Peršin je poslije soli i papra začin koji se najčešće koristi u kuhinji. Poznata je biljka koju često nazivamo “zeleni začin” i rekli bismo da ovo prikladan opis klasične, živahne ljetne biljke. Jedna je od onih biljaka koje se proizvode eksponencijalno, pod uvjetom da se uzgaja odgovarajućim načinom. Ako uzgajate nešto u svom vrtu, najvjerojatnije ga imate pri ruci. Srećom, postoje načini kako ga možete iskoristiti i pripremiti razne zimnice.
Naravno, u većini slučajeva se preferira korištenje svježeg peršina, posebno u salatama, ali ako radite umake i slana variva, smrznuti ili sušeni peršin je prikladan izbor. Zadržava svoje nježne okuse i ne mijenja naročito teksturu nakon sušenja i odmrzavanja. Osobito je ukusno ako pričekate i dodate ga tijekom završne faze jela. S obzirom na to da je vrlo jednostavna biljka koja se najčešće koristi kao začin, ne postoji mnogo načina na koju ga možete skladištiti, ali svakako ga možete iskoristiti u jelima prateći savjete i ideje koje vam donosimo u nastavku.
Vrste zimnice od peršina
Trenutno se peršin najčešće koristi kao začin jelima zbog čega ga je najbolje dehidrirati ili zamrznuti kako bi se što duže sačuvala njegova svježina, no također ga možete koristiti i u pripremi drugih zimnica ili za recimo čaj. U nastavku se nalaze jednostavne metode za očuvanje peršina, kao i ideje za njegovu konzumaciju.
Sušenje peršina
Sušenje peršina možete obaviti na prirodnom zraku, a ako proces sušenja želite ubrzati, to možete napraviti uz pomoć pećnice ili mikrovalne pećnice, ali i dehidratora za voće i povrće. Iako svi koji posjeduju dehidrator preporučuju korištenje ovoga uređaja, ako želite sačuvati što više ljekovitih sastojaka list peršina sušite na zraku. Kao posljednju opciju izaberite sušenje u mikrovalnoj pećnici i običnoj pećnici.
Bez obzira na koji način sušili peršin, vrlo ćete ga lako i brzo osušiti zbog strukture listova koji ne sadrže mnogo vlage u sebi i sami tim su pogodni za sušenje. Prilikom sušenja trebat će vam samo listovi peršina, bez stabljike i korijena. Listove odvojite jedan po jedan od stabljike i operite pod mlazom hladne vode kako bi uklonili prljavštinu i kukce. Listove, nakon pranja, ocijedite i poslažite na pamučnu krpu te prekrijte s drugom pamučnom krpom kako bi se upio višak tekućine.
Sušenje na zraku
Ako peršin sušite na zraku onda ga nakon pranja i stavljanja na krpu, prebacite na lim ili na pamučnu krpu. Peršin rasporedite list po list i između svakog lista ostavite malo mjesta kako bi se peršin brže osušio. Tako raspoređen peršin ostavite u prozračnoj, ali ne vlažnoj prostoriji 10 dana da se suši. Nakon što prođe 5 dana okrenite lišće na drugu stranu kako bi se ravnomjerno osušilo i svakodnevno ga provjeravajte da nije došlo do truljenja ili pojave pljesni na listovima. Listove tijekom sušenja ne izlažite izravnoj sunčevoj svjetlosti jer će tada lišće izblijediti i izgubiti ljekovita svojstva.
Ako lišće nakon 10 dana nije suho, ostavite ga još 1 ili 2 dana da se osuši. Kada je lišće suho znat ćete kada vam se počne mrviti i šuštati kada ga stisnete u šaci.
Sušenje u pećnici
Drugi najpoznatiji način sušenja lista peršina je i korištenjem pećnice. Nakon što listove peršina operete i osušite krpom stavite ih na lim za pečenje tako da između listova ostavite prostora. Listove nikako ne stavljajte na jednu hrpu jer će se u tom slučaju neki listovi presušiti, a drugi ostati vlažni. Pećnicu zagrijte na 40°C i u pećnicu stavite lim s raspoređenim lišćem peršina. Vrata pećnice ostavite otvorena 2 - 3 cm kako bi vlaga mogla izlaziti. Nakon pola sata sušenja, lišće promiješajte s drvenom žlicom kako bi se ravnomjernije sušilo te nastavite sušiti još pola sata. Nakon sat vremena izvadite listove peršina iz pećnice i provjerite jesu li suhi odnosno lome li se na dodir.
Sušenje u mikrovalnoj
Sličan način sušenju u pećnici je sušenje u mikrovalnoj pećnici, samo što je ovo puno brži način. Morate biti jako oprezni prilikom ovog načina sušenja jer listove možete lako presušiti. Prethodno oprano i ocijeđeno lišće peršina složite na tanjur i stavite u mikrovalnu pećnicu na 2 minute na jačinu 450 W. Prilikom stavljanja na tanjur, lišće ne smije biti stavljeno sve na jednu hrpu već ga je potrebno rasporediti da su posloženi jedan do drugoga. Nakon što se mikrovalna ugasi provjerite je li lišće peršina suho, ako nije suho vratite u mikrovalnu da se suši 1 minutu. Kada je lišće suho najbolje ćete znati ćete ako se lomi.
Sušenje u dehidratoru
Dehidrator je još jedan od načina kako možete ubrzati proces sušenja lišća peršina. Dehidrator, kao stroj za sušenje voća i povrća koje radi na principu vrućeg zraka, odličan se suputnik za sve one koji vole sušiti manje količine biljaka kako bi u njima uživali tijekom cijele godine. Dehidrator je potrebno pažljivo koristiti prilikom sušenja lišća peršina. List peršina je iznimno osjetljiv te je potrebno ispravno prilagoditi temperaturu na kojoj se peršin treba sušiti. Kao i u prethodnim procesima koji su navedeni, prije samog sušenja potrebno je listove peršina oprati i staviti na pamučnu krpu kako bi se ocijedio višak vode. Nakon cijeđenja, peršin posložite na rešetke dehidratora.
Dehidrator postavite na temperaturu od 40°C i ostavite da se peršin suši oko 2 sata. Prilikom sušenja bilo kojeg voća ili povrća, a posebno začinskog bilja, potrebno je svakih sat vremena provjeravati u kakvom je stanju namirnica koja se suši. Ako nakon dva sata peršin nije dovoljno suh nastavite ga sušiti sve dok se prilikom trljanja između prstiju ne počne mrviti.
Blanširanje peršina
Peršin se najčešće blanšira kako bi zadržao intenzivnu boju, okus i miris. Proces blanširanja je jednostavan i kratak. U velikoj posudi prokuhajte vodu (poklopite posudu kako biste ubrzali ključanje). U međuvremenu u drugu posudu stavite malo hladne vode i leda, a na pult složite dvostruki sloj papirnatih ručnika.
Za blanširanje je potrebno koristiti cijele stabljike s lišćem. Uronite peršin u kipuću vodu držeći ga za krajeve stabljika na 30 sekundi. Nakon toga ga uronite u ledenu kupku na 1 minutu, izvadite ga iz vode i osušite papirnatim ručnicima. Nakon što je peršin suh, spremite i koristite za daljnju preradu.
Zamrzavanje peršina
Ako svježi peršin ne želite čuvati u hladnjaku, uvijek ga možete zamrznuti. Da biste to učinili, operite ga i osušite, blanširajte, spakirajte u vrećice za zamrzavanje i zamrznite. Ovako peršin može ostati svjež do godine dana. Imajte na umu da će zamrzavanje pojačati okus biljke, pa se savjetuje da prilagodite količinu prilikom korištenja odmrznutog peršina u jelima.
Peršin također možete zamrznuti i u vodi u kalupu za led. Dodajte jednu žlicu svježe nasjeckanog peršina u posude za led, napunite vodom i zamrznite. Tako zamrznute, možete ih dodati izravno (bez odmrzavanja) u zimske juhe i variva. Ako recept zahtjeva svježi peršin, jednostavno stavite peršin u kockicama leda u cjedilo s finom mrežicom i pustite da se led otopi, nakon čega peršin možete dodati u jela.
Foto: Brett Jordan / Unsplash
Odgovori