Plod trešnje toliko je voljen i cijenjen da postoji cijeli kult štovatelja diljem svijeta koji se raduju trešnji. Ova mesnata pijanica karakteristične boje donosi radost svim dobnim skupinama!
Trešnja geografski potječe s prostora Crnog mora pa do Kaspijskog jezera u Maloj Aziji. Smatra se da su uzgoj najvjerojatnije započeli Grci, a ovjekovječili Rimljani i to jer se trešnja smatrala neophodnim dijelom legionarske prehrane. Struka pretpostavlja da su je u Europu, prije razvoja ljudske civilizacije, donijele ptice. Na područje SAD-a trešnju su 1629.godine donijeli engleski kolonisti.
Tradicijski trešnja je ukras i radost svakog dvorišta, donositeljica hlada, mirisa i arome koji nas vraća u djetinjstvo. U našoj je kulturi predivna navika da se svaki plod iskoristi u domaćinstvu. Pekmez i trešnje tako su postale logičan slijed jer upravo je pekmez uvriježen je u našoj kuhinji, generacijama ga pravimo i poslužujemo, isto kao što je trešnja dio svakog dvorišta.
Karakteristike trešnje
Trešnjin plod je jestiva sočna koštunica debelog i mesnatog izgleda veličine 1,20 cm do 3,20 cm. Oblik varira od okruglog do izgleda srca, s dugom peteljkom. Koštica je uglavnom glatka, a u unutrašnjosti se nalazi jedno sjeme. Boja kože većinom je duboko crvena ili ljubičasta, a može biti i žuta ili bijela. Žuti plodovi često imaju crvenih nijansi. Boja mesa također varira od bijele do tamno crvene.
Plodove nalazimo na stablu koje može narasti do 20 m i promjera do 70 cm. Trešnjina kora sivo-crvenkaste je boje, sjajna i glatka, a ljušti se u obliku koncentričnih krugova. Pri dnu debla nalazi se tamni lub koji se uzdužno raspucava. Izbojci stabla s jedne strane su sivkasti a s druge strane smećkasti.
Pupovi su jajoliko čunjastog oblika s ušiljenim vrhom, obavijeni su većim brojem smećkastih ljuskica sivkastih rubova. Pupovi su naizmjenično smješteni i često nagomilani.
Listovi trešnje variraju od eliptičnih do obrnuto jajolikih, na vrhu su svi ušiljeni, a suženi na bazi, rubovi su nazubljeni. Listovi dužine do 12 cm, s donje strane posuti su rijetkim bijelim dlačicama. Prije otpadanja listovi mijenjaju boju iz zelene u crvenu.
Cvjetovi trešnje bijele su boje i rastu prije listanja, na prošlogodišnjim izbojcima. Gusto nagomilane krošnje imaju cvjetove dugih zelenih peteljki s cvatom u obliku gronje.
Stablo trešnje zahvalno je za sadnju jer ga ne treba špricati, nije zahtjevno, a daju puno užitka. Trešnjine plodove prve plodove možemo brati već početkom svibnja, a ovisno o sorte dozrijevaju sve do jeseni.
Trešnjin cvjet nacionalni je simbol Japana, iz tog su razloga cvjetovi trešnje bogato simbolični i često su korišteni u japanskoj umjetnosti, mangama, animeima i filmu, kao i u glazbenim izvedbama za ambijentalni efekt. Cvijet je također zastupljen na svim vrstama robe široke potrošnje u Japanu, uključujući kimono, dopisnice i posuđe.
Trešnje za preradu
Trešnja (lat. Prunus avium), dolazi iz porodice Rosaceae. Postoji mnogo sorti ovog primamljivog voća.
Stare sorte trešanja odlikuj divovski rast. Prema nekim izvorima u Jankovcima postoje dvije trešnje za koje se tvrdi da su najveće u Hrvatskoj a broje oko 150 godina.
Raspoznajemo ih i klasificiramo po boji ploda, pa tako imamo tamne i svijetle: bijele, ružičaste, crvene te crne. Drugi način klasifikacije je po vremenu dozrijevanja: rane i kasne sorte. A treći način raspoznavanja je po mekoći: s mekanim mesom ploda te s čvrstim mesom ploda ( tzv. hrustavke ili hrušt).
Ono u čemu se svi slažu je da su sorte brojne ( preko sto) i nalazimo ih na bliskom Istoku i Aziji odakle potječu, te u Sjevernoj Americi, Europi i Australiji.
Early Burlat
Ova trešnja poznata je i pod nazivom Birla. Plodovi su okruglastog i blago srcolikog oblika. Dozrijevaju u drugoj polovini svibnja s težinom plodova oko 7 grama. Plod je čvrst i dobro podnosi transport. Ova rana polu hrustava sorta trešnje često se nalazi u dvorištima. Najčešće je beremo i konzumiramo direktno s drveta. Pogodna je za kuhanje i rapripremu voćnih salata.
Early Lory
Novija sorta nastala je u posljednjem desetljeću 20 stoljeća. Plodovi su joj krupni (oko 8 grama), okruglasto srcastog su oblika lijepe crvene boje. Plodove ove sorte beremo sredinom svibnja. Ova sorta ima određenu otpornost prema pucanju nakon velikih kiša. Okusom je slatka i jako sočna, dozrijeva u velikoj količini i zato je pogodna za pekmez, džem i kolače.
Merchant
Ubraja se u starije sorte trešanja, a česta je u Engleskoj i Francuskoj. Dozrijeva početkom lipnja a trešnje su srednje krupne do krupne, oko 8 grama. Ova trešnja gotovo crne boje izvrsna je u umacima jer im, uz okus, daje i odličnu boju.
Cordia
Trešnja krupnijeg ploda i lijepe tamnocrvene boje. Plodovi dozrijevaju sredinom lipnja. Ova sorta porijeklom je iz Češke. Ova slatka trešnja pogodna je za deserte, salate. U njoj uživaju svi ljubitelji slađeg voća.
Regina
Novija sorta trešnje koja dobiva popularnost zahvaljujući svojim osobinama. Solidno podnosi niske temperature. Plodovi su dobrog okusa, čvrsti i tamnije crvene su boje. Porijeklom Regina je iz Nemačke a dozrijeva sredinom lipnja. Prema stručnjacima ova sorta ima jedan od najrafiniranijih plodova od svih sorti trešanja. Idealna je za zamrzavanje,kuhanje u zimnicama i desertima.
Sweetheart
Ova sorta trešanja je samooplodna sa srednje čvrstim plodom svjetlije crvene boje. Dozrijeva sredinom lipnja. Ovu sortu trešanja nije teško uzgojiti, obilnog je roda i omiljena u kuhinji na sve načine.
Zirat (Zraat)
Porijeklom je iz Turske a pripada kasnim sortama trešanja, s dozrijevanjem u svibnju. Plodovi ove sorte srcoliko okruglasti su te čvrsti. 12% svjetske trgovine trešanja čini ova sorta. Kada kupujemo trešnje u trgovinama velika je vjerojatnost da ćemo kupiti upravo Zirat. Pogodna je za svaku termičku obradu. Radi kasnije berbe koriste se u zimnicama.
Primavera
Zanimljiva sorta trešnje jer sazrijeva prije sredine svibnja. Ima umjereno sitne plodove težine oko 4 grama. Kako ranije dozrijeva ne ugrožavaju je razni insekti. Idealna je za svježu konzumaciju i dekoraciju u izradi kolača i torti.
Penny
Po vremenu dozrijevanja spada u kasnije sorte trešanja jer sazrijeva krajem lipnja. S čvrstim i prilično krupnim plodom od oko od 9,5 grama dobro podnosi transport. Ova sorta koristi se za pripremu slatkog od trešanja i džemove.
Berba i kupovina
Berba trešanja ovisi o sorti te generalno započinje u svibnju i lipnju. Zanimljivo je da jednom ubrana trešnja ne sazrijeva nakon berbe. Zato trešnje beremo samo kada su potpuno zrele.
Trešnje, ovisno o broju stabala, možemo brati ručno ili tresačima tj. strojevima koji tresu stabla. Plodovi padaju na samohodne okvire stroja s platnom koje se ranije smjesti ispod krošnji stabla. Strojna berba uz tresač traje jednu minutu po stablu pa tako tresač može pobrati 40 do 50 stabala.
Uz ručnu berbu trešnje se može brati i drvenim motkama. Drvenim motkama se plodovi višnje trasu na mreže koje su postavljenje ispod stabla. Ovakav način berbe se izbjegava jer oštećuje stablo i plod.
Trešnje možete kupiti kod lokalnih uzgajivača, na tržnicama (tijekom ljetnih mjeseci) ili u trgovinama. Dozreli plodovi imaju kratak vijek trajanja, pa prilikom kupovine birajte one s peteljkama jer će se takvi plodovi duže održati.
Također pripazite da njihova boja bude izrazito crvena, a kožica čvrsta i sjajna.
Recepti za pekmez od trešanja
Recepti za pripremu pekmeza od trešanja ne zahtijevaju puno sastojaka. Pekmez od trešanja bez šećera preporučuje se dijabetičarima, a ostale kombinacija s različitim voćem za vaše najmlađe ukućane.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći pekmez od trešanja
Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete oko 500 ml pekmeza od trešanja. Samu pripremu trešanja trebate napraviti večer prije, a kuhanje traje 50 minuta.
Sastojci
- 1 kg trešanja
- 300 g šećera
- 1 žličica cimeta
- konzervans
Priprema
- Ukloniti sve peteljke s voća te plodove trešnje temeljito operate.
- Uklonite sve koštice iz plodova. Ako imate separator za koštice upotrijebite ga da vam se plodovi ne deformiraju. Upotrebom separatora pri uklanjanju koštica gubi se i manje soka iz svakog ploda.
- Trešnje pomiješajte sa šećerom te ih stavite preko noći u loncu u kojem ćete kuhati pekmez.
- Idući dan trešnje stavite juhati na srednje jakom plamenu te ih povremeno promiješajte sve dok se ne zgusnu.
- Nakon otprilike 45 minuta kuhanja koliko je potrebno da se pekmez zgusne uzmite štapni mikser te smjesu usitnite.
- U usitnjeni pekmez dodajte cimet te konzervans.
- Vrući pekmez napunite u staklenke po želji. Staklenku zatvorite steriliziranim poklopcem te po želji pasterizirajte.
- Vruće staklenke obložite krpama, pustite da se ohladi, a kada se staklenke ohlade spremite ih u ostavu na tamno mjesto.
Pekmez od trešanja bez šećera
Ako želite svoj pekmez napraviti na potpuno zdrav način ovo je recept upravo za vas. Čisti pekmez od trešnje bez dodavanja šećera i aditiva oduševit će vas. Njegovom konzumacijom ujedno pazite na unos šećera i vaše zdravlje. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete oko 500 ml tređnjinog pekmeza.
Sastojci
- 1 kg trešanja
- 1 litra vode
- sok od 1 limuna
Priprema
- Ukloniti sve peteljke s voća te plodove trešnje temeljito operate.
- Uklonite sve koštice iz plodova. Ako imate separator za koštice upotrijebite ga da vam se plodovi ne deformiraju. Upotrebom separatora pri uklanjanju koštica gubi se i manje soka iz svakog ploda.
- Trešnje stavite u veliki lonac. Dodajte vodu i pustite da zavrije. Smanjite vatru da krčka i kuhajte 40 minuta poklopljenom loncu, dok trešnje ne omekšaju dovoljno da bude spremne za gnječenje. Možete koristiti štapni mikser ili blender (pazite da vam masa ne bude pre vruća).
- Vratite smjesu u lonac te budite na oprezu. Pekmez bez šećera ili nekog drugog zaslađivača vrlo lako počinje gorjeti. Pekmez pozorno pratite, uz stalno miješanje.
- Dodajte limunov sok te vrući pekmez napunite u staklenke po želji. Staklenke zatvorite steriliziranim poklopcem te po želji pasterizirajte.
- Vruće staklenke obložite krpama, pustite da se ohladi, a kada se staklenke ohlade spremite ih u ostavu na tamno mjesto.
Pekmez od trešanja bez konzervansa
U nastavku je recept bez aditiva. Pogodan je za sve ljubitelje recepata s isključivo prirodnim sastojcima. Uz to, u sastojcima su navedene sve vrste zaslađivača, pa s lakoćom možete odabrati zaslađivač po vašem ukusu za što autentičniji okus pekmeza. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete oko 500 ml pekmeza od šipka. Za pripremu šipka trebat će vam 40 minuta, dok je vrijeme kuhanja 50 minuta.
Sastojci
- 500 g trešanja
- 200 g šećera
- 1 štapić cimeta
- 1/2 mahune vanilije
- sok jednog limuna
Priprema
- Ukloniti sve peteljke s voća te plodove trešnje temeljito operate.
- Uklonite sve koštice iz plodova. Ako imate separator za koštice upotrijebite ga da vam se plodovi ne deformiraju. Upotrebom separatora pri uklanjanju koštica gubi se i manje soka iz svakog ploda.
- Trešnje pomiješajte sa šećerom ostavite ih 12 sati u hladnjaku te povremeno promješajte.
- Nakon 12 sati trešnje procijedite a dobiveni sok stavite u lonac te stavite kuhati na srednju jačinu 20 minuta kako bi postao gušći.
- U međuvremenu ogulite limun, nacijedite ga te sok dodajte u trešnje. Mahunu vanilije prerežite na pola, uklonite sjemenke te ih dodajte u trešnje.
- Koricu limuna i 1/2 očišćene mahune iskoristite (možete dodati i štapić cimeta) te sve zamotajte u gazu.
- U lonac, u kjem ste zgusnuli sok od trešanja, dodajte trešnje i paketić od gaze. Sve zajedno kuhajte 10 minuta da začini puste arome.
- Izvadite paketić, dobro ga ocijedite i nastavite kuhati pekmez još 15 minuta.
- Vrući pekmez napunite u staklenke po želji. Staklenku zatvorite steriliziranim poklopcem te po želji pasterizirajte.
- Vruće staklenke obložite krpama, pustite da se ohladi, a kada se staklenke ohlade spremite ih u ostavu na tamno mjesto.
Čuvanje i skladištenje
Postoje dva načina na koje možete spremiti pekmez. Ako pekmez planirate pojesti u roku 3-4 tjedna, držite ga u hladnjaku.
Ako ga planirate jesti kasnije tijekom godine potrebno ga je adekvatno spremiti u sterilizirane staklenke i na tamno mjesto. Nakon otvaranja staklenke, pekmez spremite u hladnjak te ga pojedite u roku od 3-4 tjedna.
Ovisno o količini šećera, pekmez može trajati oko dvije godine kad se čuva na hladnom i suhom mjestu. (Šećer djeluje kao konzervans u prirodnom obliku. Isto kao sol, pektin ili med.
Upotreba u kuhinji
Osim kao samostalna slastica, pekmez od trešnje koristite za izradu kolača i deserata.
Ovaj pekmez može poslužiti kao osnova za umak koji se izvrsno slaže s mesom divljači.
Isto tako možete dodati žlicu ili dvije pekmeza u sladoled od vanilije ili bilo koji sladoled koji volite. Pekmez od trešanja probajte kao prelijev za vaš smrznuti jogurt, kao zdraviju varijantu od sladoleda.
Pekmez od trešnje idealan je dodatak klasičnom jogurtu, a možete ga staviti kao aromu u vaše jutarnje zobene pahuljice.
Ovaj pekmez izvrsno se slaže i s kuhanim grizom. Dodajte ga kao dekoraciju i aromu prije posluživanja vašim najmlađima. Za ljubitelje iznimno jakih slastica ovdje je i slatko od trešnje, a za rafiniraniji, delikatniji okus ne zaboravite pripremiti slasnu voćnu salatu, rane trešnje su idealan sastojak za nju!
Ljekovita svojstva
Zdravstvene dobrobiti trešnje idu u korak s njegovim oblikom i bojom.
U dragim nam plodovima skrivaju se korisni sastojci koji višestruko pridonose zdravlju i ljepoti.
Izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka.
Plod trešnje sadrži i prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) te nešto proteina i ugljikohidrata.
Trešnje sa svojim antioksidansima izvrsni su borci protiv slobodnih radikala koji svojim djelovanjem višestruko štete ljudskom organizmu.
Ovo voće bogato je i antocijaninima i proantocijaninima - spojevima koji daju trešnjama njihovu crvenu boju a baš zato su trešnje poznate kao snažna prirodna protuupalna sredstva i odlični su saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija.
Na radost svake žene, trešnje potiču proizvodnju kolagena - proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Kao izvor vitamina A, u obliku beta-karotena koji ima važnu ulogu u mnogim funkcijama organizma te održava kožu zdravom i štiti nas od infekcija.
Neke od dobrobiti trešanja su bogatstvo luteinom, zeaksantinom i beta-karotenom - spojevima koji su poznati "čistači" slobodnih radikala, potvrđenih uzročnika raka. Količina kalija blagotvorno djeluje na srce i krvne žile. Biljni spojevi iz trešanja pod nazivom steroli na prirodan način pomažu u snižavanju kolesterola.
Plodovi trešnje ili njihov sok smanjuju bol, povezani su s uklanjanjem fizičkog i mentalnog umora a izvrstan su diuretik. Tako potpomažu normalnoj funkciji bubrega i mokraćnih kanala.
Ovo supervoće sadrži veliku količinu minerala bora, kalcija, bakra i magnezija koji su iznimno važni za zdravlje kostiju.
Melatonin u trešnjama umirujuće djeluje na mozak i živčani sustav, te tako pomaže u uklanjanju stresa i nervoze a može pospješiti i lakši i mirniji san.
Trešnje su niskokalorično voće sa 63 kcal u 100g. Sa svojim visokim udjelom vode povećavaju razinu energije te ubrzavaju metabolizam. Kako su bogate vlaknima i pektinom, doprinose osjećaju sitosti.
Zimnica od trešanja
Odgovori