• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
musli

Musli

Objavljeno: 26.09.2021. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Žitne pahuljice za preradu
  • Kupovina pahuljica
  • Recepti za musli
  • Domaći musli
  • Musli sa sjemenkama
  • Miješani musli s čokoladom
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Musli pripada namirnicama koje se konzumiraju za doručak ili večeru, a sastoji se od žitnih pahuljica i sušenog voća. Naziva se još Muesli ili Müsli i često se smatra sličnom granoli, no razlika između ove dvije namirnice je u sastavu, okusu i izgledu. Musli je jedan od najpoznatijih švicarskih specijaliteta, a u Švicarskoj se konzumira kao lagani obrok za večeru.

Kod kuće možete napraviti domaći musli koji neće sadržavati šećer, a u odnosu na kupovni bit će puno zdraviji. Priprema se u svega nekoliko minuta i potrebno je nekoliko sastojka koji se lako mogu kupiti. Musli pripada nutritivno bogatim namirnicama i svakako ga je potrebno uvrstiti u svoj jelovnik, a za početak možete isprobati jedan od ponuđenih recepata.

Karakteristike muslija

Musli je nastao oko 1900. godine kada je prvu inačicu ove namirnice izumio švicarski doktor Maximilian Oskar Bircher-Benner. U početku je bio kombinacija zobene kaše, oraha i voća, no, od tada je namirnica doživjela mnoge izmjene. Danas je i dalje popularna zbog brojnih nutritivnih vrijednosti koje sadrži.

Musli se priprema od žitnih pahuljica i sušenog voća u koje se naknadno dodaje mlijeko, voćni sok ili jogurt kako bi se dobila gusta smjesa. Osim sušenog voća, u musli se dodaju i orašasti plodovi, razni začini i čokolada, a sadrži savršeno izbalansirane omjere ugljikohidrata, proteina i masti. U musliju se nalazi jako nizak udio zasićenih masti, ali zato sadrži visoki udio složenih ugljikohidrata i stvara osjećaj sitosti. Zbog niza pozitivnih učinaka na ljudski organizam, popularna je namirnica za konzumaciju za doručak, a najviše je vole zagovornici zdrave prehrane. Jednostavna je za konzumaciju, brzo se priprema i niskokalorična je.

Musli je naziv i za suhe sastojke, ali i za pripremljenu tekuću smjesu nakon dodavanja jogurta ili mlijeka koja izgleda poput kaše. Može se pripremati u hladnoj ili toploj varijanti kada koristite mlijeko, ali ako dodajete sok ili jogurt onda se priprema kao hladno jelo. Suhi musli, odnosno suhi sastojci koji se koriste za pripremu, često izgledaju šareno zbog dodavanja raznog sušenog voća, a pahuljice mogu biti od svijetlo bijele do bež boje.

Postoje dvije vrsta muslija, a to su sirovi i pečeni. Sirovi musli smatra se pravim muslijem jer ne dolazi do toplinske obrade sastojaka već se oni samo pomiješaju. Ovako pripremljen proizvod ne može se dugo čuvati za razliku od pečenog. Pečeni musli još se naziva i granolom jer dolazi do termičke obrade, a prije pečenja žitne pahuljice se namaču u soku ili medu te se dodaje ulje. Ovim procesom, produžuje se rok trajanja namirnice i ona ima intenzivniju aromu i okus.

Žitne pahuljice za preradu

Žitne pahuljice su mješavina žitarica, najčešće kukuruzne, pšenične i zobene. Pahuljice za pripremu muslija mogu se izabrati prema vlastitom ukusu i cilju koji želite postići, odnosno želite li smršavjeti, povećati unos minerala ili vitamina ili želite samo zdrav doručak.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice za pripremu muslija trebale bi biti od cijeloga zrna zobi. Takve pahuljice su zdravije i bogatije nutrijentima. Bijele su do bež boje, tanko valjane i srednje tvrde na dodir. Nakon što dođu u kontakt s vodom, mlijekom ili jogurtom upijaju tekućinu i počinju puštati svoju sluz, nakon čega im se udvostručuje volumen. Zobene pahuljice su najčešća vrsta žitnih pahuljica koja se koristi za pripremu muslija, a možete koristiti krupne ili sitne odnosno instant zobene pahuljice.

Pšenične pahuljice

Pšenične pahuljice prave se od cjelovitog zrna i proizvode se na sličan način kao zobene pahuljice. Tamnije su boje koja varira od svjetložute do svjetlosmeđe boje. Suhe pšenične pahuljice su tvrde na dodir i ne mogu se jesti sirove već im je potrebno dodati tekućinu kako bi omekšale. Dobar su izvor proteina i vitamina B, a nakon dodavanja tekućih sastojaka povećava im se volumen. Često se dodaju prilikom pripreme muslija i kombiniraju se sa zobenim pahuljicama.

Kukuruzne pahuljice

Ove pahuljice se mogu dodati prilikom pripreme muslija jer ne samo da vizualno daju boju jelu već su i korisne za ljudski organizam. Prilikom kupnje obratite pažnju koliku količinu šećera sadrže jer se u industrijskoj proizvodnji ovoj namirnici dodaju velike količine šećera. Kukuruzne pahuljice pripremaju se od kukuruza, tvrde su i hrskave te intenzivno žute boje. Plosnate su i nepravilnog oblika, ali i tanko valjane. Kukuruzne pahuljice musliju daju određenu dozu slatkoće i ako ne želite dodavati med ili neki drugi zaslađivač onda možete koristiti ove pahuljice.

Kupovina pahuljica

Priprema muslija uključuje kupnju raznih žitnih pahuljica u supermarketima ili trgovinama zdrave hrane. Žitne pahuljice pažljivo birajte i kupujte ako želite da vam musli bude ukusan i zdrav. Prilikom kupnje obavezno pročitajte podatke na deklaraciji i provjerite koliko sadrže šećera. Provjerite sadrže li dodane aditive i razne druge sastojke na koje ste možda alergični. Proučite izgled, oblik i miris pahuljica. Ovisno o vrsti pahuljica, moraju biti bijele do smeđe i ujednačene boje, a pakiranje ne smije biti vlažno. Ako primijetite da su pahuljice slijepljene ili grudaste to je znak da nisu dobre za konzumaciju jer su došle u doticaj s vodom. Na njima ne smije biti crnih točkica ili mrljica jer je to znak da su pljesnive i nisu jestive. Preporučuje se kupnja žitnih pahuljica od cjelovitog zrna jer sadrže više kalcija, folne kiseline i antioksidansa od prerađenih.

Recepti za musli

Musli je jednostavan i brz za pripremu, a najviše vremena će vam trebati za kupnju sastojaka. Potrebno je izmiješati suhe sastojke, a za pripremu izaberite jedan od ponuđenih recepata ovisno o tome koje suho voće, orašaste plodove i pahuljice volite.

Domaći musli

Domaći musli priprema se najčešće od zobenih pahuljica, miješanih orašastih plodova i sušenog voća. Kada stavljate orašaste plodove pripazite da niste alergični. Ako jeste, slobodno ih zamijenite s onima koje smijete konzumirati. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 510 g muslija.

Sastojci

  • 200 g zobenih pahuljica
  • 40 g lješnjaka
  • 40 g badema
  • 40 g oraha
  • 40 g brazilskih oraščića
  • 75 g sušenih grožđica
  • 75 g brusnica

Priprema

  1. Lješnjake, bademe, orahe i brazilske oraščiće narežite na manje dijelove i stavite ih u plastičnu posudu.
  2. U posudu dodajte zobene pahuljice, sušene grožđice i brusnice.
  3. Sve sastojke izmiješajte sa žlicom i smjesu spremite u staklenu ili metalnu posudu te ju zatvorite s poklopcem i spremite na tamno, hladno i suho mjesto.

Musli sa sjemenkama

Standardnom receptu sa zobenim pahuljicama možete dodati sjemenke i tako mu povećati nutritivnu vrijednost. Od sjemenki možete dodati suncokretove, sezamove, sjemenke maka ili bundeve. Možete dodati i druge ili zamijeniti neke od navedenih u ovome receptu. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 570 g muslija.

Sastojci

  • 200 g zobenih pahuljica
  • 40 g lješnjaka
  • 40 g badema
  • 40 g oraha
  • 40 g brazilskih oraščića
  • 15 g suncokretovih sjemenki
  • 15 g sjemenki maka
  • 15 g sjemenki bundeve
  • 15 g sjemenki sezama
  • 75 g sušenih grožđica
  • 75 g brusnica

Priprema

  1. Lješnjake, bademe, orahe i brazilske oraščiće narežite na manje dijelove i stavite ih u plastičnu posudu.
  2. U posudu dodajte zobene pahuljice, suncokretove sjemenke, sjemenke bundeve, maka i sezama, sušene grožđice i brusnice.
  3. Sve suhe sastojke izmiješajte sa žlicom i smjesu stavite u staklenu ili metalnu posudu te ju zatvorite s poklopcem i spremite na tamno, hladno i suho mjesto.

Miješani musli s čokoladom

Musli možete pripremati tako da pomiješate nekoliko vrsta žitnih pahuljica. Zbog raznih žitarica, musli je nutritivno bogatiji, a zbog kukuruznih pahuljica nećete morati dodavati jer je kukuruz već dovoljno sladak, a čokolada će izbalansirati slatkoću. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 400 g muslija.

Sastojci

  • 50 g zobenih pahuljica
  • 50 g pšeničnih pahuljica
  • 50 g kukuruznih pahuljica
  • 50 g badema
  • 50 g lješnjaka
  • 50 g tamne čokolade
  • 50 g suhih brusnica
  • 50 g suhih grožđica

Priprema

  1. U posudu stavite zobene, pšenične i kukuruzne pahuljice.
  2. Bademe, lješnjake i tamnu čokoladu narežite na manje komadiće i stavite u posudu s pahuljicama.
  3. U posudu dodajte suhe brusnice i grožđice.
  4. Sve sastojke u posudi izmiješajte i dobiveni musli stavite u staklenu ili metalnu posudu i zatvorite ju s poklopcem.

Čuvanje i skladištenje

Domaći musli upotrijebite u roku od mjesec dana od dana kada ste izmiješali sve sastojke. Važno je da ga držite na suhom, tamnom i hladnom mjestu gdje ne može doći u doticaj s vlagom i gdje nije previsoka temperatura. Nakon pripreme, spremite ga u suhe i čiste staklene posude koje se mogu hermetički zatvoriti kako pahuljice ne bi otpustile i postale mekane. Možete ga staviti i u metalnu posudu, ali ga nemojte skladištiti u plastičnim posudama jer će u njima pahuljice vrlo brzo postati mekane i mogu popljesniviti.

Ako pripremate manje količine muslija, dovoljne za tjedan dana, onda ga možete izvagati na određenu gramažu i rasporediti u vrećice koje ćete samo jutro istresti u posudice i dodati tekuće sastojke.

Savjeti

Dodavanjem orašastih plodova u musli povećavate unos bjelančevina i Omega-3 masnih kiselina u organizam, a dodavanjem voća unosite više kalija, vlakana i vitamina E, C i B. Musli pripremajte u manjim količinama dovoljnim za konzumaciju unutar tjedan dana. Tako ćete izbjeći kvarenje namirnica. U musli možete dodati i razne začine poput čokolade u prahu ili cimeta.

Upotreba u kuhinji

Musli se konzumira ujutro kao namirnica za doručak ili navečer kao lagano jelo za večeru. Neki ga jedu i kao međuobrok, ali uvijek se poslužuje s mlijekom ili jogurtom jer se sam ne može konzumirati. Možete ga jesti u kombinaciji s kefirom ili sokom, ali pripazite da ne dodajete namirnice s dodatnim šećerima. Kao visokokaloričan doručak konzumira se u musli s orašastim plodovima, sušenim voćem i čokoladom preliven s punomasnim mlijekom. Ponekad se dodaje i u zdrave kolače tako da se prilikom pripreme biskvita stavi manja količina muslija.

Ljekovita svojstva

Musli je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži nekoliko raznih vrsta žitnih pahuljica zbog čega se svrstava u skupinu zdravih prehrambenih proizvoda. Žitne pahuljice poput zobenih, pšeničnih ili kukuruznih dobar su izvor raznih nutrijenata. Svakodnevnom konzumacijom žitnih pahuljica za doručak možete smanjiti indeks tjelesne mase.

Musli je odlična namirnica jer sadrži visoki udio prehrambenih vlakana, bogat je prirodnim vlaknima i sadrži malo masnoća. Sadrži složene ugljikohidrate koji ga čine idealnom hranom za doručak, a njegova sposobnost da postepeno povećava razinu šećera u krvi važna je za sve koji žive užurbanim životom. Musli osigurava duži osjećaj sitosti, bolju probavu i zdraviji rad crijeva i želudca. Stručnjaci ne preporučuju konzumaciju više od 100 g muslija dnevno, ako želite smršavjeti, a pripremajte ga uvijek od cjeloviti žitarica i bez dodavanja šećera.

Foto: Visual Stories || Micheile / Unsplash 

Sušene žitarice

  • Čokolino
  • Dvopek
  • Granola
  • Krušne mrvice - prezle
  • Krutoni
  • Palenta
  • Panko mrvice
  • Zobena kaša
  • Zobene pahuljice

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR