovo prokuha na laganoj vatri uz stalno miješanje.
  4. Kada se čokolada u potpunosti rastopi, tekućinu ostavite da se ohladi. Tekućina mora biti u potpunosti hladna prije nego dodate alkohol, a zatim dodajte rakiju.
  5. Sve zajedno promiješajte i pustite da odstoji 10 - 15 minuta.
  6. Liker od čokolade procijedite kroz gusto cijedilo ili gazu kako bi uklonili veće komade čokolade i šećera koji se možda nisu otopili.
  7. Napitak prelijte u staklene boce te zatvorite s čepom.
  8. Liker nakon pripreme spremite u hladnjak.

Liker od čokolade s kakaom

Prilikom pripreme likera možete koristiti i kakao u kombinaciji s pudingom. Ovaj liker možda neće imati tipičan jak okus čokolade ali će biti jednako ukusan. Navedena količina dovoljna je za 1,2 l likera od čokolade. Jedan dio tekućine iz mlijeka će ispariti tijekom pripreme.

Sastojci

  • 1 l mlijeka
  • 500 ml rakije
  • 100 g kakaa u prahu
  • 1 puding od čokolade
  • 300 g šećera

Priprema

  1. Mlijeko stavite u posudu i na štednjak na laganu vatru te pustite da prokuha. U posudu stavite 800 ml mlijeka jer će vam dio trebati i da zamiješate puding i šećer.
  2. U posebnoj posudi izmiješajte puding, šećer i preostalo mlijeko. Prilikom miješanja koristite pjenjaču i pazite da vam se ne stvore grudice prilikom miješanja.
  3. Kada vam mlijeko u posudi na štednjaku prokuha skinite ga sa štednjaka i polako umiješajte smjesu pudinga.
  4. Posudu ponovo stavite na štednjak na laganu vatru i uz miješajte dok ponovo ne prokuha.
  5. Kad je smjesa prokuhala maknite posudu s vatre i dodajte rakiju u smjesu. Dobro sve izmiješajte i ako je se sve nije sjedinilo ponovo posudu na kratko vratite na štednjak da se sjedini.
  6. Kada se liker ohladi prespite ga u staklene boce i spremite u hladnjak.
  7. Ako primjetite da se liker previše zgusnuo tijekom hlađenja možete dodati još malo rakije prilikom prelijevanje u boce te protresite kako bi liker bio pitak.
  8. Prije konzumacije ostavite liker da odstoji bar 5 dana u hladnjaku.

Svi recepti za zimnicu od kakaa >>

Čuvanje i skladištenje

Liker od čokolade potrebno je čuvati u hladnjaku jer se prilikom pripreme koristi mlijeko. Nikako ga nemojte spremati u smočnicu ili podrum jer je potrebno da je konstantno na istoj niskoj temperaturi.

Prilikom konzumacije također ga nemojte dugo držati van hladnjaka. Ako ga planirate ponuditi gostima ili ga sami konzumirati, naspite ga u čašice i odmah nakon toga vratite u hladnjak jer je vrlo osjetljiv zbog mlijeka od kojega se radi.

Nakon pripreme, liker od čokolade prespite u staklene boce kako bi ga mogli dobro zatvoriti s čepom. Na ovaj način liker možete čuvati i do godine kada od dana kada ste ga napravili.

Savjeti

Kada prelijevate u bocu, liker nakon pripreme nemojte nalijevati do samog ruba boce jer će se s vremenom zgusnuti te će biti gušći pri dnu stoga ćete ga prije svake konzumacije trebati promućkati da se tekućina i čokolada ravnomjerno rasporede.

Ako nemate rakiju, ovaj liker možete pripremiti i s konjakom ili rumom. Koristeći neka druga već aromatična pića dobit ćete drugačiju kombinaciju okusa nego kada ga pravite od rakije.
Kada pripremate liker od čokolade, ali općenito i svih vrsta likera, najbolje je koristiti rakiju lozovaču koja nema neki poseban okus i aromu. Ako nemate ovu rakiju možete koristiti i neke druge vrste jer zbog jakog okusa čokolade odabir druge rakije neće previše promijeniti okus likera.

Kod pripreme likera od pudinga i kakaa možete naknadno dodati još rakije ako prema recepturi vidite da vam je liker gust i da nije pitak. Razrijedite liker na onu gustoću koja je vam najbolje odgovara.

U pripremi možete koristiti i običnu mliječnu čokoladu, ali imajte na umu da ona u sebi ima veliku količinu šećera, a to će samo dodati slatkoću piću, ali ne i aromu kakaa. Zato je bolje da liker od čokolade pripremate s tamnom čokoladom koja ima veliki udio kakaa.

Upotreba u kuhinji

Liker od čokolade konzumira se kao aperitiv, ali dobro se slaže s kavom pa se može zajedno piti i uz šalicu crne kave.

Liker od čokolade može se dodati i prilikom pravljenja biskvita za torte ili se biskvit može namočiti s ovim pićem kako bi bio mekši i aromatičniji. Također se može koristiti i prilikom pripreme kreme za torte ili preljeva.

Foto: Kristiana Pinne / Unsplash

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR