Poslastica koja nas podsjeća na jesen i zimu definitivno su pečeni kesteni. Mali smeđi plodovi sa slatkom unutrašnjosti često nas mame tijekom šetnje ulicama gradova. Mnogi im ne mogu odoljeti te ih i u svojim domovima pripremaju čim počne sezona berbe kestena.
Kesten još nosi naziv žira bogova i ima iznimno visoke nutritivne vrijednosti od čega veliki udio škroba po čemu se čak uspoređuje s krumpirom pa se zbog toga od kestena može pripremati pire, ali i juhe.
Osim svoje zastupljenosti u svijetu kulinarstvu često se spominje ljekovitost kestena pa se često nađe i kao sastojak u raznim kremama i lijekovima, ali ovaj put ćemo vam prikazati najjednostavniji način konzumiranja i prerade ove namirnice, a to je pečenje.
Karakteristike kestena
Kesten je listopadno stablo iz porodice bukve i hrasta koje potječe iz Male Azije, a kod nas se najčešće može pronaći u kontinentalnom dijelu zemlje. Može narasti do visine 25 m te ima bujnu i veliku krošnju i dugovječno je stablo koje može doseći starost čak i do 500 godina. Kora kestena je glatka i sivosmeđe boje. Korijen kestena je jak te ima jednu gladnu žilu i puno bočnih. Prema nekim klasifikacijama svrstava se u voćke, ali ujedno i u šumsko drveće. Koristi se za pošumljavanje, ali se njegovi plodovi koriste u kulinarstvu i u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.
Na kestenu se istovremeno nalaze i muški i ženski cvjetovi koji cvjetaju u lipnju i srpnju. Listovi kestena su zelene boje i pojavljuju se u travnju. Oblikom su duguljasti i krupno nazubljeni te dosežu duljinu od 8 do 18 cm. S gornje strane list je gladak dok s donje strane lista se nalaze sitne dlačice, a list je dugom peteljkom pričvršćen za granu.
Plod kestena je crvenosmeđe boje i glatke sjajne površine koji raste unutar bodljikave smeđe košuljice odnosno ljuske koja se nakon što plod sazre otvara i plod ispada sa stabla na površinu tla. Oblik varira od okruglog do malo spljoštenog koji na vrhu ima kapicu koja po sebi ima sitne dlačice. Plod najčešće dozrijeva u listopadu kada se i skuplja i skladišti.
Kesten za preradu
Dvije glavne vrste kestena koje postoje su divlji i pitomi kesten. U prehrani se koristi pitomi kesten kojeg ima nekoliko sorti s obzirom na područja gdje se uzgaja dok se u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji koristi divlji kesten. Na našem području najčešća sorta pitomog kestena i najpoznatija koja se konzumira je Marun. U kontinentalnoj Hrvatskoj osim Maruna često se za pečenje koristi i sorta Albomarginata.
Marun
Uzgaja se na području Istre i Učke, a nakon pečenja je jako ukusan i sladak. Najviše se koristi za pečenje i zbog velikog ploda koji se lako odvaja od ljuske. Jedina mu je mana što ga je teško uzgojiti i ne donosi prevelik urod u odnosu na druge vrste kestena.
Albomarginata
Poznata vrsta u kontinentalnim šumama i prikladna za pečenje. Plod ove vrste kestena je malo manje veličine od Maruna i manje slatkoće, ali i dalje je vrlo ukusan za konzumaciju nakon pečenja.
Berba i kupovina
Ako imate slobodnu veliku površinu u dvorištu, stablo kestena možete zasaditi i u vrtu, ali na berbu ili prikupljanje prvih plodova potrebno je pričekati izvjesno vrijeme da stablo naraste i počne rađati plodove. Ako imate već stablo kestena koje rađa, berbu i prikupljanje plodova možete obaviti u rujnu kada ćete stablo morati tresti tako da plodovi padnu ili možete obaviti berbu u listopadu kada će plodovi već sami pasti na tlo i samo ćete ih pokupiti.
Kada naiđete na plodove koji se još nalaze u bodljikavoj ljusci ostavite ih na tlu i tijekom tjedan dana oni će se sami otvoriti te ćete moći doći do ploda. Preporučuje se skupljanje plodova nakon što sami padnu na tlo, a ne tresti stablo kako bi ispali iz ljuski jer možete oštetiti stablo, a ako se radi o starijem stablu nećete to moći ni napraviti zbog širine i visine debla.
Prilikom kupovine kestena važno je obratiti pažnju na veličinu ploda koji bi trebali biti veliki i sjajni i bez oštećenja ljuske. Plodovi ne bi smjeli imati rupe na kori jer to je znak da su crvljivi i da imaju nametnike unutar ploda i da nisu jestivi. Kada ih uzmete u ruku težina ploda treba odgovarati veličini ploda i unutrašnjost ploda im ne bi trebala zvučati šuplje kada ih protresete.
Kada ih kupite možete ih čuvati do 2 tjedna samo ako ih ostavite na hladnom, ali svakako treba povremeno provjeriti da se nisu ucrvali, a to ćete najlakše uočiti ako se na plodovima pojave rupice. Ako uočite takva oštećenja svakako ih odmah bacite. Kestenje nikad nemojte držati na toplom mjestu jer će se u roku jednog dana ucrvati i pojavit će se plijesan te ih više nećete moći koristiti.
Recept za pečenje kestena
Kestene je danas moguće peći na nekoliko načina i svatko ima svoj recept za one "najukusnije pečene kestene". Neki kupuju posebne tave s rupama za kestene, neki ga kuhaju prije nego ga peku u pećnici dok ga drugi samo zarežu i stave na pleh te peku u pećnici. Koju god varijantu pripreme koristili sigurni smo da ćete uživati u ovoj poznatoj jesenskoj poslastici.
Pečenje kestena u tavi
Pečenje u tavi iziskuje malo više vremena provedenog uz štednjak zbog potrebe za konstantnim miješanjem kestena u tavi kako bi se ispekli. Navedena količina kestena dovoljna je za 900 dag kestena. Kao i u prethodnim obradama dio će se izgubiti tijekom prerade zbog gubitka tekućine i kore koja se mora oguliti nakon pečenja.
Sastojci
- 1 kg pitomog kestena
Priprema
- Oštrim nožem zarežite "X" oko 1 cm duljine u ljusci svakog kestena (najjednostavnije je to napraviti na ravnoj, plosnatoj strani).
- Kestene stavite u veliku ravnu tavu s poklopcem ili u tavu s rupama, u jednom sloju kako bi se ravnomjerno ispekli.
- Konstantno miješajte kestene drvenom kuhačom te ih pecite 30 do 45 minuta.
- Kada kesteni budu pečeni sklonite tavu s vatre i prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje 15 minuta.
- Nakon 15 minuta kestene možete oguliti i konzumirati.
Pečenje kestena u pećnici
Jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih načina pripreme ove poslastice je pečenje u pećnici bez bilo kakve prethodne obrade kestena. U ovome slučaju vam je dovoljno imati kestene, pleh ili neku drugu plitku posudu i zagrijanu pećnicu. Navedena količina kestena dovoljna je za oko 900 dag očišćenog kestena za konzumaciju. Dio mase kestena koju stavite na pečenje, poslije pečenja izgubite zbog kore koju morate oguliti i dijela vode koja ispari prilikom pečenja kestena.
Sastojci
- 1 kg pitomog kestena
Priprema
- Kestene s nožem zarežite po dužini ili ih režite tako da ih samo sa strane malo zarežete kao da želite napraviti kapicu na kestenu.
- Na pleh ili u plitku posudu posložite kestene tako da su jedan do drugoga.
- Pećnicu zagrijete na 220°C i ostavite ih da se peku 30 minuta.
- Nekoliko puta tijekom pečenja ih promiješajte s drvenom kuhačom kako bi ravnomjerno ispekli.
- Nakon pola sata provjerite da li su pečeni tako da vidite da li su se plodovi odvojili od kore.
- Kada su pečeni izvadite ih iz pećnice i najbolje ih je odmah konzumirati ili pričekati 5 minuta pa ih početi guliti.
Kuhano pečeni kesteni
Ako kestenje želite što lakše oguliti nakon pečenja, neki recepti navode da ih se treba prvo prokuhati. Tako omekšavate koru i prilikom pečenja samo postaju još sočniji. Ovako skraćujete i vrijeme pečenja kestena jer ste ga prethodno već termički obradili. Od navedene količine sastojaka dobit ćete oko 900 dag kestena. Imajte na umu da kesten prilikom prerade gubi dio vode te se odstranjuje kora ploda.
Sastojci
- 1 kg pitomog kestena
- 1 l vode
Priprema
- Koru kestena zarežite po dužni ploda.
- Zarezane kestene stavite na umjerenu vatru u posudu s vodom i kada prokuhaju izvadite ih na krpu i pričekajte da se ocijede.
- Posložite ih na pleh i stavite u pećnicu da se peku na 220°C na 20 - 25 minuta.
- Nakon 20 - 25 minuta izvadite ih pećnice i zamotajte u kuhinjsku krpu i pustite ih da odstoje 5 minuta.
- Kada prođe 5 minuta možete ih početi guliti i konzumirati samo pripazite kod guljenja jer im kora može biti još uvijek vruća kao i unutrašnjost ploda.
Čuvanje i skladištenje
Nakon berbe, kestene je potrebno spremiti na hladno mjesto i nikako ih ne držati na toplom jer bi ih mogli napasti razni nametnici poput crva i može doći do pojave pljesni.
Nakon pečenja, kestene se preporučuje odmah konzumirati, a ako ih želite spremiti i konzumirati u roku jednog dana od pečenja onda ih odmah ogulite dok su još topli kako poslije ne biste imali problema s guljenjem. Kada ih ogulite, spremite ih u posudu i poklopite te pojedite u roku jednog dana. Pečeni kesteni nakon što se ohlade gube određenu slatkoću i struktura im postaje brašnasta, a ne sočna.
Savjeti
Kada kestene pečete u pećnici na plehu dobro ih je svakih 5 minuta malo promiješati kako bi se ravnomjerno ispekli.
Ako kestene prije pečenja kuhate u vodi primijetit ćete da će vam neki isplivati na površinu. Takvi kesteni su crvljivi i pokvareni pa njih možete odmah izvaditi iz vode i baciti.
Kako ćete znati da li su kesteni pečeni? Vrlo lako ako vidite da su se na mjestima gdje su zarezani odvojili od kore i da ponegdje gdje ste više zarezali izlaze iz kore to je znak da su pečeni. Ako ih prvo kuhate pa pečete bit će potrebno najmanje 20 minuta pečenja, a kada ih odmah pečete nakon što im zarežete koru bit će potrebno minimalno 30 - 40 minuta pečenja da bi bili spremni za konzumaciju.
Nakon pečenja, kestene je najbolje jesti odmah dok su vrući jer se tada puno lakše gule, a i ukusniji su. Ako ih ne konzumirate odmah nakon pripreme, kestene je dobro bar oguliti i spremiti kako poslije ne bi morali prolaziti teži proces guljenja. Pripazite samo kod guljenja vrućih kestenja da se ne opečete na koru.
Upotreba u kuhinji
Kesten se svojim okusom jako dobro uklapa i u slana i u slatka jela. Često ga se stavlja u kolače, a naširoko je poznat i pire od kestena. Od kestena je moguće pripremiti i juhe, pa čak i knedle.
Pečeni kesten većina ljudi konzumira kao poslasticu, ali često se poslužuje uz razne umake i uz piletinu. Kada se priprema kao knedle, pečeni kesten očisti se od kore i nareže na sitnije dijelove te se miješa s ostalim sastojcima od kojih se prave knedle. Kada se radi u kombinaciji s piletinom onda se cijeli komadi pečenog kestena stavljaju kao prilog i prelijevaju s raznim umacima koji su najčešće slatkastog okusa.
Ljekovita svojstva
Kestenima se pripisuje razna ljekovita svojstva te se preporučuje njihova konzumacija. Kesten sadrži i vitamin C i izvor je vitamina B6, kalija i folne kiseline. Zanimljivo je napomenuti kako je dokazano da pečeni kesten ima više vitamina u sebi dok kuhani sadrži veću količinu minerala.
Foto: grunden / Pixabay
Zimnica od kestena
Odgovori