• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Džem
  • Marmelada
  • Pekmez
  • Kompot
  • Liker i vino
  • Sok i sirup
  • Umak
  • Namaz
  • Savjeti
pečene paprike

Pečene paprike

Objavljeno: 21.11.2020. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Paprike za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za pečene paprike
  • Pečene paprike na roštilju
  • Pečene paprike u pećnici
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji

Paprike se prilikom pripreme zimnice, u većini slučajeva, koriste u pripremi ajvara, ali još jedan od najukusnijih načina prerade paprike za zimnicu su pečene paprike. Ovaj način takozvanog skladištenja paprika često se kombinira kao salata uz mesna jela u zimskim periodima godine.

Pečene na roštilju ili pećnici, nije važno kako ćete ih pripremiti sve dok vam njihov okus odgovara i dokle god nakon prerade ostavi onaj dimljeni miris koji upotpunjuje svako jelo. Jednostavan način pripreme ove zimnice ide u prilog tome da ove godine napravite ovu zimnicu te ju spremite u svoju smočnicu ili zamrzivač. Priprema je jednostavna, ali mogućnost konzumiranja odmah nakon što ju pripremite svrstava ovu salatu u vrh najpoželjnijih zimnica koje mnoge bake i mame drže u svojim smočnicama.

U nastavku vam donosimo detaljne upute kako ispeći papriku, na koje sve načine možete pripremiti te koje su vrste najbolje za ovakav način prerade.

Karakteristike paprike

Paprika je jednogodišnja povrtnica koja se u svojim početcima koristila kao začin. Stabljika paprike može dosegnuti 50 - 80 cm na čijim izdancima se pojavljuju listovi koji su duguljasti i šiljasti i dosežu duljinu do 10 cm. U prirodi se plod paprike pojavljuje od žute, crvene, narančaste do zelene boje. Boja zavisi od zrelosti ploda pa sve do vrste paprike koja se uzgaja.

Struktura ploda paprike sastoji se od vanjske opne koja je u sredini šuplja i ispunjena sitnim bijelim sjemenkama koje su suhe na dodir. Kora paprike je glatka dok joj je peteljka povezana s unutrašnjim sjemenkama koje se nalaze u središtu ploda. Plod paprike može biti raznih oblika sve od okruglih pa do duguljastih te i raznih veličina od malih do velikih.

Male paprike se koriste najčešće kao začini, dok se krupne sorte koriste prilikom pripreme variva, ali i zimnice. Krupnoplodne sorte se najčešće koriste na našem području i najlakše se uzgajaju. Paprike se mogu konzumirati sirove ili prerađene te s obzirom na način prerade dobivamo i različite okuse paprike.

Paprike za preradu

Zimnica od pečenih paprika karakteristične je crvene boje i kada se sjetimo staklenke s pečenom paprikom, crvena boja nam je prva asocijacija. Zbog toga se prilikom pripreme preporučuje koristiti paprike koje su crvene boje i slađeg su okusa nakon prerade, iako neki tvrde da su podjednako dobre i pečene paprike koje su žute ili zelene boje.

Jedna od najpoznatijih sorti paprika koja se koristi prilikom pripreme pečene paprike su Rog. Ako niste u mogućnosti nabaviti ovu vrstu paprike može poslužiti i sorta Kapija. Vrlo je važno da su paprike mesnate kako bi se mogle termički obrađivati, ali i da ostanu kompaktne.

Paprika Rog

Prva na popisu paprika koje trebate koristiti prilikom pripreme ove zimnice upravo je ova vrsta. Svojim mesnatim izgledom i bogatim okusom samo će oplemeniti vašu zimnicu. Savršena je za termičku obradu pečenja i prilikom pečenja neće se raspasti niti skašiti te ćete ju moći vrlo lako oguliti. Ako ju sadite shvatit ćete da donosi veliki urod i da ju je lako uzgajati te ćete imati dovoljno sirovine za preraditi i napraviti zimnice za cijelu godinu. Plod ove paprike zbog svojeg duguljastog oblika pogodan je i za rezanje na filee na koje se režu. Sjemenke koje se nalaze unutar ove paprike nisu brojne stoga ćete ih i lako očistiti nakon termičke obrade.

Paprika Kapija

Još jedna sorta paprike koja se preporučuje, ako niste u mogućnosti nabaviti Rog papriku. Ova vrsta paprike također ima izduženi, mesnat plod crvene boje. Zbog svoje mesnatosti, termička obrada ne uništava plod paprike, kojemu se ni aroma termičkom obradom ne gubi pa se preporučuje i za druge vrste zimnice.

Berba i kupovina

Papriku je u vrtu potrebno brati onda kada dobije žarko crvenu boju koja polako već prelazi u tamnocrvenu boju. Morate samo obraditi pažnju prilikom berbe da vam paprike ne prezriju što može dovesti do truljenja i propadanja ploda. Ako primijetite da je kora paprike smežurana ili jako mekana nemojte ju koristiti za pripremu pečenih paprika jer prilikom termičke obrade može doći do raspadanja paprike pa ju poslije pečenja nećete moći oguliti niti rezati.

Ako papriku kupujete u trgovini ili na tržnici obradite pozornost na vanjsku koru paprike koja kao ni kod branja ne bi trebala biti smežurana niti mekana jer to znači da je ili već stara ili da je već počela propadati. Kod prodavača se raspitajte o sorti koju prodaje kako ne bi pomiješali sorte Rog i Kapiju. Ako imate mogućnost kupite Rog papriku te nju koristite prilikom pripreme pečene paprike. Kora paprike mora biti sjajna i glatka na dodir, a paprika sjajna dok peteljka svijetlozelene boje kako bi znali da je svježe ubrana.

Recepti za pečene paprike

Postoje dva načina pripreme pečene paprike. Imajte na umu da je pečenu papriku najbolje peći na roštilju, ali ako nemate tu mogućnost papriku je moguće ispeći i u plehu u pećnici. Ako volite začine u ovu vrstu zimnice moguće je dodati i razne začine od onih klasičnih kao što su lovor, češnjak i papar pa sve do onih malo egzotičnijih kao što su bosiljak, peršin ili pak neki drugi po želji.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Pečene paprike na roštilju

Jednostavnost pripreme ove zimnice svrstava ju u jednu od najstarijih koja se priprema svake jeseni kako bi se konzumirala uz kuhana jela sve do proljeća. Kako na klasičan način na otvorenoj vatri roštilja pripremiti ovu zimnicu saznajte u nastavku. Važno je da postupak pečenja paprika na roštilju radite na otvorenom prostoru, a nikako u zatvorenom prostoru. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 11 staklenki zapremnine 720 ml.

Sastojci

  • 10 kg crvene paprike Rog
  • 2 dl alkoholnog octa
  • 8 l suncokretovog ulja
  • 1 glavica češnjaka
  • lovorov list po želji
  • 1 velika žlica soli

Priprema

  1. Paprike operite te ih posušite.
  2. Zapalite umjerenu vatru u roštilju na otvorenom prostoru i paprike koje ste prethodno narezali stavite na roštilj te sa svake strane pecite 7 - 8 minuta.
  3. Nakon što skinete paprike s roštilja stavite ih u lonac i pokrijte krpom.
  4. Ostavite paprike da odstoje pola sata do sat vremena kako bi se malo ohladile te samim tim i lakše ogulile.
  5. Nakon što su se paprike malo ohladile, ogulite kožicu s pečenih paprika te ih očistite od sjemenki iznutra tako da ih prerežete po pola i izrežete na filee.
  6. U loncu zagrijte alkoholni ocat i suncokretovo ulje te prokuhajte. U tekućinu dodajte nasjeckani češnjak, sol i lovorov list.
  7. Pripremljenu tekućinu maknute s vatre te u nju uronite na minutu paprike koje su prethodno pečene.
  8. U čiste staklenke odmah stavite prethodno umočene paprike.
  9. Tekućinu od alkoholnog octa i ulja, koju ste prije pripremili, ravnomjerno ulijte u sve staklenke u kojima su stavljene paprike.
  10. U svaku staklenku dodajte jedan ili dva lovorova lista.
  11. Prelijte ostatak paprika u staklenkama suncokretovim uljem do samog vrha staklenke.
  12. Staklenke dobro zatvorite poklopcima.
  13. Ostavite paprike pokrivene krpom da se ohlade i spremite na hladno i mračno mjesto.

Pečene paprike u pećnici

Ako niste u mogućnosti paprike peći na roštilju može poslužiti i pećnica. U tom slučaju paprike će imati malo manje intenzivnu aromu, ali će biti ukusne kao salata uz variva. Količina sastojaka dostatna je za 11 staklenki zapremnine 720 ml.

Sastojci

  • 10 kg paprika
  • lovorov list po želji
  • 1 velika žlica soli
  • 7 l ulja

Priprema

  1. Paprike operite i osušite te posložite na pleh.
  2. Pećnicu zagrijte na 200°C i stavite paprike u pećnicu.
  3. Nakon što se zapeku s gornje strane i na nekim mjestima dobiju crnu koricu okrenite ih na drugu stranu i ostavite da se zapeku.
  4. Paprike kada su pečene izvadite iz pećnice i stavite u posudu s poklopcem koja se može zatvoriti te tako ostavite paprike da se ohlade.
  5. Nakon što su se paprike ohladile skinite kožicu s njih i odstranite peteljke i sjemenke unutar paprike.
  6. Paprike izrežite na filee i spremite u staklenke te dodajte po želji sol i unutar staklenke stavite lovorov list.
  7. U staklenke ulijte ulje sve dok ne prekrije sve paprike u staklenki.
  8. Staklenke zatvorite poklopcima i ostavite da se ohlade te spremite na mračno i hladno mjesto.

Svi recepti za zimnicu od paprike >>

Čuvanje i skladištenje

Pripremljene pečene paprike spremaju se u staklenke i ostavljaju na mračno i hladno mjesto. Nakon prve konzumacije kada ih otvorite potrebno ih je držati u hladnjaku kako ne bi došlo do kvarenja sadržaja unutar staklenke.

Pogodne su za držanje u smočnicama i podrumima te je bitno samo da ne dolaze u dodir s prevelikom toplinom što može rezultirati kvarenjem proizvoda. Predlaže se konzumacija ovako spremljene zimnice u roku godinu dana jer istekom tog roka, pečene paprike se mogu početi raspadati pa ćete prilikom konzumacije imati osjećaj kao da je zimnica počela truliti. Nakon duljeg stajanja može se i pojaviti određena gorčina kod paprike stoga se ne preporučuje konzumacija nakon što protekne godina dana od pripreme ove zimnice.

Savjeti

Nakon što skinete paprike s roštilja ili ih izvadite iz pećnice preporučuje se očistiti ih ne samo skidanjem vanjske kožice nego i vađenjem sjemenki jer ako ostavite sjemenke to bi moglo dovesti do kvarenja zimnice nakon što ju stavite u staklenke.

Preporučuje se korištenje roštilja umjesto pećnice prilikom pečenja paprika jer se u pećnici ne može postići adekvatan okus pečenih paprika zbog zadržavanja pare unutar pećnice. Ali ako nemate roštilj za prvu ruku poslužit će i pećnica.

Ako vam slučajno nedostaje pripremljene mješavine octa i ulja prilikom pripreme pečene paprike koja u svom receptu zahtjeva upotrebu navedenih sastojaka, količinu tekućine koja vam nedostaje možete nadomjestiti sipanjem suncokretovog ulja do vrha staklenke.

Paprike ćete lakše oguliti ako ih ostavite da se ohlade u zatvorenoj posudi s poklopcem. Zato nemojte guliti paprike odmah nakon što ih skinete s roštilja ili izvadite iz pećnice. Pričekajte otprilike pola sata te nakon toga krenite s guljenjem.

Upotreba u kuhinji

Pečene paprike spremljene na ovaj način u kuhinji se koriste najčešće kao salata uz mesna jela i variva. Posluže se u zasebnoj posudi te se mogu posuti po želji s peršinom ili im se dodaje sitno narezan češnjak ako smatramo da nismo dovoljno stavili prilikom pripreme zimnice, naravno ukoliko se prema receptu stavlja. Savršeno se slaže ne samo uz mesna jela već i uz razna variva poput graha uz koji se najčešće i poslužuju.

Okus pečene paprike odgovara i u kombinaciji sa suhomesnatim proizvodima pa ih možete poslužiti i uz razne plate i sireve. Odlično se slažu sa svim vrstama mesa osim što nisu preporučljive za konzumaciju uz ribu jer takva kombinacija okusa ne odgovara svima osim onima koji vole eksperimentirati s okusima.

Foto: Igor Lukin / Pixabay

Zimnica od paprika

ajvar

Ajvar

Ako na području jugoistočne Europe pitate bilo koju domaćicu koja drži do sebe koji je neizostavni dio svake zimnice, odgovorit će vam bez razmišljanja - ajvar. Ajvar je tradicionalni hladni namaz pripremljen od crvene rog paprike i … [više] about Ajvar

ljuta rajčica

Čili

Čili umak je jako popularan dodatak raznim jelima. Omiljen je diljem svijeta, a postoje razne vrste okusa, od blagog do jako ljutog. Sve ovisi o vašem ukusu. Najčešće se radi u kombinaciji s drugim povrćem, a njegova izrada je jednostavna. … [više] about Čili

šalša umak

Domaća šalša

Sok od rajčice ili ajvar od rajčice su izvrsni načini kako preraditi rajčicu i spriječiti njeno kvarenje. No, ako volite šalšu, probajte ju konzervirati i tako uživati u bogatim okusima kombinacije rajčice i čili papričica tijekom cijele … [više] about Domaća šalša

đuveč

Đuveč (đuveđ)

Luk, rajčica, paprika, patlidžan i mrkva neke su od povrtnih kultura koje svi uzgajaju u svojim povrtnjacima i vrtovima. Lako se uzgajaju i u većini slučajeva ako se o njima brinete na adekvatan način daju dobar urod. Ali što sa svim tim … [više] about Đuveč (đuveđ)

kisele paprike

Kisele paprike

Kisele paprike često pronađu svoje mjestu u našim hladnjacima. Obožavane su upravo zbog svog fantastičnog okusa, a konzumiraju se kao zamjena za salatu ili kao prilog te odlično odgovaraju raznim jelima i namirnicama. Često se koriste … [više] about Kisele paprike

kiseli feferoni

Kiseli feferoni

Ako volite svoju hranu ljutu i začinjenu, a život i organizam bogat vitaminima i mineralima, feferoni su idealan prilog za vas. Mnoštvo je poznatih sorti koje se razlikuju po boji, veličini, ljutini, no svako bi domaćinstvo u svome … [više] about Kiseli feferoni

habanero ljute papričice

Ljute papričice

Ako imate višak ljutih papričica iz vlastitog uzgoja ili ste vidjeli na tržnici odličnu ponudu i odlučili kupiti veću količinu, čili papričice su odlične za konzerviranje i kasnije korištenje u začinjenim juhama, sjeckane u zapečenom grahu, … [više] about Ljute papričice

ljuti feferoni

Ljuti feferoni

Kada pomislite na ljute papričice, jedna od prvih koje se sjetite sigurno je feferon. U svom ljutom i blagom izdanju, sorta je paprike koja se redovito kiseli i tako sprema za zimu. Iako ljuti feferoni, vjerojatno još od malih nogu, … [više] about Ljuti feferoni

lovačka salata

Lovačka salata

Lovačka salata zimnica je koju karakterizira slatko kiseli okus, a sastoji se prvenstveno od paprike, mrkve i rajčice. Naziv koji je dobila potječe od ljutog okusa koji se može osjetiti prilikom konzumiranja, a pretpostavka koja se često … [više] about Lovačka salata

pečene paprike

Pečene paprike

Paprike se prilikom pripreme zimnice, u većini slučajeva, koriste u pripremi ajvara, ali još jedan od najukusnijih načina prerade paprike za zimnicu su pečene paprike. Ovaj način takozvanog skladištenja paprika često se kombinira kao salata … [više] about Pečene paprike

pinđur

Pinđur

Obrnuta verzija ajvara u kojemu glavnu ulogu ima patlidžan umjesto paprika oduševljava mnoge generacije već godinama i neizostavan je gost u smočnicama. Tekstura ovog umaka nije tako gusta u usporedbi s ajvarom koji se pravi na približno … [više] about Pinđur

tradicionalni sataraš

Sataraš

Sataraš je mnogima omiljeno ljetno jelo. Vrlo je lagano i veoma ukusno što je i razlog njegovoj popularnosti. Priprema se od sezonskog povrća i potrebno vam je svega nekoliko minuta za njegovu pripremu. Zbog svog kiselo-slatkog okusa, … [više] about Sataraš

tabasco umak

Tabasco

Ako ste ljubitelj ljutih okusa sigurno ste čuli za najpoznatiji ljuti umak na svijetu - Tabasco. Svoju slavu duguje Edmundu Macailenneyju koji je prvi započeo s njegovom proizvodnjom. U komercijalnoj proizvodnji zgnječene crvene Tabasco … [više] about Tabasco

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

staklenke zimnice

O nama - Moja Zimnica

Portal Moja Zimnica mala je enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve … [više] about O nama - Moja Zimnica

Zadnje objave

ljutenica

Ljutenica

Ljutenica neke podsjeća na ljuću verziju ajvara dok neki tvrde da više sliči na pinđur. Ipak moramo … [više] about Ljutenica

domaća majoneza

Majoneza

Majoneza je namaz koji se pravi od žumanjka jajeta i ulja te je neizostavan dodatak sendvičima, ali … [više] about Majoneza

kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno

Kao što mu i sam naziv govori kukuruzno brašno nastaje mljevenjem zrna kukuruza. U prošlosti se … [više] about Kukuruzno brašno

kokosovo brašno

Kokosovo brašno

Brašnom se inače smatra proizvod koji se proizvodi od žitarica, ali kada je riječ o kokosovu brašnu … [više] about Kokosovo brašno

narezane tikvice

Čips od tikvica

Postoje razne varijante prirodnih čipseva od raznih listova i gomolja biljaka, ali čips od tikvica … [više] about Čips od tikvica

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gastro Media

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Moja Zimnica je mala enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.