Kruške su među najzdravijim i najdostupnijim voćkama na svijetu. Koriste se u pripremi kolača, torti, rakija (kao što je slavna kruškovača), kompota i mnogih drugih jela. Mnoge vrste krušaka su pogodne za preradu, a u Hrvatskoj se najviše koristi Viljamovka. No, postoji i nekoliko drugih koje možete upotrijebiti za ovogodišnju zimnicu.
Umjesto klasičnog kompota od krušaka, probajte napraviti pekmez od istog voća.
Njega možete konzumirati na više načina i dosta je interesantnije jelo. Ako još nikada niste pripremili domaći pekmez od krušaka, nemojte oklijevati. Zaista je ukusno i zdravo. Donosimo vam nekoliko recepata za pekmez od krušaka - onaj klasični, te recepte za pekmez od krušaka bez konzervansa i bez šećera.
Karakteristike kruške
Kruška (lat. Pyrus sp.) pripada porodici biljaka ruža (Rosaceae). Porijeklom je iz Azije, a postoji otprilike 3000 vrsta ove biljke. Najveći proizvođač krušaka danas je Kina. Drvo kruške je srednje veličine, može doseći od 10 - 17 m. Nekoliko vrsta je grmovito. Neke vrste drveća ove voćke mogu izdržati na zimskoj temperaturi i do -40°C.
Plod kruške je koštuničavo voće, slična jabuci jer pripadaju istoj podskupini pomama. Plodovi pitome kruške mogu biti dugi i do 18 cm, a široki 8 cm. Oblici mogu biti obli ili okruglasti. Voće kruške se može konzumirati na više načina: konzervirano, suho, sirovo ili kao sok. U Hrvatskoj, kruške se najčešće uzgajaju na jesen. Preporučuje se uzgajati u toplijim krajevima, pa se tako može najčešće naći u južnoj Hrvatskoj i Slavoniji.
Kruške za preradu
Izbor vrste kruške koja bi se koristila za preradu ovisi o godišnjem dobu i ekonomskim uvjetima. Za pripremu pekmeza najčešće se koriste Viljamovka, Santa Marija i Abata.
Viljamovka
Viljamovka je jedna od najpoznatijih sorti kruške u svijetu. Često se naziva kozmoplitanskom kruškom zbog njene velike rasprostranjenosti. Porijeklom je iz 18. stoljeća iz Engleske, a u Americi se pojavila 1797. kada ju je donio vlasnik farme Enoch Bartlett. U SAD-u je još uvijek poznata pod njegovim imenom "Bartlett pear" ili "Williams". Odavno postoji u Hrvatskoj, pa se danas naziva domaćom. Prema mnogim istraživanjima, ova vrsta kruške je priznata kao najkvalitetnija.
Ona je kasno ljetna sorta kruške. Njen plod sadrži od 8 do 15% šećera, malu količinu kiselina (0,10 - 0,59%), ali mnogo aromatičnih svojstava. Osnovna boja ploda je svijetlo-zelena, a sazrijevanjem prelazi u limun žutu. Meso joj je bijelo i slatko-kiselo s ugodnim mirisom. Ova sorta se može konzumirati u svježem stanju, ali je vrlo pogodno za preradu. Može se čuvati u hladnjaku od dva do tri mjeseca. Posebice se koristi za preradu u rakiju, pekmez ili kompot.
Santa Marija
Santa Marija (Santa Maria) je vrsta krušaka, a nastala je križanjem polovicom 20. stoljeća. Većina izvora se slaže da je porijeklom iz Italije, no ima onih koji tvrde da je iz Engleske.
Veličina ploda je srednje krupna (između 150 - 250 g). Ova vrsta voćke nije previše sočna, poput Viljamovke. Meso Santa Marije je bijele boje, aromatično, sočno i slatko-kiselkastog okusa. Plodovi se mogu čuvati i do tri mjeseca u hladnjacima, no preporučuje se čuvanje do jednog i pola mjeseca. Najčešće se koristi u svježem stanju, ali je pogodna za preradu.
Abata
Abata (Abate Fetel) je sorta krušaka porijeklom iz Francuske. Udomaćena je u Hrvatskoj. Ona je kasna jesenska sorta, a spada među vrlo kvalitetne vrste.
Većina plodova su srednje bujnog rasta. Kruške Abate se rađaju redovno i obilno. Uzgaja se na umjereno-toplim područjima. Plodovi dozrijevaju 30-ak dana nakon Viljamovke, krajem rujna. Prosječna masa ploda je od 200 - 250 grama, ali mogu doseći i do 320 grama. Vijek čuvanja Abate je zaista dug, može se držati u hladnjacima i do pet mjeseci. Ova vrsta kruške je najpogodnija za dezertna jela poput pekmeza, za kolače ili kekse.
Berba i kupovina
Kod krušaka, najvažnije je praćenje boje plodova. Berbu je najbolje započeti kada su plodovi svijetlo-zelene boje ili kada sorte koje imaju tu posebnost, počnu dobivati crvenilo na osunčanoj strani. Zimske sorte se beru nešto kasnije, ali je važno da ih ne dostigne mraz. Sve u svemu, po boji se najlakše shvati kada je kruška spremna za berbu. Treba pratiti izgled boje potkožice tj. izgled boje koji je inače karakterističan za sortu. Kruške se uvijek beru ručno, da se ne bi oštetila peteljka. Najčešće se ljetne sorte beru dva do tri dana, a jesenske od 12 do 15 dana do tehnološke zrelosti.
Prilikom berbe, treba paziti da se prvo beru s najniže do najviše grane. Kruške treba slagati s peteljkom okrenute prema gore, nikada u dva reda.
Berba i kupnja također zavise o načinu uporabe voćke. Ako ćete taj isti dan konzumirati krušku, onda je uberite kad je što zrelija. Ili u slučaju kupnje, kupite onu sočniju i zreliju. Ako planirate vaš pekmez ili drugu zimnicu napraviti tek nekoliko dana nakon berbe, onda uberite ili kupite kruške kada je plod manje zreo.
Recepti za pekmez od krušaka
Pripremite ukusan, tradicionalan pekmez od krušaka prema receptu iz bakine kuharice, delicije čiji su okusi toliko savršeni da se nećete moći zasititi. U nastavku donosimo recept za domaći pekmez od krušaka, pekmez od krušaka bez konzervansa, ali i zdraviju inačicu bez šećera obogaćenog medom i začinima poput cimeta i đumbira.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći pekmez od krušaka
Ako vas zanima klasični recept za pekmez od krušaka, nastavite čitati. Važno je naglasiti da dužina kuhanja bilo kojeg pekmeza, apsolutno ovisi o vama. Bitno je da shvatite koju gustoću pekmeza vi želite. U svaki od ovih recepata, možete dodati začine po želji.
Sastojci
- 1 kg očišćenih krušaka (oko 1,2 kg neočišćenih)
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kesica sredstva za želiranje
- 1 žlica cimeta
- 300 g šećera
- 1 komad klinčića (po želji)
- 1 žličica muškatnog oraščića (po želji)
Priprema
- Očišćene kruške (oguljene, odvojene od sjemenki) narežite na manje komadiće i stavite u zasebnu zdjelu.
- Štapnim mikserom ih izmiješajte ili ih stavite ih u blender. Miješajte dok se kruške u potpunosti ne raspadnu i smjesa ne dođe do željene gustoće.
- Smjesu stavite u prethodno ugrijani lonac i kuhajte na srednjoj temperaturi.
- Ubrzo nakon što se smjesa ugrijala, dodajte joj vanilin šećer i cimet. Zatim sve dobro promiješajte.
- Nakon nekoliko trenutaka, možete dodati začine po želji kao što su komad klinčića ili žlica muškatnog oraščića za dodatne arome. Ako ste dodali začine, dobro ih promiješajte da se stope sa smjesom.
- Nakon što smjesa počne ključati, postepeno dodajte šećer i neprestano nastavite miješati. Pustite da se pekmez sam kuha oko 30 minuta, ovisno o količini gustoće koju želite da ima.
- Lonac skinite s peći i pripremite tegle gdje ste planirali čuvati pekmez.
- Lagano sipajte pekmez u svaku teglu. Tegle okrenite naopako da bi se tegla uspješno sterilizirala s pekmezom.
- Ohladite ih na tamnom i suhom mjestu.
- Nakon što se ohlade, spremne su za konzumiranje.
Pekmez od krušaka bez konzervansa
Ako želite jesti što zdraviji pekmez od krušaka, vjerojatno želite izbjeći konzervanse. Ako je to vaša želja, pogledajte ovaj recept.
Sastojci
- 2 kg krušaka
- 300 g šećera
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žlica cimeta (po želji)
Priprema
- Kruške ogulite, odvojite od sjemenki i narežite na kocke. Neka svaka kocka bude relativno male veličine.
- Kruške pomiješajte s limunovim sokom i šećerom.
- Dodajte cimet ili drugi začin po želji.
- Sve dobro izmiješajte štapnim mikserom.
- Pustite smjesu da odstoji preko noći ili minimalno 6 sati. Nakon tog vremena, smjesu pekmeza stavite u lonac s teškim dnom koju ste prethodno zagrijali na visokoj temperaturi.
- Dok kuhate, činite to na laganoj. Povremeno miješajte i kuhajte oko 10 - 15 minuta.
- Nastavite kuhati ukoliko niste dobili željenu gustoću.
- Kad dosegnete željeni stadij, sklonite pekmez s vatre i ponovite korake hlađenja i posipanja u tegle iz prvog recepta.
Pekmez od krušaka bez šećera
Šećer se uvijek koristi u klasičnom receptu za šećer, ali ako inzistirate na prehrani bez šećera ili se jednostavno želite iskusiti u pripremi drugačijeg pekmeza, onda je ovo recept za vas.
Sastojci
- 2 kg očišćenih krušaka
- 2 žlice svježeg limunovog soka
- 2 čaše soka od grejpa
- 1 čaša vode
- 1 žliča vanilinog ekstrakta ili komad vanilije
- 2 žlice naribanog đumbira
- 1 žlica cimeta
- 1 žlica meda (po želji)
Priprema
- Veliku posudu napunite hladnom vodom i dodajte limunov sok. Dodajte jedan po jedan komadić kruške u limunovu vodu.
- Ovo sprječava kruške od oksidiranja i da ne postanu smeđe.
- Jednom kada ste ih sve dodali, rukom ih dobro izmiješajte s limunovom vodom da ju upiju.
- U veći lonac dodajte sok od grejpa, vodu i vanilin ekstrakt ili komad vanilije (ovisi koliko sladak pekmez želite).
- Kuhajte na laganoj vatri i smanjite na pola. Sve zajedno bi trebalo trajati oko 10-15 minuta.
- Kada se sok od grejpa smanji, dodajte nasjeckane kruške, đumbir i cimet. Po želji, možete dodati meda.
- Sve dobro promiješajte i nakon što počne ključati, dodajte krpu umjesto poklopca na lonac i kuhajte 30-ak minuta na laganoj vatri.
- Povremeno skinite krpu i miješajte da pekmez ne izgori.
- Nakon kuhanja, skinite smjesu s peći.
- Ponovite isti postupak stavljanja u teglu kako je napisano u prvom receptu.
Čuvanje i skladištenje
Pekmezi od krušaka mogu se čuvati do 18 mjeseci. Potrebno ih je čuvati na suhom i tamnom mjestu ili smočnici. Nemojte ga držati u hladnjaku.
Upotreba u kuhinji
Pekmez od krušaka može se konzumirati na više načina. Ono je idealna zdrava alternativa kupovnim i umjetno-prerađenim namazima i pekmezima iz trgovina. Može se upotrijebiti na svakakve načine. Pekmez od krušaka može poslužiti kao namaz za palačinke, tost ili kruh. Moguće ga je dodati u jogurt, žitne pahuljice s mlijekom ili ga konzumirati uz kekse. Također ga možete dodati kao nadjev voćnoj salati, pudingu ili zrnatom siru. A ako želite se iskušati u nečem novijem, dodajte ga u idući "smoothie" (napitak od voća).
Dodajte pekmez od krušaka u domaća peciva poput krafni ili kroasana. A možete mu dodati skoro bilo koje začine po želji kao što su klinčić, cimet, orasi ili med.
Ljekovita svojstva
Pekmez od krušaka je poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Kruška ima nisku kalorijsku vrijednost (42 kalorije na 100 g) i sadrži manje šećera od jabuke. Puna je vitamina poput vitamina E, B1, B2, A, C i P. Pekmez od krušaka je odličan izbor za osobe s visokim kolesterolom jer kruške ne sadrže masti i kolesterol.
Za optimalni ljekoviti učinak, pekmez od krušaka je najbolje ostaviti u hladnjaku samo na par dana. S toga, kada pripremite ovaj recept, pojedite ga što prije.
Foto: Flo Heibe / Pixabay
Zimnica od krušaka
Odgovori