Lovor je mirisni list sa stabla lovora koji se koristi kao biljka začin. Dostupan je cijeli - svjež ili suh - samljeven u prah. Listovi se dodaju polako kuhanim jelima poput juha, umaka i variva, te se uklanjaju prije posluživanja jela. Imaju cvjetni i biljni miris koji podsjeća na origano i timijan ili majčinu dušicu te se koriste češće od bilo koje druge biljke.
Za duže skladištenje, lovor se najčešće suši na zraku, a zatim sprema u hermetički zatvorene staklenke i tako čuva. Slani, aromatični lovorovi listovi naširoko se koriste u francuskoj, talijanskoj i španjolskoj kuhinji. Postoji nekoliko vrsta lovorovih listova koje su otrovne, posebno lovor od trešnje i gorski lovor, ali ove se sorte ne prodaju kao bilje i lovorov list koji se koristi u kulinarske svrhe nije otrovan i siguran je za kuhanje.
Vrste zimnice od lovora
S obzirom na to da se listovi lovora ne jedu, okusom je više važan za druga jela. Mnogi kuhari vjeruju da lovorov list uopće ne doprinosi okusu, dok drugi smatraju da biljka dodaje suptilnu dubinu okusa. Dakle, iako lovorovi listovi ne dodaju neodoljive i različite okuse nijednom jelu, o biljci se može razmišljati kao o "sporednom glumcu", jer pomaže u isticanju ostalih okusa i začina u svim drugim jelima koje pripremate. No, to ne znači da ga ne možemo pripremati na razne načine i tako mu duže sačuvati svježinu. U nastavku pogledajte recepte i ideje kako duže sačuvati lovorov list.
Foto: kropekk_pl / Pixabay
Odgovori