• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
marmelada od jagoda

Marmelada od jagoda

Objavljeno: 19.08.2020. Autor: Maja Z.

  • Jagode za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za marmeladu od jagoda
  • Domaća marmelada od jagoda
  • Marmelada od jagoda bez šećera
  • Marmelada od jagoda bez kuhanja
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Uživanje u okusu jagoda tijekom cijele godine moguće je spremanjem sezonskog obilja jagoda u obliku marmelade. Marmelada od jagode nezaobilazni je dio svačije smočnice, a njegova je priprema veoma lagana. Pripremom marmelade sačuvat ćemo gotovo svu aromu ovog omiljenog voća.

Karakteristike jagode

Jagode su višegodišnje zeljaste biljke koje ubrajamo u porodicu ružovki. Razlikujemo desetak vrsta jagoda te preko 400 sorti i hibrida. Najpoznatiji hibrid koji se većinom uzgaja u vrtovima jest Fragaria x ananassa. Okus varira među vrstama, od veoma slatkih do gorkih jagoda.

Vrtni uzgoj jagoda krenuo je od 15. stoljeća, a prve sorte stvorene su krajem 17. stoljeća u Sjevernoj Americi i Čileu nakon čega su donesene i na područja Europe.

Šumske jagode, Fragaria vesca, moguće je naći u našim šumama do 1.500 metara nadmorske visine. Te samonikle jagode mnogo su manje, ali puno izraženijeg okusa zbog nižeg udjela vode. Uzgajivači jagoda proizvode veće plodove koji sadrže više vode, no manje vrijednih sastojaka poput vitamina i željeza. Zbog toga samonikle jagode sadržavaju najveće bogatstvo nutrijenata.

Jagoda cvjeta više puta godišnje, od početka proljeća do u jesen. Stvara zbrini plod koji na mesnatom cvjetištu nosi oraščiće. Suprotno od popularnog mišljenja, jagoda nije bobičasto voće, već zbirni plod sastavljen od velikog broja plodnica, koji su grupirani u cvjetnoj loži. "Bobice" koje se nalaze na plodu nazivaju se sinkarpni oraščići (ahene). Unutar ahena se nalazi sjemenka.

Jagode za preradu

Postoji mnogo sorti jagoda koje su uzgajaju na našim prostorima. Sadnice mogu biti jednorotke ili mjesečarke. Neke od najpoznatijih sorti jesu Alba, Arosa, Clery i Marmolada.

Alba

Alba je sorta koje je najproduktivnija, daje veoma krupan i pravilan plod sjajne crvene boje. Jagoda sorte Alba veoma je aromatična, njezino meso je crvenkasto i čvrsto.

Arosa

Arosa je visokoproduktivna sorta, svijetlo crvenog ploda srednje veličine. Ono što karakterizira ovu sortu je iznimna čvrstoća mesa što omogućava berbu potpuno dozrelog ploda. Takvi dozreli plodovi imaju intenzivan miris, veoma usklađene količine slatkoće i kiselina.

Clery

Clery sorta jagoda odlikuje se plodovima koji su otporni na transport i rukovanje, jarko su crveni, slatkog mirisa i okusa. Jagode su velike, pravilnog oblika i izvrsne kvalitete.

Marmolada

Marmolada ima plodove srednje veličine s manjom unutrašnjom šupljinom. Pomalo zašiljeni plodovi imaju intenzivno crveno meso, dobre čvrstoće te umjerene slatkoće. Ipak, veoma je aromatično.

Što se tiče prerade jagoda u marmeladu, nema velike razlike između sorti jagoda koje se nude na tržištu. Ako vam je u cilju dobiti marmeladu s izraženim komadićima jagode koristite sorte koje imaju čvrste plodove poput Arosa i Marmolada. Bitno je da je plod čist, svjež i dobre arome.

Berba i kupovina

Jagode se beru ručno s peteljkom i to ovisno o čvrstoći ploda prije ili u trenutku potpune zrelosti. Sazrijevaju ovisno o sorti. Većina domaćih sorti kreće u svibnju do kraja lipnja. Svakako je poželjno kupovati domaće jagode, no kada su u sezoni veoma su pristupačne i u svim trgovačkim lancima.

Kod kupnje jagode treba paziti da je plod neoštećen s pričvršćenom peteljkom. Plod bi trebao biti čvrst i mirisan. Jagode su veoma osjetljive na skladištenje i podložne su kvarenju stoga je bitno utvrditi se u njihovu kvalitetu. Kod pripreme marmelade važno je da polazimo od zdravstveno ispravne i kvalitetne namirnice jer time utječemo na sigurno skladištenje proizvoda.

Recepti za marmeladu od jagoda

Jagode otvaraju sezonu slatkih zimnica, a kombinacije su raznolike. Mi vam donosimo bazične recepte koje možete kombinirati prema vlastitom ukusu sa začinima kao što je vanilija ili drugim voćem.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki
  • razlika između pekmeza, marmelade i džema

Domaća marmelada od jagoda

Osnova svih recepata za marmeladu od jagoda. Ovako pripremljen posebno će oduševiti najmlađe, a odličan je u kombinaciji s palačinkama i drugim desertima. Količina marmelade dovoljna je za otprilike 2 staklenke.

Sastojci

  • 1 kg očišćenih jagoda
  • 300 g šećera
  • 1 vanilin šećer

Priprema

  1. Jagode treba oprati i izrezati na četvrtine.
  2. Zatim u većoj posudi pomiješati šećere i jagode te ostaviti najmanje 15 minuta do preko noći.
  3. Posudu staviti na laganu vatru te miješati dok se šećer ne otopi.
  4. Nakon sat i pol kuhanja marmelada je gotova. Po želji se može štapnim mikserom usitniti preostale komadiće jagode.
  5. Marmelada se puni u vruće sterilizirane staklenke skoro do vrha, pazeći da se ne zaprlja rub staklenke.
  6. Staklenke se steriliziraju u pećnici na temperaturi od 120°C oko 15 minuta. Staklenke treba dobro zatvoriti i naopačke okrenuti.
  7. Tako se ostave 2 sata nakon čega se mogu pohraniti na suho, tamno mjesto.

Marmelada od jagoda bez šećera

Za sve kojima šećer nije dio prehrane, u nastavku se zdrava verzija marmelade od jagoda u kojoj je med zamjena za šećer. Možete koristiti koji god med želite, a količina sastojaka u receptu dovoljna je za otprilike 1 staklenku.

Sastojci

  • 0,5 kg očišćenih jagoda
  • 30 ml limunovog soka
  • 1 žlica naribane korice limuna
  • 40 g meda

Priprema

  1. Očišćene jagode treba narezati na četvrtine, pomiješati s ostalim sastojcima i ubaciti u lonac.
  2. Staviti lonac na laganu vatru i kuhati uz često miješanje oko 45 minuta.
  3. Dodatan korak je usitniti marmeladu štapnim mikserom ako želite glatku teksturu kakvu bi marmelada trebala imati.
  4. Gotovu marmeladu pohraniti u staklenku i čuvati u hladnjaku.
  5. Potrebno ju je potrošiti unutar dva tjedna jer je sklona kvarenju.

Marmelada od jagoda bez kuhanja

Ako nemate vremena za stajanje pored vrućeg štednjaka neprestano miješajući marmeladu, donosimo vam recept za sirovu marmeladu (bez kuhanja), a količina sastojaka navedena u receptu dovoljna je za otprilike 1 staklenku.

Sastojci

  • 225 grama očišćenih jagoda
  • 4 sušene datulje
  • 3 žlice meda
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žlica chia sjemenki

Priprema

  • Datulje namočiti u vodi petnaestak minuta zatim ih ubaciti u blender s ostalim sastojcima.
  • Smjesu miksati dok ne postane glatka bez komadića voda, otprilike minutu.
  • Prije posluživanja treba odstajati pola sata kako bi se zgusnuo.
  • Marmeladu treba potrošiti unutar tjedan dana.

Svi recepti za zimnicu od jagoda >>

Čuvanje i skladištenje

Klasična marmelada pohranjena u smočnici može potrajati čitavu godinu, čak i do dvije godine. Ipak nakon otvaranja mora se čuvati u hladnjaku gdje će potrajati do 2 tjedna. Ukoliko se razvije plijesan po površini marmelade, bacite cijelu staklenku.

Šećer kao prirodni konzervans štiti marmeladu od kvarenja. Zbog toga u marmeladama bez šećera ili s manjom količinom meda imamo kraći rok trajanja.

Kod punjenja marmelade u staklenke treba pripaziti da rub staklenke bude čist, a sama staklenka i poklopac sterilizirani.

Savjeti

Marmeladu od jagoda svakako pripremajte s kvalitetnim, zrelim jagodama. One će biti najbolje i najmirisnije kada su ubrane zrele.

Marmelada je slatka zimnica u kojoj se ne nalaze komadići voća, no uvijek po želji možete ostaviti komadiće voća ili štapnim mikserom dobiti željenu glatku teksturu

Upotreba u kuhinji

U marmeladu od jagoda možete dodati druge arome i okuse poput vanilije, ruma, stabljike rabarbare, mente te čak i aceta balsamica.

Ako marmeladu ostavite više tekućom ona čini izvrstan preljev sladoledu ili panna cotti. Čvršće marmelade odličan su namaz za palačinke i kruh ili ukusno punjenje za štrudle.

Ljekovita svojstva

Udio vode u jagodi u prosjeku je oko 91% te sadrži minimalne količine masti i proteina. Od prisutnih ugljikohidrata pretežno su prisutni jednostavni šećeri, no četvrtina njih su vlakna bitna za održavanje zdravlja crijeva.

Jagode su odličan izvor vitamina C čiji antioksidativan učinak povoljno djeluje na zdravlje kože i imuniteta. Osim vitamina C prisutan je i vitamin B9, odnosno folna kiselina nužna za rast i razvoj stanica i tkiva. Također su dobar izvor mangana i kalija te u manjoj mjeri željeza, bakra, magnezija, fosfora, zatim vitamina B6, K i E.

Antioksidansi i fitokemikalije koje se nalaze u jagodi poput pelargonidina (vrsta antocijanina), elagična kiselina, elagitanina i procijanidina imaju iznimnu zaštitnu i ulogu čistača u našem organizmu.

Foto: RitaE / Pixabay 

Zimnica od jagoda

  • Džem od jagoda
  • Liker od jagoda
  • Pekmez od jagoda
  • Slatko od jagoda
  • Sok od jagoda

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR