• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot i slatko
  • Čaj
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Sušeno
  • Brašno
  • Savjeti
lovorov list

Lovor

Objavljeno: 18.03.2021. Autor: Maja Z.

Lovor je mirisni list sa stabla lovora koji se koristi kao biljka  začin. Dostupan je cijeli - svjež ili suh - samljeven u prah. Listovi se dodaju polako kuhanim jelima poput juha, umaka i variva, te se uklanjaju prije posluživanja jela. Imaju cvjetni i biljni miris koji podsjeća na origano i timijan ili majčinu dušicu te se koriste češće od bilo koje druge biljke.

Za duže skladištenje, lovor se najčešće suši na zraku, a zatim sprema u hermetički zatvorene staklenke i tako čuva. Slani, aromatični lovorovi listovi naširoko se koriste u francuskoj, talijanskoj i španjolskoj kuhinji. Postoji nekoliko vrsta lovorovih listova koje su otrovne, posebno lovor od trešnje i gorski lovor, ali ove se sorte ne prodaju kao bilje i lovorov list koji se koristi u kulinarske svrhe nije otrovan i siguran je za kuhanje.

Vrste zimnice od lovora

S obzirom na to da se listovi lovora ne jedu, okusom je više važan za druga jela. Mnogi kuhari vjeruju da lovorov list uopće ne doprinosi okusu, dok drugi smatraju da biljka dodaje suptilnu dubinu okusa. Dakle, iako lovorovi listovi ne dodaju neodoljive i različite okuse nijednom jelu, o biljci se može razmišljati kao o "sporednom glumcu", jer pomaže u isticanju ostalih okusa i začina u svim drugim jelima koje pripremate. No, to ne znači da ga ne možemo pripremati na razne načine i tako mu duže sačuvati svježinu. U nastavku pogledajte recepte i ideje kako duže sačuvati lovorov list.

  • Čaj od lovora

Foto: kropekk_pl / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

sušeni bosiljak

Sušeni bosiljak

Suhi bosiljak ima intenzivan okus kad je svjež, ali se brzo razgrađuje, dok osušeni bosiljak … [više] about Sušeni bosiljak

pšenično brašno u vreći

Pšenično brašno

Pšenično brašno je najčešća vrsta brašna koja se koristi u kućanstvu za pripremu krušnih proizvoda, … [više] about Pšenično brašno

hrana u staklenkama

Kondicioniranje hrane

Jeste li se ikad susreli s tim da otvorite staklenku dehidriranog voća ili povrća i unutra pronađete … [više] about Kondicioniranje hrane

domaći kruh

Domaći kruh

Koji je najbolji način za izradu i skladištenje domaćeg kruha? Treba li ga praviti s kvascem ili bez … [više] about Domaći kruh

bezglutensko brašno u vreći

Brašno bez glutena

Brašno je čest sastojak mnogih namirnica, uključujući kruh, deserte i rezance. Često se koristi i … [više] about Brašno bez glutena

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.