• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup

Liker od kadulje

Objavljeno: 15.11.2020. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Kadulja za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za liker od kadulje
  • Domaći liker od kadulje
  • Liker od kadulje i meda
  • Liker od kadulje s limunom
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Iako se alkoholna pića ne preporučuje konzumirati u većim količinama jer štete ljudskom zdravlju, ne možemo zanemariti činjenicu da postoje određeni biljni likeri koji sprječavaju svakako imaju korisne zdravstvene dobrobiti.

Od davnina naše bake i djedovi spravljaju razne ljekovite likere od raznih trava koje pronalaze u svojim vrtovima ili  šumama i livadama. Na njihovoj ljekovitoj listi našla se i jedna biljka koja je rasprostranjena i na našem području, a to je kadulja.

Biljka koju još nazivaju spasiteljicom zdravlja većinom se konzumira u obliku čaja ili ulja, ali ako želite nešto dugotrajnije za konzumaciju napravite ukusni liker od kadulje - biljni liker s prstohvatom gorkog okusa, zelenkasto smeđe boje i izvrsnog okusa.

Karakteristike kadulje

Kadulja je zeljasta samonikla biljka koja ima stabljiku zelene ili ljubičaste boje koja s vremenom poprimi drvenastu strukturu. Ima male listove bijele, plave i ružičaste boje koji su formirani u klasove, a koji se nalaze na vrhu stabljike. Listovi su izduženi i zaobljeni na vrhovima te prikriveni sitnim dlačicama, a na dodir su baršunasti. Raste u niskim grmovima koji mogu narasti od 30 do 60 cm i ako se nalazi na adekvatnom mjestu životni vijek joj je najduže šest ili sedam godina.

Rasprostranjena je na području Mediterana što upućuje da voli sunce i toplinu, a ne podnosi mjesta na kojima ima mraza i previše vlage. Ako se uzgaja u kontinentalnom djelu preporučuje se saditi ju u posude kako bi se mogla premještati u skladu s vremenskim uvjetima u prirodi. Cvjetanje kadulje u prosijeku traje mjesec dana i to u vremenskom periodu od ožujka do srpnja.
Kadulja u sebi sadrži razne vitamine kao što su vitamin A, C i vitamin B kompleks te određene količine kalcija i kalija koji imaju blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje.

Kadulja za preradu

Kadulja, kao vrsta biljke koja pripada porodici Lamiaceae odnosno rodu Salvie, ima više od 1.000 vrsta, no za pripremu likera se koristi obična, ljekovita livadna kadulja koju možemo uzgajati čak i u našem vrtu ili na balkonu.

Ljekovita kadulja

Ljekovita kadulja koja je u botaničarskim krugovima poznata i pod nazivom Salvia officinalis L. preporučuje se za korištenje pripreme biljnog likera. Svojim raskošnim grmovima nudi na izbor veliku količinu listova koji se mogu ubrati i koristiti u daljnjoj preradi. Također je i višegodišnja biljka i ako se adekvatno brinete o njoj imat ćete biljku čije ćete listove moći koristi dugi niz godina za pripremu čaja ili ukusnih likera. Grm ove vrste kadulje može narasti do 60 cm što je također pogodno za količinu lišća koje ova biljka razvija. Također nije zaštićena vrsta, no svakako prilikom same berbe pripazite na količinu lišća koju ćete ubrati s pojedinog grma. Ova vrsta ima i umjerenu gorčinu što nikako neće naštetiti okusu likera.

Berba i kupovina

Berbu listova najbolje je obaviti u travnju, prije nego što biljka procvjeta, a ako radite liker od cvjetova njih berite u svibnju i lipnju. Nije zlatno pravilo da se listovi beru samo u travnju nego ih je moguće brati tijekom cijele godine, no s obzirom da u travnju listovi sadrže najmanje tujona koji je potreban kod izrade eteričnog ulja, kod likera ga se izbjegava zbog čega pravo vrijeme berbe igra veliku ulogu u pripremi likera. Također prilikom berbe ostavite najmanje jednu trećinu biljke neobranom kako bi se biljka mogla obnoviti.

Prilikom kupovine kadulje vodite računa da su listovi i cvjetovi kadulje svježi, a ne sušeni. Sušena kadulja se ne koristi kod pripreme likera. Raspitajte se kod prodavača odakle proizvod dolazi te da kada je ubran kako bi bili sigurni da je kadulja svježa i prirodna.

Recepti za liker od kadulje

Postoje razni recepti za likere od kadulje, ali svi su oni bazirani na nekoliko osnovnih sastojaka koje svi imamo u kuhinji ili smočnici. Razne varijante ovoga biljnog likera uključuju upotrebe i nekog voća ili meda umjesto šećera. Prilikom pripreme likera podjednako se koriste i listovi i cvjetovi, a u nastavku vam donosimo nekoliko bazičnih recepata za pripremu ukusnog likera od kadulje.

Domaći liker od kadulje

Recept za domaći, klasični liker koji su koristili i prema kojem su pravili "naši stari" sastoji se 3 jednostavna sastojka: rakije, šećera i cvjetova kadulje. Ovo je bazični recept u koji možete dodati druge biljke i napraviti razne kombinacije okusa. Količine navedene u receptu dostatne su za 1 l likera od kadulje.

Sastojci

  • 150 g cvjetova kadulje ili 60 listova kadulje
  • 100 g šećera
  • 1 l rakije

Priprema

  1. U steriliziranu staklenku ili bocu koja ima zapremninu veću od 1 l stavite cvjetove ili listove kadulje.
  2. Dodajte šećer i rakiju te dobro zatvorite.
  3. Staklenku odnosno bocu stavite na sunčano mjesto da odstoji šest tjedana.
  4. Povremeno protresite sadržaj boce ili staklenke kako bi se sadržaj promiješao.
  5. Ako vam je liker pregust, nakon kušanja, razrijedite ga dodavanjem još rakije.

Liker od kadulje i meda

Ako želite zdraviju inačicu likera onda je ovo pravi recept za vas. Umjesto šećera možete staviti med koji je prema većini istraživanja puno zdraviji, ali i prirodniji sastojak. Količina sastojaka u ovome receptu dovoljna je za pripremu 1,5 l likera od kadulje.

Sastojci

  • 200 listova kadulje
  • 1,5 l rakije
  • 1,5 kg meda

Priprema

  1. U steriliziranu bocu ili staklenku zapremnine veće od 1,5 l stavite listove kadulje.
  2. Prelijte sadržaj boce ili staklenke s rakijom i dobro zatvorite.
  3. Ostavite da odstoji 3 tjedna na sunčanom i topolom mjestu.
  4. Nakon tri tjedna sadržaj boce ili staklenke procijedite te u procijeđeni liker dodajte med koji vam najbolje okusom odgovara i dobro promiješajte liker.
  5. Sadržaj koji ste dobili prelijete ponovo u tri boce ili staklenke od 1 l.
  6. Ostavite ih na sunčanom i toplom mjestu još dva tjedna.
  7. Povremeno ih protresite kako bi se sadržaj sjedinio.
  8. Ako utvrdite da vam je pregust, dodatno ga razrijedite s rakijom.

Liker od kadulje s limunom

Liker od kadulje može biti i pomalo egzotičan ako u njega dodate neko voće. Zato vam u ovom dalmatinskom receptu donosimo ideju za pripremu likera od kadulje s dodatkom limuna koji će ovaj liker začiniti s određenom dozom kiselosti. Količina sastojaka u ovome receptu dostatna je za 1 l likera od kadulje.

Sastojci

  • 50 listova kadulje
  • 15 dag šećera
  • 1 l rakije
  • 1 prirodni domaći nešpricani limun narezan na ploške

Priprema

  1. Listove kadulje posložite u steriliziranu bocu ili staklenku zapremnine veće od 1 l te prelijte s rakijom
  2. Šećer umiješajte u sadržaj koji se nalazi u boci/staklenci.
  3. Dodajte ploške limuna i zatvorite.
  4. Ostavite da sve odstoji na sunčanom i toplom mjestu barem dva mjeseca.
  5. Nakon dva mjeseca procijedite sadržaj i ulijte ga u boce te dobro zatvorite.
  6. Ako je liker pregust dodajte još rakije po želji.

Svi recepti za zimnicu od kadulje >>

Čuvanje i skladištenje

Nakon što se pripremi i preraspodjeli u boce, liker je najbolje držati u hladnjaku. Nije pogrešno ni držati ga u smočnici ili na nekom drugom hladnom i tamnom mjestu.

Ako želite svoje umijeće spravljanja likera pokazati svim gostima koji dolaze u vašu kuću možete jednu manju bocu izložiti i u kuhinji na polici, ali vodite računa da je ovaj liker najbolje konzumirati kada je ohlađen.

Ovako pripremljen liker moguće je skladištiti i do dvije godine samo ako se držite glavnih uputa, a one se odnose na spremanje i skladištenje u dobro zatvorenim, steriliziranim bocama te čuvanje na hladnom mjestu.

Savjeti

Prilikom izbora rakije koja se koristi u pripremi preporučuje se korištenje rakije lozovače koja ima neutralan okus kako prilikom pripreme likera ne bi prevladao okus alkohola umjesto okusa kadulje.

Med koji se koristi prilikom izrade likera također je potrebno pažljivo birati te se preporučuje korištenje meda od bagrema ili kestena jer ima neutralan okus koji neće dovesti do narušavanja okusa samog likera nakon što se med umiješa u liker od kadulje.

Važno je napomenuti da je u trenutku otvaranja boce ili staklenke, nakon što liker odstoji u određenom vremenskom razdoblju, moguće sadržaj likera razrijediti ukoliko se utvrdi da je sadržaj likera pregust i nije adekvatan za konzumaciju. Prilikom pripreme samoga likera ako stavite više listova ili cvjetova od preporučene doze dobit ćete gušći liker.

Upotreba u kuhinji

Liker od kadulje često se koristi kao aperitiv i konzumira se prije ručka ili večere. Važno je napomenuti da je ovdje riječ o alkoholu te da ga treba umjereno konzumirati. Ne preporučuje se konzumirati više od dvije manje čašice.

Kadulja se u kuhinji više koristi kao suhi začin dok se pripravci kao liker od kadulje više konzumiraju kao piće nego  ih se dodaje jelima. Prvenstveno zbog svoje jake arome koja može prevladati u jelima te uništiti okus. Ako se dodaje u neki kolač, liker od kadulje treba pažljivo dozirati kako okusi kadulje ne bi prevladali.

Ljekovita svojstva

Kadulja ima mnoga ljekovita svojstva zbog čega je često nazivaju i spasiteljicom zdravlja. Osobe koje ne bi smjele konzumirati kadulju u bilo kojem obliku su oni koji imaju padavicu ili visoki tlak. Također se konzumacija likera od kadulje ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Mnogo je zdravstvenih dobrobiti, a samom konzumacijom likera od kadulje sprječava se pojava raznih bakterija, virusa i gljivica u organizmu, ali i upale. Liker od kadulje pomaže i kod bolesti usne šupljine, krajnika i grla te kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe. Tujon koji se nalazi u kadulji je ljekovit, ali ako se općenito konzumira u prevelikim količinama u kombinaciji s alkoholom može biti štetan za zdravlje.

Foto: RomanSvozilek / Pixabay 

Zimnica od kadulje

  • Čaj od kadulje
  • Sirup od kadulje
  • Sok od kadulje

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR