• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
pire od bundeve

Pire od bundeve

Objavljeno: 09.12.2020. Autor: Maja Z.

  • Bundeva za preradu
  • Berba i kupovina
  • Recepti za pire od bundeve
  • Domaći pire od bundeve
  • Slatki pire od bundeve
  • Pire od bundeve i krumpira
  • Pire od bundeve i jabuka
  • Čuvanje i skladištenje
  • Upotreba u kuhinji
  • Savjeti
  • Ljekovita svojstva

Bundeva je odlično jesensko povrće velikog potencijala. Može se pripremati na različite načine i koristiti kao samostalno jelo ili odličan prilog. Svježe bundeve same po sebi dugo traju, ali način obrade koji olakšava njihovu kasniju pripremu je u obliku pirea.

Kada napravite pire od bundeve, možete ga spremiti i koristiti kasnije kada god to poželite. Izvrstan je kada želite bogat i hranjiv obrok zanimljivog okusa. Lagano zaslađen, pire od bundeve brzo postaje i ukusan desert. U nastavku donosimo recepte za slane i slatke verzije umaka od bundeve koje možete napraviti i sami te vrijeme trajanja i mogućnosti skladištenja.

Karakteristike bundeve

Bundeva je jednogodišnja biljka porijeklom iz Amerike i biljke su penjačice kojima treba puno prostora te vole topla i osunčana mjesta. Imaju velike, široke listove i vitice na stabljikama pomoću kojih se uspinju. Njihovi cvjetovi su uglavnom veliki i žuti. Plodovi su raznolikih oblika i boja. Razlikujemo okrugle, duguljaste i spljoštene plodove. Boje variraju između bijelih, narančastih, crvenih, zelenih i šarenih te raznih kombinacija navedenih.

Vrlo su zdrave, a osim za hranu, postoje vrste koje nisu jestive i koriste se za ukras.

Bundeva za preradu

Vrste bundeva, osim po svom izgledu, razlikuju se okusom i teksturom. Kod odabira savršene vrste bundeve za pire, bitno je birati mesnatije i malo slađe bundeve. U nastavku se možete upoznati s nekim vrstama bundeve od kojih će pirei biti ukuasniji i bogatiji.

Butternut

Butternut bundevu ili tikvu prepoznat ćete po njezinom zanimljivom kruškolikom obliku i svijetloj boji. Njezina kora je lagano žuta, tanka, stoga se i lako guli, ali je jestiva. Butternut ima tamno narančasto meso, slatkastog okusa i kremaste teksture. Odlična je za sve vrste obrade, pogotovo za izradu slastica. Butternut je dugotrajna bundeva. Ako ju pravilno čuvate, na suhom i tamnom mjestu, može trajati čak i do godinu dana. Stajanjem, njezina boja postaje intenzivnija, a okus puniji.

Hokaido

Hokaido je bundeva čija kora je intenzivno narančaste boje, debela je i tvrda. Vrlo je popularna, a porijeklom je iz Japana. Za ovu bundevu karakterističan je aromatičan, pomalo kestenjast okus, a stajanjem on postaje još bolji. Vrlo je cijenjena i smatra se jednom od najukusnijih bundeva. Odlična je za sve vrste prerade te odlično se miješa, kako sa slatkim, tako i sa slanim namirnicama.

Prinčeva kruna

Prinčeva kruna zanimljiva je vrsta bundeve zbog neobične boje kore. Kora je tanka i srebreno-siva. Okruglog je oblika, a njezina unutrašnjost je intenzivne narančaste boje. Njezino meso je debelo, sočno i slatko. Ima pomalo kestenjast okus. Odlična je za sve vrste obrade. Posebno je ljekovita jer sadrži veće količine pektina koji je dobar za probavu.

Berba i kupovina

Bundeve su vrlo zahvalno povrće koje se dugo može skladištiti i čuvati, a ni njihov uzgoj nije težak. Ako imate svoje bundeve u vrtu, berite ih kada budu potpuno zrele. Zrelost ćete prepoznati po lijepoj boji i njihovom zvuku. Kada kucnete po njima, trebale bi imati zvonak, a ne tupi zvuk. Također obratite pažnju na peteljku. Ako je bundeva zrela, ona bi trebala biti djelomično uvela. Bundeve koje ste ubrali operite i posušite na suncu. Spremite ih na suho mjesto, npr. u smočnicu, i možete ih tako čuvati i do 6 mjeseci prije uporabe. Zaštitite ih od zamrzavanja. Očišćene i narezane morate odmah upotrijebiti ili zamrznuti.

Kupujte plodove koji vam najljepše izgledaju. Za odabir bundeve nema posebnih pravila, ali izbjegavajte one koje su se počele kvariti, a zaobiđite i one s vidljivim oštećenjima. Većinom se oštećenja manifestiraju samo na kori, što se guljenjem, u konačnici, odstrani, no nemojte riskirati. Lako su dostupne u svim trgovinama prehranom i na tržnicama.

Recepti za pire od bundeve

Pire od bundeve glavni je sastojak mnogih ukusnih jela. Jednostavan je za pripremu, a njegove varijacije su mnogobrojne. Može se napraviti od pečene ili kuhane bundeve, biti sladak ili slan, ovisno o želji i njegovoj namjeni. Zdravo ga je jesti i samog, osobito ako tražite niskokalorično, a ukusno i zasitno jelo. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za pire od bundeve.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija staklenki

Domaći pire od bundeve

Klasični pire od bundeve jednostavan je za pripremu, a potrebna vam je samo jedna bundeva i malo začina. Količina koju dobijete pripremom ovisit će o kilaži bundeve koju koristite, a možete ga napraviti i u većoj količini od nekoliko bundeva.

Sastojci

  • 1 bundeva
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema

  1. Bundevu narežite na veće komade. Očistite pulpu i sjemenke te ogulite kožu.
  2. Na posudu za pečenje stavite papir za pečenje i poslažite očišćene komade bundeve. Komade prelijte s malo maslinovog ulja, posolite ih i popaprite po želji.
  3. Pecite bundevu dvadeset minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C. Bundeva je gotova kada omekša.
  4. Pečenu bundevu izvadite iz pećnice i pustite nekoliko minuta da odstoji i da se malo ohladi.
  5. Komade bundeve stavite u blender i izmiksajte dok ne dobijete pire.
  6. Možete dodati još malo maslinovog ulja ili žličicu do dvije maslaca. Ako se bundeva dobro ispekla, neće joj biti potrebno ništa dodavati.
  7. Bundevu možete, umjesto blenderom, pasirati i pomoću štapnog miksera.
  8. Pire spremite u posudu po želji i pohranite u hladnjak.
  9. Ako pire od bundeve namjeravate sačuvati u staklenkama u obliku zimnice, staklenke morate sterilizirati, kao i njihove poklopce. Vruć pire stavite u vruće sterilizirane staklenke.
  10. Pire od bundeve možete dodatno pasterizirati, ako se odlučite pohraniti ih u staklenke, kako bi vam trajao i do nekoliko mjeseci.
  11. U posudu stavite krpu ili novine i poslažite staklenke. Ulijte vode do otprilike 2/3 visine staklenke (pazite da ne ulijete hladnu vodu na vruće staklenke).
  12. Pustite da voda prokuha i zatim smanjite vatru. Lagano kuhajte oko 45 minuta.
  13. Svježi, ali potpuno ohlađeni pire možete i zamrznuti.

Slatki pire od bundeve

Pire od bundeve može biti i glavni sastojak za razne vrste slastica poput muffina ili torti. Priprema ovog pirea je identična prethodno opisanom načinu, a razlika je u začinima koji se koriste. Količina pirea koju ćete dobiti ovisi o veličini bundeve.

Sastojci

  • 1 bundeva
  • smeđi šećer
  • vanilin šećer
  • cimet
  • maslinovo ulje

Priprema

  1. Bundevu narežite na veće komade. Očistite unutrašnjost i sjemenke te ogulite kožu.
    Na posudu za pečenje stavite papir za pečenje i poslažite očišćene komade bundeve.
  2. Pomiješajte šećer, vanilin šećer i cimet s maslinovim uljem i ostavite da malo odstoji da se šećer rastopi, a zatim prelijte ili premažite komade bundeve.
  3. Pecite bundevu 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C. Bundeva je gotova kada omekša.
  4. Pečenu bundevu izvadite iz pećnice i pustite nekoliko minuta da odstoji i da se malo ohladi.
  5. Komade bundeve stavite u blender i miksajte dok ne dobijete pire.
  6. Ako je smjesa pregusta, dodajte još malo maslinovog ulja ili 1 - 2 žličice maslaca. Ako se bundeva dobro ispekla, neće joj biti potrebno ništa dodavati.
  7. Bundevu također možete i ispasirati štapnim mikserom.
  8. Pire spremite u posudu po želji i pohranite u hladnjak.
  9. Ako pire od bundeve namjeravate sačuvati u staklenkama u obliku zimnice, staklenke morate sterilizirati, kao i njihove poklopce. Vruć pire stavite u vruće sterilizirane staklenke.
  10. Pire od bundeve možete dodatno pasterizirati, ako se odlučite pohraniti ih u staklenke, kako bi vam trajao i do nekoliko mjeseci.
  11. U posudu stavite krpu ili novine i poslažite staklenke. Ulijte vode do otprilike 2/3 visine staklenke (pazite da ne ulijete hladnu vodu na vruće staklenke).
  12. Pustite da voda prokuha i zatim smanjite vatru. Lagano kuhajte oko 45 minuta.
  13. Svježi, ali potpuno ohlađeni pire možete i zamrznuti.

Pire od bundeve i krumpira

Pire od krumpira svima je poznato jelo, često na meniju kao omiljeni prilog. U ovom receptu, krumpiru se dodaje bundeva i tako nastaje jedna nova, zanimljiva verzija pirea. Ovisno o vrsti bundeve koju koristite, pire može imati i suptilnu slatkastu notu. Od ovih sastojaka, dobit ćete oko pola kilograma pirea.

Sastojci

  • 200 g bundeve
  • 400 g krumpira
  • 100 ml mlijeka
  • 2 - 3 čajne žličice margarina ili maslaca
  • sol

Priprema

  1. Ogulite bundevu i krumpir. Bundevu očistite od sjemenki.
  2. Nasjeckajte ih na sitnije komade.
  3. Stavite ih u posudu i ulijte onoliko vode da ih potpuno prekrije. U vodu dodajte soli po želji.
  4. Kuhajte bundevu i krumpir dok ne omekšaju.
  5. Kada se skuhaju, procijedite ih.
  6. Dodajte im mlijeko i margarin ili maslac te još soli ako je potrebno. Izmiksajte ih dok ne dobijete pire. Miksati ih možete pomoću bilo kakvog miksera ili izgnječiti gnječilicom za krumpir.
  7. Pire može nekoliko dana stajati u hladnjaku, a možete i produljiti njegov rok trajanja ako ga svježeg, ali potpuno ohlađenog zamrznete.

Pire od bundeve i jabuka

Za slatkasti voćni pire, bundevama se dodaju jabuke. Ovakva verzija pirea odlična je za razne slatke pite, štrudle i brojne druge kolače. U receptu je jedan od sastojaka cimet, koji je opcionalan i ne morate ga koristiti ako niste njegov ljubitelj. Ako pravite veću količinu pirea za zimu, začine po želji mu možete dodati tek u onom trenutku kada ga koristite. Od ovih sastojaka, dobit ćete otprilike kilogram i pol pirea.

Sastojci

  • 1 kg bundeve
  • 0,5 kg jabuka
  • 0,5 kg šećera
  • cimet

Priprema

  1. Ogulite jabuke i bundevu. Očistite ih od koštica, a bundeve i od pulpe.
  2. Nasjeckajte ih na male komadiće i sameljite. Idealno ih je samljeti u mašini za mljevenje mesa, ali možete i pomoću blendera ili štapnog miksera.
  3. Pripremite staklenke u koje namjeravate pohraniti pire. Dobro ih operite, uključujući i njihove poklopcima i stavite u pećnicu.
  4. Pećnicu uključite na 100°C i ostavite staklenke i poklopce unutra najmanje 20 minuta kako bi se sterilizirali.
  5. Mljevenu masu stavite u posudu, dodajte joj šećer i dobro izmiješajte. Smjesu kuhajte na laganoj vatri, miješajući. Kada proključa, skinite pjenu.
  6. Smjesu kuhajte najmanje 15 minuta. Kuhajte dok ne postignete željenu gustinu.
  7. 5 minuta prije završetka kuhanja dodajte cimeta po želji.
  8. Tako dobiven pire stavite u još uvijek vruće staklenke. Dobro ih zatvorite i zatim preokrenite.
  9. Stavite ih u posudu koju ste prethodno obložili krpama i pustite da se dobro ohlade.
  10. Pire čuvajte na suhom i tamnom mjestu.

Svi recepti za zimnicu od bundeve >>

Čuvanje i skladištenje

Ovisno o načinu pripreme, pire vam može trajati i nekoliko mjeseci. Domaći pire od bundeve najbolje je čuvati u steriliziranim staklenkama. Kao što je već prethodno opisano, dodatnom pasterizacijom, nakon što ih pospremite u staklenke, osiguravate njegovo dugo trajanje. Spremite ga u podrum ili smočnicu, odnosno tamno, hladno i suho mjesto kako biste osigurali najdulju trajnost. Rok trajanja mu je otprilike 4 - 5 mjeseci.

Pire od bundeve i jabuke, ako stavite u sterilizirane staklenke i držite preokrenutim dok se ne ohladi, također ćete lako očuvati. Najbolja mjesta za takav pire su također smočnica ili podrum.
Pire od bundeve i krumpira zahtjeva drugačije čuvanje. Može stajati u hladnjaku 2 - 3 dana i u tom periodu trebali biste ga potrošiti. Ako ste napravili veću količinu, jednostavan način čuvanja je da ga zamrznete. Pire je najbolje zamrznuti isti dan kada ste ga i napravili, kada je najsvježiji. Pustite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga dodatno rashladite u hladnjaku na 2-3 sata.

Dobro ohlađen pire možete staviti u plastične vrećice sa zatvaračem ili u plastične posude za hranu koje možete staviti u zamrzivač. Zamrznutog ga potrošite u roku od 6 mjeseci. Prije korištenja, pustite ga da se potpuno odmrzne. Ako ga budete podgrijavali, bitno ga je dobro izmiješati, a možete mu i dodati malo mlijeka, ako se tekstura malo promijenila zbog zamrzavanja.

Klasični pire od bundeve, kao i verziju s jabukama, također možete zamrznuti. Prije zamrzavanja ga dobro ohladite, a zatim pospremite u plastične vrećice sa zatvaračem ili plastične posude pa zamrznite.

Upotreba u kuhinji

Pire od bundeve ima vrlo šaroliku primjenu u kuhinji u svim svojim oblicima. Koristi se sam, kao prilog jelima ili kao dodatak mnogim prilozima. Jedno od najpopularnijih jela u kojem se koristi je juha od bundeve.

Odličan je za pravljenje kruhova, muffina te brojnih drugih peciva. Možete ga koristiti uz tjesteninu, kao nadjev za domaće torteline, u pripremi raznih umaka i slično.

Izvrstan je u kolačima svih vrsta, a možete od njega praviti i jednostavne deserte u čašama s malo smrvljenog keksa i kremom od vanilije.

Savjeti

Za obradu bundeve, mora ju se očistiti od koštica. Koštice možete sačuvati i upotrijebiti ih kasnije. Odlične su grickalice, ali su kalorične pa ih se treba konzumirati umjereno. Njihova priprema je laka. Koštice operite i posušite papirnatim ručnikom. Rasporedite ih na posudi za pečenje i pecite od 15 do 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 120°C.

Ljekovita svojstva

Bundeva je poznata po svojim blagodatima. Bogata beta karotenom, koji je snažni antioksidans, pomaže u borbi protiv razvoja malignih tumora, a i ojačava imunitet.

Pire od svježe bundeve odličan je kao maska za lice. Posebno je dobar za problematičnu kožu jer na nju blagotvorno djeluje.

Bundeva sadrži razne vitamine poput vitamina C, E i vitamina B grupe. Sadrži i željezo, kalij, kalcij i fosfor. Vrlo je lako probavljiva i u svim svojim oblicima pomaže u smanjenju nervoze i poboljšava san. Odlična je za otklanjanje raznih probavnih smetnji. Ne sadrži puno kalorija, a zasitna je pa je zato odlična kao namirnica koja može pomoći u procesu mršavljenja.

Foto: Rob Galloway / CC

Zimnica od bundeve

  • Bučino brašno
  • Bučino ulje
  • Sjemenke bundeve

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sušena bazga

Sušenje bazge

Bazga se svrstava u najstarije i najljekovitije biljke na području Europe, a na našem području se … [više] about Sušenje bazge

lovački grah

Ciganski grah

Ciganski grah je ukusna zimnica koja se naziva i mađarskim ili lovačkim grahom. Glavni sastojak je … [više] about Ciganski grah

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR