Šipak, taj mali plod, nosi titulu jedne od najstarijih biljaka koju koristimo u ishrani. Ova grmolika biljka zaista je blago koje nalazimo u prirodi oko nas.
U vrijeme rane jeseni vraćamo se šetnji po prirodi gdje nas okružuje obilje voća i povrća. Tako ćemo nerijetko nabasati na divlji šipak, i to baš u vrijeme izrade pekmeza.
Lako dostupan i ukusan za konzumaciju, šipak je idealan kandidat za pekmez. Kao stabilan izvor vitamina C šipak je i prikriveni pobjednik natjecanja, jer je smatran najizdašnijim izvorom ovog vitamina od svih biljaka.
Pekmez od šipka uvriježen je u našoj kuhinji, generacijama ga pravimo i poslužujemo, a u jednom se svi slažemo: najbolji je onaj bakin!
Karakteristike šipka
Šipak je divlji ovalni plod koji raste u grmlju bez listova te se sjaji svojom narančasto/crvenom bojom sve do prvog snijega. Dozrijeva u vrijeme jeseni, učinkovit je borac protiv virusa i infekcija a najviše ga volimo jer je dobar saveznik u borbi protiv sezonske prehlade.
Ova listopadna biljka uključuje čak 3.000 vrsta. Njezin grm može dosegnuti visinu i do 3 m. Sam grm šipka krase razgranata stabljika te tanko savijene grane prepune trnja.
Grm divljeg šipka prepoznat ćemo i po relativno velikim, nježnim cvjetovima ružičasto-bijele boje, s pet latica i mnoštvom prašnika na krajevima grana. Cvjetovi rastu pojedinačno ili u manjim grupama, a nalazimo ih od svibnja do srpnja.
Slatko-kiseli plodovi šipka dugi su 1,5 - 2 cm, s vidljivim ostatkom tučka na njihovom dnu. U rujnu kada plod dozrijeva nalazimo male sjemenke koje su obrasle tankim dlačicama.
Divlji šipak raste u umjerenoj klimi te je rasprostranjen skoro u cijeloj Europi.
Šipak za preradu
Stručnjaci smatraju da kod nas u slobodnoj prirodi raste tridesetak vrsta divljih ruža. Zanimljivo je da se u našem podneblju značajnije ne spominje ni jedna osim pasje ruže.
Pasja ruža
Za preradu (sušenje za čaj i pripremu namaza) na našim prostorima najčešće se koristi pasja ruža (Rosa canina). Ovu vrstu šipka najčešće nalazimo u prirodi, a smatra se najljekovitijom vrstom. Upravo od pasje ruže kultivirane su sorte za komercijalni uzgoj šipka.
Pješčana ruža
Ova sorta šipka u nekim se krajevima smatra invazivnom vrstom a kod nas u Europi je naturalizirana. Za razliku od pasje ruže ukusnija je, no ne toliko bogata vitaminom C. Ovu sortu nalazimo rijetko te je ne koristimo učestalo u kuhinji.
Ostale sorte divlje ruže (šipka)
Postoji veliki broj vrsta divljih ruža, a unutar pojedine vrste brojni su varijeteti. Razlog tome je što divlje ruže vrlo rado hibridiziraju s ostalim predstavnicima roda, i na užem području. Čak i kada rastu jedna do druge, vrlo ćete teško naći dvije ruže istih vanjskih karakteristika.
Berba i kupovina
Uobičajeno je da šipak skupljamo kroz rujan, listopad, sve do sredine studenog. Kod skupljanja šipka preporučljivo je pripaziti brati plodove koji nisu tretirani pesticidima. Za pekmez su nam potrebni plodovi koji nisu prezreli, što znači da plod šipka treba biti umjereno mek na dodir.
Dobro je uvijek imati par rukavica uz sebe jer grm divljeg šipka, kao svaka ruža (vrtna ili divlja), ima duge i oštre bodlje!
Ako nemate mogućnosti sami ubrati svoj šipak potražite ga na lokalnoj tržnici.
Čišćenje šipka za pekmez
Pri pripremi šipka za pekmez možete koristiti nekoliko metoda. Prva metoda je izrezati svaki oprani i osušeni plod šipka s obje strane, otvoriti ga i ukloniti sve ljepljive sjemenke. Ne želimo da to sjeme završi u našem pekmezu. Na površini sjemenke nalaze se dlačice koje jako iritiraju naš probavni trakt. Stoga provjerite jeste li ih potpuno uklonili prije nego što ih upotrijebite u bilo kojem od svojih recepata za šipak. Za najbrže odvajanje sjemenki i dlačica, narezane plodove procesuirajte u blenderu s dodatkom vode.
Druga metoda je odrezati kraj i rep svakog ploda šipka (oni mogu dati gorkast okus pekmezu), dodati dvostruku količinu vode i kuhati dok plodovi ne postanu kašasti. Jednom kad šipak dobije kašastu teksturu, možete početi uklanjati sjemenke kroz sito. Za uklanjanje sjemenki možete koristiti klasičnu pasirku ili sito s malim rupicama. Šipak trebate prosijati nekoliko puta, sve dok nema dlačica, jer su vrlo iritabilne.
Neki tvrde da su sjemenke taninske i ako ih tijekom kuhanja ostavite u smjesi, to će utjecati na okus pekmeza. Stoga preporučuju uklanjanje. S druge strane, postoji mnogo recepata koji koriste ovu lakšu i bržu metodu. Što znači kuhati cijele šipke u vodi dok ne omekšaju, što može potrajati 30-40 minuta. Pritiskom kroz sito ukloniti sve sjemenke te ukloniti veliki dio šipka koji nam nije potreban od jednom.
Recepti za pekmez od šipka
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći pekmez od šipka
Nema tog doručka koji je poslužen a da stol nije krasio domaći pekmez od šipka. I to ne bilo kakav, već onaj klasični koji najviše volimo. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete oko 500 ml pekmeza od šipka. Za pripremu šipka trebat će vam 40 minuta, dok je vrijeme kuhanja 50 minuta.
Sastojci
- 1 kg šipka
- 1 l vode
- konzervans
- 338 g šećera
Priprema
- Operite i osušite šipak te ga izrežite s obje strane.
- Pripremljen šipak stavite u blender, dodajte dovoljno vode kako bi se oštrice mogle okretati te izmiksajte par minuta.
- Na ovaj način ne morate ručno odvajati sjemenke i sve ostale dlačice koje su na plodovima.
- Stavite šipak u veliki lonac. Dodajte vodu i pustite da zavrije. Smanjite vatru da krčka i kuhajte 40 minuta do sat vremena u poklopljenom loncu, dok šipak ne omekša dovoljno da bude spreman za gnječenje.
- Za gnječenje omekšalog šipka isto možete koristiti blender te smljeti smjesu uz dodavanje malo vode. Pazite da vam smjesa ne bude prevruća pri stavljanju u blender.
- Meku masu protisnite kroz pasirku. U nedostatku iste možete koristiti i sito ili krpu, no pasirka je najbrža.
- Vratite smjesu u lonac, dodajte šećer te ukuhajte. Ne zaboravite dodati konzervans.
- Vrući pekmez napunite u teglu od 500 ml. Obavezno sterilizirajte staklenku. Perilica posuđa može sterilizirati staklenku za vas.
Pekmez od šipka bez šećera
Ako želite svoj pekmez napraviti na potpuno zdrav način ovo je recept upravo za vas. Čisti pekmez od šipka bez dodavanja šećera i aditiva oduševit će vas. Njegovom konzumacijom ujedno pazite na unos šećera i vaše zdravlje. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete oko 500 ml pekmeza od šipka. Za pripremu šipka trebat će vam 40 minuta, dok je vrijeme kuhanja 50 minuta.
Sastojci
- 1 kg šipka
- 1 litra vode
- sok od 1 limuna
Priprema
- Operite i osušite šipak te ga izrežite s obje strane.
- Pripremljen šipak stavite u blender, dodajte dovoljno vode kako bi se oštrice mogle okretati te izmiksajte par minuta.
- Na ovaj način ne morate ručno odvajati sjemenke i sve ostale dlačice koje su na plodovima.
- Stavite šipak u veliki lonac. Dodajte vodu i pustite da zavrije. Smanjite vatru da krčka i kuhajte 40 minuta do sat vremena u poklopljenom loncu, dok šipak ne omekša dovoljno da bude spreman za gnječenje.
- Za gnječenje omekšalog šipka isto možete koristiti blender te smljeti smjesu uz dodavanje malo vode. Pazite da vam smjesa ne bude prevruća pri stavljanju u blender.
- Meku masu protisnite kroz pasirku. U nedostatku iste možete koristiti i sito ili krpu, no pasirka je najbrža.
- Vratite smjesu u lonac, dodajte te budite na oprezu. Pekmez bez šećera ili nekog drugog zaslađivača vrlo lako počinje gorjeti. Pekmez pozorno pratite, uz stalno miješanje.
- Dodajte limunov sok te pekmez napunite u teglu od 500 ml. Obavezno sterilizirajte staklenku. Perilica posuđa će to učiniti za vas.
Pekmez od šipka bez konzervansa
U nastavku je recept bez aditiva. Pogodan je za sve ljubitelje recepata s isključivo prirodnim sastojcima. Uz to, u sastojcima su navedene sve vrste zaslađivača, pa s lakoćom možete odabrati zaslađivač po vašem ukusu za što autentičniji okus pekmeza. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete oko 500 ml pekmeza od šipka. Za pripremu šipka trebat će vam 40 minuta, dok je vrijeme kuhanja 50 minuta.
Sastojci
- 1 kg šipka
- 1 l vode
- sok od 1 limuna
- zaslađivač po vašem izboru: 338 g šećera ili dvije čajne žlice stevije
Priprema
- Operite i osušite šipak te ga izrežite s obje strane.
- Pripremljen šipak stavite u blender, dodajte dovoljno vode kako bi se oštrice mogle okretati te izmiksajte par minuta.
- Na ovaj način ne morate ručno odvajati sjemenke i sve ostale dlačice koje su na plodovima.
- Stavite šipak u veliki lonac. Dodajte vodu i pustite da zavrije. Smanjite vatru da krčka i kuhajte 40 minuta do sat vremena u poklopljenom loncu, dok šipak ne omekša dovoljno da bude spreman za gnječenje.
- Za gnječenje omekšalog šipka isto možete koristiti blender te smljeti smjesu uz dodavanje malo vode. Pazite da vam smjesa ne bude prevruća pri stavljanju u blender.
- Meku masu protisnite kroz pasirku. U nedostatku iste možete koristiti i sito ili krpu, no pasirka je najbrža.
- Vratite smjesu u lonac, dodajte zaslađivač po vašem izboru te ukuhajte.
- Dodajte sok limuna, izmiješajte te vrući pekmez napunite u teglu od 500 ml. Obavezno sterilizirajte staklenku. Perilica posuđa može sterilizirati staklenku za vas.
Čuvanje i skladištenje
Postoje dva načina na koje možete spremiti pekmez. Ako pekmez planirate pojesti u roku od 3 - 4 tjedna, držite ga u hladnjaku.
Ako ga planirate jesti kasnije tijekom godine potrebno ga je adekvatno spremiti u sterilizirane staklenke i na tamno mjesto. Nakon otvaranja staklenke, pekmez spremite u hladnjak te ga pojedite u roku od 2 - 3 tjedna.
Ovisno o količini šećera, pekmez može trajati oko dvije godine kad se čuva na hladnom i suhom mjestu. (Šećer djeluje kao konzervans u prirodnom obliku. Isto kao sol, pektin ili med.
Savjeti
Prešani šipak može se kuhati i sa sokom od jabuke, šećerom i limunskom kiselinom, na 1 kg šipka računajte 100 ml soka.
Ako želite dodati malo dodatne čari svom pekmezu pokušajte kombinirati šipak s jabukama, ali i drugo će voće uspjeti,poput trešanja, grožđa, bazge, jagoda, kupina, crnog ribiza, malina, marelica ili borovnica.
Ne brinite je li pekmez od šipka previše tekuć kad ga napunite u staklenke. Pričekajte dok se potpuno ne ohladi. Hladan pekmez postaje puno gušći.
Upotreba u kuhinji
Jednom kad pekmez bude gotov, iznenadit ćete se kako je ukusan i kako lako obično jelo može pretvoriti kulinarski specijalitet.
Pekmez od šipka koristite za izradu sirovih kolačića od šipka, idealan je za božićne kolačiće punjene marmeladom zbog svoje boje i okusa. U nekim zemljama je pekmez od šipka popularan kao umak koji se izvrsno slaže s mesom divljači. Za zdraviji doručak dodajte svoj pekmez od šipka, koji je pun vitamin, u bijeli obični jogurt, umjesto da jedete komercijalne slatke jogurte
Kombinirajući ovaj pekmez s crnim vinom možete napraviti marinadu za svoje meso. Prilikom izrade sendviča sa sirom, ne zaboravite preko njega namazati malo pekmeza od šipka.
Isto tako možete dodati žlicu ili dvije pekmeza u sladoled od vanilije ili bilo koji sladoled koji volite. Odvažite se, pekmez od šipka dodajte dresingu za salatu. Ne zaboravite staviti nekoliko žlica u zobene pahuljice koje ste napravili za doručak. I naravno, kao šlag na tortu (ili šipak tebi), koristite ga kao punjenje za vaše palačinke ili krafne.
Ljekovita svojstva
Ova super namirnica plod je divljeg ružina grma koji sadrži njene sjemenke. Kao namirnica, šipak obiluje vitaminom A, E i C. Kod prevencije gripe i prehlade idealan je za konzumaciju, no pravi je superjunak kada smo već prehlađeni.
Osim ovih blagodati, šipak ima protu-upalno djelovanje te se ubraja u najbolje antioksidanse, a ta svojstava pomažu u borbi protiv reumatskog artritisa.
Divlji šipak pomaže u podizanju imuniteta i sprječavanju malaksalosti. Djelotvorno utječe na krv, povezan je s dobrom probavom. Šipak tjera proljetni umor i djelotvoran je prema našim bubrezima.
U šipkovim plodovima osim magnezija, kalija, fosfora, sumpora i silicija koji su manje zastupljeni, dominiraju željezo, natrij, selen i mangan.
Možda i najzanimljivija činjenica istraživača je da kuhanjem šipka razina askorbinske kiseline, tj. vitamina C, ne opada već se povećava. Bitno je proizvode od šipka potrošiti u roku godine dana. Duljim stajanjem proizvoda od šipka razina askorbinske kiseline ipak se smanjuje na 1/4 originalnog iznosa.
Foto: Maja Dumat / CC
Zimnica od šipka
Zimnica od ruže
Odgovori