Kokos je jedan od onih namirnica koja je rezervirana isključivo za pripremu slastica. Mnogi na spomen kokosa pomisle na Rafaelo kuglice ili čupavce, ali kokos ne mora biti samo rezerviran za kolače. Od kokosa možete napraviti i jednako ukusan namaz koji svim ljubiteljima kokosa može zamijeniti čokoladni namaz. Aroma koju kokos posjeduje toliko je posebna da se prepoznaje i u kozmetičkoj industriji gdje se koristi u proizvodnji raznih krema, losiona, gelova za tuširanje i šampona.
Prilikom pripreme namaza možete koristiti i naribani kokos, kokosovo ulje te kokosovo mlijeko. Koji god proizvod koristili, namaz će imati onu poznatu aromu. Imajte na umu da se namaz od kokosa ne može dugo skladištiti osim ako ga zamrznete, a sve o postupcima čuvanja i same pripreme pročitajte u nastavku.
Iako je ovo egzotično voće kod nas nemoguće uzgojiti kao biljku koja će davati plodove te ga isključivo možemo kupovati kao sirovinu, odnosno kokosov orah ili kao neki od prerađenih proizvoda, skoro svako kućanstvo ima bar jednu vrećicu naribanog suhog kokosa u kuhinji.
Karakteristike kokosove palme
Kokosova palma je drvenasta biljka iz porodice palmi koja raste u tropskim krajevima, posebno na obalama i otocima Tihog i Indijskog oceana. Stablo palme ima u promjeru 30 cm, a stablo je iznimno čvrsto jer je jako dobro ukorijenjeno i to čak na dubinu 8 m te ima oko 800 korijena. Naraste u visinu od 25 do 30 m i ima veliku krošnju na vrhu stabla. Krošnja se sastoji od 30 perasto raspoređenih listova koji su dugački oko 4 m.
Plod kokosove palme nastaje iz cvasta kokosove palme, a naziva se kokosovim orahom. Plod se sastoji od tankog i nepropusnog vanjskog omotača, egzokarpa te čvrstog tvrdog unutrašnjeg sloja koji se naziva endokarpom. Između ta dva sloja nalazi se mezokarp koji je debeli sloj lakog i rastresitog tkiva u čijem je bijelo sjeme s razvijenim endospermom u obliku kugle s debelom mesnatom ovojnicom u kojoj se nalazi mliječna tekućina. Kokosov orah je ovalnog oblika i promjera do 30 cm. Vanjski dio kokosa ima zelenosmeđu ljusku dok mi je unutrašnjost bijela. Plod je pričvršćena za palmu na vrhu i to u samom središtu stabla.
Plod kokosove palme pojavljuje se poslije sedme godine od početka uzgoja. Između petnaeste i pedesete godine života ima prinos od 60 do 80 oraha. Stablo živi oko 80 godina nakon čega prestaje rađati.
Kokos za preradu
Postoje razne vrste kokosa koje ovise o mjestu na kojemu se uzgaja tako da postoji Maldivski kokos, Iglasti kokos, Kraljevski kokos i Patuljasti kokos. Za pripremu namaza od kokosa možete koristiti Maldivski kokos ili Iglasti kokos ili naribani suhi kokos. Ako koristite suhi naribani kokos vrsta kokosa vam i neće igrati presudnu ulogu, ali ako kupujete svježi kokos koji želite naribati i od njega praviti prvo kokosovo brašno pa nakon toga namaz, važno je jedino da uzimate manje plodove.
Maldivski kokos
Ova vrsta kokosa ima okrugle i male plodove te ga možete kupiti i kod nas u specijaliziranim trgovinama. Plodovi su maleni što je dobro prilikom pripreme namaza ako ga pravite od svježeg kokosa. Prilikom pripreme namaza neće vam puno ostati viška sirovine, ali uvijek možete od ostatka napraviti neki drugi nusprodukt kokosa.
Iglasti kokos
Ovaj kokos ima specifične šiljaste plodove i u obliku su trokuta. Također kao i kod Maldivskog kokosa plodovi su manje veličine i pogodni za preradu.
Berba i kupovina
Kokos je biljka koja se ne može uzgajati na našem području jer zahtjeva tropsku klimu koja se ni na našem Mediteranu ne može postići, a s obzirom na to da mu korijen prodire u zemlju sve do 8 m ne može se uzgajati u posudama. Jedino što vam preostaje je kupiti kokosov orah ili ribani kokos u trgovini. U svojem prirodnom staništu kokos se s palmi bere tako da ako se koristi u kulinarstvu da se čeka da kokosov orah sam padne sa stabla jer je potrebno da plod bude potpuno zreo za daljnju preradu.
Kokosov orah može se kod nas kupiti tijekom cijele godine, ali samo u specijaliziranim trgovinama voća i povrća. Vrhunac sezone kokosa je od listopada do prosinca tako da ga je u tom razdoblju kod nas na tržištu više nego inače.
Kada kupujete kokos birajte one koji su u ruci teži i bez pukotina te bez tragova vlage i plijesni. Prilikom kupnje protresite ga kako bi čuli da li ima kokosov sok u sredini što je znak da je zreo. Kada kupite svježi plod kokosa možete ga na hladnom čuvati i do četiri mjeseca. Ako bijeli mesnati kruti dio kokosa naribate, morate ga spremiti u posudu s poklopcem i čuvati u hladnjaku 4 - 5 dana, ali ako ga zamrznete, možete ga čuvati i do 6 mjeseci.
Kokos, osim što je teže za pronaći i kupiti, trebate znati i ispravno otvoriti. Ako ste kupili kokosov orah trebate ga otvoriti i izvaditi iz ljuske. Prvo je potrebno na vrhu kokosa pronaći tri mala udubljenja. Nakon toga, pomoću tankog noža, napravite u dva udubljenja dvije male rupice. Nagnite kokos i pustite da u zdjelu izađe tekućina. Nakon što je sva voda izašla kokos položite vodoravno na kuhinjsku dasku i čekićem ga udarite nekoliko puta po sredini i okrećite dok se ne prepolovi. Prije udaranja kokosa s čekićem možete ga i umotati u krpu kako bi spriječili da se komadi kokosa razlete po kuhinji. Komade koje ste dobili nakon otvaranja kokosa možete izrezati na manje komade kako bi nožem lakše ogulili vanjsku koru kokosa jer je jestiv bijeli unutarnji dio kokosa.
Ako kupujete kokos koji je nariban i pakiran u vrećice provjerite da se kokos ne lijepi previše za stijenke vrećice jer to znači da je tijekom prerade iz njega izvađeno previše masti i da vam namaz neće biti baš dobar. Također provjerite i rok trajanja naznačen na vrećici i da li je kokos koji se nalazi unutar pakiranja snježno bijele boje i bez crnih točkica po sebi. Ako nije, postoji mogućnost da nije dobro skladišten nakon prerade i da je možda pokvaren.
Recepti za namaz od kokosa
Prilikom pripreme kokosovog namaza možete koristiti naribani suhi kokos koji možete kupiti u trgovinama, a pakira se u plastične vrećice. Ovaj kokos najlakše ćete moći izblendati i u vrlo kratkom roku se pretvara u lijep i glatki namaz. Želite li pak koristiti svježi kokos, prije blendanja ga malo prosušite u pećnici. Bijeli jestivi dio kokosa je potrebno naribati na sitne dijelove i staviti ga u pećnicu na 100°C da se suši 2 sata uz povremeno miješanje, nakon čega ćete dobiti isti naribani kokos kao i iz vrećice.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći namaz od kokosa
Svi ljubitelji kokosa oduševit će se kada saznaju da namaz od kokosa može sadržavati samo kokos. Kokos u različitim agregatnim stanjima i proizvodima je dovoljan da se napravi domaći namaz. Navedena količina sastojaka dovoljna je za manju staklenku od 100 g.
Sastojci
- 100 g naribanog suhog kokosa
- mlijeko od kokosa po potrebi
Priprema
- U blender stavite naribani suhi kokos i blendajte dok ne dobijete konzistentnu smjesu koja je kao pasta.
- Dobivenoj smjesi dodajte mlijeko od kokosa po potrebi i nastavite blendati.
- Kada se smjesa pretvori u namaz izvadite ga iz blendera i stavite u staklenku te zatvorite s poklopcem i stavite u hladnjak.
Namaz od kokosa bez šećera
Ako imate običnu vrećicu ribanog kokosa i par dodatnih sastojaka s našeg recepta, namaz od kokosa možete napraviti i kod kuće. Naribani kokos i kokosovo ulje možete kupiti u bilo kojoj trgovini te specijaliziranim trgovinama zdrave hrane. Naravno, potreban vam je i blender kako bi dobili mazivu konzistenciju, ali ako nemate blender možete se poslužiti i sa štapnim mikserom. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 100 g namaza od kokosa.
Sastojci
- 100 g naribanog suhog kokosa
- 2 velike žlice meda
- 1 velika žlica kokosovog ulja ili ako nemate poslužit će i obično suncokretovo ulje
- tople vode po potrebi
Priprema
- Naribani kokos stavite u blender i blendajte sve dok se ne počne pretvarati prvo u brašno, a poslije kada počne puštati masnoću i u smjesu.
- Nakon što se počne stvarati konzistentna masa dodajte med i ulje i nastavite i dalje blendati.
- Nakon što vidite da se sve sjedinilo dodajte i malo tople vode po potrebi kako bi namaz bio maziviji.
- Ako smatrate da ne treba dodavati vode onda nemojte.
- Namaz izvadite iz blendera i spremite u staklenku i zatvorite s poklopcem te spremite u hladnjak.
Namaz od kokosa i badema
Kokos se odlično slaže i s orašastim plodovima pa možete isprobati i kombinaciju s bademima. Ovaj recept ne zahtijeva upotrebu naribanog kokosa već aromu daje kokosovo ulje i kokosovo mlijeko. Sve sastojke naći ćete u trgovinama zdrave hrane. Navedena količina dovoljna je za oko 420 g namaza.
Sastojci
- 60 g kokosova ulja
- 150 g kokosova mlijeka
- 200 g oguljenih badema
- 40 g rižina sirupa
- 1/2 male čajne žlice soli
Priprema
- Očišćene bademe stavite na tavu na štednjak i malo ih prepecite na laganoj vatri.
- Bademe, nakon što malo potamne (nakon 5 do 10 minuta), stavite u blender.
- Blendajte ih 4 - 5 puta po 15 sekundi, odnosno sve dok se ne stvori pasta.
- U smjesu dodajte kokosovo ulje koje ste prethodno otopili na štednjaku na laganoj vatri.
- Dodajte i rižin sirup i kokosovo mlijeko te posolite po želji.
- Sve zajedno izblendajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Namaz izvadite iz blendera i stavite u staklenku te zatvorite s poklopcem i stavite u hladnjak.
Čuvanje i skladištenje
Namaz od kokosa morate držati u hladnjaku kako se ne bi pokvario. Preporučuje se konzumirati ga u roku od tjedan dana od pripreme jer nakon duljeg vremena provedenog u hladnjaku počinje gubiti aromu. Nakon što napravite namaz spremite ga isključivo u staklenke koje možete zatvoriti s poklopcem.
Ako namaz ostavite predugo na toplom konzistencija će mu postati dosta tekuća te je zato dobro sve do trenutka konzumacije držati ga na hladnom mjestu odnosno u hladnjaku. Ako ga trebate u malo mekšem stanju dovoljno ga je na 5 minuta ostaviti na sobnoj temperaturi da se počne topiti.
Otvorena staklenka ili domaći namaz od kokosa mogu se pokvariti ako se preko noći ostave na sobnoj temperaturi, a ako se pravilno čuva u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, može trajati 5 - 7 dana do najviše 2 tjedna.
Ako ne možete pronaći načine kako iskoristiti namaz od kokosa prije isteka roka valjanosti, najbolje mjesto za pohranu je u zamrzivaču, nakon čega će smrznuti namaz od kokosa trajati i nekoliko mjeseci.
Imajte na umu da zamrzavanje namaza od kokosa može promijeniti njegovu teksturu, okus ili konzistenciju. Ipak, puno je bolja opcija nego da ga bacite!
Da biste zamrznuli namaz od kokosa, jednostavno ga prebacite u posudu za zamrzavanje, poput zip-loc vrećice ili u kalupu za led što je praktičnija opcija jer kada vam recept zahtijeva malu količinu namaza od kokosa, možete jednostavno izvaditi onoliko koliko vam treba umjesto da odmrzavate cijelu količinu.
Ako nemate mjesta u zamrzivaču, iako se ne preporučuje zbog promjene teksture i konzistencije, namaz možete dodatno pasterizirati i čuvati u staklenkama u smočnici što je opet bolja opcija od bacanja namaza koji ne možete potrošiti prije isteka roka valjanosti. Nakon što napunite sterilizirane staklenke namazom, zatvorite ih poklopcem i prokuhajte u kipućoj vodi 10 minuta. Ako staklenke niste sterilizirali, ostavite ih u vodi da se do kraja potpuno ohlade, a zatim ih skladištite.
Upotreba u kuhinji
Namaz od kokosa može se mazati na kruh ili tost, ali savršeno se slaže i s palačinkama, uštipcima ili fritulama i može poslužiti i kao smjesa za pravljenje Raffaelo kuglica ako ih želite napraviti na brz način. Izvrsno se slaže i sa svim vrstama voća, a posebno s egzotičnim vrstama na koje se može namazati i konzumirati. Posebno se dobro slaže s ananasom i bananama ili narančom.
Osim što može poslužiti prilikom pripreme kolača, koristi se i prilikom pripreme smoothieja i raznih zdravih kaša te zdravih napitaka.
Savjeti
Ako primijetite da nakon što namaz izvadite iz hladnjaka nije dovoljno maziv, dozvoljeno je dodati malo tople vode i promiješati ga.
Prilikom blendanja kao tekućinu za pripremu namaza možete dodati kokosovo ulje, suncokretovo ulje ili kokosovo mlijeko. Vrstu tekućine koju dodajte možete sami izabrati s obzirom na okus koji želite dodati.
Za pripremu namaza preporučuje se koristiti već sušeni ribani kokos kako bi se dobila što ljepša tekstura namaza. I prilikom kupnje obratite pažnju da se suhi kokos ne lijepi previše za stijenke vrećice jer to je znak da je iz njega izvađena prevelika količina masti. Kokos onda neće moći pustiti u namaz svoje prirodne masnoće te ćete morati više dodavati ulja prilikom pripreme.
Ljekovita svojstva
Kokos sadrži proteine, masti i magnezij, ali zato ne sadrži puno vitamina. U tradicionalnoj medicini koristi se za liječenje bolesti dišnih sustava kao što su astma i bronhitis, gripa i prehlada. Smatra se ljekovitim i za probavni sustav i urinarni trakt.
Ulje kokosa koje se nalazi i u nekim receptima za pripremu namaza, doprinosi sniženju razine kolesterola dok su čak neka istraživanja i dokazala da ova vrsta masnih kiselina pomaže kod reduciranja težine.
Foto: DanaTentis / Pixabay
Zimnica od kokosa
Odgovori