• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
nar

Nar

Objavljeno: 23.04.2022. Autor: Ivana Đilas Hedl

Nar je jedno od najstarijih voća koje je poznato čovjeku i simbol je u mnogim različitim kulturama. Nalikujući pomalo na božićni ukras, često se miješa sa šipkom i povezuje s blagdanima. Izvana glatke i prigušene crvene boje, nakupine svijetlocrvenih sjemenki ugnijezdile su se unutar saća bijele nejestive kore.

Nar je dostupan za berbu od kraja kolovoza do prosinca, a listopad i studeni su glavni mjeseci kada ga koristimo za pripremu zimnice. Plod je otprilike veličine jabuke, a iako je najčešće crvene boje, kora može biti od žuto-narančaste do duboko crvenkasto-ljubičaste boje.

Vrste zimnice od nara

Mnogi recepti za pripremu zimnice, poput marmelade i svježeg soka od nara zahtijevaju sjemenke ovog ukusnog voća. Ako vam nije poznato kako postupati s ovim voćem, u nastavku se nalazi nekoliko savjeta i recepata kako najučinkovitije otvoriti nar, izvaditi sjemenke i napraviti svježe cijeđeni sok i druge vrste zimnica.

  • Liker od nara

Priprema nara za zimnicu

Nar se bere u listopadu i studenom, pa ga tada ima najviše i u trgovinama. Cijena nara je tada je niža nego van sezone pa se preporučuje tada ga kupiti u većim količinama i spremiti za zimu. Prije nego ga spremite na duže vrijeme, morate ga znati pravilno očistiti. Nar je voće s jakom i tvrdom korom koja obavija sočne i mekane sjemenke povezane s bijelom opnom. Prije nego ga počnete čistiti obucite neku staru majicu ili stavite pregaču jer su sočne sjemenke pune vode od koje ostaju mrlje crvene boje koje se ne mogu oprati s tkanina.

Kada kupujete nar obratite pažnju na veličinu i oblik ploda te na tvrdoću kore. Teški, okrugli i glatki plodovi su najbolji za korištenje prilikom pripreme zimnice. Kora ne smije biti previše hrapava ili smežurana jer je tada nar već star i nije kvalitetan, a najbolje je kada je četvrtastog oblika. Što je kora tamnije boje to je nar zreliji i sjemenke su manje kiselkaste.

Postoji nekoliko metoda čišćenja nara, a preporučuje se da ga čistite u vodi. Koru nara zarežite na 4 mjesta, od jednog kraja ploda do drugoga. Podijelite ga na četvrtine i stavite u plastičnu posudu s hladnom vodom. U vodi odvajajte sjemenke od bijele opne za koju su pričvršćene i ne vadite ga iz vode kako ne bi špricao. Prilikom čišćenja, sjemenke će pasti na dno, a višak bijele opne će plutati na površini vode. Kada sve sjemenke odvojite od opne i kore, s površine vode pokupite ostatke opne, a sjemenke procijedite.

Drugi način čišćenja nara je da ga prerežete na pola i stavite iznad posude. Jednu polovicu uzmite u ruku u okrenite tako da su sjemenke okrenute prema posudi. Koru snažno udarajte žlicom kako bi sjemenke ispale u posudu. Očistite ih od ostataka opne i spremne su za daljnju preradu. Osim udaranjem po kori sjemenke možete vaditi prstima, ali zbog velike količine vode, sjemenke će špricati i trebat će vam puno vremena poslije da očistite kuhinju.

Cijeđenje nara

Sok ili sirup od nara najpopularniji su oblik zimnice koji se priprema, a postupak je jednostavan. Sirup od nara pripremite tako da očišćene sjemenke složite u slojeve između kojih se stavlja šećer, a postupak se ponavlja sve dok se ne potroše sve očišćene sjemenke nara. Na 1 kg očišćenih sjemenki dodaje se 1 kg šećera, a nakon što se potroše svi stastojci, pritisnite rukama smjesu kako bi istisnuli sav zrak.

Staklenku ostavite otvorenu preko noći, a smjesu kasnije promiješajte i pustite da odstoji još nekoliko sati. Nakon toga sastojke stavite u blender ili multipraktik te ju sameljite. Dobivenu smjesu procijedite kroz gazu ili gusto cijedilo te dobiveni sirup spremite u staklene boce koje se mogu hermetički zatvoriti. Sirup spremite na hladno i tamno mjesto ili ga čuvajte u hladnjaku. Ovako pripremljen sirup se može miješati s vodom i piti, dodavati u čaj, biskvite ili kreme za torte, ali može biti i dodatak koktelima.

Sok od nara priprema se na sličan način, a prilikom pripreme dodajte i limunsku kiselinu kako bi mu rok trajanja bio duži. Očišćene sjemenke stavite u blender i izblendajte te dodajte vodu. Dobivenu tekućinu procijedite kroz gazu ili cijedilo i dodajte limunsku kiselinu ili sok od svježeg limuna te med ili šećer. Dobiveni sok izmiješajte i možete ga odmah konzumirati ili spremiti u staklene boce i čuvati u hladnjaku do 5 dana.

Kuhanje nara

Kuhanjem očišćenih svježih sjemenki nara možete dobiti ukusan pekmez koji možete koristiti tijekom cijele godine. Sjemenke stavite u posudu i dodajte šećer te sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji preko noći. Nar će pustiti vodu i stvorite će se smjesa koju drugi dan prokuhajte oko 20 minuta. Prokuhanu smjesu ostavite da se malo ohladi te ju procijedite i propasirajte kroz cjedilo. Propasiranu smjesu stavite u posudu i nastavite kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Smjesa će se ukuhati i dobit ćete ukusan domaći pekmez, a ako volite veće komade voća i rustikalnu strukturu voćnih namaza onda pripremite džem na isti način.

Prilikom pripreme džema nemojte pasirati dobivenu smjesu i dodajte manju količinu šećera. Marmeladu od nara dobit ćete dužim ukuhavanjem smjese sjemenki nara i šećera te pasiranjem kako bi uklonili sve velike komade voća. Koji ćete voćni namaz pripremiti ovisi o tome hoćete li ukuhanu smjesu pasirati i koliko ćete ju dugo kuhati.

Namakanje nara

Namakanjem nara u rakiji dobit ćete ukusan liker koji se može čuvati do 2 godine, ako se pravilno skladišti. Za pripremu nara potrebne su vam očišćene sjemenke nara, šećer i rakija neutralnog okusa kao što je lozovača. Sjemenke stavite u staklenku i dodajte šećer te sve dobro promiješajte. Ulijte rakiju i zatvorite staklenku te ju dobro protresite tako da se svi sastojci izmiješaju. Stavite ju na tamno mjesto da stoji oko 3 tjedna, a svaka 3 dana ju lagano protresite. Nakon toga liker procijedite kroz gazu ili cijedilo te ga spremite u sterilizirane tamne staklene boce koje se mogu hermetički zatvoriti.

Zamrzavanje nara

Očišćene sjemenke nara mogu se čuvati u hladnjaku oko 5 dana, ali ako im želite produžiti rok trajanja onda ih je najbolje zamrznuti u plastičnim posudama ili vrećicama. Nakon što ih očistite stavite ih u posude ili u plastične vrećice iz kojih istisnite višak zraka te ih zatvorite. Ovakvim načinom skladištenja neće doći do gubitka važnih nutrijenata i neće se promijeniti izgled sjemenki. Dužim skladištenjem u zamrzivaču doći će do smanjenja kiselosti sjemenki, ali će i dalje biti sočne nakon što ih odmrznete. Ne možete zamrzavati nar u jednom komadu jer će zamrzavanjem doći do sušenja kore što će utjecati i na kvalitetu i izgled sjemenki unutar ploda.

Skladištenje nara

Svježi nar možete čuvati otprilike dva mjeseca u hladnjaku ili mjesec dana ako ga spremite na hladno i suho mjesto. Neke sorte nara mogu se skladištiti u svježem obliku i do 5 mjeseci na temperaturi oko 0°C. Nemojte ga držati u košari za voće s ostalim voćem nego ga skladištite posebno.

Nakon što se ubere, nar ne dozrijeva tijekom stajanja tako da ga ne ostavljajte u košari s bananama ili jabukama. Nemojte ga rezati, ako ga ne planirate čuvati u zamrzivaču ili ako od njega nećete pripremati sok ili sirup. Očišćene sjemenke možete čuvati u hladnjaku do 5 dana, a potrebno ih je spremiti u plastične posude koje se mogu hermetički zatvoriti. Optimalna temperatura za čuvanje plodova nara je 1 - 10°C, daleko od sunčeve svjetlosti i u jednom komadu.

Svježe sjemenke nara u zamrzivaču se mogu čuvati oko godinu dana, a nakon odmrzavanja nemojte ih ponovo zamrzavati. Prije nego ih spremite u zamrzivač, potrebno ih je dobro osušiti s papirnatim ručnicima. Sok od nara čuvajte u hladnjaku i popijte ga u što kraćem roku. Možete ga skladištiti oko mjesec dana ako ga držite u hermetički zatvorenim bocama u hladnjaku.

Liker od nara možete čuvati u podrumu ili smočnici, na hladnom i tamnom mjestu, a prilikom skladištenja najbolje ga je uliti u tamne staklene boce. Ako želite da bude boljeg okusa onda ga prije konzumacije stavite nekoliko sati u hladnjak. Nakon 5 mjeseci od pripreme liker počinje gubiti aromu. Marmelade, pekmeze i džemove od nara držite na hladnom, tamnom i suhom mjestu u staklenkama koje se mogu hermetički zatvoriti.

Foto: RitaE / Pixabay 

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Zadnje objave

domaća vegeta

Vegemiks - mješavina povrća i začina

Vegemiks se koristi kao dodatak jelima i domaća je inačica kupovnih začina poput Kotanyi ili Kania, … [više] about Vegemiks - mješavina povrća i začina

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR