Ako ste probali sok od aronije i osvojio vas je ukus tog osvježavajućeg napitka, moguće je da ćete još više uživati u pekmezu. Činjenicu da je aronija bogata hranjivim i zdravim sastojcima za ljudski organizam već odavno svi znamo, no malo tko zna da je prije 10 godina bila nepoznata na našim prostorima.
Kada se jede svježa, ova trpka bobica puno je okusom intenzivnija od bilo kojih drugih poznatih bobica, na primjer ribiza ili borovnice, stoga taj okus pokušavamo ublažiti ukuhavanjem u pekmez.
Za pripremu jednostavnog pekmeza bit će vam potrebno samo nekoliko sastojaka i par steriliziranih staklenki, a na vama je samo da odlučite želite li pripremiti pekmez na klasičan način ili s dodatkom.
Karakteristike aronije
Aronija (lat. Aronia melanocarpa) pripada u skupinu ružovki, listopadnih grmova rasprostranjenih u sjevernom dijelu Europe zbog velike otpornosti na zimu. Iako se većina biljaka prilagođava jednoj klimi, aronija je otporna i na sušu. Prilagodljivost omogućuje da se zasadi na siromašnim i vlažnim tlima.
Grmovi aronije mogu narasti do 2 - 2,5 m visine, a biljka počinje cvjetati sredinom svibnja. Ovoj samooplodnoj biljci plodovi počinju sazrijevati u kolovozu u obliku okruglastih modro plavih bobica.
Aronija za preradu
U područjima hrvatske za izradu pekmeza se najčešće koriste dvije vrste aronija: Nero i Viking
Nero
Ova vrsta je vizualno najljepša i otprilike raste 2 metra u visinu. Po završetcima gustih grana rastu cvjetovi ružičaste i katkad bijele boje. Plodovi su ljubičaste boje i slatkog su okusa te su idealne su opciju pravljenja pekmeza bez šećera.
Viking
Iako je novija sorta, Viking je veoma lagan za branje i doprinosi plodovima jednako kao “Nero”. Plodovi su isto slatkog okusa zbog čega ju rado odabiremo za pripremu pekmeza, marmelade, sokova i džemova.
Berba i kupovina
U pravilu, bobice se beru kada izgube karakterističan gorak okus koji se osjeti na svakom nezrelom plodu, a vrijednost suhe tvari između 15 - 20%. Prve berbe moguće su čak druge godine uzgoja.
Berba se najčešće obavlja ručno, a optimalna temperatura za skladištenje je na temperaturi od 2°C. Ubrani plodovi tako se mogu skladištiti čak do 3 - 4 mjeseca. Skladištenje na hladnom pozitivno utječe na transformaciju kiselina i tanina u plodu, a poboljšava se odnos kiselina i šećera čime se gubi trpki okus te bobice postaju slađe.
Ako vas toliko ne zanima sam uzgoj aronije, plodove ove ljekovite biljke možete kupiti i kod lokalnih uzgajivača. Prilikom kupnje obratite pažnju na zrelost plodova jer sočniji plod daje ukusniji pekmez.
Recepti za pekmez od aronije
Priprema pekmeza od aronije vrlo je jednostavna jer je potrebno samo nekoliko sastojaka i staklenih posuda. Iako je drugi najvažniji sastojak šećer, preporuka je da se prilikom kuhanja postepeno dodaje i provjerava željena slatkoća. Ukusi su različiti stoga je nekada važnije pratiti vlastito nepce.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći pekmez od aronije
U nastavku se nalazi klasični recept za pekmez od aronije u koji možete dodati naranču, limun i cimet kao poboljšivače okusa, iako nisu neizbježni za izradu pekmeza. Od ove količine dobit ćete otprilike 1,5 kg pekmeza što je dovoljno za 5 staklenki.
Sastojci
- 1 kg bobica aronije
- 450 g šećera
- pola limuna (sok)
Priprema
- Očišćene bobice stavite u lonac i dodajte 300 g šećera te limunov sok.
- Nakon 15 minuta kuhanja uz postepeno miješanje dodajte ostatak šećera.
- Potrebno je nastaviti kuhati još 30 minuta uz povremeno miješanje dok se smjesa ne zgusne te maknite s vatre.
- Pričekajte 10 minuta da se smjesa ohladi te ju raspodijelite u sterilizirane staklenke po vašem izboru.
- Kada se pekmez ohladi, dobro zatvorite staklenke do prvog posluživanja.
Pekmez od aronije bez šećera
Pekmez od aronije bez šećera je po preporukama nutricionista, jedan od top 5 sastojaka za kvalitetan i nutritivno jak doručak. Ako ga želite obogatiti, dodajte mu nekoliko kapi ekstrakta vanilije, 1-2 žličice mljevenog cimeta ili neki drugi začin po vašem izboru. Količinu napisanu u receptu rasporedite u 5 staklenki.
Sastojci
- 1 kg bobica aronije
- 1 štapić cimeta
- vode po potrebi
- cijeli limun (sok)
Postupak
- Bobice aronije potrebno je usitniti štapnim mikserom. Ako je potrebno, dodajte 3 žlice vode radi lakšeg miješanja.
- Nakon što se smjesa potpuno usitnila, prebacite je u lonac i dodajte još 3 žlice vode, 1 štapić cimeta i limunov sok.
- Kuhajte sve sastojke zajedno na laganoj vatri 30 minuta uz povremeno miješanje.
- Kada se pekmez skuhao, ulijte ga u staklenke. Zatvorite ih metalnim poklopcem i pustite da se hlade umotane u deku barem 10 sati na sobnoj temperaturi.
Pekmez od aronije i šljiva iz pećnice
Ovaj recept prava je poslastica i ne sumnjamo da ćete ostati ugodno iznenađeni degustirajući ga. U ovaj recept možete dodati i šljive, no ako se odlučite raditi bez njih, okus će i dalje biti i više nego zadovoljavajuć. Sastojci navedeni u receptu dovoljni su za 10 staklenki od 300 g.
Sastojci
- 1 kg bobica aronije
- 2 kg šljiva
- 400 - 600 grama bijelog šećera
- 2 žličice cimeta
- pola limuna (sok)
- 50 - 100 g tamne čokolade
Postupak
- U lonac za kuhanje ubacite oprane aronije
- Operitre šljive, izvadite koštice te dodajte u lonac
- Voću dodajte 400 grama šećera te ostavite u hladnjaku 2 sata
- Lonac prije kuhanja ostavite na sobnoj temperaturi 10 minuta
- Kada stavite lonac na vatru, smanjite toplinu na minimum te dodajte limunov sok i 2 žličice cimeta
- Kuhajte na laganoj vatri 40 minuta te uz povremeno miješanje dodajte ostatke šećera po potrebi
- Kada se pekmez skuhao, prebacite ga u staklenke. Iznad pekmeza dodajte u svaku posudu otprilike 15 g čokolade. Zagrijte pećnicu na 100°C pecite sat vremena. Nakon toga smanjite temperaturu na 40°C te pecite još 45 minuta.
- Isključite pećnicu te ostavite u njoj pekmez da se ohladi preko noći.
Čuvanje i skladištenje
Pekmez od aronije ulijeva se i čuva u steriliziranim staklenkama. Ako pratimo recept za pripremu pekmeza od aronije u pećnici pekmez se zagrijava na 100°C i nakon toga postupno hladi u pećnici cijelu noć.
Kako bi sačuvao sva svojstva te zadržao postojanost okusa, trebao bi se čuvati u tamnijim i hladnijim prostorijama. Iako se može skladištiti zatvoren cijelu zimu, savjetuje se da ga nakon otvaranja držite u hladnjaku i iskoristite unutar tjedan dana.
Upotreba u kuhinji
Pekmez od aronije možete isprobati u neobičnim kombinacijama kako biste dobili različite okuse na tanjuru, na primjer kao umak uz meso. Za ljubitelje slastica, osim u obliku dodatka koji možete namazati na hrskavi kruh, svakako se preporučuje i kao nadjev za palačinke i muffine. Za bogatiji okus pekmeza aroniji možete dodati rabarbaru, šljive, crveni ribiz, kupine, naranče, smokve, brusnice, jabuke i kruške. Ako želite raw pekmez od aronije, izmiksajte ih u blenderu s bananom
Osim toga što je ukusna, aronija zbog svog dobrog sastava doprinosi zdravlju i vitalnosti organizma, što je još jedan od razloga da se upustite u pripremu ponuđenih recepata. Nadamo se da ćete uživati u samoj izradi pekmeza te nam prenijeti svoje dojmove konačnog proizvoda!
Ljekovita svojstva
Aronija se smatra biljkom sadašnjosti i budućnosti zbog svojih nevjerojatnih vrijednosti. Prirodni je pročišćivač i antioksidans koji usporava proces starenja i podiže cjelokupan imunitet organizma. Bobice sadrže vitamin A, B-B9, E i C, a beta karoten iz aronije štiti kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma. Prepuna je minerala poput cinka, joda, željeza, kalija i kalcija.
Zbog cjelokupnog sastava, dokazano je da čisti krv, jača cirkulaciju i krvni tlak. Također, preporučuje se dijabetičarima jer regulira rad šećera u krvi. Nutritivna i energetska vrijednost aronije su proporcionalne, naime 100 grama aronije sadrži svega 47 kalorija od čega su samo 0,5% masti.
Foto: Pixabay
Zimnica od aronije
Odgovori