Orašasti plodovi popularni su međuobrok i sastojak diljem svijeta - ne samo zbog svog okusa, već i zbog različitih zdravstvenih blagodati koje mogu pružiti kada se jedu umjereno. Jedan orašasti plod, možda najpoznatiji po tome što je ključni sastojak određenog popularnog namaza od čokolade i lješnjaka, je veliki crveno-smeđi orašasti plod - lješnjak.
Ako želite uživati u namazu od lješnjaka na tostu za doručak i domaćoj inačici koja je daleko superiornija kupovnoj inačici, u nastavku vam donosimo recepte za pripremu domaćeg namaza od lješnjaka koji su 100% prirodni, izuzetno gusti i kremasti, a okusa poput toplih, svježe prženih lješnjaka, a ako im dodate malo cimeta, vanilije i javorovog sirupa dobit ćete još posebnije, bogatije okuse popularnog namaza koji se najčešće koristi u pripremi sladoleda.
Karakteristike lješnjaka
Lješnjak je plod listopadnog drveta lijeske koje pripada obitelji breza. Potječe iz umjerenih područja Sjeverne Amerike, Europe i Azije, a divlji lješnjak raste na dobro dreniranim tlima, u područjima koja daju dovoljno vlage. Uzgoj lješnjaka započeo je prije više od 5.000 godina, kada su ljudi otkrili prehrambene i zdravstvene prednosti ove biljke. Lješnjaci su i dalje vrlo popularni i jedna od najčešće uzgajanih i konzumiranih vrsta orašastih plodova na svijetu. Ima zelene, zaobljene listove koji su dvostruko nazubljeni na rubovima, a s obje strane prekriveni sitnim dlačicama.
Plod lješnjaka je orašasti plod prekriven tvrdom ljuskom, a rastu u grozdovima. Tvrda ljuska štiti ovalnu do sferičnu, žutosmeđu jezgru koja se jede svježa ili koristi u daljnjoj preradi. Svako drvo godišnje proizvede 20 - 25 kilograma lješnjaka. Lješnjaci se mogu jesti kao međuobrok ili kao sastojak brojnih slatkih i slanih jela te industrijskih bombona. Najpoznatiji namaz od lješnjaka je Nutella, dok se ulje izdvojeno iz lješnjaka koristi kao biljno ulje za kuhanje i ima primjenu u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji te u aromaterapiji. Lješnjaci se također koriste kao arome kave i raznih alkoholnih (liker "Frangelico") i bezalkoholnih pića.
Lješnjaci za preradu
Na području Hrvatske uzgajaju se brojne sorte, no najpopularnije i najviše uzgajane su dvije sorte - istarski duguljasti i rimski lješnjak. Obje vrste lijeske imaju krupne, okrugle plodove koji su idealni za daljnju preradu u margarin, maslac i namaz.
Istarski duguljasti lješnjak
Ova sorta lješnjaka raste na istarskoj duguljastoj lijeski te je najčešće uzgajana vrsta na području Hrvatske. Zahvaljujući otpornošću na hladnoći i mogućnošću uzgoja u kontinentalnim dijelovima, popularna je sorta među uzgajivačima. Plodovi istarske duge lijeske su krupnog i duguljastog oblika, jake i specifične arome zbog čega su vrlo traženi za daljnju preradu u namaze.
Rimski lješnjak
Rimska lijeska je sorta koja je također otporna na niske temperature zbog čega ju je moguće uzgajati na kontinentalnim dijelovima. Odmah iza istarsko duge lijeske, rimska lijeska je druga najpopularnija sorta, a zahvaljujući okruglim, krupnim plodovima, idealna je vrsta za izradu kremastih namaza.
Berba i kupovina
Berba lješnjaka obično se odvija od rujna do listopada. Zreli orašasti plodovi padaju na zemlju, a mogu se prikupiti ručno ili uz pomoć posebno dizajniranog stroja koji radi poput usisavača. Lješnjaci u ljusci izgledaju dobro, no brže će užegnuti dok gotovi, oguljeni plodovi spremljeni u hermetičke posude je moguće duže skladištiti.
Prilikom kupovine birajte samo očišćene lješnjake jer njihovu svježinu možete provjeriti okom, dok kvalitetu neočišćenih lješnjaka nećete znati dok god ih ne očistite iz ljuske. Izbjegavajte oštećene plodove s mrljama ili čudnim mirisom jer ćete upotrebom takvih lješnjaka riskirati kvarenje namaza.
Recepti za namaz od lješnjaka
Iako pomalo podcijenjen, jer se svi većinom fokusiraju na izradu domaće nutele, klasičan namaz od lješnjaka je izvrstan sastojak za dodavanje sirovim poslasticama i pecivima. U nastavku vam donosimo bazični recept za domaći namaz od lješnjaka, namaz od lješnjaka s cimetom i namaz od lješnjaka s čokoladom.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći namaz od lješnjaka
Za izradu osnovnog domaćeg namaza od lješnjaka trebat će vam samo jedan sastojak - lješnjak i otprilike pola sata za izradu. Ovaj recept za namaz od lješnjaka brz je i jednostavan za napraviti, a količina namaza koju ćete dobiti ovisi o količini lješnjaka koje ćete preraditi.
Baš kao i kod većine domaćih recepata za namaz od orašastih plodova, i ovaj namaz od lješnjaka cjenovno je isplativiji od kupovnog, posebno ako imate višak lješnjaka koji ne znate kako iskoristiti. Ovaj obični namaz od lješnjaka se sastoji samo lješnjaka, no slobodno dodajte i prstohvat soli. Također, u receptu se ne dodaje ulje, no moguće je dodati 1/2 žlice ulja kako biste brže postigli njegovu glatku teksturu. Od ove količine lješnjaka navedene u receptu dobit ćete otprilike jednu i pol šalicu namaza od lješnjaka.
Sastojci
- 3 šalice sirovih lješnjaka
Priprema
- Za početak tostirajte sirove lješnjake u pećnici na 165°C (ventilirajuća pećnica) 15 minuta, a zatim ih ostavite na kuhinjsku krpu da se ohlade.
- Zamotane u krpi, među rukama, protrljajte ih 20 - 30 puta kako biste odvojili ljusku.
- Iako je ljuska puna hranjivih vrijednosti, nisu sjajne za teksturu domaćeg namaza od lješnjaka.
- Ljuska s prženih lješnjaka će spasti lako, a trenjem ćete uzrokkovati njihovo odvajanje.
- Odvojite očišćene lješnjake i odmah stavljajte u blender, a ljusku bacite.
- Miksajte lješnjake u blenderu dok ne postane glatka smjesa.
- Najbolje ih je miksati u intervalima, tako da se plodovi (i stroj) ne pregriju. Što se duže miksaju, domaći namaz od lješnjaka će biti konzistentniji.
- Miksajte oko 10 minuta, s pauzama svake 2-3 minute. Ako budete duže miksali, dobit ćete maslac.
- Nakon što je namaz od lješnjaka spreman, prebacite ga u staklenku i čuvajte u hladnjaku 2 - 3 mjeseca. Također se može držati na sobnoj temperaturi oko mjesec dana.
Namaz od lješnjaka s cimetom
Namaz od lješnjaka začinjen cimetom zasigurno će oduševiti svakoga! Jednom kad usavršite osnovni recept za namaz od lješnjaka, lako je napraviti aromatični namaz uz dodatak začina poput cimeta ili kardamoma. Sve što vam treba je dobar blender i spremni ste pripremu ukusnog namaza. U svoj namaz dodajte cimet, himalajsku sol i kokosovo ulje i dobit ćete neodoljivu kremastu teksturu. Sastojke u ovom receptu možete prepoloviti, udvostručiti ili utrostručiti, ovisno o tome koliko često jedete namaz od lješnjaka, a od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete jednu i pol šalicu namaza.
Sastojci
- 1 kilogram sirovih lješnjaka
- 0,5 - 1 žličica mljevenog cimeta
- 0,5 žličice morske soli
- 2 - 3 žličice kokosovog šećera
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175°C i poslažite lješnjake na lim za pečenje u jednom sloju. Pecite ih otprilike 12 - 15 minuta, ili dok ne postanu mirisni i zlatno smeđe boje.
- Izvadite ih iz pećnice i pustite da se malo ohlade, a zatim prebacite na veliku kuhinjsku krpu i rukama protrljajte lješnjake kako biste uklonili ljusku.
- Želite ih očistiti što bolje kako biste dobili što kremastiji namaz, no ne moraju biti savršeno očišćeni.
- Bacite ljusku, a lješnjake stavite u blender i miksajte u intervalima dok se ne počne stvarati kremasta tekstura - oko 7 - 9 minuta - stružući po potrebi po stranama blendera kako biste pokupili sve lješnjake.
- Nakon što namaz od lješnjaka postane kremast i gladak, dodajte mljeveni cimet, morsku sol i kokosov šećer (po želji).
- Ponovno miksajte dok se sve dobro ne sjedini. Kušajte i prilagodite začine prema potrebi.
- Namaz od lješnjaka prebacite u čistu staklenku i čuvajte na sobnoj temperaturi do 3 tjedna ili u hladnjaku do 2 mjeseca (ili duže).
Namaz od lješnjaka s medom
Vrlo sladak, bogat namaz koji se izvrsno slaže s toplim pecivima. Ako obožavate kombinaciju medenog lješnjaka, ovaj namaz će vam se sigurno svidjeti, a okusom podsjeća na marcipan. Priprema je jednostavna, kao i kod osnovnog recepta, a od sastojaka u receptu dobit ćete jednu i pol šalicu namaza od lješnjaka.
Sastojci
- 1 šalica lješnjaka
- 1/2 šalica meda (odaberite svoj omiljeni)
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175°C
- Raširite lješnjake na lim za pečenje i pecite ih oko 10 - 12 minuta.
- Izvadite orašaste plodove iz pećnice i stavite u kuhinjsku krpu.
- Umotane lješnjake u krpi protrljajte među rukama 20-ak puta kako biste im uklonili ljusku.
- Lješnjake stavite u blender i u intervalima miksajte dok ne dobijete glatku i masnu teksturu.
- Dodajte med i miksajte dok se ne sjedine.
- Premjestite u čistu, steriliziranu staklenku i čuvajte u hladnjaku (do 3 mjeseca) ili u smočnici (2 -3 tjedna).
Namaz od lješnjaka s čokoladom
Sigurno ste u posljednjih par godina primijetili brzi rast popularnosti domaćeg namaza od lješnjaka s čokoladom ili tzv. domaće nutele, a varijacija ovog namaza je mnogo. Za razliku od drugih namaza od lješnjaka koji se ovdje nalaze, ovaj ukusni namaz od lješnjaka sadrži šećer, no možete ga zamijeniti stevijom ili nekom drugom prirodnom opcijom. Za rafiniranu verziju bez šećera umjesto šećera možete koristiti i javorov sirup ili med. Od sastojaka u receptu dobit ćete 2 šalice namaza.
Sastojci
- 2 šalice lješnjaka
- 100 g tamne čokolade
- 1/3 šalice šećera ili drugog zaslađivača
- 1/4 šalice kakao u prahu
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175°C.
- Lješnjake rasporedite na pleh za pečenje i pecite 12 - 15 minuta, dok ne zamirišu.
- Vruće lješnjake pažljivo stavite u posudu s poklopcem i protresite. Ljuska će odmah otpasti.
- Izdvojite lješnjake bez ljuske i stavite ih u blender.
- Lješnjake miksajte u intervalima oko 5 minuta dok se ne pretvore u kremasti namaz.
- U mikrovalnoj ili na pari otopite čokoladu.
- Dodajte šećer ili drugi zaslađivač, čokoladu, kakao u prahu, kokosovo ulje, vaniliju i sol.
- Miksajte još 1 minutu dok se svi sastojci ne sjedine.
- Prebacite u staklenku i čuvajte u hladnjaku nekoliko tjedana.
Čuvanje i skladištenje
Namaz od lješnjaka možete čuvati u hladnjaku 3 - 6 mjeseci, ovisno o sastojcima koje dodajete, iako ga pažljivo pripremljenog i spremljenog u sterilizirane staklenke možete skladištiti u smočnici ili podrumu 2 -3 tjedna, čak i do mjesec dana. Nakon otvaranja, premjestite ga u hladnjak.
Savjeti
U jednostavnu, slatku verziju dodajte svoj omiljeni prirodni sirup po izboru. Dodavanjem javorovog sirupa i malo morske soli u bazični namaz od lješnjaka možete napraviti ukusni umak od karamele od lješnjaka.
Poznato je da se lješnjaci i čokolada savršeno podudaraju, pa zašto onda ne biste lješnjacima dodali i kavu za ukusnu "Mocha" verziju.
Upotreba u kuhinji
Lješnjaci su slatki i blagi orašasti plodovi, a iako se najpopularnije koriste u slasticama, svestrani su i u kuhinji, a namaz od lješnjaka nije iznimka. Baš kao i kod svih recepata s namazom od orašastih plodova, i ovaj domaći namaz od lješnjaka dobro funkcionira kao jednostavan namaz na razne vrste peciva i kruha. Može se koristiti i za dodavanje u kaše, preko voća, palačinki i sladoleda ili ga možete koristiti za izradu domaćeg sladoleda od lješnjaka.
Namaz od lješnjaka također se može koristiti kao alternativa za veganski namaz od kikirikija, kao i za domaće energetske kuglice, proteinske pločice i druge sirove poslastice.
Također može biti osnova za izradu ukusnih krema od lješnjaka, a izvrsno će funkcionirati i u raznim pečenim proizvodima poput keksa, kolača, torti, itd.
Ljekovita svojstva
Lješnjaci su punjeni zdravim masnoćama i vitaminima te kao takvi nude razne zdravstvene dobrobiti. Lješnjaci su dobar izvor antioksidanata i sadrže puno vitamina E i vitamina A. Pune su mononezasićenih masnih kiselina koje se preporučuju za regulaciju razine kolesterola i šećera u krvi.
Osim što sadrže visoku količinu proteina i zdravih masti, lješnjaci su orašasti plodovi s najvećom količinom folata (pomaže u stvaranju normalnih crvenih krvnih zrnaca), sadrže vlakna (važno za probavu) i bogate manganom (potreban za kosti) i bakra (potreban za apsorpciju željeza). Također sadrže puno biotina i vitamina B koji pomažu u rastu jake i zdrave kose.
Lješnjaci sadrže i puno dijetalnih vlakana, što pridonosi ukupnom zdravlju probavnog sustava, a 100% namaz od lješnjaka zadržava sva svoja ljekovita i nutritivna svojstva.
Zimnica od lješnjaka
Odgovori