Osušene i konzervirane biljke mirte popularno se koriste za uređenje domova. Osušeni aranžmani, formalni i neformalni, sačuvat će graciozne linije, teksture i boje cvijeća i lišća. No, jeste li znali da je mirta i jestiva biljka? Gotovo svaki biljni dio - cvijeće, lišće ili stabljike - mogu se koristiti za pripremu zimnice, a mnogo je zanimljivih i ukusnih vrsta na koje ćete naići šetajući uz livade, šume ili čak ceste.
Mirta je besplatna namirnica idealna za pripremu hrane. Priroda, sa svojom sezonskom varijabilnošću, nudi ogromnu raznolikost boja, tekstura, oblika i veličina, a na vama je jedino da odaberete kakvu zimnicu želite pripremiti. Ne postoji samo jedno doba godine za prikupljanje mirte, jer se neke vrste mogu sakupljati svakog mjeseca i skladištiti za buduću upotrebu, a za što ih sve možete koristiti, pročitajte u nastavku.
Vrste zimnice od mirte
Mirtu možda znate samo kao ukrasni grm, ali sjajni listovi u obliku sitnih koplja mogu biti izvrstan dodatak i začin jelima. Poput lovorovog lišća, zahvaljujući svojim začinjenim, citrusnim i gorkim okusom, koristimo cijeli list za dodavanje marinadama i juhama. Ako još nikad niste kuhali s ovom biljkom, donosimo vam ideje kako ju pripremiti u zimnici i sačuvati njene okuse što duže.
Foto: Solfaroli Renzo / Pixabay
Odgovori