• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
menta

Menta (metvica)

Objavljeno: 13.03.2021. Autor: Maja Z.

Većina vrtlara ima gorko-slatki odnos s metvicom, puzavom, plodnom i prilično "invazivnom" biljkom. Ako u vrtu imate veliku količinu metvice i pitate se što zapravo učiniti s njom ili kako je ubrati i skladištiti za dane kad ne bude rasla invazivno, u nastavku se nalaze sve informacije o pravilnom skladištenju mente ili metvice.

Svježi, nježni okus mente možete koristiti za sve, od koktela i salata do umaka i slastica, ali s biljkom koja je toliko produktivna kao metvica, dobro je imati na umu plan da je skladištite tijekom cijele godine. Srećom, konzerviranje mente u prehrambene i ljekovite svrhe je lako izvesti na mnogo načina, a mi ćemo vam pokazati kako maksimizirati njenu svestranost i upotrijebiti sve listiće koji su vam na raspolaganju.

Spearmint i pepermint dvije su najčešće i široko dostupne od mnogih vrsta metvice i ove dvije vrste ćete naći u gotovo svakoj trgovini ili tržnici. Kada recept zahtijeva metvicu, odnosi se na općenitu metvicu, prepoznatljivu po svijetlo zelenom lišću u obliku koplja i onom klasičnom okusu slatke metvice. Spearmint se također često koristi, ali ne za zimnicu nego za izradu gume i bombona, pa budite pažljivi prilikom odabira vrste metvice za vašu zimnicu.

Vrste zimnice od mente (metvice)

Iako se najčešće koristi svježa, često ju raznim metodama konzerviranja i skladištenja čuvamo za daljnju preradu i upotrebu. U nastavku se nalaze sve vrste zimnice koju možete napraviti od metvice.

  • Čaj od mente (metvice)
  • Liker od mente - mentol
  • Sok od mente

Priprema mente (metvice) za zimnicu

Za zimnicu, koristite samo listove metvice koji su žarke i jednolike boje, nikako uvenule. Pomirišite ih, kvalitetne listiće ćete osjetiti i samo ako prođete pored njih. Metvica raste poput korova, ali njezino lišće koje zadržava njena ulja i dalje treba nježno rukovanje. Prije svake daljnje pripreme pažljivo ih operite tako što ćete ih uroniti u vodu i procijediti, nikako ne pod mlazom jer bi ova metoda mogla uzrokovati kidanje lišća.

Ako ste kupili metvicu na tržnici i omotana je gumicom, odmah ju uklonite čim dođete kući.

Također, mnogo je različitih mišljenja oko najboljeg načina čuvanja svježe metvice prije upotrebe ili daljnje prerade. Mnogi stručnjaci tvrde da je mentu najbolje čuvati u hladnjaku, dok neki zagovaraju izradu malih buketa i uranjanje u posudu s vodom (poput buketa cvijeća u vazi), a zatim ih se labavo prekrije plastičnom vrećicom. Ova potonja metoda zauzima više prostora koji možda nemate i zapravo nije preferirana metoda. Mentu je najbolje čuvati u labavo prekrivenoj posudi ili umotanu u vlažni papirnati ručnik kako se ne bi isušila, a zrak mogao cirkulirati. Ovako će ostati svježa najmanje tjedan dana ili čak duže.

Ako vam je to previše posla, onda izbacite papirnati ručnik. Pazite da metvicu dobro osušite prije nego što je labavo spremite u vrećicu. Tako će ostati svježa do pet dana.

Sušenje mente

Sušenje mente vješanjem za prirodno sušenje na zraku nije nešto za što svi imamo uvjete, ali tu su alternativne metode koje su objašnjene u nastavku, a koje možete koristiti za sušenje metvice kod kuće. Osim na zraku, mentu možete sušiti i u dehidratoru, pećnici i mikrovalnoj. Prije bilo koje odabrane metode sušenja mentu je potrebno odrezati otprilike 1/3 prema glavnoj stabljici, uključujući bočne grane. Sve informacije o sušenju mente pogledajte u nastavku, a sve detaljnije upute možete pronaći u članku o čaju od mente.

Sušenje u dehidratoru

Prije samog sušenja, mentu lagano operite u hladnoj tekućoj vodi. Ostavite da se listovi ocijede na upijajućim ručnicima ili objesite biljke naopako dok voda ne ispari. Skinite lišće s peteljki i uklonite cvjetove (ako ih ima), a zatim slijedite upute za sušenje prema uputama proizvođača dehidratora.

Prirodno sušenje na zraku

Mentu je potrebno sušiti u mraku vješanjem grozdova naopako u papirnate vrećice. Odaberite prozračno mjesto bez prašine (iako će vrećice pomoći u sprječavanju prašine i insekata da se skupljaju oko vaše metvice). Lišće je gotovo kad je suho i mrvičasto, za otprilike 1 - 2 tjedna.

Sušenje u pećnici

Listove mente sušite u pećnici na najnižoj mogućoj temperaturi. Lišće raširite na pleh od pećnice i sušite 2 - 4 sata. Listovi su spremni kad su suhi i mrvičasti.

Sušenje u mikrovalnoj

Za sušenje u mikrovalnoj, stavite lišće mente na papirnati ručnik i mikrovalnu pećnicu na 1 do 2 minute (provjerite nakon 1 minute i po potrebi uključite dodatnih 10 sekundi). Kad se potpuno osuši, lišće se može zdrobiti (u blenderu ili ručno) ili čuvati cijelo u hermetički zatvorenim posudama (na primjer, staklenke za konzerviranje). Svakodnevno provjeravajte ima li vlage - ako je primijetite, ponovite postupak sušenja. Menta će brzo popljesniviti ako je izložena vlazi. Čuvajte ju na hladnom i suhom mjestu, dalje od svjetlosti.

Blanširanje mente

Menta se blanšira jedino kada se želi zadržati žarka boja prilikom zamrzavanja ili za pripremu sirupa za koktele. Kao i kod bosiljka, uranjaju se cijele stabljike u kipuću vodu na 15 sekundi, a zatim u hladnu vodu kako bi se zaustavio proces kuhanja. Nakon toga, mentu je potrebno dobro osušiti na papirnatom ručniku ili kuhinjskoj krpi na sobnoj temperaturi, nakon čega se može skladištiti ili zamrzavati.

Zamrzavanje mente

Mentu možete zamrzavati na dva načina - u vrećicama za zamrzivač ili napraviti kocke leda od metvice. Za prvu metodu listove mente lagano zamotajte u navlaženi papirnati ubrus i stavite u plastičnu vrećicu za zamrzivač ne zatvarajući do kraja kako bi zrak mogao cirkulirati. Mentu nemojte čvrsto zamotati u papirnati ručnik jer će zarobljena vlaga izazvati plijesan na lišću.

Druga metoda zamrzavanja je zamrzavanje mente u kockama leda. Proberite svježu metvicu uklanjajući oštećene listove i žilave stabljike te lagano isperite u vodi i osušite tapkajući između dva kuhinjska ili papirnata ručnika.

Nasjeckajte listove metvice (uklonite stabljike) i stavite 1 - 2 žličice u svaki odjeljak posude za kockice leda, puneći svaku kockicu otprilike do pola. Prelijte vodom i zamrznite. Nakon što se kocke smrznu, izvadite ih i čuvajte u vrećici za zamrzivač do 3 mjeseca

Kockice leda od metvice mogu se koristiti u umacima, čajevima i juhama. Da biste smrznutu metvicu koristili kao svježu, stavite kocku u čašu dok se ne rastopi i procijedite kroz sito kako biste iz mente uklonili višak vode.

Foto: Tomáš Dohnal / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR