• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
marmelada od kupina

Marmelada od kupina

Objavljeno: 13.10.2020. Autor: Maja Z.

  • Kupine za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za marmeladu od kupina
  • Domaća marmelada od kupina
  • Marmelada od kupina bez šećera
  • Marmelada od kupina bez konzervansa
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Berba kupina je znak da su jesenski i zimski dani pred nama. Kupine čine odličan međuobrok, ali se često koriste i u pripremi zimnica, u kolačima i voćnim salatama. Kupine možete naći u izobilju širom Hrvatske od kraja ljeta pa sve do rane jeseni. Ima li boljeg načina za očuvanje okusa kupina od pripreme marmelade?

U ovom članku ćete saznati neke od zdravstvenih dobrobiti povezanih s jedenjem kupina, ali i koje sorte kupina je najbolje koristiti za pripremu marmelade. Za ukusnu marmeladu od kupina ne treba puno vremena niti sastojaka. Brzi i jednostavni recepti koje ćete pronaći u ovom članku idealni su za početnike u pripremi marmelada, ali i za one koji žele probati nove recepte.

Karakteristike biljke

Kupina, obično bodljikavi plodonosni grm iz roda rubus iz porodice ruža (lat. Rosaceae), prepoznatljiva je po tamnim jestivim plodovima. Divlje kupine naročito ima u istočnoj Sjevernoj Americi i na pacifičkoj obali tog kontinenta, a uzgajaju se u mnogim područjima Sjeverne Amerike i Europe.

Blisko srodne malini, biljke kupine imaju dvogodišnje stabljike prekrivene trnjem i rastu uspravno, polu uspravno ili sa pratećim stabljikama. Cvjetovi na završnim grozdovima bijele su, ružičaste ili crvene boje i daju plodove crne ili crveno-ljubičaste boje. Iako se obično nazivaju bobičastim voćem, plodovi vrsta rubus tehnički su koštunice. Za razliku od šupljih plodova malina, kupine ostaju pričvršćene na sočnu bijelu jezgru.

Postoje deseci tisuća hibrida i sorti kupina raznih vrsta. Kupina bez trnja moderna je sorta kupina. Reznik ili zimzelena kupina i himalajska kupina, invazivne su vrste koje se brzo šire širenjem sjemena i vegetativnim razmnožavanjem uz posredovanje životinja.

Kupine za preradu

U svijetu postoji više od 20 sorti kupina, a samo neke od njih se koriste za pripremu marmelada, pekmeza i džemova. U nastavku članka donosimo neke od najpopularnijih sorti kupina koje prevladavaju u našim krajevima.

Thornless Logan

Thornless Logan je rana sorta hibrida kupine i maline. Plod je velik poput kupine najveće veličine. Produljenog je oblika s kuglicama sličnim kupini. Boja je, kad je potpuno zrela, tamno svijetlocrvena. Ima kombinirani okus obje bobice. Savršen je za pripremu marmelada, pekmeza i džemova.

Black Satin

Ova sorta kupina bez trnja, otporna na vrućinu, donosi plod slatkih i sočnih, duboko plavo-crnih bobica. Mali, nježno ružičasti cvjetovi pojavljuju se na grmu starom dvije godine, poluuspravljenie stabljike daju pouzdan urod velikih kupina u ljetnim mjesecima. Slatki i sočni plodovi mogu se koristiti u pripremi sokova, marmelada i pekmeza.

Thornfree

Ime govori sve, Thornfree je kupina bez trnja koja se može uzgajati uza zid ili rešetku. Stabljike su potpuno bez trnja što ih čini jednostavnim za tretiranje i obrezivanje, a idealni su za djecu jer ne postoji mogućnost ozljede nastale od trnja. Sočne se bobice pojavljuju krajem kolovoza do rujna. Bobice su velike i sjajne te slatkog okusa. Ova sorta kupina ima lijepo lišće koje daje dobar prikaz jesenske boje, dodajući estetski ugodan element plodnoj plohi. Thornfree je dobar odabir za pekmeze, marmelade i džemove.

Berba i kupovina

Kupine su u najboljem izdanju za berbu krajem kolovoza i sve do rujna. Neke su sorte kupine poznate i kao uvijek rađajuće. Ljeti daju jedan plod na starim trskama za rast, a drugi na usjevima na novom rastom u jesen.

Berite samo bobice koje su potpuno crne. Zrele bobice su debele, ali čvrste, duboke crne boje i lako se izvlače iz biljke bez trzanja. Bobice nakon sabiranja ne dozrijevaju.
Jednom kad kupina počne dozrijevati, mora se brati često, svakih nekoliko dana.

Poželjno je kupinu brati tijekom hladnijih dijelova dana. Jednom ubrane bobice stavite u hlad i što prije spremite u hladnjak. Na tržnicama i u dućanima potražite kupine koje su bojom u rasponu od duboko ljubičaste, crne do duboko plave. Trebale bi biti pune i čvrste na dodir, a ne naborane ili isušene.

Recepti za marmeladu od kupina

Postoje različiti recepti prema kojima možete napraviti vlastitu marmeladu od kupina. Ovdje možete pronaći tri jednostavna i ukusna recepta za marmeladu od kupina koje možete isprobati odmah.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki
  • razlika između pekmeza, marmelade i džema

Domaća marmelada od kupina

Napravite ovu jednostavnu marmeladu od kupina po domaćoj recepturi. Ovim receptom dobit ćete oko 8 staklenki marmelade.

Sastojci

  • 1,8 kg kupina
  • 1,5 kg šećera
  • sok 1 limuna
  • vrećica konzervansa (po želji)

Priprema

  1. Večer prije nego što napravite marmeladu, stavite kupine i šećer u posudu.
  2. Posudu pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi. To pomaže da se šećer počne otapati, tako da ne riskirate prekomjerno kuhanje voća kad počnete raditi marmeladu.
  3. Sljedeće jutro sve brzo promiješajte, a zatim stavite na stranu dok ne budete spremni za početak kuhanja.
  4. Stavite mali tanjurić u zamrzivač.
  5. Uzmite široku posudu i u nju istresite kupine i šećer iz posude.
  6. Umiješajte sok od limuna i vrećicu konzervansa.
  7. Kupine kuhajte na laganoj vatri dok se sav šećer potpuno ne otopi, a zatim pustite da zavrije i pirjajte 5 minuta.
  8. Isključite vatru i žlicom dodajte malo vruće sirupaste marmelade na ohlađeni tanjurić. Kad se ohladi, pritisnite ga prstom. Ako se malo nabora, spreman je za spremanje u staklenke.
  9. Ako je previše tekuć vratite posudu na vatru i prokuhajte u fazama od 2 ili 3 minute, uklanjajući posudu s vatre svaki put kad provjeravate tanjurić, dok se marmelada ne nabora.
  10. Ostavite marmeladu 15 minuta prije nego što ga ulijevate u sterilizirane staklenke, to omogućuje voću da se slegne kako ne bi potonulo na dno.
  11. Marmeladu držite na hladnom i tamnom mjestu najmanje 6 mjeseci. Jednom otvorene staklenke spremite u hladnjak.

Marmelada od kupina bez šećera

Šećer u marmeladi od kupina stvar je osobnog ukusa. Gotovo sve marmelade možete raditi po receptima s niskim udjelom šećera ili bez šećera uopće. Ova količina sastojaka dovoljna je za otprilike jednu staklenku marmelade.

Sastojci

  • 300 g kupina
  • 250 ml vode
  • sok od 1 limuna
  • vrećica konzervansa (po želji)

Priprema

  1. Operite kupine.
  2. Kupine stavite u veliku lonac i prelijte s 200 ml vode.
  3. Pustite da prokuha na visokoj temperaturi 5 minuta.
  4. Kuhajte na laganoj vatri sat vremena i povremeno promiješajte.
  5. Umiješajte limunov sok i po želji vrećicu konzervansa. Nakon što ste skinuli lonac s vatre i ostavite da se ohladi.
  6. Kad se malo ohladi premjestite marmeladu u staklenke.

Marmelada od kupina bez konzervansa

Kupine su prirodno bogate pektinom, pa je lako napraviti jednostavnu marmeladu od kupina bez dodavanja pektina i konzervansa. Ovim receptom dobit ćete oko 2 teglice marmelade od kupina.

Sastojci

  • 550 g kupina
  • 400 g šećera
  • 2 žlice soka od limuna

Priprema

  1. U lonac dodajte kupine, šećer i limunov sok.
  2. Uključite vatru na srednje jaku i kuhajte marmeladu dok ne dosegne konzistenciju nalik gela.
  3. Kuhajte miješajući 20 do 30 minuta.
  4. Provjerite konzistenciju marmelade na tanjuru.
  5. Ulijte marmeladu u pripremljene staklenke za konzerviranje.
  6. Marmeladu čuvajte u hladnjaku.

Svi recepti za zimnicu od kupina >>

Čuvanje i skladištenje

Kupine su vrlo kvarljive i trajat će samo nekoliko dana nakon berbe, čak i uz hlađenje. Iako je svježe voće uvijek najbolje, kupine se mogu čuvati u obliku marmelada. Da bi vaša domaća marmelada bila dobra za konzumaciju, prije skladištenja morate osigurati da su staklenke pravilno sterilizirane. Operite staklenke u toploj vodi, a zatim ih podignite i osušite čistom kuhinjskom krpom.

Domaću marmeladu treba čuvati na hladnom i suhom mjestu daleko od izravnog svjetla. Poželjno je da marmeladu upotrijebite u roku od 12 mjeseci od izrade. Jednom otvorenu staklenku treba čuvati u hladnjaku i upotrijebiti u roku od mjesec dana. Predlažemo ne konzumiranje staklenki pekmeza na kojima na vrhu pojavila plijesan.

Savjeti

Kako biste bili sigurni da je vaša marmelada gotova umočite veliku žlicu u posudu s maremladomi izvadite žlicu. Držite žlicu vodoravno preko iznad posude s marmeladom i pustite da se marmelada cijedi. Marmelada je gotova kada je pekmez oblikovao dugačku kapljicu.

Još jedan način na koji možete provjeriti je li vaša marmelada gotova je da u zamrzivač stavite dva ili tri tanjurića. Kad se ohladi, malo marmelade stavite na hladne tanjuriće i prijeđite prstom. Ako se marmelada naborala i stvrdnula onda je spremna za skladištenje.

Upotreba u kuhinji

Kupine su izvrstan dodatak doručku. Marmeladu od kupina namažite na tost ili ju poslužite kao preljev za sladoled. Također je savršen dodatak kolačima i tortama, ali i shakeovima, smoothiejima i voćnim salatama. Kupina se odlično slaže s ostalim bobičastim voćem. Ako želite da vaša marmelada ima bogatiji okus dodajte maline i jagode.

Uključite ih u proteinske pločice i ponudite kao punjenje u palačinkama. Osim za marmeladu, kupinu možete upotrijebiti i za izradu kupinovog vina, pekmeza, sokova i džemova. U kojem god obliku kupinu pripremili nećete biti razočarani.

Ljekovita svojstva

Kupine su ukusan dodatak svakoj prehrani. Također su prepuni esencijalnih hranjivih sastojaka i antioksidansa.

Kupine su prilično dobar izvor željeza, vitamina C i antioksidansa i uglavnom se jedu svježe, u konzervama ili u pečenim proizvodima poput kolača i pita. Jedna porcija od 100 grama sadrži 35 posto preporučene dnevne doze (RDA) vitamina C. Ljudi nisu u stanju sintetizirati vlastiti vitamin C, stoga ga je neophodno uključiti kao dio zdrave prehrane.

Vitamin C sudjeluje u sintezi bjelančevina i neophodan je tijelu za proizvodnju kolagena i određenih neurotransmitera. Ti su procesi vitalni za mnoge tjelesne funkcije, uključujući zacjeljivanje rana. Vitamin C također ima antioksidativna svojstva i uključen je u funkcioniranje imunološkog sustava.

Porcija kupina od 100 g sadrži 14 posto RDA vlakana. Vlakna su vrsta ugljikohidrata koju tijelo ne može razgraditi na manje molekule šećera, kao što to čini s drugim ugljikohidratima. Vlakna igraju presudnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi i potrošnje šećera. U hrani postoje dvije vrste vlakana, topive i netopive. Topljiva vlakna otapaju se u vodi, a povezana su s snižavanjem razine šećera u krvi i pomažu osobi da održi zdravu razinu kolesterola. Netopljiva vlakna se ne otapaju u vodi, ali podržavaju zdravu probavu. Kupina sadrži i topive i netopive vrste vlakana.

Kupine sadrže visoku razinu antioksidansa, poput antocijanina. Antioksidanti pomažu ljudima u borbi protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali mogu oštetiti stanice i smatra se da su usko uključeni u proces starenja.

Kupine su izvrstan izvor vitamina K. Ovo je neophodan hranjivi sastojak za zgrušavanje krvi, što je neophodno za pravilno zacjeljivanje rana. Kupine sadrže i vitamin A koji služi nekoliko funkcija u tijelu. Vitamin A podržava imunološki sustav. Također podržava rast i održavanje zuba i kostiju, kao i održavanje kože zdravom. Vitamin A odgovoran je za proizvodnju pigmenata u mrežnici oka i pomaže u održavanju vida, posebno pri slabom osvjetljenju.

Foto: greatdaneinc / Pixabay

Zimnica od kupina

  • Džem od kupina
  • Kompot od kupina
  • Kupinovo vino
  • Liker od kupina
  • Pekmez od kupina
  • Sirup od kupina
  • Sok od kupina

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR