Berba kupina je znak da su jesenski i zimski dani pred nama. Kupine čine odličan međuobrok, ali se često koriste i u pripremi zimnica, u kolačima i voćnim salatama. Kupine možete naći u izobilju širom Hrvatske od kraja ljeta pa sve do rane jeseni. Ima li boljeg načina za očuvanje okusa kupina od pripreme marmelade?
U ovom članku ćete saznati neke od zdravstvenih dobrobiti povezanih s jedenjem kupina, ali i koje sorte kupina je najbolje koristiti za pripremu marmelade. Za ukusnu marmeladu od kupina ne treba puno vremena niti sastojaka. Brzi i jednostavni recepti koje ćete pronaći u ovom članku idealni su za početnike u pripremi marmelada, ali i za one koji žele probati nove recepte.
Karakteristike biljke
Kupina, obično bodljikavi plodonosni grm iz roda rubus iz porodice ruža (lat. Rosaceae), prepoznatljiva je po tamnim jestivim plodovima. Divlje kupine naročito ima u istočnoj Sjevernoj Americi i na pacifičkoj obali tog kontinenta, a uzgajaju se u mnogim područjima Sjeverne Amerike i Europe.
Blisko srodne malini, biljke kupine imaju dvogodišnje stabljike prekrivene trnjem i rastu uspravno, polu uspravno ili sa pratećim stabljikama. Cvjetovi na završnim grozdovima bijele su, ružičaste ili crvene boje i daju plodove crne ili crveno-ljubičaste boje. Iako se obično nazivaju bobičastim voćem, plodovi vrsta rubus tehnički su koštunice. Za razliku od šupljih plodova malina, kupine ostaju pričvršćene na sočnu bijelu jezgru.
Postoje deseci tisuća hibrida i sorti kupina raznih vrsta. Kupina bez trnja moderna je sorta kupina. Reznik ili zimzelena kupina i himalajska kupina, invazivne su vrste koje se brzo šire širenjem sjemena i vegetativnim razmnožavanjem uz posredovanje životinja.
Kupine za preradu
U svijetu postoji više od 20 sorti kupina, a samo neke od njih se koriste za pripremu marmelada, pekmeza i džemova. U nastavku članka donosimo neke od najpopularnijih sorti kupina koje prevladavaju u našim krajevima.
Thornless Logan
Thornless Logan je rana sorta hibrida kupine i maline. Plod je velik poput kupine najveće veličine. Produljenog je oblika s kuglicama sličnim kupini. Boja je, kad je potpuno zrela, tamno svijetlocrvena. Ima kombinirani okus obje bobice. Savršen je za pripremu marmelada, pekmeza i džemova.
Black Satin
Ova sorta kupina bez trnja, otporna na vrućinu, donosi plod slatkih i sočnih, duboko plavo-crnih bobica. Mali, nježno ružičasti cvjetovi pojavljuju se na grmu starom dvije godine, poluuspravljenie stabljike daju pouzdan urod velikih kupina u ljetnim mjesecima. Slatki i sočni plodovi mogu se koristiti u pripremi sokova, marmelada i pekmeza.
Thornfree
Ime govori sve, Thornfree je kupina bez trnja koja se može uzgajati uza zid ili rešetku. Stabljike su potpuno bez trnja što ih čini jednostavnim za tretiranje i obrezivanje, a idealni su za djecu jer ne postoji mogućnost ozljede nastale od trnja. Sočne se bobice pojavljuju krajem kolovoza do rujna. Bobice su velike i sjajne te slatkog okusa. Ova sorta kupina ima lijepo lišće koje daje dobar prikaz jesenske boje, dodajući estetski ugodan element plodnoj plohi. Thornfree je dobar odabir za pekmeze, marmelade i džemove.
Berba i kupovina
Kupine su u najboljem izdanju za berbu krajem kolovoza i sve do rujna. Neke su sorte kupine poznate i kao uvijek rađajuće. Ljeti daju jedan plod na starim trskama za rast, a drugi na usjevima na novom rastom u jesen.
Berite samo bobice koje su potpuno crne. Zrele bobice su debele, ali čvrste, duboke crne boje i lako se izvlače iz biljke bez trzanja. Bobice nakon sabiranja ne dozrijevaju.
Jednom kad kupina počne dozrijevati, mora se brati često, svakih nekoliko dana.
Poželjno je kupinu brati tijekom hladnijih dijelova dana. Jednom ubrane bobice stavite u hlad i što prije spremite u hladnjak. Na tržnicama i u dućanima potražite kupine koje su bojom u rasponu od duboko ljubičaste, crne do duboko plave. Trebale bi biti pune i čvrste na dodir, a ne naborane ili isušene.
Recepti za marmeladu od kupina
Postoje različiti recepti prema kojima možete napraviti vlastitu marmeladu od kupina. Ovdje možete pronaći tri jednostavna i ukusna recepta za marmeladu od kupina koje možete isprobati odmah.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaća marmelada od kupina
Napravite ovu jednostavnu marmeladu od kupina po domaćoj recepturi. Ovim receptom dobit ćete oko 8 staklenki marmelade.
Sastojci
- 1,8 kg kupina
- 1,5 kg šećera
- sok 1 limuna
- vrećica konzervansa (po želji)
Priprema
- Večer prije nego što napravite marmeladu, stavite kupine i šećer u posudu.
- Posudu pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi. To pomaže da se šećer počne otapati, tako da ne riskirate prekomjerno kuhanje voća kad počnete raditi marmeladu.
- Sljedeće jutro sve brzo promiješajte, a zatim stavite na stranu dok ne budete spremni za početak kuhanja.
- Stavite mali tanjurić u zamrzivač.
- Uzmite široku posudu i u nju istresite kupine i šećer iz posude.
- Umiješajte sok od limuna i vrećicu konzervansa.
- Kupine kuhajte na laganoj vatri dok se sav šećer potpuno ne otopi, a zatim pustite da zavrije i pirjajte 5 minuta.
- Isključite vatru i žlicom dodajte malo vruće sirupaste marmelade na ohlađeni tanjurić. Kad se ohladi, pritisnite ga prstom. Ako se malo nabora, spreman je za spremanje u staklenke.
- Ako je previše tekuć vratite posudu na vatru i prokuhajte u fazama od 2 ili 3 minute, uklanjajući posudu s vatre svaki put kad provjeravate tanjurić, dok se marmelada ne nabora.
- Ostavite marmeladu 15 minuta prije nego što ga ulijevate u sterilizirane staklenke, to omogućuje voću da se slegne kako ne bi potonulo na dno.
- Marmeladu držite na hladnom i tamnom mjestu najmanje 6 mjeseci. Jednom otvorene staklenke spremite u hladnjak.
Marmelada od kupina bez šećera
Šećer u marmeladi od kupina stvar je osobnog ukusa. Gotovo sve marmelade možete raditi po receptima s niskim udjelom šećera ili bez šećera uopće. Ova količina sastojaka dovoljna je za otprilike jednu staklenku marmelade.
Sastojci
- 300 g kupina
- 250 ml vode
- sok od 1 limuna
- vrećica konzervansa (po želji)
Priprema
- Operite kupine.
- Kupine stavite u veliku lonac i prelijte s 200 ml vode.
- Pustite da prokuha na visokoj temperaturi 5 minuta.
- Kuhajte na laganoj vatri sat vremena i povremeno promiješajte.
- Umiješajte limunov sok i po želji vrećicu konzervansa. Nakon što ste skinuli lonac s vatre i ostavite da se ohladi.
- Kad se malo ohladi premjestite marmeladu u staklenke.
Marmelada od kupina bez konzervansa
Kupine su prirodno bogate pektinom, pa je lako napraviti jednostavnu marmeladu od kupina bez dodavanja pektina i konzervansa. Ovim receptom dobit ćete oko 2 teglice marmelade od kupina.
Sastojci
- 550 g kupina
- 400 g šećera
- 2 žlice soka od limuna
Priprema
- U lonac dodajte kupine, šećer i limunov sok.
- Uključite vatru na srednje jaku i kuhajte marmeladu dok ne dosegne konzistenciju nalik gela.
- Kuhajte miješajući 20 do 30 minuta.
- Provjerite konzistenciju marmelade na tanjuru.
- Ulijte marmeladu u pripremljene staklenke za konzerviranje.
- Marmeladu čuvajte u hladnjaku.
Čuvanje i skladištenje
Kupine su vrlo kvarljive i trajat će samo nekoliko dana nakon berbe, čak i uz hlađenje. Iako je svježe voće uvijek najbolje, kupine se mogu čuvati u obliku marmelada. Da bi vaša domaća marmelada bila dobra za konzumaciju, prije skladištenja morate osigurati da su staklenke pravilno sterilizirane. Operite staklenke u toploj vodi, a zatim ih podignite i osušite čistom kuhinjskom krpom.
Domaću marmeladu treba čuvati na hladnom i suhom mjestu daleko od izravnog svjetla. Poželjno je da marmeladu upotrijebite u roku od 12 mjeseci od izrade. Jednom otvorenu staklenku treba čuvati u hladnjaku i upotrijebiti u roku od mjesec dana. Predlažemo ne konzumiranje staklenki pekmeza na kojima na vrhu pojavila plijesan.
Savjeti
Kako biste bili sigurni da je vaša marmelada gotova umočite veliku žlicu u posudu s maremladomi izvadite žlicu. Držite žlicu vodoravno preko iznad posude s marmeladom i pustite da se marmelada cijedi. Marmelada je gotova kada je pekmez oblikovao dugačku kapljicu.
Još jedan način na koji možete provjeriti je li vaša marmelada gotova je da u zamrzivač stavite dva ili tri tanjurića. Kad se ohladi, malo marmelade stavite na hladne tanjuriće i prijeđite prstom. Ako se marmelada naborala i stvrdnula onda je spremna za skladištenje.
Upotreba u kuhinji
Kupine su izvrstan dodatak doručku. Marmeladu od kupina namažite na tost ili ju poslužite kao preljev za sladoled. Također je savršen dodatak kolačima i tortama, ali i shakeovima, smoothiejima i voćnim salatama. Kupina se odlično slaže s ostalim bobičastim voćem. Ako želite da vaša marmelada ima bogatiji okus dodajte maline i jagode.
Uključite ih u proteinske pločice i ponudite kao punjenje u palačinkama. Osim za marmeladu, kupinu možete upotrijebiti i za izradu kupinovog vina, pekmeza, sokova i džemova. U kojem god obliku kupinu pripremili nećete biti razočarani.
Ljekovita svojstva
Kupine su ukusan dodatak svakoj prehrani. Također su prepuni esencijalnih hranjivih sastojaka i antioksidansa.
Kupine su prilično dobar izvor željeza, vitamina C i antioksidansa i uglavnom se jedu svježe, u konzervama ili u pečenim proizvodima poput kolača i pita. Jedna porcija od 100 grama sadrži 35 posto preporučene dnevne doze (RDA) vitamina C. Ljudi nisu u stanju sintetizirati vlastiti vitamin C, stoga ga je neophodno uključiti kao dio zdrave prehrane.
Vitamin C sudjeluje u sintezi bjelančevina i neophodan je tijelu za proizvodnju kolagena i određenih neurotransmitera. Ti su procesi vitalni za mnoge tjelesne funkcije, uključujući zacjeljivanje rana. Vitamin C također ima antioksidativna svojstva i uključen je u funkcioniranje imunološkog sustava.
Porcija kupina od 100 g sadrži 14 posto RDA vlakana. Vlakna su vrsta ugljikohidrata koju tijelo ne može razgraditi na manje molekule šećera, kao što to čini s drugim ugljikohidratima. Vlakna igraju presudnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi i potrošnje šećera. U hrani postoje dvije vrste vlakana, topive i netopive. Topljiva vlakna otapaju se u vodi, a povezana su s snižavanjem razine šećera u krvi i pomažu osobi da održi zdravu razinu kolesterola. Netopljiva vlakna se ne otapaju u vodi, ali podržavaju zdravu probavu. Kupina sadrži i topive i netopive vrste vlakana.
Kupine sadrže visoku razinu antioksidansa, poput antocijanina. Antioksidanti pomažu ljudima u borbi protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali mogu oštetiti stanice i smatra se da su usko uključeni u proces starenja.
Kupine su izvrstan izvor vitamina K. Ovo je neophodan hranjivi sastojak za zgrušavanje krvi, što je neophodno za pravilno zacjeljivanje rana. Kupine sadrže i vitamin A koji služi nekoliko funkcija u tijelu. Vitamin A podržava imunološki sustav. Također podržava rast i održavanje zuba i kostiju, kao i održavanje kože zdravom. Vitamin A odgovoran je za proizvodnju pigmenata u mrežnici oka i pomaže u održavanju vida, posebno pri slabom osvjetljenju.
Foto: greatdaneinc / Pixabay
Zimnica od kupina
Odgovori