• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
liker od mirte

Liker od mirte

Objavljeno: 03.03.2021. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Mirta za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za liker od mirte
  • Domaći liker od mirte
  • Liker od listova mirte
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Mirta se u narodu još naziva i običnom mrčom, mrčikom i murtom. U prošlosti je njeno granje i cvijeće predstavljalo mladost, ljepotu i nevinost. Osim simboličnog značenja biljka se koristi i u medicini i kulinarstvu kao ljekovita biljka.

Za pripremu likera od mirte možete se poslužiti s bobicama ili listovima biljke. Koji god sastojak koristili dobit ćete istu aromu likera. Na području Mediterana uspijeva samo jedna vrsta ove biljke, a to je obična mirta koju možete brati i u prirodi te ju ne možete sami uzgajati.

Iako se više koriti za pripremu čaja, ne smijemo zaboraviti da liker od mirte u sebi sadrži i alkohol koji služi kao dobar dezinficijens za ljudski organizam i pomaže u borbi protiv bakterija i virusa.

Karakteristike mirte

Mirta je zimzelena biljka koja raste u grmovima ili nižem stablu te potječe iz istoimene porodice mirta. Stablo može narasti do 5 m visine ili kao uspravan i gust grm. Korijen je vrlo dobro razvijen i prodire duboko u zemlju. Kora stabla je u prvim fazama rasta crvenkasta, a tijekom rasta i razvoja stabla postaje siva i ljušti se uzdužno u dužim i tankim ljuskama.

Listovi stabla ili grma su jednostavni, nasuprotno raspoređeni dužinom grane te imaju vrlo kratku peteljku. Oblik lista je jajast i lancetast s ušiljenim vrhom. Površina lista je glatka i sjajna i tamnozelene boje na licu dok je na naličju svijetlozelena. U prosijeku list dostiže dužinu oko 2 cm i širinu od 1 cm, a osim što su privlačni izgledom imaju i specifičnu aromu.

Cvjetovi mirte su pravilni i širine oko 1 cm te vrlo ugodnog mirisa. Za granu su pričvršćeni kratkim peteljkama i nalaze se u pazušcima listova. Cvijet ima pet latica koje su bijele boje, a cvate oko 20 dana u razdoblju od lipnja do srpnja. Iz cvijeta se razvija plod u obliku plave bobice promjera oko 6 mm unutar koje se nalazi nekoliko bubrežastih sjemenki. Bobica dozrijeva u studenom i ugodnog je slatkastog i smolastog okusa.

Mirta za preradu

Poznato je da postoje dvije vrste ove biljke - jedna je obična mirta koja se uzgaja i može se pronaći na području Mediterana dok je druga Saharska mirta koja isključivo raste na području sjevernog pustinjskog dijela Afrike. Za pripremu likera koristit ćete običnu mirtu koja je karakteristična za naše područje.

Obična mirta

Običnu mirtu karakterizira aromatičan okus i specifičan miris. Raste u obliku zimzelenog grma i ima bijele cvjetove i tamnoplave bobice. Plod je gorak i čudnog smolastog okusa, a nakon konzumacije imat ćete osjećaj kao da vam se usta skupljaju i da vam ponestane sline. Za pripremu likera je ovo jedina vrsta koju možete pronaći na našem području zbog čega je jedina vrsta od koje možete napraviti liker.

Berba i kupovina

Mirta se može uzgojiti i u vrtu na svijetlom i prozračno mjestu. Možete ju posaditi i u posudu koju ćete držati u kući i okretati svakih 14 dana kako bi sve strane biljke bile ravnomjerno opskrbljene s blagom svjetlošću. Plodovi se pojavljuju u studenom i tada je vrijeme za berbu bobica koje se koriste za pripremu likera. Bobice berite jednu po jednu polako ih trgajući s grana. Nikada ne kidajte grane na kojima se nalaze plodovi jer tako uništavate grm ili stablo. Bobice berite zajedno s peteljkom tako da, ako ih nećete odmah dalje prerađivati da ostanu što dulje svježe, ogu duže ostati svježe.

Liker od mirte možete praviti i od listova ove biljke, a njih je najbolje brati u proljeće kada biljka cvate, u lipnju i srpnju. Listove pažljivo berite i ne u prevelikoj količini kako bi se stablo i grm uspjeli obnoviti.

Mirtu možete brati i u prirodi gdje raste kao samonikla biljka na području Dalmacije. Prilikom branja obratite pažnju da biljka ne raste uz prometnicu i na zagađenom području, a kao i kod vlastitog uzgoja možete brati listove i bobice ove biljke ovisno o vašim potrebama.

Bobice i listove mirte teško je pronaći u trgovinama te ćete se morati potruditi da obiđete nekoliko trgovina zdrave hrane prije nego ih nađete (ako ih uopće i pronađete), a najbolje bi bilo kontaktirati uzgajivače i kupiti od njih. Za razliku od ostalog bobičastog voća, ove bobice nisu široko rasprostranjene na tržištu i ako ih pronađete cijena im neće biti mala.

Recepti za liker od mirte

Liker od mirte može se pripremiti ili od bobica mirte ili od listova. Koju god varijantu odaberete, liker će imati specifičan okus te će biti aromatičan i ljekovit aperitiv. Vrijeme pripreme ovisi o tome koji dio koristite jer ako pripremate liker od listova proces pripreme bit će duži jer prvo morate pripremiti bazu koju dalje nadograđujete u liker od mirte.

Domaći liker od mirte

Pravi liker od mirte pravi se od zrelih tamnoplavih bobica mirte. Za pripremu će vam trebati rakija i bobice te šećer i oko dva mjeseca čekanja kako bi od svih navedenih sastojaka nastao liker. Ova vrsta likera je ona prava koja iz bobica izvlači arome i pretače ih u napitak. Možete ga koristiti i za pripremu kolača jer je napravljen od bobica. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 1 l likera od mirte.

Sastojci

  • 1 kg zrelih bobica mirte
  • 100 g šećera
  • 1 l rakije lozovače

Priprema

  1. Bobice mirte operite pod mlazom hlade vode i dobro posušite pamučnom krpom.
  2. Odaberite staklenku za koju ste sigurni da će vam stati svi sastojci i dobro ju operite i posušite. Na dno staklenke stavite bobice preko kojih naspite šećer.
  3. U staklenku ulijete rakiju i staklenku dobro zatvorite s poklopcem te stavite na hladno i tamno mjesto da stoji 4 tjedna.
  4. Nakon 4 tjedna, smjesu procijedite i bobice bacite, a liker od mirte prespite u čistu bocu s čepom.
  5. Zatvorenu bocu s likerom ostavite na hladnom i tamnom mjestu 3 tjedna, nakon čega ga možete konzumirati.

Liker od listova mirte

Ako ne možete dočekati da sazru bobice mirte, liker možete pripremiti i od listova. Prilikom pripreme likera od listova kao baza vam mora poslužiti neko drugo bobičasto voće, a najbolje je u tom slučaju koristiti crni ribiz koji je sličnog okusa kao i bobice mirte. Crni ribiz možete nabaviti ili u trgovini na odjelu voća i povrća ili u trgovinama zdrave hrane. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 1 l likera od mirte.

Sastojci

  • 1 kg svježih bobica crnog ribiza
  • 1 kg šećera
  • 1 l rakije lozovače
  • 1 šaka svježih listova mirte

Priprema

  1. Operite bobice crnog ribiza pod mlazom vode te ih posušite s pamučnom krpom. Proberite bobice i uklonite peteljke ako ih imaju.
  2. U staklenku stavite bobice i preko njih uspite šećer i ulijte rakiju. Staklenku dobro zatvorite i protresite.
  3. Staklenku stavite na toplo mjesto da stoji 2 mjeseca, najbolje kuhinjski prozor, a tijekom stajanja staklenku ponekad protresite.
  4. Nakon 2 mjeseca, liker od crnog ribiza procijedite kroz gazu ili sitno cijedilo i prespite ga u čistu staklenku u koju dodajte listove mirte.
  5. Staklenku zatvorite s poklopcem i ostavite da stoji na toplom, ali tamnom mjestu mjesec dana. Tijekom stajanja staklenku povremeno protresite.
  6. Nakon mjesec dana liker od crnog ribiza i mirte procijedite kroz gazu i listove bacite, a liker prespite u staklene boce koje se mogu zatvoriti s čepom.

Svi recepti za zimnicu od mirte >>

Čuvanje i skladištenje

Liker od mirte skladištite u staklenim bocama koje možete dobro zatvoriti, a ako nemate boce mogu poslužiti i staklenke s poklopcima. Čuvajte ih na suhom, hladnom i mračnom mjestu kao što su podrum ili smočnica. Prije same konzumacije možete bocu na sat ili dva staviti u hladnjak kako bi se liker dodatno rashladio i bio ukusniji.

Nakon pripreme liker od mirte može trajati i do godine dana ako je pravilno i adekvatno skladišten. Najvažnije je da boce budu dobro zatvorene s čepovima kako alkohol tijekom stajanja ne bi ishlapio.

Savjeti

Prilikom pripreme likera najbolje je koristiti rakiju koja ima neutralan okus, kao što je, na primjer, lozovača, ali umjesto lozovače može vam poslužiti i šljivovica.

Ako liker pripremate od listova mirte morate imati bazu od nekog bobičastog voća. Najbolje je birati one bobice koje imaju sličnu karakteristiku kao i bobice mirte. Bobice bi trebale biti pomalo gorke i smolastog okusa, recimo bobice crnog ribiza ili borovnice koje osim istog okusa imaju i istu boju bobica.

Upotreba u kuhinji

Liker od mirte se najčešće poslužuje kao aperitiv prije ručka ili večere. Zbog svog specifičnog gorkastog okusa i aromatičnog mirisa ne odgovara svima pa ga nemojte pretjerano stavljati prilikom pravljenja kolača ili konzumacije mesnih jela. Može se koristiti i za namakanje kora za kolače i torte, ali se vrlo mala količina može stavljati i u kreme.

Prilikom konzumacije kao aperitiva, potrebno ga je staviti nekoliko sati u hladnjak na hlađenje kako bi bio boljeg okusa.

Ljekovita svojstva

Bobice mirte sadrže eterično ulje, limunsku i jabučnu kiselinu, šećer, smolu i trijeslovine dok listovi mirte imaju 45% vitamina C. Zbog ljekovitih svojstava koje mirta sadrži pripravci od ove bilje su vrlo korisni za ljudski organizam te ih mogu konzumirati i djeca. Svakako se prije bilo kakve konzumacije konzultirajte s liječnikom kako ne bi imali neugodne nuspojave. Poseban oprez prilikom konzumacije proizvoda od mirte navodi se za trudnice, djecu i starije osobe.

Mirta sadrži tanine koji djeluju adstringentno , flavonoide, kumarine, ali i mirtukomulone. Mirtukomuloni djeluju antibakterijski, analgetičko i protuupalno, a ispijanjem likera od mirte pomažete svojem organizmu u borbi od mikroorganizmima koji mu štete. Ali jedno od najkorisnijih svojstava ovoga likera je diuretički utjecaj na probavu i izlučivanje mokraće.

Foto: Mr.TinDC / CC

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR