Proces izrade ukusnog likera od jagoda nije kompliciran i oduzet će vam malo vremena. Za njegovu izradu birajte isključivo zrele crvene i čvrste vrtne ili šumske jagode.
Iako se kod nas ne pravi toliko često kao neki drugi likeri poput likera od oraha ili višnjevca, liker od jagoda odlikuje se posebnom, ugodnom i neodoljivom aromom.
Karakteristike jagode
Jagode pripadaju višegodišnjim zeljastim sortama biljaka koje među prvima beremo u proljeće. Zahvaljujući ugodnom mirisu, latinski naziv fragum u prijevodu znači "jagode", a fragare "mirisati". Druga karakteristika jagoda je ukusan plod koji oduševljava sve uzraste, a osim za konzumaciju u svježem obliku, jedna je od najomiljenijih voćki za daljnju preradu, posebno za marmelade, sirupe, pekmeze, ali i sokove i likere.
Najčešće ih jedemo svježe, uz dodatak šećera, no domaće sorte su toliko slatke i mirisne da im ne treba nikakav dodatak sladila. Koristimo iz za pripremu sladoleda, krema i smoothieja, a čine i prvu postavu voća koje rado stavljamo u kolače i torte.
Jagoda (lat. Fragaria L.) pripada u grupu sitno jagodastih ili jagodastih voćki, a svo voće u ovoj grupi naziva se jednostavno "sitno voće". No, iako se tako samo nazivaju, plodovi mogu biti krupni i zato se ovim sortama posvećuje posebna pažnja. Uzgoj je značajan za poljoprivrednike, a isplativost se ogleda u ranom, redovnom i bogatom rađanju.
Jagode za preradu
Za pripremu likera, važno je odabrati dobre sorte. Koriste se dvije najosnovnije vrste: šumske i vrtne jagode.
Šumske jagode
Zarasla dvorišta, rubovi šuma, samo razmaknite travu i pronaći ćete ih. Nije ih teško prepoznati, a Zagorje ih je puno. Šumske jagode su nisko rastuće biljkekoje odlikuju tamno crveni plodovi kiselkasto-slatkastog okusa. Ono što trebate imati na umu je da šumske jagode postoje dvije osnovne vrste, prva ukusna koju smo upravo spomenuli i druga čiji okus podsjeća na mokru spužvu ili lubenicu koja nije ukusna. Neki ju smatraju otrovnom, ali nije. Samo sadrži premalu količinu šećera da bi bila poželjna za konzumaciju. No, ono što je odlično kod ovih jagoda koje nemaju dovoljno dobar okus za konzumaciju je da se plodovi najčešće koriste u džemovima od drugog voća jer daju dodatan volumen i teksturu. Također se koriste za pripremu sladoleda, voćnih salata i dekoraciju torti.
Vrtne jagode
Najpoznatija osnovna sorta koju svi obožavaju. Idealna za konzumaciju u svježem obliku, ali i za daljnju preradu u marmelade, pekmeze, džemove, sirupe, sokove i likere. Vrtna jagoda je uzgojena hibridna vrsta koja se zbog svog ukusnog ploda uzgaja diljem svijeta. Plodovi su cijenjeni zbog karakteristične slatkoće, sočne teksture, jarko crvene boje i arome, a konzumiraju se u velikim količinama. Također se koriste za pripremu sladoleda, mliječnih shakeova i u kombinaciji s čokoladom. Od vrtnih jagoda se također prave umjetne arome koje se koriste u izradi parfema, sjajila za usne, sapuna i bombona. Botanički gledano, nije bonica, nego priborni plod što znači da je mesnati dio izveden iz “posude” koja drži jajnike biljke. Mogu prezimiti u našem podneblju i otporne su na visoke vrućine i hladnoće.
Berba i kupovina
Jagode je za liker potrebno pobrati prije nego su potpuno zrele, a to se računa da je tako kada je 1/4 ploda još zelena, a ostatak crvene boje. Berba počinje krajem 5. mjeseca i traje cijeli lipanj, a kod nekih sorta i do početka 7. mjeseca.
Preporučljivo ih je brati dok je suho vrijeme, na način da se plod pažljivo otkida s cijelom peteljkom. Na taj način manje će se oštetiti i plod i sama biljka. Berite ih u plitke posude, a ako prerada nije u kratkom vremenu, potrebno ih je čuvati na temperaturi od -5 do 0°C. Na taj način, njihov rok trajanja se produžuje, pa se mogu skladištiti i do 30 dana.
Ako nemate svoj vrt, svi veći dućani ili tržnice nude jagode od početka proljeća, pa do kraja ljeta, samo pripazite da ne kupite prezrele i oštećene plodove.
Recepti za liker od jagoda
Pripremili smo vam jednostavan recept za izradu domaćeg likera, a sve što trebate su četiri sastojka i malo dobre volje. Osim domaćeg likera, donosimo i liker bez šećera.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći liker od jagoda
Definitivno najjednostavniji recept za klasični liker od ova 4 sastojka s navedenim omjerima rezultirat će s 1,5 l ukusne tekućine.
Sastojci
- 0,5 kg jagoda
- 0,5 l vode
- 0,4 kg šećera
- 0,5 l domaće rakije
Priprema
- Jagode je prvo potrebno oprati, zatim narezati na manje komade pa staviti u staklenku.
- Slaže se red jagoda, red šećera, a postupak se ponavlja sve dok potrošite jagode.
- Na kraju sve sastojke zalijte rakijom.
- Staklenku potom zatvorite i ostavite na sunčanom mjestu.
- Potrebno je povremeno protresti smjesu.
- Nakon 3 tjedna dodajte šećer koji ste prokuhali u litri vode.
- Sve zajedno je potrebno flaširati i ostaviti da stoji najmanje 3 mjeseca.
Liker od jagoda bez šećera
Za sve one koji iz nekog razloga ne smiju ili ne žele koristiti šećer, najjednostavnije je umjesto šećera staviti med. Ako pratite naš recept, dobit ćete otprilike 1 l likera.
Sastojci
- 0,5 kg jagoda
- 0,5 l rakije (jabukovača, loza)
- 3 - 5 grančica mente
- 2 - 4 dl meda
Priprema
- Operite i očistite jagode.
- Nakon što ste ih očistili, stavite jagode u steriliziranu staklenku sa širokim otvorom, dodajte mente po želji i zatim prelijte domaćom rakijom.
- Staklenku čvrsto zatvorite i ostavite da stoji najmanje 3 tjedna, po mogućnosti na tamnom mjestu.
- Nakon što je odstajala, uzmite gazu i kroz nju procijedite tekućinu.
- Dodajte med i promješajte, a zatim ostavite još 4 tjedna.
- Staklenku je u tom vremenu potrebno povremeno uzeti i protresti kako bi se sve dobro pomiješalo.
Liker od jagoda s votkom
Ako nemate domaću rakiju, liker se može pripremati i s kupovnom votkom. Imajte na umu da je ovaj liker malo jači, no pozitivna strana je da bolje zadržava okus jagoda. Ako pratite naš recept, dobit ćete otprilike 1 l likera.
Sastojci
- 0,5 kg jagoda
- 0,5 kg šećera
- 250 ml votke (40 - 45%)
Priprema
- Operite i očistite jagode od oštećenih dijelova, pa ih narežite po pola.
- U staklenku, koju ste prije sterilizirali, dodajte red jagoda, zatim red šećera, i tako ih redajte jagoda pa šećer dok ne potrošite sve jagode.
- Staklenku dobro zatvorite i protresite. Ponovite to par puta.
- Staklenku ostavite da stoji na toplom mjestu (više od 20°C) od 10 do 12 dana.
- Nakon toga, dodajte preostali šećer i votku
- Čvrsto zatvorite staklenku i protresite više puta kako bi se smjesa ujednačila.
- Spremite na tamno i hladno mjesto oko 2 tjedna.
- Ako želite bistri liker, procijedite kroz gazu i prelijte u steriliziranu staklenku. Ako vam je finija gušća smjesa, preskočite ovaj korak.
Čuvanje i skladištenje
Liker od jagoda koji ste pripremili prema našim receptima potrebno je čuvati na tamnom mjestu, koje je dobro rashlađeno, po mogućnosti u hladnjaku. Na taj način liker možete čuvati 3 godine.
Ukoliko nije moguće, dobra je i sobna temperatura, ali to smanjuje rok trajanja. Probajte ga konzumirati unutar 12 mjeseci.
Upotreba u kuhinji
Većina ljudi jagode konzumira u svježem obliku umočene u šećer, no tradicionalno se prerađuje u džemove, pekmeze, vina, sladolede, umake i naravno likere, kako bi se produžio vijek trajanja i kako bi se ovo prefino voće moglo konzumirati i izvan sezone.
Ljekovita svojstva
Ljekovitost jagode poznato je još od antičkih vremena. Osim samog ploda, za liječenje se koristilo lišće i korijen biljke. Jagode su izvrstan izvor vitamina C koji je poznat kao pozitivan u poboljšanju zdravlja nadbubrežnih žlijezda i arterija kojima je potreban vitamin C za pravilno funkcioniranje i rad. Znanstvenici su također dokazali 8 jagoda sadrži više vitamina C od jedne naranče, a za preporučenu dnevnu dozu vitamina C (51.2 mg) pojedite četvrtinu šalice jagoda.
Vitamin C je također neophodan za proizvodnju kolagena čime poboljšava otpornost kože i njenu elastičnost. Kako se starenjem proizvodnja kolagena smanjuje, tako je konzumacija voća bogato vitaminom C nužna kako bi koža ostala zdrava i mlada. Osim vitamina C, jagoda sadrži i elaginsku kiselinu koja je odličan saveznik u sprječavanju nastanka bora.
Foto: Mona El Falaky / Pixabay
Zimnica od jagoda
Odgovori