Pekmez od mandarina je jednostavan namaz koji se priprema kuhanjem mandarina uz dodatak šećera, konzervansa ili nekih drugih sastojaka. Ako ga još niste radili, budite bez brige jer je priprema brza i jednostavna - bez većih komplikacija, a konačni rezultat zasigurno će vam se svidjeti.
Na hladno zimsko jutro, domaći pekmez od mandarina sigurno će vam razvući osmijeh na lice, nepca ispuniti bogatim okusom, a svojom svježinom podsjetiti na neke toplije dane.
Pekmez je moguće pripremati na više načina, a koristiti se može u raznim kombinacijama i slatkim jelima. Idealan je za slatki početak dana kao namaz na kruh, tost ili palačinke za kvalitetan i zdrav doručak, kao premaz za biskvite ili punjenje za razne slastice poput krafni, kiflica ili štrudli. Mogućnosti je bezbroj - vaše je samo odabrati savršenu kombinaciju!
U nastavku vam donosimo mnogo korisnih informacija o mandarinama, njenim karakteristikama, ljekovitim svojstvima, uporabi u kuhinji te nekoliko neodoljivih recepata. Uz malo truda i dobre volje, uživat će i oni najistančanijeg nepca.
Karakteristike mandarine
Mandarina je zimzelena biljka iz roda citrusa. U nekim dijelovima Dalmacije se još zove i mandarinka ili rjeđe mandalinka. Mandarina najčešće raste u području Mediterana, tj. u područjima s toplim i vrućim ljetima i blagim zimama - kao i svi citrusi - neotporna je na hladnoću.
Mandarina cvijeta već u proljeće, a karakteriziraju je bijeli cvjetovi opojnog mirisa. Berba mandarina počinje kasnim ljetom, odnosno početkom jeseni, a traje sve do siječnja. Plod mandarine je sočan, slatkog do slatko - kiselkastog okusa i nema sjemenki.
Mandarina izgledom uvelike podsjeća na naranču: okruglog je oblika i narančaste boje, no znatno manja. Kora mandarine se lakše guli nego narančina kora, okusom je dosta slađa, a kriške se puno lakše razdvajaju.
Mandarine za preradu
Usprkos svojoj neotpornosti na hladnoću, mandarinu se može naći i u Japanu odakle potječe najpoznatija i najotpornija sorta Unshiu, koja je upravo zbog svoje otpornosti postala najrasprostranjenija vrsta mandarin(k)e u Republici Hrvatskoj. Sama sorta Unshiu broji preko 200 različitih vrsta mandarina.
Na području Republike Hrvatske mandarine najbolje uspijevaju u dolini rijeke Neretve koja
zbog vlažnog močvarnog područja pogoduje plantažnom uzgoju ove biljke. Svi će se složiti da je najbolja mandarina upravo ona koja je ubrana u vlastitom vrtu, no nažalost rijetki imaju tu privilegiju da mandarinu imaju u svom vrtu. Mandarine se na policama supermarketa najčešće mogu naći u pakiranju od po 5 kg, a većinom su iz doline Neretve.
Neke od ranih sorta koje se uzgajaju u Hrvatskoj su:
Okitsu
Najslađa od svih ranih sorti mandarina. Karakterizira je sladak okus i vizualno savršen plod. Pogodna je za pripremu pekmeza, no ukoliko niste ljubitelj (pre)slatkog okusa - budite pažljivi s količinom šećera prilikom kuhanja pekmeza.
Saigon
Saigon je jedna od najboljih kasnih ili srednje kasnih neretvanskih mandarina. Plod dozrijeva u studenom, općenito je dobrog izgleda, plosnat i velik zbog čega je idealna u pripremi slatkih namaza i zimnice. Meso je sočno, fine strukture i odličnog okusa.
Zorica rana
Kao što joj i samo ime govori, sorta mandarine Zorica rana jedna je od prvih sorti koje sazriju. Karakteristična je po tome što joj kora nikad ne poprimi boju do kraja, već je uvijek žuto zelenkaste boje. Jedna je od najomiljenijih sorti kod ljubitelja mandarina zbog svojeg kiselkasto slatkog okusa. Zahvaljujući sočnom plodu bez sjemenki - idealna je za pravovremenu opskrbu neodoljivim pekmezom.
Chahara
Chahara je specifična po tome što daje najveći plod od svih ostalih sorti mandarina te ima plod izvrsnog i sočnog okusa. Također je idealna za pripremu pekmeza.
Kawano wase
Kawano wase je sorta deklarirana kao rana, no berba joj traje do kraja studenog stoga se u praksi smatra kasnom sortom. Da je velik i sočan plod vrhunskog okusa te je karakterizira sposobnost dugog čuvanja. Pa, ako se ikad odlučite spremiti zimnicu u zadnji čas, posegnite za ovom sortom - sigurno će je biti.
Owari 145
Owari je poznat kao "obična mandarina" zbog toga što se prva počela saditi na našim prostorima. Dozrijeva kraje, studenog i spada pod kasne sorte. Plod je lijepog izgleda i izvrsnog okusa, no ako niste ljubitelj sjemenki u pekmezu - zaobiđite ovu sortu jer je u plodu moguće pronaći sjemenke.
Recepti za pekmez od mandarina
U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za pripremu savršene zimnice - pekmeza od mandarina, a na vama je da odaberete okuse koji vam najviše odgovaraju.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći pekmez od mandarina
Za pripremu klasičnog recepta za pekmez od mandarina potrebne su vam mandarine, šećer i limun. Omjeri u receptu se mogu mijenjati i prilagođavati vašem ukusu. Savjetujemo da prilikom kuhanja redovno kušate okus kako biste na vrijeme mogli dodati još šećera - ako smatrate to potrebnim. Ako niste ljubitelj slatkog okusa, obični bijeli šećer možete zamijeniti smeđim šećerom kako biste smanjili slatkoću.
Navedena količina dovoljna je za 5 do 6 manjih staklenki pekmeza.
Sastojci
- 2,5 kg mandarina
- 1 kg šećera
- 1 limun
Priprema
- Mandarine i limun ogulite, očistite ako je potrebno, sito nasjeckajte i dodajte u lonac.
- Smjesi dodajte šećer. Sve skupa stavite kuhati na jaču vatru, ali često miješajte kako ne bi zagorjelo.
- Kad smjesa zakuha, smanjite vatru.
- Lagano žlicom mičite pjenu koja se stvori na vrhu smjese.
- Smjesu kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću.
- Kad je pekmez gotov, ulijte ga u vruće, prethodno sterilizirane staklenke kako biste spriječili mogućnost kvarenja.
- Staklenke s pekmezom ne dirajte dok se potpuno ne ohlade.
Pekmez od mandarina bez šećera
Ako ste pak ljubitelj varijanti pekmeza bez šećera i za vas imamo recept. Šećer možete zamijeniti fruktozom ili npr. stevijom, no važno je naglasiti kako svaki zaslađivač nema isti okus ni istu razinu sladora. Stoga, budite oprezni prilikom njihovog korištenja!
Navedena količina dovoljna je za 3 do 4 staklenke pekmeza.
Sastojci
- 1 kg mandarina
- 1 limun
- 30 grama želatine (priprema piše na poleđini pakiranja)
- 1 žlica meda ili stevije
- 200 ml vode
Priprema
- Mandarine i limun operite, ogulite, sitno narežite u ubacite u lonac s vodom.
- Kad voda uzavre u smjesu dodajte pripremljenu želatinu i med ili steviju.
- Po potrebi dodajte još zaslađivača.
- Smjesu kuhajte na laganoj vatri povremenu miješajući.
- Obvezno uklonite pjenu koja se stvori na vrhu.
Pekmez od mandarina bez konzervansa
Iako ćete po ovom receptu morati nešto malo duže kuhati mandarine kako biste ih mogli pravilno prezervirati, nemojte žaliti - rezultat će biti gusta smjesa opojnog okusa i mirisa. Baka će biti ponosna na vas!
Od dobivene smjese možete dobiti do 6 manjih staklenki pekmeza.
Sastojci
- 3 kg mandarina
- 1,5 kg šećera
Priprema
- Mandarine ogulite, operite i sitno nasjeckajte.
- Stavite ih u lonac, dodajte šećer i kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući da ne zagori.
- Žlicom lagano skidajte pjenu koja se pojavi na vrhu smjese kako vam konačni proizvod ne bi bio prerijedak.
- Pekmez kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću.
- Gustoću pekmeza možete provjeriti tako da iz lonca uzmete žlicu smjese i odložite je u frižider na par minuta.
- Ako je potrebno, smjesu možete usitniti štapnim mikserom kako biste dobili pekmez od mandarina savršene teksture.
Pekmez od mandarina s grejpom
Kombinacija mandarine i grejpa je idealna za one koji vole bogatije okuse, jer grejp svojom gorčinom ističe kiselinu i slatkoću mandarina, samo pripazite da vam ne prevlada u namazu. Možete odabrati žuti ili crveni grejp koji savršeno paše uz mandarine i naranče jer daje marmeladi prelijepu boju. Navedena količina dovoljna je za 5 do 6 manjih staklenki pekmeza.
Sastojci
- 2,5 kg mandarina
- 1 kg šećera
- 1 grejp
Priprema
- Mandarine i grejp ogulite, očistite ako je potrebno, sito nasjeckajte i dodajte u lonac.
- Smjesi dodajte šećer. Sve skupa stavite kuhati na jaču vatru, ali često miješajte kako ne bi zagorjelo.
- Kad smjesa zakuha, smanjite vatru.
- Lagano žlicom mičite pjenu koja se stvori na vrhu smjese.
- Smjesu kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću.
- Kad je pekmez gotov, ulijte ga u vruće, prethodno sterilizirane staklenke kako biste spriječili mogućnost kvarenja.
- Staklenke s pekmezom ne dirajte dok se potpuno ne ohlade.
Pekmez od mandarina sa suhim smokvama
S obzirom na to da su mandarine poprilično zahvalno voće koje se može kombinirati s raznim sastojcima, opcija je bezbroj. Za Vas smo danas pripremili ne tako običan zimski recept za pekmez od mandarina sa suhim smokvama. Zvuči neodoljivo, slažete se? Navedena količina dostatna je za 5 do 6 manjih staklenki pekmeza, no količina dobivenog pekmeza uvelike ovisi i o duljini kuhanja, tj. o gustoći pekmeza.
Sastojci
- 2,5 kg mandarina
- 10-ak suhih smokava
- 700 g šećera
- žlica cimeta
Priprema
- Mandarine ogulite, sitno narežite i ubacite u lonac, dodajte šećer i cimet.
- Suhe smokve nasjeckajte na što sitnije komadiće i pomiješajte sa smjesom u loncu.
- Smjesu kuhajte na laganoj vatri, lagano miješajući s vremena na vrijeme. Obavezno maknite pjenu koja se stvori na vrhu!
- Pekmez kuhajte dok ne postignete željenu gustoću.
Skladištenje i čuvanje
Nakon što pekmez skuhate, vrućeg ga ulijte u prethodno oprane i sterilizirane staklenke koje ste zagrijali u pećnici. Pekmez obavezno postepeno hladite (bez hladnjaka i zamrzivača).
Pekmez je najteže čuvati od ukućana, no poželjno ga je čuvati na hladnim i tamnim mjestima, a kad jednom otvorite staklenku - držite je u frižideru i pokušajte pojesti kroz par dana.
Također, preporuka je koristiti manje staklenke kako bi pekmez duže održao svježinu. Neotvorene staklenke, ako se skladište na tamnom i hladnom mjestu, imaju rok trajanja od godinu dana.
Savjeti
Kada kuhate pekmez od mandarina, birajte mandarine koje su na vrhuncu zrelosti (ne prezrele) kako biste iskuhavanjem izvukli najviše od nutrijenata i šećera koji mandarina ima.
Upotreba u kuhinji
Upotreba mandarina u kuhinji je poprilično jednostavna, opet raznovrsna. Najčešće se konzumira kao zaseban međuobrok. Nije pravilo, no poželjno je oprati mandarinu prije jela bez obzira na to što se koža guli. Opreza nikad dosta.
Od mandarine se također može raditi i svježe cijeđeni sok - samostalno ili u kombinaciji s drugim agrumima kao što su naranča i limun, no nedostatak je što je plod mandarine malen što automatski znači da će vam trebati i veća količina istih.
Ljekovita svojstva
Mandarina daje sočan i slatkast plod koji je prepun vitamina, minerala i nutrijenata. Zdravija je nego što mislimo, stoga će vam zimi biti dobar saveznik u jačanju imuniteta i borbi s raznoraznim bolestima. Mandarina je svojevrsna kraljica među zimskim voćkama.
Mandarina je izvrsna u prevenciji prehlade zbog visokog udjela vitamina C kojeg na 100 grama ima približno 30 mg. Drugim riječima, samo jedna mandarina sadrži oko pola preporučene dnevne doze vitamina C. Poznato je da vitamin C, kao snažni antioksidans, pomaže u zaštiti od karcinoma, infekcija i neuroloških bolesti.
Mandarine su također bogate vitaminom A, vitaminom B te kalcijem, kalijem, bakrom, željezom i magnezijem.
Zbog svoje niske kaloričnosti, mandarine su dobre u odražavanju vitke linije, tj. u borbi s pretilošću. Pekmez od mandarina je također niskokaloričan, na 100 g sadrži oko 200 kcal što nije puno, mada ga zbog visokog udjela šećera (u nekim receptima) nije poželjno jesti svaki dan.
Osim što su izrazito bogate i korisne kao hrana, mandarine su čest sastojak u kozmetici jer zbog svojih sastojaka pripomažu u stvaranju kolagena koji kožu čini elastičnijom i svježom, a samim time i mlađom.
Foto: Pixabay
Zimnica od mandarina
Odgovori