Lovor je mirisni list sa stabla lovora koji se koristi kao biljka začin. Dostupan je cijeli - svjež ili suh - samljeven u prah. Listovi se dodaju polako kuhanim jelima poput juha, umaka i variva, te se uklanjaju prije posluživanja jela. Imaju cvjetni i biljni miris koji podsjeća na origano i timijan ili majčinu dušicu te se koriste češće od bilo koje druge biljke.
Za duže skladištenje, lovor se najčešće suši na zraku, a zatim sprema u hermetički zatvorene staklenke i tako čuva. Slani, aromatični lovorovi listovi naširoko se koriste u francuskoj, talijanskoj i španjolskoj kuhinji. Postoji nekoliko vrsta lovorovih listova koje su otrovne, posebno lovor od trešnje i gorski lovor, ali ove se sorte ne prodaju kao bilje i lovorov list koji se koristi u kulinarske svrhe nije otrovan i siguran je za kuhanje.
Vrste zimnice od lovora
S obzirom na to da se listovi lovora ne jedu, okusom je više važan za druga jela. Mnogi kuhari vjeruju da lovorov list uopće ne doprinosi okusu, dok drugi smatraju da biljka dodaje suptilnu dubinu okusa. Dakle, iako lovorovi listovi ne dodaju neodoljive i različite okuse nijednom jelu, o biljci se može razmišljati kao o "sporednom glumcu", jer pomaže u isticanju ostalih okusa i začina u svim drugim jelima koje pripremate. No, to ne znači da ga ne možemo pripremati na razne načine i tako mu duže sačuvati svježinu. U nastavku pogledajte recepte i ideje kako duže sačuvati lovorov list.
Sušenje lovora
Listovi lovora su kožnati stoga vrijeme njihovog sušenja na zraku može biti duže od sušenja neke druge vrste listova koji nemaju slične karakteristike lista. Nakon što se listovi osuše oni postaju gorki i imaju poseban miris. Listovi nakon sušenja gube svoju karakterističnu zelenu boju koja prelazi u maslinasto zelenu, a na nekim dijelovima i u bijelu.
Za sušenje izaberite velike i sjajne listove koji nisu oštećeni. Prije sušenja ih nije potrebno prati, posebno ako ih sušite na zraku, dok za sušenje drugim metodama važno oprati ih pod mlazom hladne vode lagano trljajući listove kako bi uklonili prljavštinu. Ako operete listove i sušite ih na zraku može doći do pojave pljesni na listovima i truljenja. Kao metode sušenja možete koristiti metodu sušenja na zraku, u dehidratoru ili pećnici te u mikrovalnoj pećnici.
Sušenje na zraku
Ako listove lovora odlučite sušiti prirodnim putem na zraku za to će vam trebati najmanje tjedan dana, pamučna krpa ili pleh te lovorov list. Na pamučnu krpu ili pleh posložite listove lovora jedan do drugog i ostavite ga u toploj, suhoj i prozračnoj prostoriji u kojoj nema vlage. Lovorov list će se sušiti oko 3 tjedna, a potrebno je svaki dan okretati listove kako bi se ravnomjerno osušili sa svih strana.
Da su listovi suhi znat ćete se kada im rubovi postanu oštri, lomljivi na dodir i počinju se mrviti. Peteljke nakon sušenja lagano odvojite s listova, ali tijekom sušenja ih obavezno ostavite na listovima kako bi ih lakše okretali.
Sušenje u pećnici
Listove lovora možete sušiti i u pećnici tako da oprane i kuhinjskom krpom posušene listove rasporedite na pleh jedan do drugoga. Pećnicu zagrijte na najmanju temperaturu, ovisno o pećnici, otprilike 30 - 40°C. Pleh na koji ste rasporedili lovorov list stavite u pećnicu i ostavite vrata pećnice otvorena 2 - 3 cm kako bi para mogla izlaziti van.
Ako imate ventilacijsku pećnicu, svakako preporučujemo korištenje ventilacijskog načina za bolje sušenje listova. Nakon 2 - 3 sata listovi lovora bi trebali biti suhi i, nakon što se ohlade, spremni za upotrebu. Ako primijetite da nisu suhi i lomljivi vratite ih u pećnicu i sušite sve dok vam se ne počnu mrviti pod prstima. Prilikom sušenja, lagano ih primite za peteljku i okrenite svakih pola sata.
Sušenje u dehidratoru
Dehidrator je kao stvoren za sušenja listova biljka, a lovor nije iznimka. Zbog svojih kožnatih listova zahtjeva malo duže vrijeme sušenja za razliku od listova ostalih biljaka. Na rešetke dehidratora postavite listove lovora tako da su posloženi jedan do drugoga. Temperaturu dehidratora stavite na 40°C i ostavite listove da se suše najmanje 2 sata. Nakon toga provjerite stanje listova i ako nisu još suhi, odnosno ne mrve se na dodir, produžite vrijeme sušenja za još sat vremena sve dok ne budu suhi. Vrijeme sušenja ovisi o dehidratoru koji koristite.
Sušenje u mikrovalnoj
Sušenje u mikrovalnoj pećnici najbrži je način sušenja lovorovog lista. U ovom slučaju stavite listove na tanjur i u mikrovalnu pećnicu na najveću temperaturu na 35 - 45 sekundi. Nakon toga listove izvadite i provjerite te ponovite postupak sve dok ne primijetite da su listovi suhi. Nemojte ih ostaviti da se suše u mikrovalnoj duže od 70 - 80 sekundi jer će tada početi gorjeti. Kada primijetite da se listovi sve više suše smanjujte vrijeme sušenja sve do zadnjih krugova sušenja kada ih je potrebno sušiti samo 10 - 20 sekundi na najjačoj temperaturi.
Foto: kropekk_pl / Pixabay
Odgovori