• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
liker od ruže

Liker od ruže

Objavljeno: 14.03.2021. Autor: Monika Tomljenović

  • Ruža za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za liker od ruže
  • Domaći liker od ruže
  • Liker od ruže i votke
  • Liker od ruže bez šećera
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba likera
  • Ljekovita svojstva

Liker od ruže poznati je napitak koji se sprema već dugi niz godina od obranih, mirisnih, ružinih latica koje rastu u proljeće. Svojom aromom i divim okusom iznenadit će vas i ostaviti bez daha. Često se naziva i ženskim aperitivom upravo zbog svoje nježnosti i blagog okusa.

U nastavku teksta donosimo vam brojne informacije o pripremi ovog napitka, savjete i naravno recepte kako ovaj liker napraviti na najbolji mogući način. Jedan od najboljih recepata je upravo tradicionalni recept za liker od ruža, zatim recept za liker od ruža bez dodatnih aditiva, ali i zanimljiv brzi recept za liker od ružinih latica koji se kuha.

Karakteristike ruže

Ruža je biljka koja raste u grmovima, a pripada obitelji Rosaceae. Njezina povijest je jako duga i potječe još od starih civilizacija koje su pripremale razna jela i pića od ove biljke. Tijekom istraživanja tla pronađeni su ostaci ruža koje potječu još od prije 30.000 godina. Cijela biljka sastoji se od listova, stabljike i cvijeta, cvijet je različitih boja i mirisa, a stabljika je prekrivena trenjem. Grm ruže može narasti do nekoliko metara, obično nije pretjerano visok, a cvijet se sastoji od latica koje imaju intenzivan miris.

Ruže vole osunčana područja, često su osjetljive na bolesti i razne nametnike. Tlo na kojem rastu treba biti bogato hranjivim dobrima kako bi njezin rast i razvoj bio uspješan.

Ruža za preradu

Tijekom svih ovih godina otkad je ova biljka poznata, razvile su se njezine brojne vrste i varijacije. Za preradu se najčešće koriste cvjetovi ruža koje imaju jako intenzivan miris, donosimo vam nekoliko takvih ruža od kojih možete napraviti ukusan liker. Važno je naglasiti da, bez obzira na vrstu ruže, ona ne smije biti špricana raznim kemikalijama jer se onda ne smije koristiti u ljudskoj prehrani.

William Shakespeare

Ova vrsta je srednje veličine, nije klasičnog oblika, a boja joj varira od žarko crvene do tamno ružičaste. Često se miješa s božurima upravo zbog neobičnog oblika. Ova vrsta potječe iz Engleske, jedna je od omiljenijih vrsta u cijelom svijetu. Cvjeta tijekom cijelog ljeta, intenzivnog je mirisa i odličan je izbor za preradu u likere i čajeve.

Santa leda

Santa leda jedna je od poznatijih ruža, pripada u ruže penjačice. Kao što se po nazivu može pretpostaviti, jako je svijetle boje koja varira od bijele do svijetlo ružičaste. Popularna je zbog otpornosti na niske temperature i pogodna je za uzgoj na našim područjima, a svojim nježnim mirisom će vas očarati i zadiviti. A upravo zbog mirisa pogodna je za izradu likera.

Bonika

Svojom nježno ružičastom bojom i izvanrednim mirisom svrstala se u jednu od najsvestranijih sorti ikada uzgojenih. Njezina otpornost na visoku i nisku temperaturu pruža joj odličnu prilagodbu svim klimama i vrstama tla, a bogat sastav se može iskoristiti u brojnim prerađevinama. Njezine latice najbolje se mogu iskoristiti za preradu u ukusan i zdrav liker.

Berba i kupovina

Ruže cvjetaju najčešće tijekom proljeća i traju sve do ljeta, pa čak i jeseni. Nemaju određena pravila pri berbi nego je važno da što manje oštetimo latice tijekom rezanja. Ruže odvajamo od ostatka grma tako da njezinu stabljiku na nekom njezinom dijelu odrežemo i pazimo da pritom ne oštetimo ostatak stabljike.

Bitno se razlikuju ruže koje se uzgajaju za korištenje u prehrani i one koje možemo kupiti u cvjećarnicama. Kad kupujemo ružu za korištenje u preradi moramo paziti da ona ne bude špricana pesticidima i da je potpuno prirodno uzgojena. Najbolje je sam uzgajati svoje ruže, no ako to nismo u mogućnosti napraviti onda se preporučuje kupovina ruža iz domaćeg uzgoja kod ljudi koji imaju neku vrstu ekološkog certifikata kao potvrdu o prirodnom uzgoju.

Recepti za liker od ruže

Postoje brojni recepti po kojima se može spremati ovaj ukusni i zdravi napitak, a mi vam donosimo tri najbolja. U nastavku pronađite onaj koji vama najviše odgovara.

Domaći liker od ruže

Ako više volite staromodne načine pripreme i bez puno okusa koji skreću pažnju sa glavnog sastojka ovog likera onda je ovaj recept pravi za vas. Bez puno sastojaka, a tako ukusan. Naravno, po vašoj želji možete u ovaj osnovni recept dodati neke sastojke po volji koji bi vam odgovarali. Ovim receptom dobit ćete oko 1/2 l likera.

Sastojci

  • 20 dag ružinih latica
  • 0,5 l rakije
  • 0,5 kg šećera

Priprema

  1. Latice ruže poberite nakon što se dobro osuše nakon kišnog dana.
  2. Stavite ih u veliku staklenku širokog grla.
  3. Slažite red latica, red šećera, i tako dok ne potrošite sve sastojke.
  4. Staklenku s ružinim laticama i šećerom stavite na sunce 2 - 3 tjedna (dok se šećer ne otopi) i povremeno promiješajte.
  5. Nakon 2 - 3 tjedna procijedite sirup od ruže kroz gazu.
  6. Dobiveni sirup od ružinih latica ulijte u boce i dodajte rakiju.
  7. Ostavite još oko 5 tjedana da odstoji na tamnom mjestu.

Liker od ruže i votke

Ako nemate vremena i ne želite dugo čekati da vaš liker bude spreman za konzumaciju donosimo vam recept za brzi liker od latica ruže u kojem rakiju možete zamijeniti vodkom. Ovim receptom dobit ćete 1 l likera.

Sastojci

  • 20 velikih latica ruže
  • 1 l vodke
  • 0,5 kg šećera

Priprema

  1. Ružine latice dobro properite, a nakon toga osušite kako se ne bi uništile.
  2. Dok se ruže suše, u lonac stavite vodku i šećer te kuhajte na blagoj vatri dok ne prokuha, odnosno dok se sav šećer ne otopi
  3. Nakon što prokuha, maknite skinite s vatre.
  4. Pustite otopinu da se malo ohladi, a zatim ju nalijte u staklenku u koju ste prethodno stavili prosušene latice ruže. Po želji možete dodati malo soka od limuna, klinčiće ili aromu vanilije.
  5. Ostavite da se sve hladi 24 sata na tamnom mjestu i nakon toga vaš će liker biti spreman za konzumaciju.

Liker od ruže bez šećera

Ako volite likere koji imaju prirodan okus ili ako iz nekog razloga ne smijete unositi puno šećera u organizam donosimo vam još jedan odličan recept za liker bez šećera. Ovim receptom dobit ćete oko 1 l likera.

Sastojci

  • 20 latica ruže
  • 1 l rakije
  • 1 žlica meda

Priprema

  1. Za pripremu ovog recepta možete koristiti još aromu vanilije, klinčiće i sok od limuna po želji.
  2. Umjesto obične rakije možete koristiti rakiju od kupine ili nekog drugog voća koja će uz ružine latice dati odličnu aromu i okus.
  3. Latice ruže stavite u staklenku i pazite da su dobro prosušene, zalijte ih rakijom koja je pomiješana s malo meda, sve zajedno promiješajte u staklenci i dobro zatvorite.
  4. Staklenku stavite na sunce na 20 dana i povremeno promiješajte kako bi se sve ujednačilo.
  5. Nakon 20 dana vaš je liker spreman za konzumaciju.

Svi recepti za zimnicu od ruže >>

Čuvanje i skladištenje

Same ruže baš i ne možete dugo sačuvati od propadanja nakon što ih uberete, ne mogu se zamrznuti niti se to preporučuje, a liker je najbolje raditi tijekom sezone ruža kada ima puno svijetla, sunca i kad ruže najbolje cvjetaju.

Nakon prvog otvaranja, liker od ruže je najbolje spremiti na hladno i tamno mjesto kako ne bi došlo do isparavanja alkohola i kvarenja. Dobro pazite da svaki put nakon konzumacije dobro zatvorite staklenku kako bi zaustavili brzo kvarenje ovog napitka.

Savjeti

Kako bi svoj liker učinili što ukusnijim i boljim koristite dodatne arome i okuse kao što su cimet, malo ruma, klinčići i slično. Uz to, liker možete i miješati s rakijom od nekog voća kao što su kupine, maline, kajsije pa čak i u kombinaciji s drugim likerima kao što je liker od čokolade.

Tijekom izrade likera pazite da latice nisu oštećene jer to može dovesti do pogoršanja kvalitete vašeg likera. Isto tako, nemojte misliti da će vaš liker biti dobar samo ako odaberete velike, crvene latice ruža. Važno je da su ruže mirisne i zdrave. Miris je najvažniji kako bi postigli željenu aromu ovog napitka, bile one crvene ili ružičaste nije važno, važno je da mirišu jače nego bilo koja druga vrsta.

Upotreba likera

Osim što se liker koristi kako bi se ispijao u vrućim, ljetnim danima kao pravo osvježenje, često se koristi i u brojnim kolačima i kao dodatne arome nekim jelima.

Od njega se prave i baze za neke parfeme, a isto tako je poznat i po upotrebi u kozmetici, posebno za umivanje i smirivanje crvenila lica uzrokovanih prištićima. Kako god bilo ovaj je napitak odličan izbor u koju god svrhu ga planirate koristiti.

Ljekovita svojstva

Cvijet ruže poznat je po svojim brojnim ljekovitim svojstvima, a neka od njih možemo pronaći i u likeru od ove biljke. Ruže u svojim laticama imaju velik broj antioksidansa i minerala koji su dobri za jačanje imunološkog sustava i krvožilnog sustava. Kako od latica radimo liker to znači da i on sam može povoljno utjecati na naš organizam.

Liker se često koristi kao regulator menstruacije i pomaže pri održavanju probavne ravnoteže organizma. Poboljšava rad muških i ženskih reproduktivnih organa, a smatra se i da pomaže pri čišćenju jetre, bubrega i slezene.

Pomaže pri jačanju imunološkog sustava, rada pluća, bubrega i pomaže kod nesanice i  čišćenju krvnih žila.

Foto: Charlotte May / Pexels

Zimnica od ruže

  • Rahatluk

Zimnica od šipka

  • Liker od šipka
  • Marmelada od šipka
  • Pekmez od šipka
  • Sok od šipka

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR