Pekmez od marelica sastavni je dio svake domaće kuhinje i nezaobilazni je sastojak ukusnih i zdravih deserata. Ako u voćnjaku imate višak slatkih, domaćih marelica i ne znate na koji ih način iskoristiti, svakako se okušajte u samostalnoj izradi zdravog i iznimno ukusnog pekmeza od marelica.
Pekmez od marelica odlikuje se visokim udjelom voća te se može pripremati sa ili bez dodanog šećera. Pekmez se kuha te ga odlikuje srednja gustoća s komadićima voća, ovisno o željama i preferencijama.
Džem od marelica je, s druge strane, želirane konzistencije i teksture i sastoji se od voćne kaše s dodatkom šećera. U marmeladu od marelica se, uz marelice, dodaje citrusno voće poput limuna ili naranče, kiselkastog je okusa te je, za razliku od pekmeza, najčešće glatke teksture i bez komadića voća.
Karakteristike marelice
Marelica je koštuničavo voće srodno breskvi narančaste boje i raste u obliku grma ili niskog stabla koje može doseći i preko 8 metara visine. Stablo marelice promjera je otprilike 40 centimetara, a krošnja je okruglog, no često može poprimiti i plosnati oblik. Važno je napomenuti da je marelica kao voćna kultura poprilično otporna na biljne bolesti, stoga je njen uzgoj i održavanje lakše od ostalih voćnih vrsta. Iako originalno potječe iz Kine, marelica se proširila posvuda i trenutno uspijeva gotovo na svim predjelima svijeta. Kod nas je marelica jedna od najpopularnijih voćki.
Stabla marelice postaju plodna nakon 3 do 4 godine uzgoja. Plodovi marelice dozrijevaju početkom ljeta, od lipnja pa sve do kolovoza, ovisno o sorti te na tržištu postižu poprilično visoku cijenu. Plod marelice je promjera i do 3 centimetra, a odlikuje se narančastom bojom. Na mjestima gdje je plod izloženiji suncu može biti i crvene boje. Odlikuje se neznatnom dlakavošću koja plodu marelice daje baršunastu notu te ima jednu košticu koja se vrlo lako odvaja od mesa.
Marelice za preradu
U svijetu postoji više od 350 sorti marelice, no nisu sve sorte jednako dostupne i pogodne. Za preradu marelice i izradu pekmeza potrebno je odabrati pravu sortu marelice. Svaka sorta odlikuje se specifičnim karakteristikama, no za uspješnu preradu i izradu pekmeza od marelice, plodovi moraju biti slatki, s malom količinom kiselosti te mesnati, sočni i mekani kako bi se pogodila tekstura i konzistencija pekmeza.
Harcot
Harcot je sorta marelice koja potječe iz Kanade. Kasno cvate te plodovi dozrijevaju krajem lipnja. Važno je napomenuti da je rodnost Harcot sorte dobra i redovita što je bitno za uzgajivače. Daje plodove narančasto-crvene boje koji se odlikuju slatkim i bogatim okusom stoga je ova sorta vrlo pogodna za izradu pekmeza od marelica.
Mađarska najbolja
Mađarska najbolja je sorta marelice koja je iznimno popularna u našim predjelima, a porijeklom je iz Mađarske. Odlikuje se vrlo jakom i obilnom rodnosti početkom srpnja, stoga svi oni koji uzgajaju ovu sortu mnogu se okušati u izradi prerađevina od marelice. Plod ove sorte je narančasto-žućkaste boje, krupan je i sočan što ga čini idealnim za izradu pekmeza, a meso je tamno-crveno, kvalitetno i podatno što daje posebnu notu pekmezu od Mađarske najbolje. Slatkog je okusa s malom dozom kiselosti, stoga su pripravci istovremeno ukusni i osvježavajući.
Orangered
Orangered sorta potječe iz Sjedinjenih Američkih Država, točnije iz države New Jersey. Popularna je i na našem području, a njene su karakteristike srednja plodnost i srednje rani cvat. Dozrijeva sredinom lipnja, a pogodna je za izradu pekmeza jer je slatkog okusa. Uz to, rađa poprilično krupne plodove narančaste boje koji su mesnati, podatni i sočni.
Panonia
Panonia je ponovno mađarska sorta koja je obilno plodna i dozrijeva sredinom srpnja. Plodovi mogu doseći i težinu preko 55 grama, a odlikuju se iznimnom slatkoćom i bogatim okusom. Upravo zbog toga, ova je sorta čest izbor prilikom prerade i izrade raznih pripravaka, a često se može pronaći i na našim područjima.
Berba i kupovina
Vrijeme berbe plodova marelice ovisi ponajprije o sorti marelice, no marelice najčešće dozrijevaju od početka lipnja pa sve do kolovoza. Zrelost plodova može se prepoznati po boji i mekoći ploda. Zreli plodovi narančaste su boje. Primjesa crvene boje pojavljuje se na dijelovima na kojima je plod bio izložen suncu. Plodovi moraju biti srednje mekani do mekani kako bi se mogli konzumirati i prerađivati.
Ako su plodovi zelenkaste i žućkaste boje te tvrdi, to znači da još nisu zreli i spremni za berbu. S druge pak strane, prezreli plodovi iznimno su mekani te na dijelovima mogu biti čak i truli i gnjili. Takvi se plodovi mogu upotrijebiti za preradu i izradu pekmeza od marelice, no prije upotrebe moraju se detaljno obraditi.
Ako niste samostalni uzgajivač marelica, preporučuje se kupnja marelica od lokalnih uzgajivača marelica i na tržnicama jer takva proizvodnja najčešće ne podrazumijeva korištenje aditiva. Preporučuje se kupnja i obrada isključivo domaćih proizvoda koji nisu tretirani nikakvim aditivima. Pri kupnji marelica, obratite pažnju svakako na boju koja mora biti između narančaste i crvene boje. Osim toga, uzmite u obzir i tvrdoću ploda jer je za pripremu pekmeza važno obrađivati srednje mekane do mekane plodove. Plodovi moraju biti srednje veličine jer pretjerano veliki plodovi marelice mogu ukazivati na tretiranje plodova umjetnim aditivima.
Recepti za pekmez od marelica
Postoji mnogo raznih recepata za izradu pekmeza od marelica, mi vam donosimo najjednostavnije i najbolje.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći pekmez od marelica
Klasični pekmez od marelica može se pronaći u svakoj domaćoj kuhinji i nezaobilazni je dodatak domaćim desertima.
Sastojci
- 1 kg marelica
- 1/5 kg šećera
- 1 limun
Ako želite spremiti veću količinu pekmeza, povećajte količinu namirnica u jednakom odnosu.
Priprema
- Marelice je potrebno očistiti od trulih dijelova, ako ih ima.
- Odvojite meso od koštice i operite plodove.
- Narežite plodove na sitne komadiće i sve prebacite u zdjelu u kojoj ćete kuhati pekmez. Koristite visoku zdjelu kako sadržaj ne bi prskao te koristite zdjelu s debljim dnom ako je moguće kako marelice pri kuhanju ne bi zagorjele.
- Na marelice sipajte šećer i sok limuna te kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje.
- Kuhajte pekmez do kad ne postignete željenu gustoću, ali uzmite u obzir da je pekmez gušći kad se ohladi.
- Nakon što ste postigli željenu gustoću, vruć pekmez prelijte u prethodno dobro oprane staklenke te ih pasterizirajte na 100°C.
Ova količina namirnica dovoljna je za 2 staklenke pekmeza od marelice od 1/2 kilograma.
Pekmez od marelica bez šećera
Pekmez od marelica bez šećera zdrava je inačica pekmeza koji je istovremeno iznimno ukusan i zdrav dodatak svakom obroku.
Sastojci
- 1 kg marelica
- 1 limun
- 1 dcl vode
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Ako želite veću količinu pekmeza, povećajte količinu namirnica u jednakom omjeru.
Priprema
- Marelice je prije svega potrebno očistiti od gnjilih i natučenih dijelova.
- Potom odvojite meso marelice od koštice i dobro operite kako ne bi bilo nikakvih nečistoća.
- Plodove narežite na sitnije komadiće i prebacite ih u posudu u kojoj ćete pripremati pekmez bez šećera. Koristite visoku zdjelu kako pekmez ne bi prskao te koristite upotrijebite posudu s debljim dnom ako je imate kako pekmez pri kuhanju ne bi zagorio.
- Marelice prelijte sokom jednog limuna te dodajte 1 decilitar vode te 1 žlicu ekstrakta od vanilije. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje.
- Kuhajte pekmez do kad ne postignete željenu gustoću, ali uzmite u obzir da je pekmez gušći kad se ohladi.
- Pekmez je gotov kad postigne teksturu želatine ili kaše. Ako je potrebno, usitnite ga štapnim mikserom.
- Nakon što ste postigli željenu gustoću i teksturu, vruć pekmez prelijte u prethodno oprane staklenke te ih vakuumirajte na 100°C u pećnici.
- Nakon što se pekmez dobro ohladio, čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu.
Ova količina namirnica dovoljna je za 2 staklenke pekmeza od marelice od 1/2 kilograma.
Pekmez od marelica iz pećnice
Pekmez od marelica iz pećnice zanimljiva je i jednostavna varijanta kuhanog pekmeza koji ima bogat okus slatkih marelica.
Sastojci
- 1 kg marelica
- 1/5 kg šećera
- 1 limun
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 vanilin šećer
- 1 dcl ruma ili drugog alkoholnog pića po želji
Ako želite pripremiti veću količinu pekmeza iz pećnice, povećajte količinu namirnica u jednakom omjeru, no nemojte pretjerati s količinom šećera. U zamjenu za šećer može se koristiti i stevija kako bi varijanta pekmeza bila zdravija!
Priprema
- Marelice prije svega treba očistiti, maknuti košticu te dobro oprati.
- Marelice narežite na sitnije i prebacite ih u posudu u kojoj ćete pripremati pekmez. Koristite malo veći pleh u kojem će se marelice moći dobro rasporediti po dnu posude.
- Rasporedite marelice jednu do druge, ako ćete imati viška, slažite ih jedne na druge.
- Na marelice dodajte sok jednog limuna da prožme sve marelice i 250 grama šećera.
- Stavite marelice peći u pećnicu na 180°C otprilike pola sata do 40 minuta, ovisno o količini.
- Nakon pečenja, marelice se otpustiti svoj sok koji će se izmiješati sa sokom limuna, a šećer će se kristalizirati i karamelizirati.
- Prebacite marelice u posudu za kuhanje s debljim dnom, dodajte ostale sastojke (250 grama šećera, ekstrakt vanilije, vanilin šećer i rum) i kuhajte na laganoj vatri minimalno 1 sat dok ne postignete teksturu koju želite.
- Prilikom kuhanja obavezno je stalno miješanje!
- Nakon što je pekmez poprimio željenu gustoću i teksturu, vruću smjesu prelijte u prethodno oprane staklenke te ih vakuumirajte u pećnici.
- Nakon što se pekmez dobro ohladio, čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu.
Ova količina namirnica dovoljna je za 2 staklenke pekmeza od marelice od 1/2 kilograma.
Čuvanje i skladištenje
Nakon obrade i kuhanja, pekmez od marelica se ulijeva u prethodno dobro oprane staklenke dok je još vruć. Staklenke se potom zagrijavaju u pećnici na temperaturi od 50 do 110°C. Nakon toga, staklenke se postepeno hlade, omotane dekama dok ne postanu u potpunosti hladne. Cijeli postupak pasterizacije pogledajte ovdje >>
Ohlađene staklenke čuvaju se na tamnom, hladnom mjestu, po mogućnosti u podrumu ili smočnici. Tako skladištene staklenke pekmeza od marelica trajat će čitavu zimu. Nakon što se staklenka otvori, obavezno se mora čuvati u hladnjaku te se pekmez mora iskoristiti u roku od nekoliko dana kako ne bi došlo do kvarenja.
Upotreba u kuhinji
Ako imate višak nekog drugog voća, možete samostalno napraviti pekmez od miješanog voća u kojem dominiraju marelice. Okus marelice jako se dobro slaže s okusom šljive pa je pekmez od kombinacije marelica i šljiva pravi pogodak za ljubitelje slatko-kiselkastog okusa. Jako je zanimljiva i kombinacija pekmeza od marelice i jabuka, a dodatak cimeta dat će pekmezu novu notu koja se može koristiti s raznim tijestima.
Pekmez od marelica može se konzumirati samostalno, uz prepečeni kruh ili tost, ali izuzetno se dobro uklapa i u razne recepte za kolače. Tako je pekmez od marelica nezaobilazan sastojak inačice Sacher torte, ali i sastavna namirnica Jaffa kolača.
Svakako preporučujemo da isprobate buhtle punjene pekmezom od marelica, a nemojte zaobići ni palačinke!
Ljekovita svojstva
Marelica je medonosna biljka čiji nektar sakupljaju pčele stoga se smatra vrlo zdravom voćkom koja ima ljekovita svojstva. Osim samog ploda marelice, svi zdravi i domaći pripravci od marelica koji ne sadrže umjetne aditive imaju ljekovita svojstva i pridonose općoj dobrobiti organizma.
Marelice su vrlo bogat izvor vitamina A i C te upravo njihova obogaćenost vitaminima omogućava organizmu da se brani od raznih bakterijskih infekcija, obnavlja oštećene stanice i vlakna. Osim što su bogate vitaminima, marelice su bogate i mineralima kalijem, kalcijem, bakrom, željezom, manganom i magnezijem. S obzirom na to da obiluju željezom, konzumacija pripravaka od marelica preporučuje se osobama sklonim anemiji jer se konzumacijom marelica podiže razina željeza i ostalih minerala u krvi.
Zahvaljujući visokom udjelu biljnih vlakana u marelicama, imaju vrlo blag i pozitivan učinak na probavni trakt i probavu pa se konzumacija prirodnih pripravaka od marelica, poput pekmeza i sokova bez aditiva i šećera preporučuje osobama koje imaju problema s probavom.
Foto: RitaE / Pixabay
Zimnica od marelica
Odgovori