Bademi, kao i ostali orašasti plodovi, vrlo su zdravi za naše tijelo. Njihova upotreba u kuhinji je vrlo široka. Čest su sastojak raznih kolača, torti, slatkih krema i drugih sličnih slastica. Bademe možete dodati i u svoja slana jela jer se njihov okus odlično kombinira s drugim raznim namirnicama.
Danas na policama trgovina možete pronaći razne proizvode od badema poput mlijeka i drugih napitaka, maslaca, čokolade, keksa, brašna i još mnogih drugih. Zbog svoje ljekovitosti, badem je vrlo tražen na tržištu. Njegov se uzgoj kroz povijest znatno povećao kao i proizvodnja raznih proizvoda.
Umjesto da u trgovini kupite maslac od badema, ove godine izdvojite malo vremena i napravite svoj domaći maslac od badema. Osim što je jeftinije, zdravije je. Okuse i začine možete prilagoditi svom guštu. Sam proces pripreme je vrlo jednostavan i potrebno vam je svega nekoliko sastojaka. U nastavku donosimo nekoliko recepata za ovu ukusnu zimnicu.
Karakteristike badema
Badem, poznati i pod nazivom mendula, bajam ili mindul, je drvenasta biljka koja pripada porodici ružovki. Ovo stablo uzgajano je još u dalekoj povijesti gdje je njegova ljekovitost bila prepoznata. Danas se uzgaja diljem svijeta te je plod ovog stable vrlo tražen na tržištu. Vodeći uzgajivači badema su Italija, Španjolska, Maroko, Grčka i Kalifornija. Badem se upotrebljava u kulinarstvu i prehrambenoj industriji, ali i u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.
Postoje dvije glavne podjele ovog orašastog ploda, a to su gorki i slatki badem. Gorki badem, kao što mu i sam naziv kaže, poprilično je gorkog okusa stoga se manje koristi u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Slatki badem je znatno popularniji kada je u pitanju njegovo korištenje u kulinarstvu. Slatkastog je okusa i odlično se kombinira uz druge namirnice.
Badem uspijeva na područjima sredozemne klime. Odgovaraju mu topla i osunčana mjesta te mu je potrebno svakodnevno navodnjavanje ako želite obilnu rodnost i zdrave, sočne plodove. Ova biljka vrlo je popularna pri uzgoju jer odlično podnosi sušna razdoblja. Proces cvjetanja odvija se već u siječnju. Cvjetovi su nježni pa često znaju pasti s grane zbog jakih vjetrova i mrazova.
Plod je duguljastog oblika i smeđe boje. Obložen je tvrdom, smeđom ljuskom koja štiti plod od uništavanja. Ovo drvo uzgaja se na različitim nadmorskim visinama pa se tako može pronaći in a nadmorskim visina do 1.200 m. Na našim krajevima zbog pretežite vlage, uzgaja se na nadmorskim visinama do 600 m. U Hrvatskoj, badem se najviše uzgaja na primorskim područjima.
Badem za preradu
U kulinarstvu i prehrambenoj industriji koristi se isključivo slatki badem. Postoji nekoliko sorti slatkog badema, no u Hrvatskoj pretežito se uzgajaju Aromatični badem, Ferragnes, Tuona i Genco. Prilikom pripreme maslaca od badema, možete koristiti bilo koju navedenu sortu. U nastavku donosimo najbitnije karakteristike i opis navedenih sorti.
Aromatični badem
Ovo je možda i najpopularnija sorta kada je u pitanju uzgoj u našim krajevima. Stablo je vrlo bujnog rasta i dobre rodnosti. Kao što sam naziv ove sorte kaže, plodovi su vrlo aromatičnog i slatkog okusa. Sazrijevanje plodova odvija se krajem kolovoza nakon kojeg slijedi berba. Plod je polutvrd, srednje veličine te teži do 3,5 g.
Ferragnes
Porijeklom, Ferragnes dolazi iz Francuske no danas se uzgaja diljem svijeta. Vrlo je popularna sorta i u našim krajevima. Vrlo je popularna pri uzgoju jer donosi visoku rodnost. Plodovi su ovalno-duguljastog oblika i slatkog okusa. Plodovi ove sorte najviše se koriste u industriji slatkiša upravo zbog slatkoće koju sadrže. Sazrijevanje plodova odvija se sredinom rujna nakon čega slijedi berba.
Tuona
Plodovi ove sorte najviše se koriste u svrhu prehrambene industrije i kulinarstvu. Stablo je vrlo bujnog rasta i često se može pronaći u našim krajevima. Vrlo je popularna pri uzgoju jer je visoke rodnosti, a sami podovi su krupni i slatkog okusa. Proces sazrijevanja plodova odvija se krajem kolovoza.
Genco
Ova sorta nije toliko popularna diljem svijeta, no u našim krajevima se često uzgaja. Plodovi se također ponajviše koriste u prehrambenoj industriji i kulinarstvu, ovalnog su i duguljastog oblika te slatkog okusa. Sazrijevanje se odvija početkom rujna nakon čega slijedi berba.
Berba i kupovina
Berba plodova odvija se kada oni dostignu potpun stupanj zrelosti. Kada njihova ljuska pukne i plodovi ispadnu, tada je vrijeme za berbu. Plodovi ne sazrijevaju ravnomjerno pa se berba odvija više dana. Kada su u pitanju manje nasade badema, onda se berba obavlja ručno. Pri nekakvim većim površinama koriste se tresači. Vrijeme sazrijevanja i same berbe plodova razlikuje se kod svake sorte. Veliki čimbenik su i vremenski uvjeti u kojima je stablo raslo.
Prilikom kupovine ovih orašastih plodova morate obratiti pozornost na sam izgled ploda. Izbjegavajte smežurane i premekane bademe. Birajte one koji su zdravog izgleda, ispravne boje i veličine. Najbolje bi bilo bademe kupiti na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti za maslac od badema
Maslac od badema možete pripremiti od svježih ili zapečenih badema. Zapečeni bademi maslacu će dati dodatnu aromu i lakše će ispustiti ulje što će pridonijeti kremastoj strukturi. U svoj maslac možete dodati zaslađivač poput meda ili neko drugo sladilo. Možete se poigrati sa začinima npr. ekstrakt vanilije, rum, cimet, kakao i sl. te svom maslacu dati dodatne okuse. Maslac možete napraviti i od kombinacije nekoliko orašastih badema poput lješnjaka.
Postoji nekoliko varijanti, a na vama je da odlučite što ćete sve uvrstiti u svoj maslac. U nastavku donosimo nekoliko recepata za ovaj fantastičan maslac od badema.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Maslac od badema
U ovom receptu koriste se zapečeni bademi zbog postizanja dodatne arome. Za pripremu ove zimnice potreban vam je blender i svega pola sata slobodnog vremena. U ovom se receptu ne koristi zaslađivač, no vi ga možete dodati. Najbolje bi bilo dodati ga kada dobijete kompaktnu strukturu maslaca. Prije same pripreme, staklenke temeljito operite te ih sterilizirajte. Od navedenih sastojaka dobit ćete jednu staklenku od otprilike 300 ml.
Sastojci
- 1 šalica badema
- prstohvat soli
- 2 žličice maslinovog ulja
Priprema
- Pećnicu upalite na 150°C. Nakon što se pećnica ugrije, bademe pecite 20-ak minuta.
- Prepečene bademe stavite u blender. Dodajte prstohvat soli i dvije žličice maslinovog ulja.
- Miksajte dok smjesa ne postane kompaktna i kremasta, odnosno dok mješavina ne postigne strukturu namaza.
- Nakon što dobijete strukturu maslaca, možete umiješati med ili drugo sladilo.
- Maslac spremite u prethodno steriliziranu staklenu ili vakuumsku vrećicu.
- Čuvajte u hladnjaku.
Maslac od badema s kurkumom
U ovom receptu koriste se svježi bademi, no ako želite vi ih možete malo prepeći u pećnici. Ako se odlučite za varijantu pečenih badema, pecite ih 20-ak minuta na 150°C. Količinu začina možete prilagoditi svom ukusu. Umjesto meda možete koristiti i neki drugi zaslađivač. Papar će u ovom receptu pojačati ljekovitost kurkume, a cimet probavljivost badema. Iz navedenih sastojaka dobiti će te nešto više od 300 g ukusnog, domaćeg maslaca od badema. Maslac možete spremiti u prethodno steriliziranu staklenku ili vakuumiranu vrećicu.
Sastojci
- 300 g badema
- 2 žlice domaćeg meda
- prstohvat soli
- malo crnog papra
- žličica kurkume
- žličica cimeta
Priprema
- U posudu dodajte papar, kurkumu i cimet. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
- U blender ubacite 300 g badema i miksajte. Minimalno trebate smjesu miksati 20-ak minuta.
- Bademima će trebati nešto dulje vremena da puste svoje ulje, no nakon nekoliko minuta primijetiti ćete sve kremastiji izgled.
- Možete dodati dvije žlice maslinovog ulja za mekšu strukturu maslaca.
- Nakon što je smjesa dobila željenu strukturu, bademima dodajte prstohvat soli, med i prethodno izmiješane začine.
- Miksajte dok se sastojci ne sjedine.
- Gotov maslac spremite u prethodno steriliziranu staklenku ili vakuumiranu vrećicu.
- Čuvajte u hladnjaku.
Maslac od badema i kave
Bademi se odlično slažu s raznim sastojcima pa vam u ovom receptu donosimo kombinaciju badema i kave. Okus će vas definitivno očarati. Sama priprema je vrlo jednostavna i ne iziskuje previše vašeg vremena. Bademe možete prepeći u pećnici ili koristiti svježe. Prilikom pripreme možete dodati neke druge začine poput cimeta ili kakaa. U ovom receptu koristi se ulje od kikirikija, no vi ga možete zamijeniti s običnim maslacem ili maslacem od badema. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike staklenku od 750 ml.
Sastojci
- 2 šalice badema
- 2 žličice instant kave
- 1 žlica meda
- 2 - 3 žlice ulja od kikirikija
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 150°C. Nakon što se zagrije, stavite peći bademe.
- Pecite ih 20-ak minuta.
- Nakon što ste ih prepekli, ubacite ih u blender i miksajte.
- Miksajte dok ne primijetite da smjesa poprima oblik namaza.
- Dodajte kavu, med i ulje od kikirikija.
- Miksajte još 10-ak minuta kako bi se sastojci sjedinili.
- Nakon što je postignuta željena struktura namaza, izlijte ga u prethodno steriliziranu staklenu.
- Čuvajte u hladnjaku.
Čuvanje i skladištenje
Maslac od badema možete skladištiti u zamrzivaču ili hladnjaku. Ako ga čuvate u zamrzivaču, njegov rok trajanja bit će puno dulji. Najbolje bi bilo maslac spremiti u vakuumiranu vrećicu ili prethodno sterilizirane staklenke. Ispravno napravljen maslac može stajati i do godinu dana. Ako ga čuvate u hladnjaku, potrošite ga kroz mjesec - mjesec i pol dana.
Upotreba u kuhinji
Ovu zimnicu možete koristiti na više načina - u kuhinji ili za kozmetiku, odnosno pripremu maska i pilinga za lice, kosu i tijelo. U kuhinji ovaj maslac možete koristiti pri pripremi slastica poput kolača, torti, desertnih krema, palačinki, vafla i sličnih deserata. Možete ga koristiti kao zamjenu za ulje pa ga uvrstiti među slana jela. Svojim okusom odlično se slaže sa slatkim i slanim namirnicama. Odličan je i kao samostalno jelo, odnosno namaz na kruh ili kao umak uz grickalice.
Ljekovita svojstva
Bademi, kao i ostali orašasti plodovi, vrlo su ljekoviti. Jačaju imunitet i opskrbljuju naše tijelo potrebnom energijom. Vrlo su kalorični upravo zbog svojih sastojaka te se dnevno preporučuje otprilike 20-ak badema. Prepuni su antioksidansa koji štite naše tijelo od virusa i bakterija. Odličan su izvor vitamina, minerala i zdravih masti.
Pomažu pri regulaciji šećera u krvi i poboljšavaju zdravlje živčanog sustava. Ubrzavaju rad metabolizma i ublažavaju probavne smetnje. Smatraju se odličnim saveznikom pri procesima mršavljenja. Bademi pomažu kod žgaravice i smanjuju razinu lošeg kolesterola.
Foto: Pexels / Pixabay
Zimnica od badema
Odgovori