• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
liker od jagoda

Liker od jagoda

Objavljeno: 19.10.2020. Autor: Filip

  • Jagode za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za liker od jagoda
  • Domaći liker od jagoda
  • Liker od jagoda bez šećera
  • Liker od jagoda s votkom
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Proces izrade ukusnog likera od jagoda nije kompliciran i oduzet će vam malo vremena. Za njegovu izradu birajte isključivo zrele crvene i čvrste vrtne ili šumske jagode.

Iako se kod nas ne pravi toliko često kao neki drugi likeri poput likera od oraha ili višnjevca, liker od jagoda odlikuje se posebnom, ugodnom i neodoljivom aromom.

Karakteristike jagode

Jagode pripadaju višegodišnjim zeljastim sortama biljaka koje među prvima beremo u proljeće. Zahvaljujući ugodnom mirisu, latinski naziv fragum u prijevodu znači "jagode", a fragare "mirisati". Druga karakteristika jagoda je ukusan plod koji oduševljava sve uzraste, a osim za konzumaciju u svježem obliku, jedna je od najomiljenijih voćki za daljnju preradu, posebno za marmelade, sirupe, pekmeze, ali i sokove i likere.

Najčešće ih jedemo svježe, uz dodatak šećera, no domaće sorte su toliko slatke i mirisne da im ne treba nikakav dodatak sladila. Koristimo iz za pripremu sladoleda, krema i smoothieja, a čine i prvu postavu voća koje rado stavljamo u kolače i torte.

Jagoda (lat. Fragaria L.) pripada u grupu sitno jagodastih ili jagodastih voćki, a svo voće u ovoj grupi naziva se jednostavno "sitno voće". No, iako se tako samo nazivaju, plodovi mogu biti krupni i zato se ovim sortama posvećuje posebna pažnja. Uzgoj je značajan za poljoprivrednike, a isplativost se ogleda u ranom, redovnom i bogatom rađanju.

Jagode za preradu

Za pripremu likera, važno je odabrati dobre sorte. Koriste se dvije najosnovnije vrste: šumske i vrtne jagode.

Šumske jagode

Zarasla dvorišta, rubovi šuma, samo razmaknite travu i pronaći ćete ih. Nije ih teško prepoznati, a Zagorje ih je puno. Šumske jagode su nisko rastuće biljkekoje odlikuju tamno crveni plodovi kiselkasto-slatkastog okusa. Ono što trebate imati na umu je da šumske jagode postoje dvije osnovne vrste, prva ukusna koju smo upravo spomenuli i druga čiji okus podsjeća na mokru spužvu ili lubenicu koja nije ukusna. Neki ju smatraju otrovnom, ali nije. Samo sadrži premalu količinu šećera da bi bila poželjna za konzumaciju. No, ono što je odlično kod ovih jagoda koje nemaju dovoljno dobar okus za konzumaciju je da se plodovi najčešće koriste u džemovima od drugog voća jer daju dodatan volumen i teksturu. Također se koriste za pripremu sladoleda, voćnih salata i dekoraciju torti.

Vrtne jagode

Najpoznatija osnovna sorta koju svi obožavaju. Idealna za konzumaciju u svježem obliku, ali i za daljnju preradu u marmelade, pekmeze, džemove, sirupe, sokove i likere. Vrtna jagoda je uzgojena hibridna vrsta koja se zbog svog ukusnog ploda uzgaja diljem svijeta. Plodovi su cijenjeni zbog karakteristične slatkoće, sočne teksture, jarko crvene boje i arome, a konzumiraju se u velikim količinama. Također se koriste za pripremu sladoleda, mliječnih shakeova i u kombinaciji s čokoladom. Od vrtnih jagoda se također prave umjetne arome koje se koriste u izradi parfema, sjajila za usne, sapuna i bombona. Botanički gledano, nije bonica, nego priborni plod što znači da je mesnati dio izveden iz “posude” koja drži jajnike biljke. Mogu prezimiti u našem podneblju i otporne su na visoke vrućine i hladnoće.

Berba i kupovina

Jagode je za liker potrebno pobrati prije nego su potpuno zrele, a to se računa da je tako kada je 1/4 ploda još zelena, a ostatak crvene boje. Berba počinje krajem 5. mjeseca i traje cijeli lipanj, a kod nekih sorta i do početka 7. mjeseca.

Preporučljivo ih je brati dok je suho vrijeme, na način da se plod pažljivo otkida s cijelom peteljkom. Na taj način manje će se oštetiti i plod i sama biljka. Berite ih u plitke posude, a ako prerada nije u kratkom vremenu, potrebno ih je čuvati na temperaturi od -5 do 0°C. Na taj način, njihov rok trajanja se produžuje, pa se mogu skladištiti i do 30 dana.

Ako nemate svoj vrt, svi veći dućani ili tržnice nude jagode od početka proljeća, pa do kraja ljeta, samo pripazite da ne kupite prezrele i oštećene plodove.

Recepti za liker od jagoda

Pripremili smo vam jednostavan recept za izradu domaćeg likera, a sve što trebate su četiri sastojka i malo dobre volje. Osim domaćeg likera, donosimo i liker bez šećera.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Domaći liker od jagoda

Definitivno najjednostavniji recept za klasični liker od ova 4 sastojka s navedenim omjerima rezultirat će s 1,5 l ukusne tekućine.

Sastojci

  • 0,5 kg jagoda
  • 0,5 l vode
  • 0,4 kg šećera
  • 0,5 l domaće rakije

Priprema

  1. Jagode je prvo potrebno oprati, zatim narezati na manje komade pa staviti u staklenku.
  2. Slaže se red jagoda, red šećera, a postupak se ponavlja sve dok potrošite jagode.
  3. Na kraju sve sastojke zalijte rakijom.
  4. Staklenku potom zatvorite i ostavite na sunčanom mjestu.
  5. Potrebno je povremeno protresti smjesu.
  6. Nakon 3 tjedna dodajte šećer koji ste prokuhali u litri vode.
  7. Sve zajedno je potrebno flaširati i ostaviti da stoji najmanje 3 mjeseca.

Liker od jagoda bez šećera

Za sve one koji iz nekog razloga ne smiju ili ne žele koristiti šećer, najjednostavnije je umjesto šećera staviti med. Ako pratite naš recept, dobit ćete otprilike 1 l likera.

Sastojci

  • 0,5 kg jagoda
  • 0,5 l rakije (jabukovača, loza)
  • 3 - 5 grančica mente
  • 2 - 4 dl meda

Priprema

  1. Operite i očistite jagode.
  2. Nakon što ste ih očistili, stavite jagode u steriliziranu staklenku sa širokim otvorom, dodajte mente po želji i zatim prelijte domaćom rakijom.
  3. Staklenku čvrsto zatvorite i ostavite da stoji najmanje 3 tjedna, po mogućnosti na tamnom mjestu.
  4. Nakon što je odstajala, uzmite gazu i kroz nju procijedite tekućinu.
  5. Dodajte med i promješajte, a zatim ostavite još 4 tjedna.
  6. Staklenku je u tom vremenu potrebno povremeno uzeti i protresti kako bi se sve dobro pomiješalo.

Liker od jagoda s votkom

Ako nemate domaću rakiju, liker se može pripremati i s kupovnom votkom. Imajte na umu da je ovaj liker malo jači, no pozitivna strana je da bolje zadržava okus jagoda. Ako pratite naš recept, dobit ćete otprilike 1 l likera.

Sastojci

  • 0,5 kg jagoda
  • 0,5 kg šećera
  • 250 ml votke (40 - 45%)

Priprema

  1. Operite i očistite jagode od oštećenih dijelova, pa ih narežite po pola.
  2. U staklenku, koju ste prije sterilizirali, dodajte red jagoda, zatim red šećera, i tako ih redajte jagoda pa šećer dok ne potrošite sve jagode.
  3. Staklenku dobro zatvorite i protresite. Ponovite to par puta.
  4. Staklenku ostavite da stoji na toplom mjestu (više od 20°C) od 10 do 12 dana.
  5. Nakon toga, dodajte preostali šećer i votku
  6. Čvrsto zatvorite staklenku i protresite više puta kako bi se smjesa ujednačila.
  7. Spremite na tamno i hladno mjesto oko 2 tjedna.
  8. Ako želite bistri liker, procijedite kroz gazu i prelijte u steriliziranu staklenku. Ako vam je finija gušća smjesa, preskočite ovaj korak.

Svi recepti za zimnicu od jagoda >>

Čuvanje i skladištenje

Liker od jagoda koji ste pripremili prema našim receptima potrebno je čuvati na tamnom mjestu, koje je dobro rashlađeno, po mogućnosti u hladnjaku. Na taj način liker možete čuvati 3 godine.

Ukoliko nije moguće, dobra je i sobna temperatura, ali to smanjuje rok trajanja. Probajte ga konzumirati unutar 12 mjeseci.

Upotreba u kuhinji

Većina ljudi jagode konzumira u svježem obliku umočene u šećer, no tradicionalno se prerađuje u džemove, pekmeze, vina, sladolede, umake i naravno likere, kako bi se produžio vijek trajanja i kako bi se ovo prefino voće moglo konzumirati i izvan sezone.

Ljekovita svojstva

Ljekovitost jagode poznato je još od antičkih vremena. Osim samog ploda, za liječenje se koristilo lišće i korijen biljke. Jagode su izvrstan izvor vitamina C koji je poznat kao pozitivan u poboljšanju zdravlja nadbubrežnih žlijezda i arterija kojima je potreban vitamin C za pravilno funkcioniranje i rad. Znanstvenici su također dokazali 8 jagoda sadrži više vitamina C od jedne naranče, a za preporučenu dnevnu dozu vitamina C (51.2 mg) pojedite četvrtinu šalice jagoda.

Vitamin C je također neophodan za proizvodnju kolagena čime poboljšava otpornost kože i njenu elastičnost. Kako se starenjem proizvodnja kolagena smanjuje, tako je konzumacija voća bogato vitaminom C nužna kako bi koža ostala zdrava i mlada. Osim vitamina C, jagoda sadrži i elaginsku kiselinu koja je odličan saveznik u sprječavanju nastanka bora.

Foto: Mona El Falaky / Pixabay 

Zimnica od jagoda

  • Džem od jagoda
  • Marmelada od jagoda
  • Pekmez od jagoda
  • Slatko od jagoda
  • Sok od jagoda

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR