• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
paprike

Paprika

Objavljeno: 23.10.2020. Autor: Maja Z.

Papriku za zimnicu možemo pripremati na mnogo načina, a sve što vam je potrebno je dobra volja, malo volje i ideje i recepti koje vam donosimo u nastavku. Jedno od najomiljenijeg povrća koji čini stalnu postavu smočnica, ukiseljene paprike, punjene kupusom, pečene rog paprike u zamrzivaču, ajvar, mogućnosti su beskrajne.

S paprikama zaista možete biti kreativni, sorti je mnogo, a kako bi vam zimnica uspješno "prezimila" uvijek birajte samo kvalitetne plodove i sterilizirajte svoje staklenke.

Vrste zimnice od paprike

U nastavku se nalaze osnovne upute pripreme paprike za zimu, osnovni tradicionalni, domaći recepti po kojima su radile naše bake i nove, moderne ideje i recepti zbog kojih imamo toliko mnogo različitih vrsta zimnica od paprike.

  • Ajvar
  • Ciganska salata
  • Čili
  • Domaća šalša
  • Đuveč (đuveđ)
  • Kisele paprike
  • Kiseli feferoni
  • Ljuta paprika
  • Ljute papričice
  • Ljuti feferoni
  • Lovačka salata
  • Lovački grah
  • Meksička salata
  • Meksički grah
  • Miješana salata
  • Pečene paprike
  • Pinđur
  • Sataraš
  • Tabasco
  • Turšija

Priprema paprika za zimnicu

Svi se sjećamo hladnih zimskih dana kada dolazimo kući, a tamo nas čeka toplo varivo i ukusne, rashlađene kisele paprike. No, kiseljenje paprika nije jedini način čuvanja ovog povrća za zimu. Najpopularnija zimnica za koju koristimo paprike je ajvar. Neizostavan prilog skoro svakom jelu.

Paprike možete kuhati, peći, zamrzavati, sušiti, kiseliti, puniti. Mogućnosti je zaista mnogo, a da biste sve to mogli važno je odabrati pravu sortu namijenjenu vrsti zimnice koju ćete raditi i kvalitetne mesnate paprike bez ikakvih oštećenja kako ne biste uzrokovali kvarenje cijele zimnice.

Visoko je nutritivno bogata namirnica i cijenjeno povrće koje je bogato ljekovitim i zdravim sastojcima zbog čega nutricionisti preporučuju čestu konzumaciju. Imajte na umu da je svježa paprika uzgojena u vlastitom vrtu najzdravija i najbolja za jelo, no kada nemamo priliku jesti svježu papriku, zimnica je odlična alternativa. Ljekovitost je nadaleko poznata u pučkoj medicini i nikad nije bila upitna. Koristi se kao diuretik, aromatik, antiseptik, afrodizijak, pa čak i antidepresiv, a ono što je zaista odlično je da dobro podnosi sve vrste toplinske obrade i zamrzavanje.

Sušenje paprika

Ostalo vam je dosta paprike i ne znate što biste s njima? Sušenje je izvrstan način očuvanja ove namirnice. Dehidracijom se uklanja vlaga i koncentrira okus i toplina paprike. Sušene paprike su vrlo svestrane. Mogu se samljeti u prah ili rehidrirati za upotrebu u umacima, juhama i varivima, a bilo koja vrsta se može sušiti za skladištenje hrane. Sušiti papriku možete na više načina: na zdraku, u pećnici, dehidratoru.

Ako živite u suhoj klimi s dnevnim temperaturama iznad 20°C, sušenje paprike na zraku je najlakši način. Ono što je važno znati je da za ovakav način sušenja trebate odabrati sorte koje nisu debele i mesnate. Deblja paprika se neće dovoljno brzo sušiti i može početi plijesniviti. Odaberite svježe ubrane paprike bez oštećenja ili mrlja. Pomoću duge igle i konca nanižite papriku kroz stabljike. Ostavite dovoljno prostora između paprika za protok zraka. Objesite papriku da se osuši na mjestu s dobrim protokom zraka i sunca. Ovisno o vlažnosti zraka, ova metoda može potrajati 3 - 4 tjedna dok se paprike potpuno ne osuše, a u potpunosti je suha kad je lomljiva. Potpuno osušene paprike čuvajte u hermetički zatvorenim staklenkama, dalje od sunčeve svjetlosti.

Ako živite na području gdje su ljeta vlažna, vlaga u zraku može spriječiti da se paprika prirodno suši na zraku. Dehidrator hrane nam je najbrži i najlakši način za sušenje paprike jer omogućuje cirkuliranje i protok zagrijanog zraka oko namirnice. Odaberite svježe ubrane paprike bez oštećenja ili mrlja. Veće sorte izrežite na komade, dok male paprike (poput čili papričice) možete sušiti cijele. Obavezno koristite rukavice prilikom rukovanja s ljutim sortama. Rasporedite paprike na pladnjeve i prilagodite temperaturu između 50 i 55°C (ili prema uputama proizvođača dehidratora koji imate). Često rotirajte pladnjeve i čim primijetite da su se neke paprike dovoljno osušile, izvadite ih, a ostatak nastavite sušiti. Paprika je u potpunosti suha kad je lomljiva. Vrijeme dehidracije može potrajati 4 - 12 sati, ovisno o veličini i sorti paprika. Dehidriranu papriku čuvajte u staklenkama dalje od izravnog svjetla kako biste im sačuvali boju.

Alternativno, paprika se može sušiti u pećnici na vrlo niskoj temperaturi. Odaberite svježe ubrane paprike bez oštećenja i mrlja. Veće paprike narežite na jednolike komade kako bi se brže sušile. Male paprike se mogu sušiti cijele. Pri rukovanju ljutim sortama koristite rukavice.

Rasporedite paprike na lim za pečenje i stavite u pećnicu od 55°C. Ostavite vrata pećnice lagano otvorena kako bi vlaga izlazila prilikom sušenja (koristite drvenu kuhaču koju možete staviti između vrata). Provjerite papriku svakih 30 minuta, a one suhe izvadite. Ovisno o paprikama, sušenje u pećnici može trajati 1-2 sata. Paprika je u potpunosti suha kad je lomljiva. Ovako sušene paprike čuvajte u hermetički zatvorenim staklenkama, dalje od sunčeve svjetlosti.

Blanširanje paprika

Blanširanje sprječava enzimsko djelovanje koje omekšava i mijenja boju povrća, upravo ono što vam treba za očuvanje svježih, živih boja sočne paprike. Obično ljute paprike ne trebaju blanširanje jer imaju veliku količinu kemikalija koje ih prirodno čuvaju, no blanširanje ubija preostale bakterije na paprikama nakon ispiranja, pa ih želite blanširati prije nego što ih zamrznete ili ukiselite. Blanširanje također pomaže paprikama da se ravnomjerno peku u pećnici, pa ih svakako možete blanširati prije nadijevanja ili pečenja.

Paprike dobro operite i narežite po dužini na polovice. Izrežite peteljke i bacite sjemenke. Paprike narežite na kolutiće ili trakice, ovisno o tome što želite. Ako papriku blanširate za punjenje, odrežite peteljke i uklonite samo sjemenke.

Prokuhajte lonac vode, a posebnnu veliku posudu napunite s 3/4 leda. Prelijte led vodom. Stavite papriku u kipuću vodu. Ako paprike plutaju, pogurajte ih malo kuhačom. Blanširajte cijelu papriku i preporlovljenu papriku 3 minute, a kolutiće 2 minute. Hvataljkama vadite papriku iz kipuće vode i stavite je u posudu s ledenom vodom. Paprike hladite onoliko dugo koliko ste ih blanširali. Po potrebi dodajte još lede i vode ako ih blanširate u serijama. Izvadite paprike iz vode i pustite da se osuše na zraku na papirnatim ručnicima.

Ako planirate zamrzavati papriku, nakon što se osuše, spremite ju u vrećicu za zamrzavanje i označite datumom. Ovako pripremljene paprike možete čuvati u zamrzivaču do jedne godine.

Zamrzavanje paprika

Kada je sezona svježa paprika, ova namirnica je prilično jeftina, zbog čega kupujemo veće količine. A ako imate vrt, još bolje. Često nam se dogodi da nam ostane višak paprika i ne znamo što bismo s njima. Zamrznite ih. Dok neki savjetuju prvo blanširanje, paprike je moguće zamrznuti i bez tog procesa. Jednostavno ga usitnite na kockice i zamrznite, dok se zamrzavanje cijelih paprika i većih komada preporučuje ipak blanširanje prije zamrzavanja.

Iako smrznuta paprika ne gubi okus, jednom odmrznuta neće biti toliko hrskava i najbolja za kuhane recepte. Međutim, ako vam nedostatak hrskavosti ne smeta, sasvim je u redu koristiti ih nekuhane u salatama. Ako zamrzavate ljutu papriku, držite ruke dalje od lica i očiju i nosite rukavice za jednokratnu upotrebu.

Ako zamrzavate nasjeckane komadiće paprike, zamrznite ih odvojeno. Narežite papriku, stavite papir za pečenje na tacnu koja vam stane u zamrzivač, poslažite papriku na tacnu i ostavite najmanje 6 - 12 sati. Tako ćete spriječite da se paprika zamrzne u velikim nakupinama. Kad je zamrznuta, premjestite u vrećice i istisnite što je više zraka moguće.

Foto: pasja1000 / Pixabay

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR