• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
ljuti feferoni

Ljuti feferoni

Objavljeno: 22.11.2020. Autor: Maja Z.

  • Feferoni za obradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za ljute feferone
  • Domaći ljuti feferoni
  • Ljuti feferoni bez kuhanja
  • Sjeckani ljuti feferoni
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Kada pomislite na ljute papričice, jedna od prvih koje se sjetite sigurno je feferon. U svom ljutom i blagom izdanju, sorta je paprike koja se redovito kiseli i tako sprema za zimu.

Iako ljuti feferoni, vjerojatno još od malih nogu, ostaju u sjećanju kao jedna od najljućih papričica koju ste probali, iznenadit će vas da ona spada u papričice s blagom ljutinom. Bez obzira na to, i dalje su jedna od najpopularnijih zimnica na našem području.

Karakteristike feferona

Feferoni su sorta ljute papričice koje pripadaju Capiscum annuum vrsti paprika. Ova vrsta američkog je porijekla, otkuda se proširila cijelim svijetom.

Sorte feferona međusobno se razlikuju po boji ploda i njihovom obliku. U Hrvatskoj su najzastupljeniji plodovi stožastog oblika, a njihova masa uglavnom varira između 3 i 10 g. Biljka može narasti i do 45 cm. Imaju bijele cvjetove s listovima tamnozelene boje i duguljastog oblika. Prema ljutini, feferoni se dijele u dvije glavne skupine - slatke i ljute.

Postoji nekoliko sorti feferona u Hrvatskoj koje se smatraju starim domaćim sortama, a to su: feferon ljuti crveni, feferon ljuti žuti i feferon blagi zeleni.

Feferoni za obradu

Sorte feferona u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju uzgoja i daju kvalitetan prinos. Proizvode se, održavaju i uzgajaju na ograničenim područjima unutar Hrvatske. Sve sorte su odlične za obradu u svrhu zimnice, ali u nastavku smo nabrojali one koje su najkarakterističnije za naše podneblje.

Feferon crveni ljuti

Feferon crveni ljuti vrlo je ljuta sorta feferona. Ubraja se u srednje rane, stare sorte. Na Scovilleovoj skali (skala po kojoj se mjeri ljutina ljutih papričica) varira između 1.000 i 10.000 jedinica. Primarno se uzgaja u Podravini. Otprilike je potrebno 120 dana od sjetve do prve berbe. Nezreli plodovi su zelene, a zreli crvene boje. Ova sorta dobra je za uporabu sirova, kao i za preradu za kiseljenje ili sušenje.

Feferon žuti ljuti

Feferon žuti ljuti stara je, srednje kasna sorta, koja se najviše uzgaja na području uz Dravu. Otprilike je jednake ljutine kao i crveni feferon. Nezreli plodovi su također zeleni, dok su zreli žute boje i ovaj feferon mesnatiji je od crvenog. Ovoj papričici za uzgoj najviše odgovaraju sunčana područja na kojima je zaštićena od vjetra. Njezina berba započinje u kolovozu ili u rujnu. Odlična je za jelo svježa i za preradu.

Berba i kupovina

Ako imate vlastite domaće feferone, odlično! Ljuti feferoni, bilo crveni ili žuti, imaju prepoznatljivu boju kada su zreli što olakšava berbu, jer znate koje točno plodove trebate brati. Berba im uglavnom počinje u kolovozu ili rujnu. Za zimnicu koristite potpuno zrele plodove i izbjegavajte one s bilo kakvim oštećenjima. Također, izbjegavajte i nezrele ili prezrele plodove jer bi oni mogli smanjiti kvalitetu vaše zimnice, a postoji i opasnost od prijevremenog kvarenja.

Feferone u njihovoj sezoni možete naći u trgovinama i na tržnicama. Kao i kod berbe, pripazite da birate neoštećene, čvrste, zrele plodove koji sveukupno lijepo izgledaju kako bi vaša zimnica bila što kvalitetnija.

Recepti za ljute feferone

Ljute feferone različitih boja možete složiti u staklenke zajedno ili ih razdvojiti po bojama. Među ljute feferone možete dodati i zelene blage, ali imajte na umu da će oni poprimiti ljutinu od ostalih ljutih feferona. U nastavku možete pročitati nekoliko recepata za ljute feferone. U njima su opisani različiti načini pripreme ove zimnice.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Domaći ljuti feferoni

Klasični recept za ljute feferone zahtijeva da se feferoni kratko prokuhaju. Prokuhani feferoni bit će malo mekši od svježih, što će olakšati njihovo slaganje u staklenke.

Od ovog recepta dobit ćete oko pola kilograma zimnice, što bi vam trebalo stati u 2 - 3 staklenke, ovisno o njihovoj veličini.

Sastojci

  • 500 g feferona
  • 500 ml alkoholnog octa
  • 500 ml vode
  • 4 žličice šećera
  • 2 žličice soli

Priprema

  1. Staklenke i poklopce koje namjeravate koristiti dobro operite i osušite.
  2. Feferone dobro operite i skratite im peteljke. Iglom na feferonima napravite nekoliko rupica kako bi u njih mogla proći tekućina.
  3. U posudi pomiješajte ocat, vodu, šećer i sol te otopinu prokuhajte.
  4. Kada prokuha, stavite u nju feferone i kuhajte ih 2 minute.
  5. Feferone dobro procijedite nad posudom i nemojte baciti otopinu.
  6. Procijeđene feferone složite u staklenke. Slažite ih uspravno i jednu do druge kako bi ih što više stalo u staklenku.
  7. Kada napunite staklenku feferonima, preko njih stavite plastičnu mrežicu da ne isplivaju.
  8. Prelijte feferone octenom otopinom koju ste prethodno sačuvali i dobro zatvorite staklenke.
  9. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu barem 2 - 3 tjedna prije upotrebe.

Ljuti feferoni bez kuhanja

Ovaj recept izrazito je jednostavan budući da feferone ne morate prokuhati, a niti čekati da se ohlade kako biste ih složili u staklenke. Svježe feferone manje su mekane od onih koje su se prethodno kuhale, tako da ih slažite u staklenke opreznije kako ne bi puknule.

Od ovog recepta dobit ćete malo više od 1 kg zimnice, ako računate octenu otopinu kojom se prelijevaju feferoni. Za ovu količinu bi vam otprilike trebalo 4 - 5 staklenki srednje veličine.

Sastojci

  • 1 kg ljutih feferona
  • 1,5 l vode
  • 500 ml alkoholnog octa
  • 1 žlica soli
  • papar u zrnu

Priprema

  1. Staklenke u koje ćete stavljati feferone dobro operite i osušite.
  2. Feferone dobro operite i skratite im peteljke.
  3. Feferone slažite u staklenke tako da ih slažete uspravno i jednu do druge dok ne popunite staklenku. Na taj način će vam puno više feferona stati u staklenku.
  4. Ako ste ih čvrsto složili, one se ne bi trebale moći pomicati, ali ako želite biti sigurni da neće isplivati, preko njih stavite plastičnu mrežicu.
  5. U svaku staklenku koju ste napunili, dodajte nekoliko zrna papra (otprilike 6 - 7 zrnaca, a možete i više ili manje, ovisi o vašem ukusu).
  6. U posudu stavite litru i pol hladne vode, dodajte pola litre alkoholnog octa i jednu punu jušnu žlicu soli i dobro izmiješajte.
  7. Takvu otopinu prelijte preko feferona u staklenkama i staklenku dobro zatvorite.
  8. Ovaj recept zahtjeva pasterizaciju, a možete ju napraviti na vrlo jednostavan način.
  9. U posudu za pečenje poslažite staklenke s feferonima i stavite u pećnicu koja prethodno nije zagrijana.
  10. Uključite pećnicu na postavku sa zagrijavanjem i donjih i gornjih grijača na 90°C i staklenke pasterizirajte 90 minuta.
  11. Nakon 90 minuta isključite pećnicu i ostavite staklenke unutra dok se potpuno ne ohlade.
  12. Staklenke spremite na suho i tamno mjesto.

Sjeckani ljuti feferoni

Sjeckani ljuti feferoni odličan su prilog uz razna jela. Za ovaj recept morat ćete izdvojiti malo više vremena, ali volja i trud se isplati jer ćete dobiti zimnicu koja vam može izrazito dugo trajati. Od ovog recepta dobit ćete nešto malo manje od kilograma zimnice, budući da ćete dio feferone rezanjem odstraniti, a i zbog vode koju iz njih iscijedite.

Koliko ćete staklenki dobiti ovisi o veličini staklenki koje koristite. Narezanih feferona će vam stati više u jednu staklenku, nego cijelih. Ovaj tip zimnice lijepo izgleda, a i praktičan je u manjim staklenkama. Možete dobiti otprilike 6 - 7 manjih staklenki.

Sastojci

  • 1 kg ljutih feferona
  • 150 g soli
  • 500 ml alkoholnog octa
  • 500 ml ulja

Priprema

Feferone dobro operite. Zatim ih nasjeckajte na komadiće veličine otprilike jedan centimetar. Feferone ne morate čistiti od sjemenki. Čak ih je poželjno i ostaviti, ali cijele peteljke odvojite jer one vam ne trebaju.
U posudu stavite nasjeckane feferone i sol. Dobro ih izmiješajte i ostavite da stoji 24 sata.
Nakon što su odstajale 24 sata u soli, primijetit ćete da su feferoni pustili vodu. Potrebno ih je dobro procijediti. Najbolji način za to je da ih stavite u gazu, dobro zamotate i iscijedite rukama. Bitno je iscijediti svu moguću vodu. Dok ih cijedite, preporučljivo je nositi rukavice zbog ljutine feferona.
Dobro iscijeđene feferone ponovno stavite u posudu i prelijte octom. Ponovno ostavite da stoje 24 sata.
Feferone je potrebno ponovno dobro iscijediti kroz gazu noseći rukavice kako vam ocat i ljutina feferona ne bi oštetile kožu. Ovaj ocat možete sačuvati. Budući da je pokupio dio ljutine i slanoće od feferona, dobar je prilog raznim salatama.
Staklenke i poklopce koje ćete koristiti potrebno je dobro oprati i sterilizirati.
Procijeđene feferone poslažite u staklenke i prelijte uljem. Staklenku prekrijte komadom celofana, učvrstite gumicom i dobro zatvorite.
Tako ih ostavite deset dana na tamnom i hladnom mjestu. Nakon toga spremne su za jelo. Otvorene ih držite u hladnjaku, a mogu vam trajati čak do 3 godine.

Svi recepti za zimnicu od paprike >>

Čuvanje i skladištenje

Zimnicu poput ljutih feferona najbolje je držati u podrumu, osobito ako pravite veće količine. Preporučuje se skladištiti ih na tamom, hladnom i suhom mjestu kako bi njihov vijek bio što dulji. Možete ih držati i u smočnici ili hladnjaku.

Feferone je najbolje potrošiti u roku od godine dana, pogotovo ako zimnicu pravite svake godine. Zbog octa i ljutine, feferoni su zimnica koja se teško kvari, ako su staklenke u kojima ih držite prethodno dobro očišćene i sterilizirane. Mogu zbog toga trajati i dulje od godinu dana bez kvarenja.

Savjeti

Nakon izrade zimnice od ljutih feferona uputno je dobro oprati ruke. Izbjegavajte kontakt s očima dok izrađujete zimnicu, kako vam ljutina s prstiju ne bi nadražila oči.

Prilikom pranja feferona obratite malo više pozornosti na dio peteljke koji ne odstranite jer se na njemu zna zadržati prljavština.

Upotreba u kuhinji

Ljuti feferoni najčešće se koriste kao prilog raznim jelima u obliku salate. Ako volite ljuto, vjerojatno ćete poneku papričicu pojesti i samu. Odlično se slaže s mesnim jelima, osobito uz meso s roštilja. Dobro se slaže i s raznim varivima, a možete ju nasjeckati pa dodati u mnoge druge salate. Feferoni su i popularan dodatak na pizzi što ju učini znatno pikantnijom.

Ljekovita svojstva

Sve ljute papričice pa tako i feferoni, sadrže kapsaicin. Kapsaicin je odgovoran za njihovu ljutinu, a i mnoga ljekovita svojstva. Uvjet je da ljute feferone jedete umjereno.

Zbog kapsaicina, feferoni su dobri za održavanje lijepe i vitke linije tijela. Njihova ljutina zaslužna je za ubrzavanje rada metabolizma, a i olakšanje njegova reguliranja. Ljuti feferoni mogu povoljno utjecati na rad kardiovaskularnog sustava, održavanje razine kolesterola u krvi, a djeluju i protuupalno. Bogati su vitaminima C, A, B i E koji nam čuvaju imunitet.

Feferoni su čak odlični za sprječavanje čireva na želucu, zbog toga što ljutina papričice ubija štetne bakterije u želucu. Jedina napomena je da u većim količinama mogu potaknuti žgaravicu.

Foto: Magalie L'Abbé / CC

Zimnica od paprika

ajvar

Ajvar

Ako na području jugoistočne Europe pitate bilo koju domaćicu koja drži do sebe koji je neizostavni dio svake zimnice, odgovorit će vam bez razmišljanja - ajvar. Ajvar je tradicionalni hladni namaz pripremljen od crvene rog paprike i … [više] about Ajvar

ljuta rajčica

Čili

Čili umak je jako popularan dodatak raznim jelima. Omiljen je diljem svijeta, a postoje razne vrste okusa, od blagog do jako ljutog. Sve ovisi o vašem ukusu. Najčešće se radi u kombinaciji s drugim povrćem, a njegova izrada je jednostavna. … [više] about Čili

šalša umak

Domaća šalša

Sok od rajčice ili ajvar od rajčice su izvrsni načini kako preraditi rajčicu i spriječiti njeno kvarenje. No, ako volite šalšu, probajte ju konzervirati i tako uživati u bogatim okusima kombinacije rajčice i čili papričica tijekom cijele … [više] about Domaća šalša

đuveč

Đuveč (đuveđ)

Luk, rajčica, paprika, patlidžan i mrkva neke su od povrtnih kultura koje svi uzgajaju u svojim povrtnjacima i vrtovima. Lako se uzgajaju i u većini slučajeva ako se o njima brinete na adekvatan način daju dobar urod. Ali što sa svim tim … [više] about Đuveč (đuveđ)

kisele paprike

Kisele paprike

Kisele paprike često pronađu svoje mjestu u našim hladnjacima. Obožavane su upravo zbog svog fantastičnog okusa, a konzumiraju se kao zamjena za salatu ili kao prilog te odlično odgovaraju raznim jelima i namirnicama. Često se koriste … [više] about Kisele paprike

kiseli feferoni

Kiseli feferoni

Ako volite svoju hranu ljutu i začinjenu, a život i organizam bogat vitaminima i mineralima, feferoni su idealan prilog za vas. Mnoštvo je poznatih sorti koje se razlikuju po boji, veličini, ljutini, no svako bi domaćinstvo u svome … [više] about Kiseli feferoni

habanero ljute papričice

Ljute papričice

Ako imate višak ljutih papričica iz vlastitog uzgoja ili ste vidjeli na tržnici odličnu ponudu i odlučili kupiti veću količinu, čili papričice su odlične za konzerviranje i kasnije korištenje u začinjenim juhama, sjeckane u zapečenom grahu, … [više] about Ljute papričice

ljuti feferoni

Ljuti feferoni

Kada pomislite na ljute papričice, jedna od prvih koje se sjetite sigurno je feferon. U svom ljutom i blagom izdanju, sorta je paprike koja se redovito kiseli i tako sprema za zimu. Iako ljuti feferoni, vjerojatno još od malih nogu, … [više] about Ljuti feferoni

lovačka salata

Lovačka salata

Lovačka salata zimnica je koju karakterizira slatko kiseli okus, a sastoji se prvenstveno od paprike, mrkve i rajčice. Naziv koji je dobila potječe od ljutog okusa koji se može osjetiti prilikom konzumiranja, a pretpostavka koja se često … [više] about Lovačka salata

pečene paprike

Pečene paprike

Paprike se prilikom pripreme zimnice, u većini slučajeva, koriste u pripremi ajvara, ali još jedan od najukusnijih načina prerade paprike za zimnicu su pečene paprike. Ovaj način takozvanog skladištenja paprika često se kombinira kao salata … [više] about Pečene paprike

pinđur

Pinđur

Obrnuta verzija ajvara u kojemu glavnu ulogu ima patlidžan umjesto paprika oduševljava mnoge generacije već godinama i neizostavan je gost u smočnicama. Tekstura ovog umaka nije tako gusta u usporedbi s ajvarom koji se pravi na približno … [više] about Pinđur

tradicionalni sataraš

Sataraš

Sataraš je mnogima omiljeno ljetno jelo. Vrlo je lagano i veoma ukusno što je i razlog njegovoj popularnosti. Priprema se od sezonskog povrća i potrebno vam je svega nekoliko minuta za njegovu pripremu. Zbog svog kiselo-slatkog okusa, … [više] about Sataraš

tabasco umak

Tabasco

Ako ste ljubitelj ljutih okusa sigurno ste čuli za najpoznatiji ljuti umak na svijetu - Tabasco. Svoju slavu duguje Edmundu Macailenneyju koji je prvi započeo s njegovom proizvodnjom. U komercijalnoj proizvodnji zgnječene crvene Tabasco … [više] about Tabasco

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

ljutenica

Ljutenica

Ljutenica neke podsjeća na ljuću verziju ajvara dok neki tvrde da više sliči na pinđur. Ipak moramo … [više] about Ljutenica

domaća majoneza

Majoneza

Majoneza je namaz koji se pravi od žumanjka jajeta i ulja te je neizostavan dodatak sendvičima, ali … [više] about Majoneza

kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno

Kao što mu i sam naziv govori kukuruzno brašno nastaje mljevenjem zrna kukuruza. U prošlosti se … [više] about Kukuruzno brašno

kokosovo brašno

Kokosovo brašno

Brašnom se inače smatra proizvod koji se proizvodi od žitarica, ali kada je riječ o kokosovu brašnu … [više] about Kokosovo brašno

narezane tikvice

Čips od tikvica

Postoje razne varijante prirodnih čipseva od raznih listova i gomolja biljaka, ali čips od tikvica … [više] about Čips od tikvica

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.