• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva

Objavljeno: 05.09.2021. Autor: Martina Lovaković

  • Šljive za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za pekmez od šljiva
  • Pekmez od šljiva
  • Pekmez od šljiva bez šećera
  • Pekmez od šljiva iz pećnice
  • Pečeni pekmez od šljiva bez šećera
  • Čuvanje i skladištenje
  • Ljekovita svojstva

Zanima vas kako napraviti ukusan domaći pekmez od šljiva? Naučit ćemo vas postupak i pokazati vam recepte koje su koristile naše bake. Jedite ga i direktno iz staklenke svaki put kada poželite nešto zdravo i slatko, dodajte ga u kolače i na biskvite, koristite kao premaze, nadjenite njime palačinke, buhtle, krafne ili vanilin kiflice.

Uživajte u rapsodiji okusa i pripremite sami svoj pekmez prema najboljim receptima. Odaberite svoju najdražu varijantu - sa šećerom ili bez šećera skuhan tradicionalnom metodom na štednjaku.

A želite li pripremiti pekmez od šljiva na jednostavniji način, isprobajte recept za pekmez od šljiva sa šećerom i bez šećera pečen u pećnici. Stavite ga u lim za pečenje, nekoliko puta promiješajte i dobit ćete ukusan i gust pekmez. Šljivama u ovom slučaju možete dodati i malo ruma ili začina, poput cimeta, no toliko je ukusan da mu jednostavno ništa od toga nije potrebno. Poigrajte se i sami začinima, možda vas i neka vaša varijanta oduševi.

Karakteristike šljive

Šljiva (lat. Prunus domenstica L.) pripada u skupinu listopadnih stabala u porodicu ruža (Rosaceae). Šljiva se uzgaja zbog ukusnih tamnih i mesnatih plodova koji rastu na dvogodišnjim i trogodišnjim granama. Plodovi dolaze u plavoj, ljubičastoj, žutoj i crvenoj boji, ovalnog su oblika i dugi od 2 do 7,5 cm. Unutar ploda nalazi se tvrda, glatka i plosnata koštica koja se lako odvaja od njezinog zeleno-žutog sočnog mesa.

Hrvatska se istaknula ekološkim uzgojem šljiva od kojih prednjači sorta Bistrica svima dobra poznata. Šljive se u kontinentalnim krajevima Hrvatske beru krajem ljeta i početkom jeseni (kraj kolovoza i početak rujna), a vrijeme berbe se razlikuje s obzirom na način upotrebe.

Rane sorte se upotrebljavaju isključivo za jelo, a jesenske za preradu. Slijedom toga, stolne sorte se beru s peteljkom, dok još ne postignu punu zrelost, dok se plodovi za preradu beru tek kod potpune zrelosti jer jedino na stablu mogu dobiti sve potrebne hranjive tvari poput šećera.

Ako imate priliku posadite šljivu u dvorište ili u vrt i uživajte u njezinim plodovima ili pripremite zimnicu prateći naše recepte. Šljiva je prepuna hranjivih tvari važnih za normalno funkcioniranje imuniteta.

Šljive za preradu

U našim područjima za preradu i za zimnicu najčešće se uzgajaju sorte šljiva: Bistrica i Stanley.

Bistrica (požegača)

Najbolja sorta šljiva za sušenje je šljiva požegača koja se još naziva plava šljiva ili šljiva bistrica. Riječ je o staroj sorti šljiva koja potječe iz Azije, a osim za sušenje, preporučuje se i za pečenje rakije od šljiva (šljivovice) te za izradu ostalih prerađevina za zimnicu.

Plod joj je nešto sitniji (otprilike 17 grama) u odnosu na druge sorte šljiva, ali savršenog omjera kiseline i šećera. Dozrijeva od kolovoza do rujna, ovisno o terenu na kojem se uzgaja. Na područjima veće nadmorske visini dozrijeva tek u rujnu.

Bistrica je modro plave boje, a cijeli plod prekriven je pepeljasto sivim slojem nalik vosku. Prednost joj je ta što joj se koštica iznimno lako odvaja od ploda.

No, budući da je podložna pojavi raznih bolesti i štetnika, danas se sve više koristi Stanley šljiva za sušenje i izradu prerađevina od šljiva (pekmez, džem, marmelada...).

Stanley

Stanley šljiva se obično koristi kao pomoćna sorta kod proizvodnje šljiva, a iako neki smatraju da nije dobra za preradu u rakiju, to nije istina. Ipak, rjeđe se koristi za pečenje šljivovice, a više za izradu nekih drugih prerađevina od šljiva.

Plod Stanley šljive dozrijeva u rujnu, a može ostati dulje na grani.

Koštica se s plodova Stanleyja odvaja djelomično lako. Može se koristiti za sušenje šljiva, za izradu pekmeza, džema i marmelade, sokova te ostale zimnice od šljiva. Pokožica joj je nešto čvršća pa će je trebati dulje kuhati. Ako želite sok lijepe modro plave boje, za pripremu soka od šljiva odaberite sortu Stanley čiji sočni plodovi daju ukusan sok.

Berba i kupovina

Svi se slažu da je za pripremu prerađevina od šljiva, najbolja šljiva ubrana u vlastitom voćnjaku. Jedino tako možete biti sigurni da ste ubrali voćku koja nije tretirana pesticidima. Za preradu u chutney, marmeladu, džem, pekmez, rakiju i ostale prerađevine šljive se beru fazi tehnološke zrelosti (na kruni stabla se nalazi 5 do 10% mekanih plodova šljiva).

Berba šljiva odvija se za toplog i suhog vremena, u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima jer je tada količina šećera (od 13 do 16%) te količina suhe tvari (od 19 do 21%) u njima najpovoljnija. U kontinentalnom području to je vrijeme od 10. do 20. rujna, a kada vegetacija kasni rok se može pomaknuti za 10-ak dana. Šljive se najprije beru za jelo, a potom za preradu.

Ako nemate mogućnost za uzgoj šljiva, također možete nabaviti kvalitetne i zdrave plodove za izradu kompota, salate od šljiva, chutneyja, marmelade, džema, pekmeza i ostale zimnice od šljiva. Posjetite tržnicu i pokušajte nabaviti domaće šljive lokalnih uzgajivača.

Birajte isključivo zdrave i neoštećene plodove, potpuno zrele. Nedovoljno zreli plodovi većinom nisu dobri za izradu prerađevina od šljiva (osim za kompot) jer ne sadrže dovoljne količine šećera.

Recepti za pekmez od šljiva

Ako želite napraviti ukusan pekmez od šljiva, za vas smo izdvojili isprobane recepte za razne varijante ove poslastice, od originalnog recepta za domaći pekmez po kojem su radile naše bake i zdrave verzije bez šećera, do pekmeza od šljiva iz pećnice za one koji nemaju puno vremena za stajanje pored štednjaka. Uz svaki recept nalazi se i idealan način skladištenja kako bi vam slatka zimnica što duže ostala svježa. Uživajte u okusima djetinjstva i pripremite svoj domaći pekmez od šljiva.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki
  • razlika između pekmeza, marmelade i džema

Pekmez od šljiva

Klasični pekmez od šljiva obično se priprema u omjeru 5 kg šljiva i oko 1 kg šećera. Omjeri su isključivo individualni i ovise o vašem ukusu, ali i slatkoći šljiva koja može varirati svake godine.

Ako ga pripremate prvi put, dodajte željenu količinu šljiva pa provjerite slatkoću. U slučaju da više volite kiseliji okus, smanjite bijeli šećer ili ga zamijenite - smeđim šećerom i koristite količinu od 1 kilogram ili manje.

Budući da je ovo originalni starinski recept, u njega idu isključivo i samo šljive i šećer, bez bilo kakvih dodataka kao što su limun ili limunska kiselina i konzervans. Ako ga želite pripremiti na ovaj način, morat ćete ga kuhati nešto duže. No, svakako je isplativo s obzirom na ono što ćete dobiti zauzvrat - gust i čvrst pekmez odličnog okusa na koji bi vaša baka s pravom bila ponosna.

Sastojci

  • 5 kg šljiva
  • 1 - 1,5 kilogram šećera ili 1 kg smeđeg šećera (za manje sladak okus)

Priprema

  1. Šljive operite, prepolovite i odstranite im košticu.
  2. Položite ih u posudu za kuhanje i dodajte im pola odabrane količine šećera. Smjesu kuhajte na umjerenoj vatri i povremeno promiješajte. U početku miješajte češće jer bi šljive mogle zagorjeti. Kasnije, kada šljive puste sok, neće biti potrebno toliko često miješanje.
  3. Kuhajte otprilike 3 do 4 sata, a nakon toga štapnim mikserom izmiksajte kuhanje šljive. Ako volite ujednačen izgled pekmeza, nakon toga sadržaj i propasirajte.
  4. Kušajte ga i ako vam nije dovoljno sladak, u ovoj fazi dodajte još šećera. Nastavite kuhati još 2 do 3 sata.
  5. Pekmez od šljiva je skuhan kada iz njega nestane sva tekućina.
  6. Operite i sterilizirajte staklenke pa u njega ulijte vrući pekmez.
  7. Zagrijte pećnicu na 50°C pa u nju poslažite otvorene teglice pekmeza kako bi se stvorila korica u tankom sloju. Nakon toga, staklenke zatvorite te ih postepeno ohladite prije skladištenja.

Pekmez od šljiva bez šećera

Pekmez do šljiva na tradicionalan način na štednjaku možete pripremiti i bez dodatka šećera. Možete ga pripremiti samo sa šljivama, a ako mu želite dodati posebnu notu, poigrajte se začinima poput cimeta, klinčića i ruma.

Sastojci

  • 5 kg šljiva
  • pola žličice mljevenog klinčića
  • jedna žličica cimeta
  • 3 žlice ruma

Priprema

Šljive operite, prepolovite i odvojite koštice, a nakon toga položite u posudu zapremnine oko 7 litara. Vatru pojačajte na najjači plamen i ostavite ih da se kuhaju. U početku ih samo povremeno promiješajte.

  1. Nakon 15-ak minuta, šljive je potrebno miješati češće dok potpuno ne zavriju. Tada smanjite vatru i nastavite kuhati uz stalno miješanje.
  2. Kuhajte dok pekmez ne postigne zadovoljavajuću gustoću, otprilike sat vremena nakon vrenja.
  3. Pred sami kraj kuhanja, šljivama dodajte začine - klinčić, cimet i rum.
  4. Ako ste ljubitelj nekog drugog začina ili vam neki od navedenih okusom ne odgovara, slobodno dodajte onaj po vašoj želji.
  5. Isto tako, pekmez možete skuhati i bez začina, isključivo od zrelih šljiva.
  6. Prethodno pripremite sterilizirane i dobro osušene teglice. Pekmez ulijte u teglice i dobro ih zatvorite metalnim poklopcem.
  7. Staklenke stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 100°C stupnjeva i ostavite ih tako sat vremena.
  8. Nakon dovršene pasterizacije, isključite pećnicu, a staklenke ostavite u pećnici dok se potpuno ne ohlade (otprilike 10-12 sati).

Pekmez od šljiva iz pećnice

Pekmez od šljiva pripremljen na ovaj način obožavat će vaši najmlađi. Glavni sastojci ovog pekmeza su šljive i čokolada, a kada se ta dva sastojka sljube daju jedinstveni okus koji je teško dočarati. Najbolje da ga pripremite još danas.

Sastojci

  • 5 kg šljiva
  • 2 kg šećera (ili po želji i manje)
  • 100 g tamne čokolade 85% kakaa
  • 2 žlice ruma

Priprema

  1. Šljive operite, prepolovite ih i izvadite im košticu. Posipajte ih šećerom i ostavite da tako odstoje 24 sata.
  2. Sljedećeg dana položite šljive na lim za pečenje, odnosno na papir za pečenje, u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C stupnjeva.
  3. Pecite otprilike 4 sata te povremeno promiješajte. Nakon toga, pekmezu dodajte na pari rastopljenu tamnu čokoladu i rum te dobro promiješajte. Pecite još kratko, dok se smjesa ne počne zgušnjavati, ali pazite da se potpuno ne zgusne.
  4. Dobiveni pekmez još vruć ulijte u vruće staklenke i ostavite u pećnici dok ne počne poprimati koricu. Nakon toga teglice zatvorite i spremite na tamno i hladno mjesto.
  5. Iako u recept idu 2 kg šećera, količinu uvijek možete smanjiti ili zamijeniti sladilom po želji. Odlično će odgovarati i javorov ili agavin sirup.

Pečeni pekmez od šljiva bez šećera

Za pripremu ovog pekmeza trebat će vam samo jedan sastojak - a to su ukusne i zrele šljive! Ako vam se ne da provoditi vrijeme stajaći pored štednjaka, ubacite šljive u pećnicu i pričekajte da ona odradi sav posao!

Sastojci

  • 3 kg šljiva (ili po želji i više)

Priprema

  1. Šljive dobro operite, prepolovite ih i uklonite koštice. Uzmite lim za pečenje i preko njega posložite šljive.
  2. Pećnicu zagrijte na 200°C stupnjeva, a nakon toga u pećnicu položite lim na kojeg ste poslagali šljive.
  3. Ostavite šljive da se peku, a nakon sat i pol, kada šljive puste svoj sok, karameliziraju se i počnu se zgušnjavati, promiješajte ih i ostavite da se dalje peku. Ako je temperatura prejaka, smanjite je.
  4. Što više vremena prolazi, to ćete sve češće morati miješati šljive na limu za pečenje kako one ne bi zagorjele.
  5. Pekmez je gotov kada je potpuno gust i poprimi ljubičastu boju.
  6. Izvadite lim iz pećnice, a gotovi pekmez prebacite u prethodno sterilizirane staklenke.
  7. Smanjite temperaturu na 110°C stupnjeva te otvorene staklenke s pekmezom položite u pećnicu na još 10 minuta.
  8. Izvadite teglice, zatvorite ih i umotajte u kuhinjsku krpu gdje bi trebale ostati dok se ne ohlade.

Svi recepti za zimnicu od šljiva >>

Čuvanje i skladištenje

Nakon kuhanja, pekmez se uvijek mora postepeno ohladiti. Obično se još vruć ulijeva u staklenke koje su prije toga dobro oprane i sterilizirane. Nakon toga otvorene staklenke s pekmezom se još kratko zagrijavaju u pećnici na temperaturi od 50 do 110°C stupnjeva (ovisno o receptu) te se nakon toga postupno hlade.

Ako ga uspijete sačuvati od ukućana, pekmez od šljiva čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Dobro skladišten izdržat će cijelu zimu. No, jednom kada ga otvorite, držite ga u hladnjaku i potrošite za nekoliko dana.

Ljekovita svojstva

Šljiva sadrži obilje vitamina, minerala, prirodnih šećera i vlakana pa se tako našla kao jedna od vodećih voćki u prehrani čovjeka. Od navedenih prednjače vitamini A i C, a posebice vitamin B koji pomaže u jačanju imuniteta, poboljšava psihičko zdravlje, regulira probavu, odstranjuje štetne tvari iz organizma i potiče apetit. Od minerala ističu se magnezij, željezo, kalcij, fosfor, bakar i natrij.

Poznato je od davnina da se šljiva ističe svojim laksativnim djelovanjem. Suvremenim načinom života i nepravilnom prehranom, smanjuje se aktivnost crijeva te je sve više onih koji imaju problema s redovitom probavom. Kompot od šljiva, posebice suhih, kod kojih se količina vlakana čak i povećava, pomoći će ukloniti problem. Osim kompota, mogu pomoći i ostale prerađevine od šljiva koje lako možete pripremiti i kod kuće.

100 grama svježih šljiva sadrži svega 46 kalorija pa su zbog svoje niske kalorijske vrijednosti šljive idealna poslastica onima koji paze na prehranu.

Budite oprezni. Iako šljiva ima brojna ljekovita svojstva, njezina koštica je otrovna. Sadrži tvari koje u organizmu pri djelovanju enzima mogu proizvesti opasnu cijanovodičnu kiselinu.

Foto: RitaE / Pixabay

Zimnica od šljiva

  • Chutney od šljiva
  • Džem od šljiva
  • Kompot od šljiva
  • Marmelada od šljiva
  • Salata od šljiva
  • Smrznute šljive
  • Sok od šljiva
  • Suhe šljive

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR