Pesto je vrsta umaka koja je svoj naziv dobila prema načinu pripreme - gnječenju. Razni umaci mogu biti pesto, ali većini je on poznat kao aromatični zeleni umak od bosiljka.
Pesto od bosiljka svoje korijene vuče iz Genove koja je dio regije Ligurije u Italiji. Svaka ligurijska obitelj ima svoj poseban recept za pesto od bosiljka s malim tajnama koje ga čine posebno ukusnim i specifičnim. Ono što im je zajedničko je njegov tradicionalni način pripremanja u mužaru, iako danas mnogi koriste razne procesore hrane.
Osim originalnog recepta, postoje njegove brojne varijacije u kojima se koriste razni omjeri sastojaka ili se oni potpuno zamjenjuju. Neovisno o tome, pesto od bosiljka je umak koji je dobro imati pri ruci za pripremu zanimljivih, brzih i ukusnih jela.
Karakteristike bosiljka
Bosiljak je jednogodišnja biljka koja se često koristi kao začin. Porijeklom je iz Indije, gdje uspijeva i kao višegodišnja biljka. Ima razgranatu stabljiku i ovalne listove. Cvjetovi su mu mali, bijele ili ružičaste boje. Može narasti do 60 cm visine. Što je niži rastom, aromatičnijeg je okusa. Raširen je po Mediteranu i jedan je od glavnih sastojaka mediteranske kuhinje.
Mnoge su vrste bosiljka, a najveće razlike su između azijskih i naših kultiviranih vrsta. Jedna od vrlo prepoznatljivih razlika između vrsti bosiljka je njihova boja. Bosiljak se po boji može podijeliti u dvije glavne kategorije: zeleni i ljubičasti, a boje nekih sorti mogu biti i tamno crvene.
Bosiljak za obradu
Pesto od bosiljka se općenito može napraviti od bilo koje vrste, odnosno sorte bosiljka. Ovisno o tome koji se bosiljak koristi, pesto može imati drugačiji okus. Bosiljak je prilično aromatična biljka, stoga se za izradu pesta preporučuju sorte zelenog bosiljka. Zeleni bosiljak ima nježniji okus od ljubičastih sorti.
Za izradu pesta potražite popularni Genovese bosiljak. Genovese bosiljak je upravo onaj koji vam je potreban da biste napravili tradicionalni pesto Genovese. Ima velike listove koji su tamnije zelene boje. Vrlo je aromatičan te intenzivnog okusa i mirisa koji se oslobađa čak i na sam dodir. Ako pak ne možete naći ovaj tip bosiljka, potražite bilo koju drugu varijantu slatkog zelenog bosiljka jer se slatki bosiljak najčešće koristi za izradu pesta. Primjeri tipova slatkog bosiljka su Napoletano i Talijanski bosiljak.
Berba i kupovina
Bosiljak možete kupiti u trgovinama, ali isto tako je biljka koju je lako uzgojiti. Poseban je osjećaj zadovoljstva ubrati nekoliko listića s vlastito uzgojene biljke i dodati ih u jelo.
Bosiljak možete držati u lončanicama. Voli sunčana mjesta, ali ne prevruća. Dobro ga je držati na nekom mjestu za koje ste sigurni da će tijekom dana imati bar nekoliko sati sunca. Cvjeta od lipnja do rujna, a razdoblje najpovoljnije za berbu je neposredno prije ili nakon cvjetanja jer je tada najaromatičniji. Možete brati listiće tijekom cijele godine, ovisno o svojim potrebama. Birajte listove koji su sjajni, nemaju oštećenja te izgledaju svježe. Iste takve karakteristike tražite i kod bosiljka kojeg kupujete.
U trgovinama možete pronaći i sušeni bosiljak. Međutim, za izradu pesta potrebna vam je svježa biljka.
Recepti za pesto od bosiljka
Pesto je izuzetno fin umak punog okusa koji ne zahtijeva kuhanje. Izvrstan je način da upotrijebite bosiljak ako ga sami uzgajate. Postoje razne varijante recepata za pesto od bosiljka. Svi oni imaju različite omjere sastojaka, a sa svakim od njih možete eksperimentirati i pronaći svoju omiljenu verziju. Donosimo vam dva odlična recepta za pesto od bosiljka od kojih je jedan tradicionalni Pesto Genovese.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći pesto od bosiljka
Domaći pesto jednostavan je za pripremu. Pinjole koji su često skupi, u ovom receptu možete zamijeniti indijskim oraščićima. Prije pripreme, kako bi vaš pesto imao što bolji okus, stavite posudu i oštrice od blendera u hladnjak na sat vremena. Ovi sastojci dovoljni su za jednu staklenku pesta.
Sastojci
- 80 g bosiljka
- 80 g sira Grana Padano
- 40 g pinjola ili indijskih oraščića
- 1 češanj češnjaka
- 75 ml maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat papra
Priprema
- Operite listove bosiljka i dobro ga posušite krpom ili papirnatim ručnikom. Koristite samo listove, ne stabljike.
- U blender stavite češnjak, sol, papar, orašaste plodove po izboru, bosiljak i sir te ih meljite nekoliko sekundi.
- Bitno je da ih meljete kratko, po potrebi u nekoliko navrata, kako bi izbjegli zagrijavanje smjese zbog rada blendera.
- Dodajte prvo polovinu ulja i ponovno kratko izmiksajte. Probajte pesto i dodajte soli i papra ako smatrate da je potrebno.
- Zatim dodajte ostatak ulja i dodatno kratko izmiksajte.
- Svoj pesto stavite u staklenku i spremite u hladnjak.
Ako koristite pinjole, možete ostvariti dodatnu aromu tako što ih popržite. Pržite ih na tavi bez ulja uz stalno miješanje kako vam ne bi zagorjeli, dok ne dobiju lijepu boju. Nakon prženja, prebacite ih u drugu posudu i pustite da se potpuno ohlade prije korištenja za pesto.
Pesto Genovese
Pesto Genovese je originalni naziv za pesto od bosiljka koji potječe iz Ligurije, regije u Italiji. Ako želite napraviti ovaj pesto po originalnoj recepturi, morate koristiti specifične sastojke i praviti ga na poseban način. Recept za Pesto Genovese tijekom godina nije se mijenjao, osim što se prije pravio u mužaru, a danas su mužar, u većini vremena, zamijenili blenderi. Donosimo vam originalan recept za Pesto Genovese te pripremu, kako u mužaru, tako i u blenderu. Od ovih sastojaka možete dobiti jednu manju staklenku pesta.
Sastojci
- 100 ml maslinovog ulja
- 30 g Pecorino sira (Pecorino Romano)
- 80 g Reggiano sira (Parmigiano Reggiano)
- 15 g pinjola
- 2 režnja češnjaka
- prstohvat krupne soli
- 50 g svježeg Genovese bosiljka
Kada birate sir, kupite ga u komadu te ga naribajte neposredno prije pripreme pesta. Za maslinovo ulje koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje, osobito ako možete naći ili imate maslinovo ulje podrijetlom iz Ligurije.
Priprema u mužaru
- Kod pripreme pesta u mužaru najvažnije je nikada ne udarati sastojke, nego ih uz pritisak, miješati kružnim pokretima.
- Dobro je i prilikom miješanja okretati mužar, kako bi se proces malo ubrzao i olakšao.
- Listove bosiljka odvojite od stabljika i dobro operite u hladnoj vodi. Posušite ih krpom ili papirnatim ručnikom. Bitno je da bosiljak potpuno osušite.
- U mužar prvo stavite očišćeni češnjak i 2-3 zrna soli. Zgnječite i obrađujte češnjak dok se ne pretvori u glatku pastu.
- Dodajte pinjole. Nastavite miješati i usitnjavati pinjole dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Dodajte listove bosiljka u mužar. Bosiljak dodajite postepeno, u manjim količinama. Svaki puta kada dodate bosiljak, dodajte i nekoliko zrnaca soli.
- Nastavite miješati kružnim pokretima i tako usitnjavajte bosiljak. Ponavljajte postupak sve dok ne dodate sav bosiljak.
- Dodajte prvo jednu vrstu sira i zatim dio ulja, te nastavite miješati.
- Nakon što ste dobro izmiješali, dodajte i drugu vrstu sira te ostatak ulja. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
- Pesto spremite u staklenku i čuvajte u hladnjaku.
Priprema u blenderu
- Nedostatak pripreme pesta u blenderu je taj što se blender korištenjem zagrijava. Zagrijavanje može narušiti aromu pesto umaka, a i potamniti njegovu boju.
- Kako biste to izbjegli, stavite posudu i oštrice od blendera u hladnjak na sat vremena. Meljite smjesu po nekoliko sekundi ili tako da ju pulsirate.
- Bosiljak operite i dobro osušite krpom ili papirnatim ručnikom.
- U blender prvo dodajte češnjak, prstohvat soli i pinjole. Miksajte sastojke nekoliko sekundi. Pazite da se pinjoli ne pretvore u tekućinu, nego finu zrnastu smjesu.
- Dodajte bosiljak i miksajte nekoliko sekundi da se bosiljak usitni.
- Nakon što ste usitnili bosiljak, dodajte ulje i ponovno miksajte svega nekoliko sekundi.
- Naposljetku dodajte sir i ponovno miksajte nekoliko sekundi da se sve sjedini u finu smjesu.
- Pesto prebacite u staklenku i čuvajte u frižideru.
Čuvanje i skladištenje
Pesto od bosiljka može vam trajati dulje vremena. Bitno je da ga držite u hladnjaku, i može potrajati nekoliko mjeseci. Prelijte ga maslinovim uljem kako biste ga dodatno sačuvali od kvarenja. Svaki puta kada ga koristite, ponovno dodajte malo ulja da čitava površina bude pokrivena.
Ako ste napravili veću količinu, možete ga zamrznuti, što će dodatno produljiti njegov vijek trajanja. Zamrznite ga u plastičnoj vrećici sa zatvaračem ili u silikonskom kalupu za led što će vam olakšati doziranje kada ga budete htjeli odmrznuti.
Savjeti
Bijeli luk je okusom intenzivan. Ako niste njegov obožavatelj, okus možete ublažiti tako da očišćene češnjeve blanširate jednu do dvije minute. Ohladite ga prije korištenja.
Ako izbjegavate orašaste plodove, možete ih zamijeniti suncokretovim sjemenkama u domaćem receptu za pesto od bosiljka. Pesto Genovese zahtijeva korištenje pinjola, tako da ako ih zamijenite u tom receptu, nećete dobiti autentičan okus.
Upotreba u kuhinji
Jedan od najpoznatijih načina upotrebe pesta od bosiljka je u jelima s tjesteninom. Dovoljno ga je samo dodati u vruću tjesteninu te izmiješati. Pesto Genovese je najbolji u kombinaciji s trenette ili trofie oblicima tjestenine.
Pesto se izvrsno slaže uz razna jela od bijelog mesa ili bijele ribe. Možete ga dodati u rižoto ili omlet. Kombinirajte ga s namirnicama poput rajčica i Mozzarela sira uz koje se odlično slaže. Ako volite bruschette, pesto je izvrstan dodatak uz kojega ih možete poslužiti. Dodajte ga u razne salate ili variva kako biste obogatili njihov okus.
Ljekovita svojstva
Pesto od bosiljka ukusni je aromatični umak. Zbog svog načina pripreme koji ne zahtijeva termičku obradu, on zadržava blagodati namirnica koje se u njemu koriste.
Bosiljak je od davnina poznat kao ljekovita biljka koja se, osim u hrani kao dodatak ili začin, koristi i za pripremu čajeva i eteričnih ulja. Pozitivno djeluje na zdravlje i rad probavnog sustava, osobito želudca.
Poznat je po tome da potiče probavu, a djeluje i protuupalno. Povoljno djeluje i na imunološki sustav, snažan je antioksidans te je dobar u održavanju zdravlja krvožilnog sustava.
Foto: Lyubov Kardakova / Pixabay
Zimnica od bosiljka
Odgovori