Meksička salata je šarena salata koja se najčešće sastoji od graha, kukuruza, paprike, krastavaca, rajčice i čili papričica. Poznata je po tome što mora biti ljuta inače to nije prava meksička salata. Pripremaju je veliki ljubitelji meksičke kuhinje jer kombinacija slatkog kukuruza i ljute paprike ili čili papričica ne odgovaraju baš svima. Zbog raznih sastojaka koji se dodaju, nutritivno je bogato jelo koje možete konzumirati kao cjelovit obrok.
Najčešće se priprema kao prilog mesnim jelima za konzumaciju unutar tjedan dana, ali se može pripremati kao zimnica. Glavni sastojak je grah dok se kukuruz i paprike mogu zamijeniti i s drugim namirnicama poput avokada ili mrkve. Zato izaberite jedan od ponuđenih recepata, pripremite ih i uživajte u slasnoj salati.
Karakteristike graha
Grah je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki, a sazrijeva u jesen. U Europu je došao iz Južne Amerike u 16. stoljeću, a uzgaja se u kontinentalnim područjima s umjerenom klimom.
Cvijet je nepravilnog oblika, skupljen u grozdove od 3 - 5 cvjetova i nalazi se u pazušcima listova. Ljubičaste je boje, a iz njega nastaju duguljaste mahune dužine 10 - 20 cm koje se konzumiraju dok su još mlade ili se beru tek kad su potpuno zrele odnosno kad im je površina smeđa i suha. Kod mladih mahuna površina je zelene, žute ili šarene boje, a kod zrelih se konzumira zrno koje može biti smeđe, crno, žuto ili šareno.
Zrno mahune naziva se grahom i tvrdo je na dodir te ga je potrebno duže termički obrađivati kako bi ga mogli jesti. Zrno se sastoji od vanjske opne i unutarnjeg brašnastog dijela sastavljenog od dvije polovice.
Grah za preradu
Trenutno u svijetu postoji 38 sorti graha, a za pripremu meksičke salate možete koristiti nekoliko vrsta. Grah se može podijeliti na suhi ili konzervirani, ovisno o stupnju prerade, a za salatu možete koristiti obje vrste. Za pripremu suhog graha trebat ćete više vremena jer se prije termičke obrade morati namočiti u vodi preko noći kako bi omekšao. Namakanjem u vodi skraćujete vrijeme kuhanja graha, a ako nemate vremena onda koristite konzervirani i termički obrađeni, odmah spreman za konzumaciju.
Kada se govori o sortama graha, za pripremu salate preporučuje se koristiti Crveni bubrežasti grah, krupni bijeli grah Tetovac, Rimski grah i Crni grah. Miješanjem raznih sorti dobit ćete lijepu šarenu salatu s različitim okusima.
Crveni bubrežasti grah
Za salate, dipove i namaze preporučuje se koristiti crveni bubrežasti grah karakteristične tamnocrvene boje. Popularan je u Indiji i Španjolskoj, a koristi se za kuhanje meksičkih jela. Nakon kuhanja je mekan, a poslije hlađenja kompaktan i ne raspada se, a dobro se slaže s povrćem kao što su paprike i rajčica.
Krupni bijeli grah Tetovac
Ovo je još jedna sorta koja se koristi u pripremi salata, zbog svoje boje, ali i zbog slatkastog okusa. Dobro podnosi termičku obradu, krupan je, brašnast i nije ga potrebno dugo kuhati. Jedna je od najpoznatijih vrsta graha na našem tržištu i lako ćete ga nabaviti.
Rimski grah
Rimski grah naziva se još i Borlotti, a karakteriziraju ga crvene mrljice, orašast okus i brašnasta struktura. Koristi se za pripremu salata i variva, a najviše se uzgaja u Italiji i Francuskoj. Ima malo deblju vanjsku opnu pa ga je potrebno malo duže kuhati, a često se koristi u mediteranskoj kuhinji.
Crni grah
Crni grah je ovalnog oblika, srednje veličine i crne boje. Slatkastog je okusa i meke teksture, a koristi se za pripremu salata, složenaca, ali i variva.
Berba i kupovina
Grah se bere kada su mahune potpuno zrele i suhe, stabljika osušena, a zrno graha suho i tvrdo. Bere se kada je suho vrijeme i nema prevelike vlage u zraku. Bere se cijela stabljika graha, a zatim ostavlja na platnenoj tkanini da se prosuši još nekoliko dana. Nakon toga se prekriva s još jednom tkaninom "udara" drvenim predmetom kako bi ga očistili.
Suhi grah možete kupiti u trgovinama ili na tržnici gdje se prodaje u rinfuzi. Zrna graha ne bi smjela imati vanjska oštećenja i trebao bi biti karakteristične boje ovisno o sorti koju kupujete. Suhi grah mora biti tvrd na dodir i bez mirisa ustajalosti, a vanjska kora mora biti čista i sjajna.
Konzervirani grah također možete kupiti u trgovini i prilikom kupnje provjerite rok trajanja naznačen na ambalaži. Konzervirani grah je već termički obrađen i savršen je za brzu pripremu salata, posebno meksičke.
Recepti za meksičku salatu
Prava meksička salata je jako ljuta i sadrži čili papričice ili Tabasco, ali ju možete pripremati i bez njega, no nećete dobiti pravi okus meksičke salate. Od začina možete dodati sol, dok se papar ne preporučuje dodavati jer daje jelu dodatnu dozu ljutine. Možete pripremati meksičku salatu koju ćete pojesti u roku tjedan dana ili u obliku zimnice koja će vam trajati nekoliko mjeseci. Salati koju pripremate za duže skladištenje dodajte konzervans.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Ljuta meksička salata
Meksičku salatu možete lako napraviti u vlastitoj kuhinji uz svega nekoliko sastojka. Ako kupite konzervirani grah i kukuruz, za svega nekoliko minuta imat ćete ukusno ljutkasto jelo. Prilikom pripreme pripazite kod doziranja Tabasca i za početak dodajte ga u manjoj količini. Ako osjetite da je salata preblaga dodajte još malo umaka. Navedena količina sastojka dovoljna je za oko 600 g meksičke salate.
Sastojci
- 300 g graha
- 100 g konzerviranog slatkog kukuruza
- 2 glavice luka
- 3 kom crvene paprike
- 3 kom zelene paprike
- 0,5 - 1 bočica Tabasca (pažljivo dozirajte prema vlastitom ukusu)
- 90 ml octa
- Sol po želji
- 3 g konzervansa
Priprema
- Suhi grah namočite preko noći u vodi i ujutro ga procijedite i stavite u posudu s vodom i soli da se kuha.
- Nakon što je grah omekšao procijedite ga i ostavite da se ohladi. Ako koristite konzervirani grah, samo ga procijedite i stavite u posudu.
- Crvene i zelene paprike operite i osušite. Narežite ih na trakice ili kockice i stavite u plastičnu posudu u kojoj ćete miješati salatu.
- Luk ogulite, narežite na kockice i stavite u posudu s paprikama.
- Konzervirani slatki kukuruz procijedite i stavite u posudu i dodajte grah.
- Sve sastojke u posudi dobro promiješajte i začinite se Tabasco umakom po vlastitom ukusu. Na početku dodajte manju količinu i probajte salatu, ako vam je preblaga ulijte još malo Tabasca.
- Dodajte octa i posolite ako vam nije dovoljno slano. Stavite konzervans i sve dobro izmiješajte.
- Salatu stavite u staklenke i zatvorite s poklopcima. Spremite ih na hladno, tamno i suho mjesto.
Meksička salata s mrkvom i krastavcima
Grah i kukuruz su neizostavni sastojci prilikom pripreme meksičke salate, ali ju možete zasladiti dodavanjem mrkve. Osim mrkve i krastavaca u pripremi možete koristiti nekoliko vrsta graha različitih boja kako bi vam salata ljepše izgledala. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 7 kg meksičke salate.
Sastojci
- 3 kg crvenog graha
- 1 kg paprike
- 1 kg krastavaca
- 1 kg slatkog konzerviranog kukuruza
- 1 kg mrkve
- 1 l 9% alkoholnog octa
- 3 l vode
- 150 g soli
- 1 vrećica konzervansa
- 30 zrnaca crnog papra
- 100 g šećera
Priprema
- Otvorite konzerve graha i kukuruza i stavite ih u cjedilo i kratko isperite pod mlazom hladne vode. Ostavite ih da se ocijede i stavite u plastičnu posudu.
- Paprike operite i očistite, a luk i krastavce ogulite te mrkvu ogulite i narežite na kolutiće. Ostalo povrće narežite na manje kockice i dodajte u posudu s grahom i kukuruzom.
- U drugu posudu stavite ocat, vodu, sol i konzervans i stavite na štednjak na laganu vatru da prokuha.
- Kada je tekućina prokuhala, posudu maknite sa štednjaka i ostavite da se ohladi.
- Nakon što se tekućina ohladila ulijte ju u posudu u kojoj ste stavili narezano povrće. Posudu prekrijte s pamučnom krpom i ostavite da odstoji 24 sata.
- Odstajalu meksički salatu stavite u staklenke i zatvorite ih s poklopcima. Spremite ju na hladno i tamno mjesto.
Meksička salata s pasiranom rajčicom
Meksičku salatu možete pripremiti i kao zimnicu tako da ju možete jesti i do 6 mjeseci od dana pripreme. Kako bi meksička salata što duže trajala prilikom dinstanja dodaje se pasirana rajčica i konzervans koji osigurava da se namirnice neće pokvariti u kratkom roku. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 10 velikih staklenki meksičke salate.
Sastojci
- 1 kg graha
- 2,5 kg svježe paprike
- 6 češnja češnjaka
- 1 kg luka
- 6 malih žlica šećera
- 400 ml ulja
- 200 ml octa
- 6 malih žlica soli
- 2 male žlice papra
- 3 žlice svježeg nasjeckanog lista peršina
- 1 celer
- 1 l pasirane rajčice
- 1 konzervans
- 2 konzerve slatkog kukuruza
- čili papričice po želji
Priprema
- Suhi grah namočite preko noći u vodi i ujutro ga procijedite i stavite u posudu s vodom da se kuha.
- Skuhani grah procijedite i ostavite da se ohladi. Ako koristite konzervirani grah, samo ga procijedite i stavite u posudu
- Papriku operite, luk i celer ogulite i sve narežite na manje kockice.
- Rajčicu operite i narežite na manje komade.
- U posudu stavite ulje i stavite ju na štednjak na laganu vatru. Kada se ulje zagrijalo, dodajte papriku i luk i dinstajte oko 25 minuta uz stalno miješanje.
- Nakon što se povrće omekšalo, skinite posudu sa štednjaka i dodajte grah, celer i rajčicu te list peršina koji ste prethodno oprali i narezali na sitno.
- Dodajte pasiranu rajčicu, ocat kukuruz i konzervans i sve dobro izmiješajte. Vratite posudu na štednjak na laganu vatru i dinstajte još 4 - 5 minuta.
- U čiste staklenke stavite pripremljenu meksičku salatu i u svaku staklenku dodajte 1 ili pola čili papričice, ovisno prema vašem ukusu.
- Staklenke zatvorite i ostavite da se ohlade, a nakon toga ih spremite na hladno, tamno i suho mjestođ
Čuvanje i skladištenje
Ako meksičku salatu pripremate kao zimnicu, spremite ju u staklenke s poklopcima. Tako pripremljena salata može se čuvati do 6 mjeseci ako ju držite na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Nakon otvaranja nemojte ju ostavljati na sobnoj temperaturi već ju odmah spremite u hladnjak. Nakon otvaranja staklenke, meksičku salatu pojedite u roku od tjedan dana.
Savjeti
Po izboru možete dodati papra u salatu, ali smatra se kako je Tabasco umak dovoljno ljut sam po sebi i da nisu potrebni dodatni začini. Ako ne koristite Tabasco u pripremi onda možete dodati papra kako bi dobili određenu dozu ljutine u salati.
Salatu možete pripremati s raznim povrćem, a osnovni sastojak treba biti grah. Ako pripremate salatu s avokadom, možete ga staviti u salatu prije nego ga poslužujete kako bi izgledao što svježije.
Upotreba u kuhinji
Meksička salata se može konzumirati kao cjelovit obrok ili ju možete poslužiti u kombinaciji s kruhom ili tortiljom. Može se jesti za ručak ili večeru, a prije posluživanja ju dobro ohladite u hladnjaku.
Ljekovita svojstva
Grah, kao glavni sastojak meksičke salate, nutritivno je bogata namirnica s visokim udjelom bjelančevina, ugljikohidrata, proteina i željeza. Namirnica je koja može zamijeniti meso u svakodnevnoj prehrani i zbog toga možete ovu salatu pripremati kada poželite ojačati imunitet.
Budite na oprezu prilikom konzumacije jer je riječ o ljutom jelu koje može negativno utjecati na želudac i probavni sustav ako ne podnosite ljutu hranu. Ljutina u meksičkoj salati može biti pozitivna za organizam tako da čisti dišne puteve, ali naravno ako ju konzumirate u umjerenim količinama.
Foto: soc7 / Pixabay
Zimnica od miješanog povrća
Odgovori