• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
narezani luk

Namaz od luka

Objavljeno: 31.10.2020. Autor: Filip

  • Recepti za namaz od luka
  • Džem od luka
  • Marmelada od luka
  • Pekmez od luka
  • Chutney od luka
  • Čuvanje i skladištenje

Luk je jedna od najpopularnijih biljaka i začin kod pripreme velikog broja jela, a iako se primarno koristi  za zgušnjavanje i zaslađivanje raznih jela, priprema se i kao samostalno jelo.

Umaci od luka mogu biti pikantni, slatko-kiseli, ljuti, a pripremaju se od svježeg ili kuhanog luka s dodatkom raličitih začina, no primarno šećera i octa. Izvrsno će se slagati s većinom jela, jer im daje jedinstvenu aromu.

Karakteristike luka

Luk (lat. Allium cepa) je dvogodišnja povrtna kultura zastupljena u svakoj kuhinji i jedna od najčešćih povrtnih kultura koje se koriste u kulinarstvu. Okruglog je oblika s tankom opnom nalik papiru, a boje ovise o sorti (bijela, ljubičasta, crvena). Intenzivnog je mirisa čiji intenzitet ovisi o klimi područja u kojem se uzgaja - luk uzgajan u područjima s blažom klimom imaju blaži okus dok luk uzgajan na područjima sa snažnijom klimom imaju jači, snažniji okus.

Jedna je od najstarijih povrtlarskih kultura koja se danas uzgaja širom svijeta. S obzirom na to da se tijekom rasta stvara razgranato i plitko korijenje, usisna moć nutritivnih svojstava mu je slaba zbog čega je vrlo važan odabir tla na kojem će se uzgajati.

Lukovica je zaobljena i može biti raznih boja, ovisno o samoj sorti luka. Plod je okrugli tobolac koji se dijeli na tri dijela i sadrži sitne sjemenke. Stabljika je izvana prekrivena listovima modrosive do zelene boje, a iznutra šuplja. Od lipnja do listopada se na vrhu stabljike luka formira kuglasti cvat s mnoštvom bijelo-zelenih cvjetova.

Recepti za namaz od luka

Kao namaz, od luka se može raditi džem, marmalda i pekmez, a može ga se i karamelizirati. Znamo da nije namaz već umak, ali pripremili smo i recepte za chutney od luka.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Džem od luka

Džem se od marmelade i pekmeza razlikuje po tome što se radi od cijelih komada voća, kuha ga se u kašu s dodatkom šećera, pa tvori gusti namaz. Ako se pravilno napravi, sterilizira i spremi u staklenke, može ga se čuvati do godinu dana (naravno, to je samo preporuka), zbog toga što količina šećera koji se koristi kod kuhanja pomaže u očuvanju.

Džem zato sadrži krupne komadiće luka, koji su jasno vidljivi u glatkom namazu. Od pekmeza i marmelade se razlikuje po tome što je najslađi, jer se šećer u omjeru na luk dodaje 1:1.

Sastojci

  • 2 kg ljubičastog luka
  • 2 kg smeđeg šećera
  • 1 šalica vina
  • 1 šalica maslaca
  • 1 šalica vina
  • sol
  • papar

Priprema

  1. Ubacite maslac u tavicu i pustite da se otopi.
  2. Dodajte luk i radite ga tako dok ne omekša.
  3. Dodajte sol i papar (po želji).
  4. Dinstajte luk 20 minuta na laganoj vatri dok ne postane "proziran".
  5. Dodajte luku šećer, pa  zatim miješajte 10 minuta.
  6. Usipajte vino i ocat, pa zatim promiješajte.
  7. Kuhajte još 60 minuta na laganoj vatri. Potrebno je često miješati kako luk ne bi zagorio.
  8. Kad je kuhan, džem spremite u zagrijane staklenke koje ste prije toga sterilizirali.
  9. Nakon što se ohladi, čuvajte ga u špajzi ili hladnjaku.

Marmelada od luka

Marmelada za razliku od pekmeza i džema ne smije sadržavati komadiće luka, pa bi bilo dobro da u njenoj pripremi koristite kašu od luka, sok od luka, pasirani luk ili prethodno prokuhani luk. S obzirom da je bez komadića, marmelada od luka je izvrstan namaz.

Recepti za marmeladu:

  • marmelada od luka
  • marmelada od luka bez šećera
  • marmelada od luka s acetom i začinima

Pekmez od luka

U pripremi pekmeza od luka mogu se koristiti različite vrste, no baza je svima ista - luk se treba karamelizirati. To je zapravo vrlo jednostavan proces - izrežite luk na tanke ploške, ubacite ga u tavu na prethodno zagrijano ulje i samo posolite. I to je to. Luk je potrebno povremeno miješati dok se dinsta na laganoj vatri i čekati da skroz omekša.

Recepti za pekmez:

  • pekmez od luka
  • pekmez od luka bez šećera
  • pekmez od luka s vinom i acetom
  • pekmez od ljutke sa začinima

Chutney od luka

Chutney je popularan zbog toga što je izrazito jednostavan kod pripreme. Poznat je po tome da je jedan od najukusnijih i egzotičnijih umaka. Ako ga ne želite koristiti samo kao zimnicu, ovaj namaz može se spremiti u manjim količinama i posluživati uz mesna jela.

Recepti za chutney:

  • chutney od crvenog luka
  • chutney od ljubičastog luka
  • chutney od luka s jabukama

Svi recepti za zimnicu od luka >>

Čuvanje i skladištenje

Ako je namaz bez konzervansa, onda ga morate čuvati u hladnjaku, ali samo do 2 mjeseca. Rok trajanja možete produžiti tako da u namaz dodate malo konzervansa. Na taj način umak možete čuvati i godinu dana.

Nakon otvaranja hermetički zatvorene posude, namaz čuvajte u hladnjaku kako se ne bi pokvario. Obavezno ga potrošite u roku 7 dana.

Foto: safran7 / Pixabay 

Zimnica od luka

chutney od luka

Chutney od luka

Iako nas tjera na plač, luk je nezamjenjiva namirnica u našim kuhinjama. Gotovo je nezamisliva priprema variva ili umaka bez luka. Međutim, iako se luk najčešće koristi kao prirodni zgušnjivač i zaslađivač jušnih i mesnih jela, može se … [više] about Chutney od luka

karamelizirani luk

Karamelizirani luk

Luk, bio on ljubičasti, crveni, žuti ili srebrenac, osnovna je namirnica i baza brojnim jelima - juhama, varivima, umacima, ali i kao prilog mesu, prženom i pirjanom povrću. S obzirom na to da je nezaobilazni dio svake kuhinje, svakako se … [više] about Karamelizirani luk

marmelada od luka

Marmelada od luka

Iako uz pojam marmelada asociramo slatke i voćne namaze, marmelada od luka veoma je ukusan dodatak slanim jelima. Luk kao namirnica dostupna je cijele godine i veoma je zastupljen sastojak slanih jela. Često ga jedemo sirovog, na salatu, … [više] about Marmelada od luka

narezani luk

Namaz od luka

Luk je jedna od najpopularnijih biljaka i začin kod pripreme velikog broja jela, a iako se primarno koristi  za zgušnjavanje i zaslađivanje raznih jela, priprema se i kao samostalno jelo. Umaci od luka mogu biti pikantni, slatko-kiseli, … [više] about Namaz od luka

pekmez od luka

Pekmez od luka

Luk je nezaobilazni dio svake kuhinje te se koristi na razne načine, a jedan od načina je priprema i domaće zimnice. Pekmez od luka slatkasti je dodatak slanim jelima, bogatog i punog okusa. Priprema se dugim pirjanjem luka prilikom čega … [više] about Pekmez od luka

pesto od medvjeđeg luka

Pesto od medvjeđeg luka

Medvjeđi luk je jedna iznimno zdrava namirnica koja raste u šumama i na planinskim područjima. Vrlo je ljekovita i okus mu je sličan luku i češnjaku. Vrlo je popularan u kuhinji. Od njega se mogu pripremiti razni umaci, zimnice, rolice i … [više] about Pesto od medvjeđeg luka

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

umak od hrena

Umak od hrena

Umak od hrena, ili jednostavno svima poznat kao hren, je zanimljiv zato što njegova priprema ne … [više] about Umak od hrena

umak od kikirikija

Umak od kikirikija

U domaćoj kuhinji ovaj umak nije poznat zbog manjka kikirikija koji se ne uzgaja u velikim … [više] about Umak od kikirikija

sjeckani kopar

Umak od kopra

Kopar je biljka koja je poznata i po nazivima koper, koprić, dil ili mirođija. Proširio se Europom u … [više] about Umak od kopra

ušećereni bademi

Ušećereni bademi

Bademi su posljednjih godina postali prihvatljiva, zdrava i vrlo tražena namirnica koja se pretežno … [više] about Ušećereni bademi

tartar umak

Tartar umak

Tartar mnogi još nazivaju i majonezom začinjenom sa sjeckanim kiselim krastavcima i češnjakom, a sve … [više] about Tartar umak

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.