• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
maslac od lješnjaka

Maslac od lješnjaka

Objavljeno: 16.12.2020. Autor: Maja Z.

  • Lješnjak za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za maslac od lješnjaka
  • Domaći maslac od lješnjaka
  • Maslac od lješnjaka i badema
  • Maslac od lješnjaka s kokosom
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Od svih orašastih plodova, lješnjak je mnogima omiljen. Čest je sastojak raznih deserata poput kolača, torti, desertnih krema, sladoleda, preljeva i sličnih slastica. Danas se od lješnjaka proizvode razni proizvodi poput mlijeka, brašna, namaza i maslaca.

Sam maslac od lješnjaka rijetko ćete pronaći na policama trgovine, no možete ga sami pripremiti. Njegova priprema je vrlo jednostavna, a gotov maslac možete koristiti pri pripremi slastica ili ga konzumirati samostalno uz kruh, vafle ili slična peciva. Uz svega nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena, ove godine pripremite domaći maslac od lješnjaka.

Karakteristike lješnjaka

Lješnjak, lijeska ili lješnik je listopadni grm ili stablo koje pripada porodici brezovki, lat. Betulaceae. Uspijeva diljem svijeta, a prirodno raste u Europi i jugozapadnoj Aziji. Stablo lješnjaka živi i do 100 godina, a plodove daje već u trećoj-četvrtoj godini života, ovisno o uvjetima u kojima je rastao.

Stablo lješnjaka može narasti i do 15 m u visinu, deblo je promjera 20 cm, a sama kora je glatka i tanka te crveno-sive i smeđe boje. Korijen je plitak, ali široko razgranat. Ne sadrži središnju žilu, a mladi izboji su prekriveni dlačicama koje s vremenom izgube i sitnim bijelim točkicama. Listovi stabla rastu naizmjence, srcolikog su oblika te rastu na kratkim, dlakavim stabljikama. Proces cvjetanja se odvija prije samog procesa listovanja. Ako su povoljni uvjeti, proces cvjetanja se odvija već u siječnju te traje sve do ožujka. Sadrži muške i ženske cvjetove u kojima se, nakon oprašivanja, počinje razvijati sam plod. Plod je dug do 2,5 cm te je zelene boje, a sa sve većim rastom, mijenja boju u smeđu. Proces sazrijevanja odvija se u kolovozu i rujnu nakon kojeg slijedi berba plodova.

Stablo lješnjaka najčešće raste u šikarama, na rubovima šume te se može pronaći i na nadmorskim visinama do 1.800 m. Nije zahtjevna za uzgoj, prilagođava se raznim sastavima tla, potrebno joj je osunčano područje i vlaga. Lješnjaku je potrebna voda jer u suprotnom plodovi neće biti ukusni i kvalitetni. Prilikom procesa cvjetanja, stablo je osjetljivo na niske temperature pa ga je potrebno zaštiti.

Lješnjak za preradu

Prilikom pripreme maslaca od lješnjaka, možete koristiti bilo koju sortu lješnjaka. Donosimo vam karakteristike i opis dviju najpoznatijih sorti koje najčešće možete naći na našem području.

Istarski lješnjak

Ova sorta lješnjaka popularna je diljem svijeta upravo zbog svoje kvalitete i odličnog okusa ploda i sorta je koja se najviše uzgaja na našim prostorima. Postoje dvije podvrste - duguljasti i okrugli, a cvatnja se odvija u zimskom period. Odgovara mu naša klima te nije zahtjevan za uzgoj i održavanje.

Rimski lješnjak

Ovo je također popularna sorta u našim krajevima. Grm je bujnog rasta, a plodovi su vrlo krupni. Nije zahtjevan za uzgoj, potrebno mu je osunčano područje i dovoljno količine vode. Proces cvatnje odvija se ranije nego kod prijašnje sorte, već u studenom. Berba se odvija krajem rujna, nakon što plodovi postignu potpun stupanj zrelosti.

Berba i kupovina

Berba plodova se odvija nakon procesa sazrijevanje i najčešće traje od kolovoza do početka listopada. Zrelost ploda određuje se prema boji, kada plod dobije žuto-smeđu boju i lako ispadne iz omotača kada je spreman za berbu i korištenje. Vrijeme sazrijevanje plodova ovisi o sorti i uvjetima u kojima je stablo raslo. Prerano ubrani plodovi gube na svojoj kvaliteti i neće imati ukusan okus.

Prilikom kupovine lješnjaka obratite pozornost na sam izgled ploda. Izbjegavajte trule i oštećene plodove. Ako kupujete već očišćene lješnjake, kupite one kvalitetnije jer kvaliteta ploda igra veliku ulogu u uspješnosti maslaca. Ako kupite nekvalitetne lješnjake, vaš maslac neće imati kremastu strukturu. Njegov okus će biti dobar, no nećete biti toliko zadovoljni njegovim izgledom.

Recepti za maslac od lješnjaka

Za ovaj fantastičan maslac ne treba vam puno sastojaka, ni slobodnog vremena, a potreban vam je samo blender i sastojci. Začine možete prilagoditi svom ukusu, lješnjak se odlično slaže s raznim namirnicama pa u svoj maslac možete dodati i neke druge orašaste plodove poput badema ili oraha. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za maslac od lješnjaka.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • sterilizacija staklenki

Domaći maslac od lješnjaka

Maslac od lješnjaka možete pripremiti od samo dva sastojka. U ovom receptu se ne koriste dodatni začini, no vi ih možete dodati. Uz lješnjak se odlično slažu cimet, ekstrakt vanilije, kakao, med ili neko drugo sladilo, kokos ili drugi orašasti plodovi. Od navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 350 g domaćeg maslaca od lješnjaka.

Sastojci

  • 350 g lješnjaka
  • prstohvat soli

Priprema

  1. Lješnjake očistite te ih pecite u pećnici 10-ak minuta na 180°C.
  2. Pečenim lješnjacima odstranite kožicu kako ne bi kvarila okus vašem maslacu.
  3. U blender ubacite lješnjake i miksajte ih sve dok se ne usitne.
  4. Dodajte prstohvat soli i nastavite miksati dok ne primijetite da sadržaj poprima strukturu maslaca. U ovom koraku možete dodati začine po želji.
  5. Homogenu smjesu prebacite u prethodno steriliziranu staklenku ili ga spremite u vakuumiranu vrećicu.
  6. Staklenku dobro zatvorite, okrenite na poklopac te pustite neka odstoji 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
  7. Čuvajte u hladnjaku ili zamrznite.

Maslac od lješnjaka i badema

Ako ste ljubitelj lješnjaka i badema, onda je ovo recept za vas. Posla ima nešto više nego u prethodnim receptima, no okus i finalni ishod će vas definitivno očarati. Začine možete dodati po svom ukusu, šećer možete zamijeniti zdravijim sladilom poput meda ili javorovog sirupa. Slojeve možete slagati jedan na drugi kako bi vizualno namaz izgledao vrhunski, no možete ih i pomiješati. Ovaj namaz može stajati u hladnjaku do 2 tjedna jer sadrži mlijeko. Ako želite dulji rok trajanja namaza, izostavite mlijeko, ono nije potrebno kako bi se dobila željena struktura, već se koristi zbog dodatne arome. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike jednu staklenku od 370 ml.

Sastojci za svijetli sloj

  • 65 g lješnjaka
  • 35 g badema
  • 25 ml mlijeka
  • 25 g šećera u prahu
  • 25 g maslaca
  • prstohvat soli
  • prstohvat vanilije u prahu

Sastojci za tamni sloj

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 žlica gorkog kaka
  • 50 ml vode
  • prstohvat soli

Priprema

  1. Prvo pripremite tamni sloj namaza - u lonac stavite vodu, kakao i šećer.
  2. Kuhajte na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje sve dok se šećer ne otopi i sastojci sjedine.
  3. Čokoladu za kuhanje nasjeckajte.
  4. Nakon što se šećer otopio, lonac maknite s vatre.
  5. Sadržaju dodajte nasjeckanu čokoladu, maslac i prstohvat soli. Promiješajte kako bi se sve sjedinilo i maslac te čokolada otopili.
  6. Pustite da se smjesa ohladi kako bi se stisnula i bila spremna za mazanje.
  7. Slijedi priprema svijetlog sloja. Prvo je potrebno prepeći orašaste plodove.
  8. Lješnjake stavite u tavu i bez ulja, vrlo kratko ih prepecite.
  9. Prepečene lješnjake prebacite u kuhinjsku krpu i trljajući lješnjake jedne od druge i samu kuhinjsku krpu, skinut će se njihova kožica.
  10. Bademe također vrlo kratko prepecite na tavi.
  11. Orašaste plodove ubacite u blender i miksajte dok se oni ne usitne.
  12. Nakon nekoliko minuta, plodovi će pustiti svoje ulje. Nastavite miksati dok ne primijetite kako smjesa poprima strukturu namaza.
  13. Smjesi dodajte mlijeko, šećer u prahu, maslac, sol i vaniliju. Miksajte dok se sastojci ne sjedine.
  14. Gotove namaze prebacite u prethodno steriliziranu staklenku.
  15. Možete slagati red tamnom pa red svijetlog sloja ili pomiješati oba namaza.
  16. Staklenku dobro zatvorite, okrenite na poklopac te pustite neka odstoji 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
  17. Čuvajte u hladnjaku.

Maslac od lješnjaka s kokosom

Ako ste ljubitelj kokosa, ovo je recept za vas. Kokos se odlično slaže s lješnjakom, a dodatak kakaa vašem namazu pružit će dodatnu aromu. Vi u svoj namaz možete dodati i druge začine poput cimeta i ekstrakta vanilije. Ovaj veganski namaz zasigurno će vas oduševiti. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 250 g ukusne zimnice.

Sastojci

  • 150 g pečenih i oljuštenih lješnjaka
  • 50 g kakao maslaca
  • 2 žlice sitno naribanog kokosa
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 50 g meda ili agavina sirupa

Priprema

  1. Lješnjake prvo trebate prepeći u pećnici. Pecite ih na 180°C dok ne primijetite da su dobili zlatnu nijansu. Pazite da ih ne prepečete jer će se izgubiti njihova slatkoća.
  2. Pečene lješnjake oljuštite i ubacite u blender. Miksajte dok se oni ne usitne.
  3. Usitnjenim lješnjacima dodajte otopljen kakao maslac, naribani kokos, med i kokosovo ulje.
  4. Miksajte dok se sastojci ne sjedine i sadržaj poprimi strukturu namaza. Ako želite rjeđi namaz, možete dodati još malo kokosov ulja ili otopljenog kakao maslaca.
  5. Gotov namaz spremite u prethodno steriliziranu staklenku.
  6. Dobro ju zatvorite te okrenite na poklopac. Pustite neka odstoji 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
  7. Čuvajte u hladnjaku.

Svi recepti za zimnicu od lješnjaka >>

Čuvanje i skladištenje

Maslac od lješnjaka možete čuvati u prethodno steriliziranoj staklenci ili u vakuumiranoj vrećici. Skladištiti ga možete u hladnjaku ili pak zamrznuti i produljiti njegov rok trajanja. U hladnjaku maslac možete čuvati i do nekoliko mjeseci, a zamrznutog i dulje od godinu dana. Namaz od lješnjaka možete čuvati do 3 tjedna u hladnjaku.

Upotreba u kuhinji

Maslac od lješnjaka možete upotrijebiti na nekoliko načina. Odličan je kao zamjena za običan maslac, vašem desertu dati će dodatnu, vrlo ukusnu aromu. Osim što ga možete koristiti kao sastojak u pripremi poslastica, možete ga konzumirati i samostalno uz kruh, krekere, vafle ili čak palačinke. Odlično se slaže s raznim namirnicama pa je njegova upotreba poprilično široka.

Ljekovita svojstva

Kao i ostali orašasti plodovi, lješnjak je također vrlo zdrav i ljekovit. Odličan su izvor minerala - mangana, magnezija, fosfora, željeza i bakra. Također su bogati vitaminom E i B. Prepuni su dijetalnih vlakna i proteina.

Lješnjak odlično pridonosi zdravom radu krvožilnog sustava. Snižavaju krvni tlak i kolesterol i odlični su za probleme slabokrvnosti te pomažu pri probavnim tegobama. Odličan je i za ljepotu kože te pospješuje njenu elastičnost i daje joj potreban sjaj.

Foto: Ina Todoran / CC

Zimnica od lješnjaka

  • Domaća nutela
  • Namaz od lješnjaka
  • Prženi lješnjaci
  • Ulje od lješnjaka

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR