Maslačak je svestrana, divlja i jestiva biljka s dugim popisom zdravstvenih blagodati. Ove su malene ljepotice posvuda. Rastu u skoro svim dvorištima i predstavljaju besplatnu hranu koju nam je priroda dala. No, znate li kako iskoristiti maslačak i pripremiti ukusnu zimnicu?
Mnogi vrtlari ovu otpornu i svijetlo žutu biljku opisuju kao pošast svojih vrtova, korov koji zauzima čitava polja i stvara kaos u mnogim vrtnim gredicama, dok znalci znaju njenu stvarnu vrijednost. Doznajte više o biljci maslačka i pogledajte kako ju možete iskoristiti u kuhinji. Vjerujte nam, košnju trave više nikad nećete gledati jednako i uvijek ćete prije prvo ubrati maslačke, a zatim ići kositi.
Vrste zimnice od maslačka
Maslačak se najčešće koristi svjež za pripremu ukusne salate od listova maslačka, no jeste li znali da od biljke možete napraviti i potpuno prirodan med ili da biljke možete sušiti za čaj? U nastavku pogledajte što sve možete napraviti od maslačka i tako sačuvati bogate livadske okuse u kojima ćete moći uživati i tijekom zime.
Priprema maslačka
Postoje razne vrste maslačka i to čak njih 2.290, ali na našem području je najpoznatiji i najrasprostranjeniji Širokolisni maslačak. Ovu vrstu možete naći na oranicama, pašnjacima i livadama.
Iako ima puno vrsta maslačka ne postoji prevelika razlika između različitih vrsta. Jedina razlika vidljiva je u veličini glavice cvijeta koja je sve manja što je nadmorska visina veća. Postoji i mala razlika u obliku lista s obzirom na vrstu. Neke vrste imaju mekše listove dok su kod drugih vrsta listovi uži i čvršći s obzirom u kojim klimatskim uvjetima raste.
Širokolisni maslačak moguće je na pronaći na livadama i pašnjacima. Prosječne je visine oko 20 cm te ima kao i sve vrste maslačka žuti cvijet sa sitnim listovima. Pošto je široko rasprostranjen moći ćete ga nabaviti u svojoj okolini.
Sušenje maslačka
Maslačak je biljka koju je lako osušiti jer su listovi tanki dok je korijen dugačak i tanak. Duži proces sušenja zahtijevaju jedino cvjetovi koji su puni latica i zadebljani su sa zelenim listovima. Biljku možete sušiti na prirodan način na zraku ili pomoću raznih uređaja koji će vam ubrzati proces. Brže sušenje možete provesti pomoću pećnice, mikrovalne pećnice ili dehidratora.
Sušenje na zraku
Cvjetovi maslačka se prilikom sušenja moraju razdvojiti, odnosno svaki cvijet sušite zasebno te svakome ostavite dovoljno mjesta. Nemojte ih stavljati jedan do drugoga jer će se proces sušenja produžiti zbog nemogućnosti strujanja zraka oko latica. Korijen je prije sušenja potrebno oprati i dobro posušiti pamučnom krpom kako bi se uklonio višak vode kako se tijekom sušenja ne bi pojavila plijesan. Listove prije sušenja možete isto oprati, ali ako su ubrani na prostoru gdje nisu mogli doći u doticaj s pesticidima i drugim tvarima možete ih odmah sušiti.
Prilikom sušenja potrebno je na pleh koji ste obložili papirom za pečenje ili pamučnom krpom poslagati cvjetove, korijen i listove tako da se ne dodiruju i da svaki komad ima dovoljno mjesta oko sebe kako bi strujao zrak. Korijen, ako želite da se brže osuši, narežite na kolutiće odnosno po širini, prije sušenja (iako ga je lako izrezati i nakon sušenja).
Poslagane maslačke ostavite na prozračno mjesto vani ili u kući, ali nikada ih ne izlažite izravnoj sunčevoj toplini i svjetlosti nego ih ostavite da se suše u hladu. Za vrijeme povećane vlage u zraku nemojte ga sušiti na vani nego ga unesite u kuću . Vrijeme sušenja ovisit će o vremenskim uvjetima i prostoru u kojem ga sušite, ali listovi će vam se osušiti prvi, nakon korijen, a zatim cvjetovi. Najkraći period potreban za sušenje je tjedan dana za listove. Korijen i cvjetovi trebali bi biti suhi nakon 3 tjedna, ali svaki dan provjeravajte u kojoj su fazi te ih po potrebi okrećite svaka 2 - 3 dana kako bi se ravnomjerno osušili.
Sušenje u pećnici
Proces sušenja možete ubrzati tako da cvijet, korijen pa i listove stavite na sušenje u pećnicu. Ako imate ventilacijsku pećnicu, proces sušenja će vam biti puno lakši, ali kod starih pećnica prilikom sušenja morat ćete otvoriti vrata na 5 cm kako bi izlazila vlaga tijekom sušenja.
Svaki sušite posebno jer su različite strukture i zahtijevaju različitu dužinu i temperaturu sušenja. Cvjetove posložite na pleh obložen papirom za pečenje te zagrijete pećnicu na 45°C. Za sušenje korijena pećnicu zagrijete na 50°C, a za sušenje listova na 40°C. Vrijeme sušenja cvijeta je 1 - 2 sata ovisno o jačini pećnice, dok će vam za sušenje korijena trebati 1 - 3 sata, a za listove od 30 minuta - 1 sat. Konstantno provjeravajte svakih 15 minuta i kada primijetite da se volumen smanjio i da je na dodir biljka suha izvadite ju i ostavite da se ohladi prije skladištenja.
Sušenje u mikrovalnoj
Proces sušenja u mikrovalnoj pećnici sličan je procesu sušenja u pećnici samo što će vam trebati manje vremena za sušenje. Listove možete prethodno oprati i posušiti pamučnom krpom te ih posložiti na tanjur. Mikrovalnu postavite na najjaču temperaturu te stavite tanjur i ostavite listove da se suše minimalno 30 sekundi nakon čega ga stalno provjeravajte. Ako nisu dovoljno suhi, postupak ponovite još nekoliko puta sve dok ne dobijete listove suhe na dodir.
Prilikom sušenja korijena jačina mikrovalne treba biti na najvišem stupnju i sušite ga nekoliko puta u intervalima od 1 minute. Svaki put provjerite u kojem je stanju, a ako ste korijen prethodno narezali računajte na to da će vam trebati manje vremena za sušenje nego da sušite cijeli korijen u komadu. Mikrovalna nije najbolji odabir za sušenje cvjetova, ali ako želite ubrzati proces onda ćete trebati više puta postaviti mikrovalnu na 1 minutu, za razliku od sušenja korijena.
Sušenje u dehidratoru
Ako posjedujete dehidrator, proces sušenja maslačka će biti jednostavniji. Uređaji poput dehidratora na prirodan način zagrijavanjem izvlače vodu i ostavljaju savršeno suhu namirnicu. Vrijeme sušenja ovisi o dehidratoru koju imate, zato prije upotrebe provjerite je li u uputama navedeno na koji način se suši bilje. Prosječno vrijeme sušenja listova u dehidratoru je 5 - 10 sati na 30 - 40°C. Korijen možete sušiti na 40°C 10 - 15 sati, a cvijet možete sušiti na 40 - 45°C 10 - 20 sati. Prilikom sušenja provjeravajte ga svaka 2 sata i kada je maslačak suh, izvadite ga iz dehidratora i ostavite da se ohladi prije spremanja u staklenke.
Foto: Shirley Hirst / Pixabay
Odgovori