• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
pečene paprike

Pečene paprike

Objavljeno: 21.11.2020. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Paprike za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za pečene paprike
  • Pečene paprike na roštilju
  • Pečene paprike u pećnici
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji

Paprike se prilikom pripreme zimnice, u većini slučajeva, koriste u pripremi ajvara, ali još jedan od najukusnijih načina prerade paprike za zimnicu su pečene paprike. Ovaj način takozvanog skladištenja paprika često se kombinira kao salata uz mesna jela u zimskim periodima godine.

Pečene na roštilju ili pećnici, nije važno kako ćete ih pripremiti sve dok vam njihov okus odgovara i dokle god nakon prerade ostavi onaj dimljeni miris koji upotpunjuje svako jelo. Jednostavan način pripreme ove zimnice ide u prilog tome da ove godine napravite ovu zimnicu te ju spremite u svoju smočnicu ili zamrzivač. Priprema je jednostavna, ali mogućnost konzumiranja odmah nakon što ju pripremite svrstava ovu salatu u vrh najpoželjnijih zimnica koje mnoge bake i mame drže u svojim smočnicama.

U nastavku vam donosimo detaljne upute kako ispeći papriku, na koje sve načine možete pripremiti te koje su vrste najbolje za ovakav način prerade.

Karakteristike paprike

Paprika je jednogodišnja povrtnica koja se u svojim početcima koristila kao začin. Stabljika paprike može dosegnuti 50 - 80 cm na čijim izdancima se pojavljuju listovi koji su duguljasti i šiljasti i dosežu duljinu do 10 cm. U prirodi se plod paprike pojavljuje od žute, crvene, narančaste do zelene boje. Boja zavisi od zrelosti ploda pa sve do vrste paprike koja se uzgaja.

Struktura ploda paprike sastoji se od vanjske opne koja je u sredini šuplja i ispunjena sitnim bijelim sjemenkama koje su suhe na dodir. Kora paprike je glatka dok joj je peteljka povezana s unutrašnjim sjemenkama koje se nalaze u središtu ploda. Plod paprike može biti raznih oblika sve od okruglih pa do duguljastih te i raznih veličina od malih do velikih.

Male paprike se koriste najčešće kao začini, dok se krupne sorte koriste prilikom pripreme variva, ali i zimnice. Krupnoplodne sorte se najčešće koriste na našem području i najlakše se uzgajaju. Paprike se mogu konzumirati sirove ili prerađene te s obzirom na način prerade dobivamo i različite okuse paprike.

Paprike za preradu

Zimnica od pečenih paprika karakteristične je crvene boje i kada se sjetimo staklenke s pečenom paprikom, crvena boja nam je prva asocijacija. Zbog toga se prilikom pripreme preporučuje koristiti paprike koje su crvene boje i slađeg su okusa nakon prerade, iako neki tvrde da su podjednako dobre i pečene paprike koje su žute ili zelene boje.

Jedna od najpoznatijih sorti paprika koja se koristi prilikom pripreme pečene paprike su Rog. Ako niste u mogućnosti nabaviti ovu vrstu paprike može poslužiti i sorta Kapija. Vrlo je važno da su paprike mesnate kako bi se mogle termički obrađivati, ali i da ostanu kompaktne.

Paprika Rog

Prva na popisu paprika koje trebate koristiti prilikom pripreme ove zimnice upravo je ova vrsta. Svojim mesnatim izgledom i bogatim okusom samo će oplemeniti vašu zimnicu. Savršena je za termičku obradu pečenja i prilikom pečenja neće se raspasti niti skašiti te ćete ju moći vrlo lako oguliti. Ako ju sadite shvatit ćete da donosi veliki urod i da ju je lako uzgajati te ćete imati dovoljno sirovine za preraditi i napraviti zimnice za cijelu godinu. Plod ove paprike zbog svojeg duguljastog oblika pogodan je i za rezanje na filee na koje se režu. Sjemenke koje se nalaze unutar ove paprike nisu brojne stoga ćete ih i lako očistiti nakon termičke obrade.

Paprika Kapija

Još jedna sorta paprike koja se preporučuje, ako niste u mogućnosti nabaviti Rog papriku. Ova vrsta paprike također ima izduženi, mesnat plod crvene boje. Zbog svoje mesnatosti, termička obrada ne uništava plod paprike, kojemu se ni aroma termičkom obradom ne gubi pa se preporučuje i za druge vrste zimnice.

Berba i kupovina

Papriku je u vrtu potrebno brati onda kada dobije žarko crvenu boju koja polako već prelazi u tamnocrvenu boju. Morate samo obraditi pažnju prilikom berbe da vam paprike ne prezriju što može dovesti do truljenja i propadanja ploda. Ako primijetite da je kora paprike smežurana ili jako mekana nemojte ju koristiti za pripremu pečenih paprika jer prilikom termičke obrade može doći do raspadanja paprike pa ju poslije pečenja nećete moći oguliti niti rezati.

Ako papriku kupujete u trgovini ili na tržnici obradite pozornost na vanjsku koru paprike koja kao ni kod branja ne bi trebala biti smežurana niti mekana jer to znači da je ili već stara ili da je već počela propadati. Kod prodavača se raspitajte o sorti koju prodaje kako ne bi pomiješali sorte Rog i Kapiju. Ako imate mogućnost kupite Rog papriku te nju koristite prilikom pripreme pečene paprike. Kora paprike mora biti sjajna i glatka na dodir, a paprika sjajna dok peteljka svijetlozelene boje kako bi znali da je svježe ubrana.

Recepti za pečene paprike

Postoje dva načina pripreme pečene paprike. Imajte na umu da je pečenu papriku najbolje peći na roštilju, ali ako nemate tu mogućnost papriku je moguće ispeći i u plehu u pećnici. Ako volite začine u ovu vrstu zimnice moguće je dodati i razne začine od onih klasičnih kao što su lovor, češnjak i papar pa sve do onih malo egzotičnijih kao što su bosiljak, peršin ili pak neki drugi po želji.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Pečene paprike na roštilju

Jednostavnost pripreme ove zimnice svrstava ju u jednu od najstarijih koja se priprema svake jeseni kako bi se konzumirala uz kuhana jela sve do proljeća. Kako na klasičan način na otvorenoj vatri roštilja pripremiti ovu zimnicu saznajte u nastavku. Važno je da postupak pečenja paprika na roštilju radite na otvorenom prostoru, a nikako u zatvorenom prostoru. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 11 staklenki zapremnine 720 ml.

Sastojci

  • 10 kg crvene paprike Rog
  • 2 dl alkoholnog octa
  • 8 l suncokretovog ulja
  • 1 glavica češnjaka
  • lovorov list po želji
  • 1 velika žlica soli

Priprema

  1. Paprike operite te ih posušite.
  2. Zapalite umjerenu vatru u roštilju na otvorenom prostoru i paprike koje ste prethodno narezali stavite na roštilj te sa svake strane pecite 7 - 8 minuta.
  3. Nakon što skinete paprike s roštilja stavite ih u lonac i pokrijte krpom.
  4. Ostavite paprike da odstoje pola sata do sat vremena kako bi se malo ohladile te samim tim i lakše ogulile.
  5. Nakon što su se paprike malo ohladile, ogulite kožicu s pečenih paprika te ih očistite od sjemenki iznutra tako da ih prerežete po pola i izrežete na filee.
  6. U loncu zagrijte alkoholni ocat i suncokretovo ulje te prokuhajte. U tekućinu dodajte nasjeckani češnjak, sol i lovorov list.
  7. Pripremljenu tekućinu maknute s vatre te u nju uronite na minutu paprike koje su prethodno pečene.
  8. U čiste staklenke odmah stavite prethodno umočene paprike.
  9. Tekućinu od alkoholnog octa i ulja, koju ste prije pripremili, ravnomjerno ulijte u sve staklenke u kojima su stavljene paprike.
  10. U svaku staklenku dodajte jedan ili dva lovorova lista.
  11. Prelijte ostatak paprika u staklenkama suncokretovim uljem do samog vrha staklenke.
  12. Staklenke dobro zatvorite poklopcima.
  13. Ostavite paprike pokrivene krpom da se ohlade i spremite na hladno i mračno mjesto.

Pečene paprike u pećnici

Ako niste u mogućnosti paprike peći na roštilju može poslužiti i pećnica. U tom slučaju paprike će imati malo manje intenzivnu aromu, ali će biti ukusne kao salata uz variva. Količina sastojaka dostatna je za 11 staklenki zapremnine 720 ml.

Sastojci

  • 10 kg paprika
  • lovorov list po želji
  • 1 velika žlica soli
  • 7 l ulja

Priprema

  1. Paprike operite i osušite te posložite na pleh.
  2. Pećnicu zagrijte na 200°C i stavite paprike u pećnicu.
  3. Nakon što se zapeku s gornje strane i na nekim mjestima dobiju crnu koricu okrenite ih na drugu stranu i ostavite da se zapeku.
  4. Paprike kada su pečene izvadite iz pećnice i stavite u posudu s poklopcem koja se može zatvoriti te tako ostavite paprike da se ohlade.
  5. Nakon što su se paprike ohladile skinite kožicu s njih i odstranite peteljke i sjemenke unutar paprike.
  6. Paprike izrežite na filee i spremite u staklenke te dodajte po želji sol i unutar staklenke stavite lovorov list.
  7. U staklenke ulijte ulje sve dok ne prekrije sve paprike u staklenki.
  8. Staklenke zatvorite poklopcima i ostavite da se ohlade te spremite na mračno i hladno mjesto.

Svi recepti za zimnicu od paprike >>

Čuvanje i skladištenje

Pripremljene pečene paprike spremaju se u staklenke i ostavljaju na mračno i hladno mjesto. Nakon prve konzumacije kada ih otvorite potrebno ih je držati u hladnjaku kako ne bi došlo do kvarenja sadržaja unutar staklenke.

Pogodne su za držanje u smočnicama i podrumima te je bitno samo da ne dolaze u dodir s prevelikom toplinom što može rezultirati kvarenjem proizvoda. Predlaže se konzumacija ovako spremljene zimnice u roku godinu dana jer istekom tog roka, pečene paprike se mogu početi raspadati pa ćete prilikom konzumacije imati osjećaj kao da je zimnica počela truliti. Nakon duljeg stajanja može se i pojaviti određena gorčina kod paprike stoga se ne preporučuje konzumacija nakon što protekne godina dana od pripreme ove zimnice.

Savjeti

Nakon što skinete paprike s roštilja ili ih izvadite iz pećnice preporučuje se očistiti ih ne samo skidanjem vanjske kožice nego i vađenjem sjemenki jer ako ostavite sjemenke to bi moglo dovesti do kvarenja zimnice nakon što ju stavite u staklenke.

Preporučuje se korištenje roštilja umjesto pećnice prilikom pečenja paprika jer se u pećnici ne može postići adekvatan okus pečenih paprika zbog zadržavanja pare unutar pećnice. Ali ako nemate roštilj za prvu ruku poslužit će i pećnica.

Ako vam slučajno nedostaje pripremljene mješavine octa i ulja prilikom pripreme pečene paprike koja u svom receptu zahtjeva upotrebu navedenih sastojaka, količinu tekućine koja vam nedostaje možete nadomjestiti sipanjem suncokretovog ulja do vrha staklenke.

Paprike ćete lakše oguliti ako ih ostavite da se ohlade u zatvorenoj posudi s poklopcem. Zato nemojte guliti paprike odmah nakon što ih skinete s roštilja ili izvadite iz pećnice. Pričekajte otprilike pola sata te nakon toga krenite s guljenjem.

Upotreba u kuhinji

Pečene paprike spremljene na ovaj način u kuhinji se koriste najčešće kao salata uz mesna jela i variva. Posluže se u zasebnoj posudi te se mogu posuti po želji s peršinom ili im se dodaje sitno narezan češnjak ako smatramo da nismo dovoljno stavili prilikom pripreme zimnice, naravno ukoliko se prema receptu stavlja. Savršeno se slaže ne samo uz mesna jela već i uz razna variva poput graha uz koji se najčešće i poslužuju.

Okus pečene paprike odgovara i u kombinaciji sa suhomesnatim proizvodima pa ih možete poslužiti i uz razne plate i sireve. Odlično se slažu sa svim vrstama mesa osim što nisu preporučljive za konzumaciju uz ribu jer takva kombinacija okusa ne odgovara svima osim onima koji vole eksperimentirati s okusima.

Foto: Igor Lukin / Pixabay

Zimnica od paprika

  • Ajvar
  • Ciganska salata
  • Čili
  • Domaća šalša
  • Đuveč (đuveđ)
  • Kisele paprike
  • Kiseli feferoni
  • Ljuta paprika
  • Ljute papričice
  • Ljuti feferoni
  • Lovačka salata
  • Lovački grah
  • Meksička salata
  • Meksički grah
  • Miješana salata
  • Pinđur
  • Sataraš
  • Tabasco
  • Turšija

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR