Uživanje u okusu jagoda tijekom cijele godine moguće je spremanjem sezonskog obilja jagoda u obliku marmelade. Marmelada od jagode nezaobilazni je dio svačije smočnice, a njegova je priprema veoma lagana. Pripremom marmelade sačuvat ćemo gotovo svu aromu ovog omiljenog voća.
Karakteristike jagode
Jagode su višegodišnje zeljaste biljke koje ubrajamo u porodicu ružovki. Razlikujemo desetak vrsta jagoda te preko 400 sorti i hibrida. Najpoznatiji hibrid koji se većinom uzgaja u vrtovima jest Fragaria x ananassa. Okus varira među vrstama, od veoma slatkih do gorkih jagoda.
Vrtni uzgoj jagoda krenuo je od 15. stoljeća, a prve sorte stvorene su krajem 17. stoljeća u Sjevernoj Americi i Čileu nakon čega su donesene i na područja Europe.
Šumske jagode, Fragaria vesca, moguće je naći u našim šumama do 1.500 metara nadmorske visine. Te samonikle jagode mnogo su manje, ali puno izraženijeg okusa zbog nižeg udjela vode. Uzgajivači jagoda proizvode veće plodove koji sadrže više vode, no manje vrijednih sastojaka poput vitamina i željeza. Zbog toga samonikle jagode sadržavaju najveće bogatstvo nutrijenata.
Jagoda cvjeta više puta godišnje, od početka proljeća do u jesen. Stvara zbrini plod koji na mesnatom cvjetištu nosi oraščiće. Suprotno od popularnog mišljenja, jagoda nije bobičasto voće, već zbirni plod sastavljen od velikog broja plodnica, koji su grupirani u cvjetnoj loži. "Bobice" koje se nalaze na plodu nazivaju se sinkarpni oraščići (ahene). Unutar ahena se nalazi sjemenka.
Jagode za preradu
Postoji mnogo sorti jagoda koje su uzgajaju na našim prostorima. Sadnice mogu biti jednorotke ili mjesečarke. Neke od najpoznatijih sorti jesu Alba, Arosa, Clery i Marmolada.
Alba
Alba je sorta koje je najproduktivnija, daje veoma krupan i pravilan plod sjajne crvene boje. Jagoda sorte Alba veoma je aromatična, njezino meso je crvenkasto i čvrsto.
Arosa
Arosa je visokoproduktivna sorta, svijetlo crvenog ploda srednje veličine. Ono što karakterizira ovu sortu je iznimna čvrstoća mesa što omogućava berbu potpuno dozrelog ploda. Takvi dozreli plodovi imaju intenzivan miris, veoma usklađene količine slatkoće i kiselina.
Clery
Clery sorta jagoda odlikuje se plodovima koji su otporni na transport i rukovanje, jarko su crveni, slatkog mirisa i okusa. Jagode su velike, pravilnog oblika i izvrsne kvalitete.
Marmolada
Marmolada ima plodove srednje veličine s manjom unutrašnjom šupljinom. Pomalo zašiljeni plodovi imaju intenzivno crveno meso, dobre čvrstoće te umjerene slatkoće. Ipak, veoma je aromatično.
Što se tiče prerade jagoda u marmeladu, nema velike razlike između sorti jagoda koje se nude na tržištu. Ako vam je u cilju dobiti marmeladu s izraženim komadićima jagode koristite sorte koje imaju čvrste plodove poput Arosa i Marmolada. Bitno je da je plod čist, svjež i dobre arome.
Berba i kupovina
Jagode se beru ručno s peteljkom i to ovisno o čvrstoći ploda prije ili u trenutku potpune zrelosti. Sazrijevaju ovisno o sorti. Većina domaćih sorti kreće u svibnju do kraja lipnja. Svakako je poželjno kupovati domaće jagode, no kada su u sezoni veoma su pristupačne i u svim trgovačkim lancima.
Kod kupnje jagode treba paziti da je plod neoštećen s pričvršćenom peteljkom. Plod bi trebao biti čvrst i mirisan. Jagode su veoma osjetljive na skladištenje i podložne su kvarenju stoga je bitno utvrditi se u njihovu kvalitetu. Kod pripreme marmelade važno je da polazimo od zdravstveno ispravne i kvalitetne namirnice jer time utječemo na sigurno skladištenje proizvoda.
Recepti za marmeladu od jagoda
Jagode otvaraju sezonu slatkih zimnica, a kombinacije su raznolike. Mi vam donosimo bazične recepte koje možete kombinirati prema vlastitom ukusu sa začinima kao što je vanilija ili drugim voćem.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaća marmelada od jagoda
Osnova svih recepata za marmeladu od jagoda. Ovako pripremljen posebno će oduševiti najmlađe, a odličan je u kombinaciji s palačinkama i drugim desertima. Količina marmelade dovoljna je za otprilike 2 staklenke.
Sastojci
- 1 kg očišćenih jagoda
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema
- Jagode treba oprati i izrezati na četvrtine.
- Zatim u većoj posudi pomiješati šećere i jagode te ostaviti najmanje 15 minuta do preko noći.
- Posudu staviti na laganu vatru te miješati dok se šećer ne otopi.
- Nakon sat i pol kuhanja marmelada je gotova. Po želji se može štapnim mikserom usitniti preostale komadiće jagode.
- Marmelada se puni u vruće sterilizirane staklenke skoro do vrha, pazeći da se ne zaprlja rub staklenke.
- Staklenke se steriliziraju u pećnici na temperaturi od 120°C oko 15 minuta. Staklenke treba dobro zatvoriti i naopačke okrenuti.
- Tako se ostave 2 sata nakon čega se mogu pohraniti na suho, tamno mjesto.
Marmelada od jagoda bez šećera
Za sve kojima šećer nije dio prehrane, u nastavku se zdrava verzija marmelade od jagoda u kojoj je med zamjena za šećer. Možete koristiti koji god med želite, a količina sastojaka u receptu dovoljna je za otprilike 1 staklenku.
Sastojci
- 0,5 kg očišćenih jagoda
- 30 ml limunovog soka
- 1 žlica naribane korice limuna
- 40 g meda
Priprema
- Očišćene jagode treba narezati na četvrtine, pomiješati s ostalim sastojcima i ubaciti u lonac.
- Staviti lonac na laganu vatru i kuhati uz često miješanje oko 45 minuta.
- Dodatan korak je usitniti marmeladu štapnim mikserom ako želite glatku teksturu kakvu bi marmelada trebala imati.
- Gotovu marmeladu pohraniti u staklenku i čuvati u hladnjaku.
- Potrebno ju je potrošiti unutar dva tjedna jer je sklona kvarenju.
Marmelada od jagoda bez kuhanja
Ako nemate vremena za stajanje pored vrućeg štednjaka neprestano miješajući marmeladu, donosimo vam recept za sirovu marmeladu (bez kuhanja), a količina sastojaka navedena u receptu dovoljna je za otprilike 1 staklenku.
Sastojci
- 225 grama očišćenih jagoda
- 4 sušene datulje
- 3 žlice meda
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žlica chia sjemenki
Priprema
- Datulje namočiti u vodi petnaestak minuta zatim ih ubaciti u blender s ostalim sastojcima.
- Smjesu miksati dok ne postane glatka bez komadića voća, otprilike minutu.
- Prije posluživanja treba odstajati pola sata kako bi se zgusnulo.
- Marmeladu treba potrošiti unutar tjedan dana.
Čuvanje i skladištenje
Klasična marmelada pohranjena u smočnici može potrajati čitavu godinu, čak i do dvije godine. Ipak nakon otvaranja mora se čuvati u hladnjaku gdje će potrajati do 2 tjedna. Ukoliko se razvije plijesan po površini marmelade, bacite cijelu staklenku.
Šećer kao prirodni konzervans štiti marmeladu od kvarenja. Zbog toga u marmeladama bez šećera ili s manjom količinom meda imamo kraći rok trajanja.
Kod punjenja marmelade u staklenke treba pripaziti da rub staklenke bude čist, a sama staklenka i poklopac sterilizirani.
Savjeti
Marmeladu od jagoda svakako pripremajte s kvalitetnim, zrelim jagodama. One će biti najbolje i najmirisnije kada su ubrane zrele.
Marmelada je slatka zimnica u kojoj se ne nalaze komadići voća, no uvijek po želji možete ostaviti komadiće voća ili štapnim mikserom dobiti željenu glatku teksturu
Upotreba u kuhinji
U marmeladu od jagoda možete dodati druge arome i okuse poput vanilije, ruma, stabljike rabarbare, mente te čak i aceta balsamica.
Ako marmeladu ostavite više tekućom ona čini izvrstan preljev sladoledu ili panna cotti. Čvršće marmelade odličan su namaz za palačinke i kruh ili ukusno punjenje za štrudle.
Ljekovita svojstva
Udio vode u jagodi u prosjeku je oko 91% te sadrži minimalne količine masti i proteina. Od prisutnih ugljikohidrata pretežno su prisutni jednostavni šećeri, no četvrtina njih su vlakna bitna za održavanje zdravlja crijeva.
Jagode su odličan izvor vitamina C čiji antioksidativan učinak povoljno djeluje na zdravlje kože i imuniteta. Osim vitamina C prisutan je i vitamin B9, odnosno folna kiselina nužna za rast i razvoj stanica i tkiva. Također su dobar izvor mangana i kalija te u manjoj mjeri željeza, bakra, magnezija, fosfora, zatim vitamina B6, K i E.
Antioksidansi i fitokemikalije koje se nalaze u jagodi poput pelargonidina (vrsta antocijanina), elagična kiselina, elagitanina i procijanidina imaju iznimnu zaštitnu i ulogu čistača u našem organizmu.
Foto: RitaE / Pixabay
Zimnica od jagoda
Odgovori