Jabuke su zdravo voće, prepuno vitamina i minerala i upravo zbog svoje ljekovitosti i ukusnog okusa, vrlo su popularne na tržištu i omiljeno voće za pripremu slatke zimnice. Svakodnevno se mogu pronaći na policama trgovina ili kod domaćih uzgajivača zbog čega se mogućnost izrade marmelade, džema, pekmeza ili kompota moguća tijekom cijele godine.
Od jabuka se pripremaju razne slastice i deserti, a zbog svog slatko-kiselog okusa svakom jelu daju svježinu. Pire od jabuka je jelo koje je vrlo jednostavno za napraviti, a vrlo ukusno. Za njegovu pripremu potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. Ove godine, iznenadite svoje najmilije ovom ukusnom slasticom.
Karakteristike jabuka
Jabuka je plod listopadnog drva koje pripada porodici ruža. Naziv dolazi od latinske riječi Malus domestica, a danas je jedna od najpopularnijih i najtraženijih voćki na tržištu i uzgaja se diljem svijeta.
Stablo može narasti i do 12 m, a sadrži razgranatu, gustu i bujnu krošnju. Deblo je promjera do 1 m, a kora mu je tamnosiva i blago ispucala. Listovi rastu naizmjenično te su ovalnog oblika i zelene boje. Blago su prekriveni dlačicama i rastu na malim peteljkama. Cvjetovi jabuke su dvospolni i pravilnog oblika. Bijelo-ružičaste su boje i promjera 3 - 4 cm. Proces cvatnje odvija se prije procesa listovanja, već u travnju i traje 20-ak dana. Plod je okruglog oblika i dolazi u tri boje - crvenoj, zelenoj i žutoj. Neke sorte jabuka sadrže kombinaciju crvene i zelene boje. Svaki plod sadrži sjeme koje je jajastog oblika, tamne boje i duljine do 7 mm. Proces sazrijevanja odvija se u ljetnoj sezoni i početkom rujna, ovisno o kojoj je sorti riječ i o samim uvjetima u kojima je biljka rasla.
Stablo jabuke razmnožava se sjemenom i nije zahtjevna pri uzgoju. Potrebno joj je vlažno tlo i osunčano područje. Postoji više od 2.000 sorti jabuka. Vrlo su tražene na tržištu i danas je mnogo novonastalih sorti koje se dobivaju križanjem već postojećih. U nastavku donosimo popis najboljih sorti za pripremu pirea od jabuka.
Jabuke za preradu
Prilikom pripreme pirea od jabuka, preporučuje se koristiti slatke sorte jer vam je onda potreban manji udio šećera ili nekog drugog sladila. U nastavku donosimo najpopularnije sorte jabuke i one koje bi bile idealne za pripremu ovog deserta.
Braeburn
Ova sorta smatra se jednom od najkvalitetnijih sorti i prozvana je desertnom jabukom upravo zbog svog slatkog i ukusnog okusa. Crvene je boje i okruglog oblika. Ovu sortu jabuka možete koristiti u raznim desertima, odgovaraju joj obje termičke obrade - kuhanje i pečenje.
Empire
Također vrlo popularna sorta kada je u pitanju pripravak deserta. Slatkog su okusa i idealne za pripremu pirea ili domaćeg soka od jabuke. Okruglog su oblika, crveno-zelene boje. Nastale su križanjem dviju vrsti - McIntosh i Red Delicious.
Idared
Ako želite kiselkastiji pire od jabuka, onda je ovo savršena sorta. Sočna je i blago kiselog okusa. Jedna je od najstarijih sorti jabuka, okruglog je oblika, slatkog mirisa i crveno-zelene boje. Porijeklom dolazi iz Amerike, a nastala je križanjem dviju sorti - Jonathan i Wag(e)ner. Ovo je ujedno i najpopularnija jabuka na hrvatskom tržištu.
Berba i kupovina
Berba jabuka odvija se kada plod dostigne potpun stupanj zrelosti koji se određuje prema boji, veličini i čvrstoći ploda. Kod svake sorte vrijeme sazrijevanja plodova i same berbe se razlikuje. Veliku ulogu imaju i uvjeti u kojima je stablo raslo. Berba se obavlja ručno ili mehanički te se svaki plod ubire zajedno s peteljkom. Prilikom berbe treba pripaziti da se ne ubiru prezreli plodovi jer njihov okus i kvaliteta neće biti baš zadovoljavajući.
Prilikom kupnje jabuka, važno je obratiti pozornost na sam izgled ploda. Kupujte one jabuke koje su zdravog izgleda, odnosno nemaju nekakva veća oštećenja, smeđe mrlje i graniče s prezrelošću. Idealno bi bilo kupiti jabuke na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti za pire od jabuka
Pire od jabuka je vrlo jednostavan za pripremiu, potreban vam je štapni mikser ili multipraktik i odabrani sastojci. Uz malo slobodnog vremena imat ćete ukusan domaći pire od jabuka. Začine možete prilagoditi svom ukusu, a ako želite zdraviju varijantu, šećer zamijenite prirodnim sladilom poput meda ili javorovog sirupa. U nastavku donosimo tri recepata za pripremu ove fantastične slatke zimnice.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći pire od jabuka
Većina baka su pripremale ovu ukusnu zimnicu po ovom receptu. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i malo dobre volje. Začine prilagodite svom ukusu, a šećer možete zamijeniti medom. U svoj pire možete dodati i neke namirnice po vašem izboru poput grožđica, lješnjaka, badema i sličnih plodova. Od navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 2 staklenke od 370 ml.
Sastojci
- 1 kg jabuka (očišćenih)
- 50 g šećera
- sok od 1 većeg limuna
- 80 ml vode
- 1 vanilin šećer
- žličica cimeta
Priprema
- Jabuke operite, zatim ogulite i narežite ih na manje komadiće.
- Narezane jabuke stavite u lonac i dodajte vodu, šećer, vanillin šećer i sok od limuna. Sve dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri.
- Kada jabuke postanu "kašaste", dodajte im cimet, sve dobro promiješajte i kuhajte još 2 - 3 minute.
- Lonac sklonite s vatre i uz pomoć štapnog miksera napravite pire.
- Pire ponovno vratite kuhati na laganu vatru. Kuhajte još 15-ak minuta, odnosno dok tekućina ne ispari. Povremeno promiješajte.
- Gotov pire pretresite u prethodno sterilizirane staklenke te ih dobro zatvorite.
- Staklenku okrenite na poklopac i pustite neka odstoji 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte u hladnjaku.
Pire od jabuka bez šećera
Donosimo vam recept za pire od jabuka bez šećera, ako vam bude nedostajalo sladila, dodajte med, agava sirup ili javorov sirup. Pireu možete nadodati začine po želji. Ako želite malo kiselkastiji okus, dodajte limunov sok. Od navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 2 staklenke od 370 ml.
Sastojci
- 1 kg očišćenih jabuka
- žličica cimeta
Priprema
- Jabuke dobro operite, ogulite ih i odstranite sjemenke. Narežite ih na četvrtine.
- U lim za pečenje stavite papir za pečenje te na njega posložite narezane jabuke. Pecite ih na 180°C oko 40 minuta.
- Pečene i mekane jabuke stavite u lonac i dodajte im cimet. Uz pomoć štapnog miksera napravite pire. Ako želite rjeđi pire, dodajte malo vode.
- Pire prebacite na tavu i pirjajte ga 10-ak minuta kako bi isparila tekućina. Uz stalno miješanje, pire kuhajte dok ne proključa.
- Dok je još topao, izlijte ga u prethodno sterilizirane staklenke i dobro ih zatvorite.
- Okrenite ih na poklopac i pustite neka odstoje 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte u hladnjaku.
Pire od jabuke i bundeve
Ako volite bundevu, ovaj recept će vas oduševiti. Bundeva i jabuka daju odličnu kombinaciju okusa koju možete koristiti kao samostalno jelo ili nadjev. Imajte na umu da se sam pire od bundeva ne može dugo čuvati, no uz dodatak jabuke, možete mu produžiti vrijeme skladištenja i čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu. U ovom receptu koristi se šećer, no vi možete dodati neko zdravije sladilo. Začine prilagodite svom ukusu, možete dodati limunov sok za kiselkastiju aromu, cimet ili štapić vanilije. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 4 staklenke od 370 ml.
Sastojci
- 1 kg bundeve
- 1 kg očišćenih jabuka
- 150 g šećera
- korica od naranče
Priprema
- Bundevu i jabuke ogulite i očistite. Narežite ih na manje komade i premjestite u lonac.
- Kuhajte na umjerenoj vatri 20-ak minuta, odnosno dok komadi ne omekšaju.
- Mekanu bundevu i jabuke, uz pomoć štapnog miksera, umutite u pire.
- Gotov pire pretresite u dublju tavu ili lonac, dodajte mu šećer i koricu od naranče.
- Sve temeljito promiješajte i kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta uz miješanje.
- Vruć pire izlijte u prethodno sterilizirane staklenke te ih dobro zatvorite.
- Okrenite ih na poklopac te pustite neka dostoje 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte u hladnjaku.
Čuvanje i skladištenje
Prije same pripreme obavezna je sterilizacija staklenki. Kako bi vaš pire imao dulji rok trajanja, preporučuje se naknadno napraviti proces pasterizacije. Pire od jabuke mora se čuvati u hladnjaku u kojem može stajati i do mjesec dana, a ako su staklenke pasterizirane, onda i duže.
Savjeti
- birajte što slađe vrste jabuka
- poželjno je koristiti i više vrsti kako bi okus bio aromatičniji
- pečene jabuke pireu će dati blago karamelizirani okus
- ako u svom pireu koristite med, pričekajte da se smjesa ohladi pa ga onda dodajte
- procesom pasterizacije, svom pireu produljit ćete rok trajanja
Upotreba u kuhinji
Pire od jabuka ima raznoliku upotrebu u kuhinji. Možete ga koristiti samostalno kao namaz uz krekere, palačinke, vafle ili kruh. Osim što je odličan kao samostalno jelo, zbog svog okusa i strukture često se koristi kao nadjev u slasticama i desertima. Pire od jabuka možete konzumirati i za doručak uz zobene pahuljice ili kao slatko-kiseli umak uz mesna pečenja.
Ljekovitost
Još u dalekoj povijesti, ljekovitost jabuka bila je prepoznata. Za tretmane liječenja koriste se ne samo plodovi, već i listovi i cvjetovi. Sam plod prepun je vitamina, minerala i hranjivih sastojaka. Jabuka tijelu pruža potrebnu energiju i snagu. U sebi sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiselinu koje pomažu pri probavnim tegobama. Vlakna iz jabuke smanjuju loš kolesterol i pomažu pri njegovoj regulaciji.
Često je sastojak raznih dijeta kojima je cilj mršavljenje. Jabuka je prepuna vode, brzo se probavlja te izbacuje vodu iz tijela koja se nakuplja. Ova voćka otklanja umor, stres i bezvoljnost. Žvakanjem ove voćke jačamo zubno meso i čistimo usnu šupljinu od bakterija. Kiseline koje se nalaze u jabukama mogu pridonijeti otpadanju zubnog kamenca.
Foto: Mandy Fontana / Pixabay
Zimnica od jabuka
Odgovori