Liker od kave spoj je alkoholnog pića i kave te je za ljubitelje ova dva pića savršena kombinacija. Vrlo jednostavan za pripremu, a ukusan za konzumaciju ovaj liker u posljednje vrijeme sve se više pravi u domaćoj radinosti. Zbog svoje slatkoće često se koristi kao aperitiv, iako neki ljudi koji čuju za ovaj liker misle da je riječ o piću koje je gorko.
Iako se kava na našem području konzumira kao čisto piće za "buđenje", ona se može koristiti i u druge svrhe. Jedna od njih je proizvodnja alkoholnog pića, ali se često koristi i kao sastojak kozmetičkih proizvoda. Najpoznatiji proizvođači ovoga likera su Turska i Amerika, a u nastavku vam donosimo sve potrebne informacije kako napraviti domaći liker od kave.
Karakteristike kave
Kava je zimzelena biljka točnije grm iz porodice broćika. Stabljika biljke je drvenasta te može narasti do 10 m visine. Listovi su naizmjenično smješteni dužinom cijele stabljike i duguljasti te zašiljeni, kožnati, sjajni, zeleni i imaju istaknute žilice po sebi. Peteljke na kojima su pričvršćene za stabljiku su kratke. Listovi mogu doseći duljinu i do 20 cm te štite biljku od sunca tijekom rasta jer ova biljka ne voli biti izložena direktnim sunčevim zrakama. Korijen ove biljke duboko se ukorjenjuje te je stabljika čvrsta i stabilna.
Grm kave cvijeta cvjetovima koji su gusto skupljeni u grozdove koji se nalaze u pazušcima listova. Cvjetovi imaju karakterističan miris sličan jasminu te imaju pet latica koje su bijele boje. Plod koji nastaje iz cvijeta je bobica koja prilikom dozrijevanja poprima tamnocrvenu boju. S vanjske strane plod ima mesnati pokrov dok se pod njim nalaze dvije plosnate sjemenke koje su zaobljene s jedne strane.
Kava za preradu
U svijetu je najpoznatija i najrasprostranjenija jedna vrsta kave, a to je kava Arabica koja obuhvaća gotovo 80% svjetske proizvodnje kave, a zemlja podrijetla joj je Etiopija. Nakon Arabice na tržištu se najviše proda kave Robuste koja za razliku od Arabice raste na područjima gdje ona ne uspijeva. Trenutno je poznato oko 60 vrsta kave, ali jako malo ih se uzgaja za upotrebu u kućanstvu.
Arabica
Ova vrsta kave poznata je po svojoj širokoj rasprostranjenosti i dostupnosti. Blagog je i slatkog okusa te ima manji postotak aromatičnog ulja kofeina. Ako želite liker od kave koji će imati blagi okus kave onda koristite ovu vrstu kave prilikom pripreme.
Kava Robusta
Želite li liker od kave s više kofeina te da se osjeti jači okus kave, onda prilikom pripreme koristite kavu Robustu. Ova vrsta ima jaču aromu te sadrži veću dozu kofeina u zrnima. Također je i jeftinija.
Berba i kupovina
Na plantažama se kava bere ručno kada su plodovi veličine trešnje i kada su tamnocrvene boje. Nakon branja plodovi se namaču u vodi i suše na suncu kako bi se očistili od vanjske mesnate ovojnice. Ako sami uzgajate kavu u plasteniku ili posudi proći će 4 - 5 godina prije nego ćete obaviti berbu prvih plodova. Ako posijete jednu biljku kave za 10 godina možete očekivati urod od 1 kg zrna kave.
Ako berete vlastiti biljku možete to napraviti na dva načina, a to je guljenjem plodova ili ručnim branjem. Guljenje je način branja kada se bobice gule s grma tako da se obujmi grozd bobica i povuče prema vrhu stabljike. Ovo može biti problematično jer sve bobice ne dozrijevaju u isto vrijeme te ćete imati prezrele, zrele ili nedozrele plodove. Najbolje je ručno brati svaku bobicu posebno onda kada je u potpunosti zrela kako bi dobili što više sirovine koju možete iskoristiti s uzgojene biljke.
Nakon što oberete bobice morate ih dalje obraditi suhom ili mokrom metodom. Suha metoda uključuje proces sušenja bobica na suncu 4 tjedna. Prilikom sušenja potrebno ih je okretati kako bi se ravnomjerno osušile. Preko noći je potrebno bobice unijeti u prostoriju koja je suha i prozračna kako preko noći ne bi pokupile vlagu. Nakon što se bobice osuše potrebno ih je pomoću valjka izvaljati, kako bi se zrna izvadila iz mesnatog dijela bobice. Zrna nakon valjanja pokupite i tada možete krenuti s daljnjom preradom.
Mokrom metodom se bobice stavljaju u posudu s vodom gdje stoje 36 sati nakon čega se bobice prešaju kroz sito ili usitnjavaju valjcima. Ova metoda primjenjiva je u industrijskog proizvodnji kave stoga ako sami uzgajate kavu bobice ćete morati sušiti kako bi dobili zrna kave.
Zrna kave možete i kupiti u svakoj trgovini, a nakon kupnje potrebno ju je pržiti i samljeti kako bi ih mogli koristiti prilikom pripreme liker. Ako ne želite ili nemate mlin za kavu možete kupiti već mljevenu kavu, ali pripazite da je riječ o kvalitetnoj kavi kako bi vam i liker od kave bio kvalitetan.
Recepti za liker od kave
Zrna kave nakon berbe i sušenja, a prije pripreme likera morat ćete ispržiti tako da ćete zrna kave staviti na pleh u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 220°C. Kavu u pećnici ostavite 20 minuta da se prži te ju izvadite i ostavite da se ohladi. U mlin za kavu stavite ohlađena zrna i sameljite tako da dobijete skoro pa prah. Za liker od kave potrebno je imati mljevenu kavu, a nju možete i kupiti u bilo kojoj trgovini i tako ubrzati i pojednostaviti proces pripreme pića.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći liker od kave
Tradicionalni liker od kave pravi se od samo nekoliko sastojaka i to šećera i rakije te mljevene kave. Liker od kave mnogi smatraju gorkim, ali to zapravo nije slučaj, ako imate pravi omjer sastojaka.
Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 2 l likera od kave.
Sastojci
- 150 g mljevene kave
- 1,5 l rakije
- 300 g šećera
- 750 ml vode
- 1 velika žlica mljevenog cimeta
Priprema
- U posudu stavite šećer i prelijte sa 150 ml vode te stavite na štednjak na laganu vatru da se prokuha 2 minute.
- Na štednjaku u posebnoj posudi stavite 600 ml vode i pričekate da prokuha.
- U drugu posudu stavite kavu te ju prelijte s prokuhanom vodom.
- Ostavite da sve stoji 5 minuta te nakon toga tekućinu procijedite kroz gazu koju ste presavili nekoliko puta kako bi što manje mljevene kave prošlo u procijeđenu tekućinu.
- U šećer koji ste prethodno rastopili stavite procijeđenu kavu, rakiju i cimet. Sve zajedno stavite na štednjak i prokuhajte 2 minute kako bi rakija malo isparila.
- Kada se tekućina ohladi prelijte ju u staklenu bocu i zatvorite s poklopcem.
Liker od kave i vanilije
Postoje napitci od kave koji uključuju kombinaciju kave i vanilije. Ali da li ste ikada mogli zamisliti da će s dodatkom alkohola ova kombinaciji dobiti još bolji okus. Želite li znati kakav je osjećaj konzumirati alkohol, kavu i vaniliju svakako isprobajte ovaj liker. Od navedenih sastojaka ćete dobiti otprilike 1/2 l likera.
Sastojci
- 125 ml mljevene kave
- 125 g šećera
- 125 ml vode
- 125 ml rakije
- 1 mahuna vanilije
Priprema
- 50 ml vode stavite u posudu i na štednjak te pustite da prokuha.
- Posudu maknite sa štednjaka te dodajte mljevenu kavu. Stavite ponovo posudu na štednjak te prokuhajte još dva puta.
- Skuhanu kavu procijedite kroz gazu kako bi uklonili talog kave.
- Šećer stavite u posudu te prelijete sa 75 ml vode. Posudu stavite na štednjak na laganu vatru i kuhajte 3 minute.
- Tijekom cijelog procesa topljenja i kuhanja sirupa potrebno ga je miješati kako ne bi zagorio.
- Dobiveni šećerni sirup maknite sa štednjaka te ostavite da se potpuno ohladi.
- U staklenku ulijte rakiju i dodajte skuhanu kavu i ohlađeni šećerni sirup. Mahunu vanilije prerežite po dužini tako da dobijete dvije polovice pa i njih ubacite staklenku.
- Staklenku zatvorite i dobro protresite. Ostavite staklenku na tamnom i hladnom mjestu da odstoji 5 dana.
- Svaki dan staklenku promućkajte kako bi se sastojci izmiješali.
- Nakon što prođe 5 dana liker možete presuti u staklenu bocu. Mahunu vanilije možete baciti ili ju staviti u bocu u koju ste presuli liker.
Liker od kave i čokolade
Kava i čokolada omiljene su namirnice većini ljudi. A kakav je okus piti u isto vrijeme kavu i čokoladu saznat ćete ako napravite ovaj liker. Od količine sastojaka u receptu dobit ćete otprilike 750 ml likera.
Sastojci
- 500 ml rakije
- 3 velike žlice mljevene kave
- 1 mahuna vanilije
- 50 g tamne čokolade
- 150 g šećera
- 250 ml vode
Priprema
- U posudu stavite šećer te dodajte vodu. Smjesu stavite na laganu vatru da se otopi. Ostavite smjesu da prokuha 2 minute te maknite sa štednjaka i pustite da se ohladi.
- Tijekom cijelog procesa topljenja i kuhanja šećera smjesu miješajte da šećer ne zagori.
- Nakon što se ohladila, u smejsu dodajte mljevenu kavu i promiješajte.
- U posudu stavite vodu te na vrh te posude stavite staklenu ili metalnu posudu koja je promjera posude koju ste stavili ispod te u tu posudu stavite čokoladu. Na navedeni način otopite čokoladu na pari.
- Posudu s vodom i posudom gdje je čokolada stavite na štednjak na laganu vatru. Kako će se voda zagrijavati i kuhati, para će zagrijavati staklenu ili metalnu posudu u kojoj je čokolada te će se ona topiti.
- Rastopljenu čokoladu ulijte u posudu gdje te prethodno pripremili tekućinu šećera, vode i kave. Sve zajedno dobro izmiješajte i ostavite u hladnjak da se ohladi.
- Nakon što se tekućina ohladila stavite ju u staklenku i ulijte rakiju. Sve zajedno dobro izmiješajte dok se ne sjedini. Ako vam se liker od kave i čokolade čini pregustim dodajte i malo vode kako bi razrijedili liker.
Čuvanje i skladištenje
Liker od kave čuva se kao i ostali likeri - na hladnom i tamnom mjestu. Najčešće u smočnicama ili podrumima, ali može ih se spremiti i u hladnjak. Ako očekujete goste također je dobro liker staviti sat ili dva prije dolaska u hladnjak na hlađenje kako bi bio ukusniji.
Liker se nakon pripreme sprema u staklene boce koje moraju obavezno imati poklopac kako bi se mogle dobro zatvoriti tako da alkohol ne ispari. Pripremljeni liker od kave možete čuvati i konzumirati u roku od godine dana, ali i duže ako ga ispravno uskladištite i čuvate.
Savjeti
Jačina likera od kave ovisi o načinu prženja kave i jačini kave te vrsti kave koju koristite. Ako je kava jače pržena bit će vam i liker od kave gorči. Naravno ako koristite Robusta kavu možete očekivati jaču aromu likera.
Ako dodajte u liker neke arome kao što su na primjer mahune vanilije, može ih izvaditi prije nego konzumirate liker ili ih možete ostaviti da stoje u bocu zajedno s likerom.
Prilikom pripreme najbolje je koristiti rakiju lozovaču koja ima neutralan okus. Tako će prevladati okus kave te ćete imati pravi liker od rakije. Ako nemate rakiju lozovaču poslužit će i druge vrste rakije i možete ih slobodno koristiti u pripremi likera.
Upotreba u kuhinji
Liker od kave najčešće se koristi kao aperitiv koji se konzumira prije ručka ili večera. Ponekad se stavlja i u biskvite ili kreme za kolače kada se želi postići aroma kave i alkohola u isto vrijeme.
Razni biskviti izvrsno se slažu u kombinaciji s kavom. Ponekad ovu vrstu likera slastičari dodaju prilikom pripreme poznatog kolača Tiramisua. U kavu u koju se stavljaju piškote, doda se količina likera od kave prema okusu koji se želi postići nakon toga se piškote na kratko potapaju u navedenu tekućinu.
Foto: StockSnap / Pixabay
Odgovori