Bundeva je odlično jesensko povrće velikog potencijala. Može se pripremati na različite načine i koristiti kao samostalno jelo ili odličan prilog. Svježe bundeve same po sebi dugo traju, ali način obrade koji olakšava njihovu kasniju pripremu je u obliku pirea.
Kada napravite pire od bundeve, možete ga spremiti i koristiti kasnije kada god to poželite. Izvrstan je kada želite bogat i hranjiv obrok zanimljivog okusa. Lagano zaslađen, pire od bundeve brzo postaje i ukusan desert. U nastavku donosimo recepte za slane i slatke verzije umaka od bundeve koje možete napraviti i sami te vrijeme trajanja i mogućnosti skladištenja.
Karakteristike bundeve
Bundeva je jednogodišnja biljka porijeklom iz Amerike i biljke su penjačice kojima treba puno prostora te vole topla i osunčana mjesta. Imaju velike, široke listove i vitice na stabljikama pomoću kojih se uspinju. Njihovi cvjetovi su uglavnom veliki i žuti. Plodovi su raznolikih oblika i boja. Razlikujemo okrugle, duguljaste i spljoštene plodove. Boje variraju između bijelih, narančastih, crvenih, zelenih i šarenih te raznih kombinacija navedenih.
Vrlo su zdrave, a osim za hranu, postoje vrste koje nisu jestive i koriste se za ukras.
Bundeva za preradu
Vrste bundeva, osim po svom izgledu, razlikuju se okusom i teksturom. Kod odabira savršene vrste bundeve za pire, bitno je birati mesnatije i malo slađe bundeve. U nastavku se možete upoznati s nekim vrstama bundeve od kojih će pirei biti ukuasniji i bogatiji.
Butternut
Butternut bundevu ili tikvu prepoznat ćete po njezinom zanimljivom kruškolikom obliku i svijetloj boji. Njezina kora je lagano žuta, tanka, stoga se i lako guli, ali je jestiva. Butternut ima tamno narančasto meso, slatkastog okusa i kremaste teksture. Odlična je za sve vrste obrade, pogotovo za izradu slastica. Butternut je dugotrajna bundeva. Ako ju pravilno čuvate, na suhom i tamnom mjestu, može trajati čak i do godinu dana. Stajanjem, njezina boja postaje intenzivnija, a okus puniji.
Hokaido
Hokaido je bundeva čija kora je intenzivno narančaste boje, debela je i tvrda. Vrlo je popularna, a porijeklom je iz Japana. Za ovu bundevu karakterističan je aromatičan, pomalo kestenjast okus, a stajanjem on postaje još bolji. Vrlo je cijenjena i smatra se jednom od najukusnijih bundeva. Odlična je za sve vrste prerade te odlično se miješa, kako sa slatkim, tako i sa slanim namirnicama.
Prinčeva kruna
Prinčeva kruna zanimljiva je vrsta bundeve zbog neobične boje kore. Kora je tanka i srebreno-siva. Okruglog je oblika, a njezina unutrašnjost je intenzivne narančaste boje. Njezino meso je debelo, sočno i slatko. Ima pomalo kestenjast okus. Odlična je za sve vrste obrade. Posebno je ljekovita jer sadrži veće količine pektina koji je dobar za probavu.
Berba i kupovina
Bundeve su vrlo zahvalno povrće koje se dugo može skladištiti i čuvati, a ni njihov uzgoj nije težak. Ako imate svoje bundeve u vrtu, berite ih kada budu potpuno zrele. Zrelost ćete prepoznati po lijepoj boji i njihovom zvuku. Kada kucnete po njima, trebale bi imati zvonak, a ne tupi zvuk. Također obratite pažnju na peteljku. Ako je bundeva zrela, ona bi trebala biti djelomično uvela. Bundeve koje ste ubrali operite i posušite na suncu. Spremite ih na suho mjesto, npr. u smočnicu, i možete ih tako čuvati i do 6 mjeseci prije uporabe. Zaštitite ih od zamrzavanja. Očišćene i narezane morate odmah upotrijebiti ili zamrznuti.
Kupujte plodove koji vam najljepše izgledaju. Za odabir bundeve nema posebnih pravila, ali izbjegavajte one koje su se počele kvariti, a zaobiđite i one s vidljivim oštećenjima. Većinom se oštećenja manifestiraju samo na kori, što se guljenjem, u konačnici, odstrani, no nemojte riskirati. Lako su dostupne u svim trgovinama prehranom i na tržnicama.
Recepti za pire od bundeve
Pire od bundeve glavni je sastojak mnogih ukusnih jela. Jednostavan je za pripremu, a njegove varijacije su mnogobrojne. Može se napraviti od pečene ili kuhane bundeve, biti sladak ili slan, ovisno o želji i njegovoj namjeni. Zdravo ga je jesti i samog, osobito ako tražite niskokalorično, a ukusno i zasitno jelo. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za pire od bundeve.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći pire od bundeve
Klasični pire od bundeve jednostavan je za pripremu, a potrebna vam je samo jedna bundeva i malo začina. Količina koju dobijete pripremom ovisit će o kilaži bundeve koju koristite, a možete ga napraviti i u većoj količini od nekoliko bundeva.
Sastojci
- 1 bundeva
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Priprema
- Bundevu narežite na veće komade. Očistite pulpu i sjemenke te ogulite kožu.
- Na posudu za pečenje stavite papir za pečenje i poslažite očišćene komade bundeve. Komade prelijte s malo maslinovog ulja, posolite ih i popaprite po želji.
- Pecite bundevu dvadeset minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C. Bundeva je gotova kada omekša.
- Pečenu bundevu izvadite iz pećnice i pustite nekoliko minuta da odstoji i da se malo ohladi.
- Komade bundeve stavite u blender i izmiksajte dok ne dobijete pire.
- Možete dodati još malo maslinovog ulja ili žličicu do dvije maslaca. Ako se bundeva dobro ispekla, neće joj biti potrebno ništa dodavati.
- Bundevu možete, umjesto blenderom, pasirati i pomoću štapnog miksera.
- Pire spremite u posudu po želji i pohranite u hladnjak.
- Ako pire od bundeve namjeravate sačuvati u staklenkama u obliku zimnice, staklenke morate sterilizirati, kao i njihove poklopce. Vruć pire stavite u vruće sterilizirane staklenke.
- Pire od bundeve možete dodatno pasterizirati, ako se odlučite pohraniti ih u staklenke, kako bi vam trajao i do nekoliko mjeseci.
- U posudu stavite krpu ili novine i poslažite staklenke. Ulijte vode do otprilike 2/3 visine staklenke (pazite da ne ulijete hladnu vodu na vruće staklenke).
- Pustite da voda prokuha i zatim smanjite vatru. Lagano kuhajte oko 45 minuta.
- Svježi, ali potpuno ohlađeni pire možete i zamrznuti.
Slatki pire od bundeve
Pire od bundeve može biti i glavni sastojak za razne vrste slastica poput muffina ili torti. Priprema ovog pirea je identična prethodno opisanom načinu, a razlika je u začinima koji se koriste. Količina pirea koju ćete dobiti ovisi o veličini bundeve.
Sastojci
- 1 bundeva
- smeđi šećer
- vanilin šećer
- cimet
- maslinovo ulje
Priprema
- Bundevu narežite na veće komade. Očistite unutrašnjost i sjemenke te ogulite kožu.
Na posudu za pečenje stavite papir za pečenje i poslažite očišćene komade bundeve. - Pomiješajte šećer, vanilin šećer i cimet s maslinovim uljem i ostavite da malo odstoji da se šećer rastopi, a zatim prelijte ili premažite komade bundeve.
- Pecite bundevu 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C. Bundeva je gotova kada omekša.
- Pečenu bundevu izvadite iz pećnice i pustite nekoliko minuta da odstoji i da se malo ohladi.
- Komade bundeve stavite u blender i miksajte dok ne dobijete pire.
- Ako je smjesa pregusta, dodajte još malo maslinovog ulja ili 1 - 2 žličice maslaca. Ako se bundeva dobro ispekla, neće joj biti potrebno ništa dodavati.
- Bundevu također možete i ispasirati štapnim mikserom.
- Pire spremite u posudu po želji i pohranite u hladnjak.
- Ako pire od bundeve namjeravate sačuvati u staklenkama u obliku zimnice, staklenke morate sterilizirati, kao i njihove poklopce. Vruć pire stavite u vruće sterilizirane staklenke.
- Pire od bundeve možete dodatno pasterizirati, ako se odlučite pohraniti ih u staklenke, kako bi vam trajao i do nekoliko mjeseci.
- U posudu stavite krpu ili novine i poslažite staklenke. Ulijte vode do otprilike 2/3 visine staklenke (pazite da ne ulijete hladnu vodu na vruće staklenke).
- Pustite da voda prokuha i zatim smanjite vatru. Lagano kuhajte oko 45 minuta.
- Svježi, ali potpuno ohlađeni pire možete i zamrznuti.
Pire od bundeve i krumpira
Pire od krumpira svima je poznato jelo, često na meniju kao omiljeni prilog. U ovom receptu, krumpiru se dodaje bundeva i tako nastaje jedna nova, zanimljiva verzija pirea. Ovisno o vrsti bundeve koju koristite, pire može imati i suptilnu slatkastu notu. Od ovih sastojaka, dobit ćete oko pola kilograma pirea.
Sastojci
- 200 g bundeve
- 400 g krumpira
- 100 ml mlijeka
- 2 - 3 čajne žličice margarina ili maslaca
- sol
Priprema
- Ogulite bundevu i krumpir. Bundevu očistite od sjemenki.
- Nasjeckajte ih na sitnije komade.
- Stavite ih u posudu i ulijte onoliko vode da ih potpuno prekrije. U vodu dodajte soli po želji.
- Kuhajte bundevu i krumpir dok ne omekšaju.
- Kada se skuhaju, procijedite ih.
- Dodajte im mlijeko i margarin ili maslac te još soli ako je potrebno. Izmiksajte ih dok ne dobijete pire. Miksati ih možete pomoću bilo kakvog miksera ili izgnječiti gnječilicom za krumpir.
- Pire može nekoliko dana stajati u hladnjaku, a možete i produljiti njegov rok trajanja ako ga svježeg, ali potpuno ohlađenog zamrznete.
Pire od bundeve i jabuka
Za slatkasti voćni pire, bundevama se dodaju jabuke. Ovakva verzija pirea odlična je za razne slatke pite, štrudle i brojne druge kolače. U receptu je jedan od sastojaka cimet, koji je opcionalan i ne morate ga koristiti ako niste njegov ljubitelj. Ako pravite veću količinu pirea za zimu, začine po želji mu možete dodati tek u onom trenutku kada ga koristite. Od ovih sastojaka, dobit ćete otprilike kilogram i pol pirea.
Sastojci
- 1 kg bundeve
- 0,5 kg jabuka
- 0,5 kg šećera
- cimet
Priprema
- Ogulite jabuke i bundevu. Očistite ih od koštica, a bundeve i od pulpe.
- Nasjeckajte ih na male komadiće i sameljite. Idealno ih je samljeti u mašini za mljevenje mesa, ali možete i pomoću blendera ili štapnog miksera.
- Pripremite staklenke u koje namjeravate pohraniti pire. Dobro ih operite, uključujući i njihove poklopcima i stavite u pećnicu.
- Pećnicu uključite na 100°C i ostavite staklenke i poklopce unutra najmanje 20 minuta kako bi se sterilizirali.
- Mljevenu masu stavite u posudu, dodajte joj šećer i dobro izmiješajte. Smjesu kuhajte na laganoj vatri, miješajući. Kada proključa, skinite pjenu.
- Smjesu kuhajte najmanje 15 minuta. Kuhajte dok ne postignete željenu gustinu.
- 5 minuta prije završetka kuhanja dodajte cimeta po želji.
- Tako dobiven pire stavite u još uvijek vruće staklenke. Dobro ih zatvorite i zatim preokrenite.
- Stavite ih u posudu koju ste prethodno obložili krpama i pustite da se dobro ohlade.
- Pire čuvajte na suhom i tamnom mjestu.
Čuvanje i skladištenje
Ovisno o načinu pripreme, pire vam može trajati i nekoliko mjeseci. Domaći pire od bundeve najbolje je čuvati u steriliziranim staklenkama. Kao što je već prethodno opisano, dodatnom pasterizacijom, nakon što ih pospremite u staklenke, osiguravate njegovo dugo trajanje. Spremite ga u podrum ili smočnicu, odnosno tamno, hladno i suho mjesto kako biste osigurali najdulju trajnost. Rok trajanja mu je otprilike 4 - 5 mjeseci.
Pire od bundeve i jabuke, ako stavite u sterilizirane staklenke i držite preokrenutim dok se ne ohladi, također ćete lako očuvati. Najbolja mjesta za takav pire su također smočnica ili podrum.
Pire od bundeve i krumpira zahtjeva drugačije čuvanje. Može stajati u hladnjaku 2 - 3 dana i u tom periodu trebali biste ga potrošiti. Ako ste napravili veću količinu, jednostavan način čuvanja je da ga zamrznete. Pire je najbolje zamrznuti isti dan kada ste ga i napravili, kada je najsvježiji. Pustite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga dodatno rashladite u hladnjaku na 2-3 sata.
Dobro ohlađen pire možete staviti u plastične vrećice sa zatvaračem ili u plastične posude za hranu koje možete staviti u zamrzivač. Zamrznutog ga potrošite u roku od 6 mjeseci. Prije korištenja, pustite ga da se potpuno odmrzne. Ako ga budete podgrijavali, bitno ga je dobro izmiješati, a možete mu i dodati malo mlijeka, ako se tekstura malo promijenila zbog zamrzavanja.
Klasični pire od bundeve, kao i verziju s jabukama, također možete zamrznuti. Prije zamrzavanja ga dobro ohladite, a zatim pospremite u plastične vrećice sa zatvaračem ili plastične posude pa zamrznite.
Upotreba u kuhinji
Pire od bundeve ima vrlo šaroliku primjenu u kuhinji u svim svojim oblicima. Koristi se sam, kao prilog jelima ili kao dodatak mnogim prilozima. Jedno od najpopularnijih jela u kojem se koristi je juha od bundeve.
Odličan je za pravljenje kruhova, muffina te brojnih drugih peciva. Možete ga koristiti uz tjesteninu, kao nadjev za domaće torteline, u pripremi raznih umaka i slično.
Izvrstan je u kolačima svih vrsta, a možete od njega praviti i jednostavne deserte u čašama s malo smrvljenog keksa i kremom od vanilije.
Savjeti
Za obradu bundeve, mora ju se očistiti od koštica. Koštice možete sačuvati i upotrijebiti ih kasnije. Odlične su grickalice, ali su kalorične pa ih se treba konzumirati umjereno. Njihova priprema je laka. Koštice operite i posušite papirnatim ručnikom. Rasporedite ih na posudi za pečenje i pecite od 15 do 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 120°C.
Ljekovita svojstva
Bundeva je poznata po svojim blagodatima. Bogata beta karotenom, koji je snažni antioksidans, pomaže u borbi protiv razvoja malignih tumora, a i ojačava imunitet.
Pire od svježe bundeve odličan je kao maska za lice. Posebno je dobar za problematičnu kožu jer na nju blagotvorno djeluje.
Bundeva sadrži razne vitamine poput vitamina C, E i vitamina B grupe. Sadrži i željezo, kalij, kalcij i fosfor. Vrlo je lako probavljiva i u svim svojim oblicima pomaže u smanjenju nervoze i poboljšava san. Odlična je za otklanjanje raznih probavnih smetnji. Ne sadrži puno kalorija, a zasitna je pa je zato odlična kao namirnica koja može pomoći u procesu mršavljenja.
Foto: Rob Galloway / CC
Zimnica od bundeve
Odgovori