Povrtna kultura koja se slaže uz gotovo sve namirnice, nije ni čudo da je mnogima omiljena. Mrkva je vrlo popularna na tržištu i može se svakodnevno pronaći na policama trgovina. Okus joj je slatkast pa se koristi i u pripremi slastica poput kolača, torti i desertnih krema. Osim u desertima, mrkva je popularna i često se koristi prilikom pripreme slanih jela. Čest je sastojak juha, variva, složenaca i sličnih jela. Odlično se slaže s drugim povrtnim kulturama i mesnim pečenjima.
Ako želite svoje najmilije iznenaditi s nekakvim drugačijim prilogom, pire od mrkve je izvrstan izbor. Vrlo je ukusan, a njegova priprema je vrlo jednostavna. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. U nastavku donosimo nekoliko recepata koje svakako preporučujemo probati.
Karakteristike mrkve
Postoje dvije glavne podjele mrkve - divlja i pitoma. U kulinarstvu se koristi pitoma mrkva koja se danas uzgaja diljem svijeta. To je dvogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici štitarki, latinski Apiaceae. Mrkva je vrlo tražena na tržištu, osim što je glavna namirnica su kulinarstvu, vrlo je popularna i u farmaceutskoj industriji. Cijenjena je ponajviše zbog hranjivih tvari koje sadrži - vitamine i minerale.
Svi dijelovi ove biljke upotrebljivi su i jestivi. Korijen mrkve je sočan i vrlo mesnat. Oblik i veličina korijena razlikuje se kod svake sorte mrkve, no najpopularniji je korijen valjkastog oblika koji se najviše može pronaći na tržištu. Listovi mrkve skupljeni sui čine rozeti te se razdjeljuju na tanke i vrlo nježne segmente. U drugoj godini rasta, ova biljka razvija stabljiku na kojoj rastu listovi i cvjetovi. Cvjetovi mrkve su dvospolni, bijele boje i vrlo sitni. Plod mrkve je kalavac koji se sastoji od 2 ploda koji su polumjesečnog oblika te se koriste za sjeme.
Mrkva se sije u proljeće te ju je potrebno uzgajati na mjestu gdje je tlo duboko i pjeskovito. Mrkva je otporna na niske temperature i proljetni mraz. Tijekom perioda suše, potrebno ju je navodnjavati kako bi ona rasla zdravo i uspješno.
Mrkva za preradu
Prilikom pripreme pirea od mrkve, možete koristiti bilo koju sortu. Važno je samo da su mrkve zdrave i bolje kvalitete. Danas postoji puno kultivara ove biljke, a mi vam donosimo popis najpopularnijih sorti koje se uzgajaju na našim područjima. Sorte se dijele prema boji, obliku i veličini korijena. Najzastupljenije su sorte narančastog korijena, a druga podjela je prema vremenu sazrijevanja pa se tako one dijele na rane, srednje i kasne sorte.
Rane sorte
Produktivnost ovih sorti je poprilično niska i okus mrkve nije presladak. Ali, veliki plus je rana berba. Najpoznatije vrste ranih sorta su Amsterdam, Paris Carotel, Parmex i Tushon.
Srednje sorte
Ove sorte dozrijevaju u jesen te je njihova slatkoća vrlo izražena. Najpopularnije su na tržištu upravo zbog svog okusa, izgleda i lakog uzgoja. Najpopularnije vrste su Nantes 4, Vitamin 6, Moskva Winter A 515 i Samson.
Kasne sorte
Ove sorte sadrže znatno veći korijen i obujam. Okus im nije toliko sladak kao kod prethodnih sorti, no popularne su jer su odlične za procese skladištenja. Najpoznatije vrste kasnih sorti su Vita Long, Kraljica jeseni, Chantenay 2461 i MO.
Berba i kupovina
Berba mrkve odvija se kada ona postigne potpun stupanj zrelosti. Mrkva se vadi uz pomoć alata - specijalne vadilice. Prije samog vađenja, potrebno je ukloniti listove koji se mogu koristiti u farmaceutske svrhe. Nakon vađenja mrkve, dobro ju je ostaviti dan-dva na samoj površini zemlje. Tim postupkom koža mrkve se učvršćuje i omogućuje se dulje skladištenje.
Prilikom kupovine, obratite pažnju na sam izgled ploda. Izbjegavajte one koje sadrže sumnjive mrlje i prevelika oštećenja. Birajte one koje su zdravog izgleda, veličine i uobičajene boje. Mrkvu možete svakodnevno pronaći na policama trgovina, no idealno bi bilo kupiti ju kod domaćeg uzgajivača ili na tržnici.
Recepti za pire od mrkve
Pire od mrkve je vrlo jednostavan za pripremiti. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka, malo vremena i štapni mikser ili blender. Začine možete dodati po svom ukusu. Ako u svom receptu koristite mliječne proizvode, imajte na umu da se takav pire ne može dugo skladištiti, osim ako ga zamrznete. Prije same pripreme, temeljito očistite i sterilizirajte staklenke. U nastavku donosimo 3 različita recepta za ovaj ukusan i vrlo zdrav pire.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Domaći pire od mrkve
U ovom receptu koristi se svega nekoliko sastojaka, a njegov ishod će vas očarati. Struktura pirea je vrlo kremasta i odličnog je okusa. Začine možete dodati po vlastitom izboru, a od navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike staklenku od 500 g.
Sastojci
- 500 g mrkve
- 100 g vode
- 90 g maslaca
- 4 g soli
Priprema
- Mrkvu ogulite te ju narežite na tanje kolutiće.
- Nasjeckanu mrkvu ubacite u dublji lonac te joj dodajte vodu, maslac i sol. Sve temeljito promiješajte.
- Kuhajte na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje.
- Kuhajte dok u loncu ne ostane malo vode i mrkva u potpunosti ne omekša.
- Skuhanu mrkvu pretresite u dublju posudu i uz pomoć štapnog miksera umutite ju u pire.
- U ovom koraku možete dodati začine po vašem izboru poput usitnjenog češnjaka, muškatnog oraščića, kumina i sl.
- Gotov pire pretresite u prethodno steriliziranu staklenku.
- Dobro ju zatvorite i okrenite na poklopac. Pustite neka odstoji 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte u hladnjaku.
Aromatični pire od mrkve
U ovom receptu donosimo vam pire od mrkve koji sadrži nekoliko začina koji njegov okus znatno obogaćuju. Ako niste u mogućnosti nabaviti Harisse muss, možete ga zamijeniti čili papričicama. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete staklenku od otprilike 500 g.
Sastojci
- 500 g mrkve
- 1/2 žličice Harisse muss-a
- 2 žlice vinskog octa
- 1 žlica kapara
- 2 režnja češnjaka
- 1/2 žličice kima u prahu
- sol (količina po ukusu)
- 4 žlice maslinovog ulja
Priprema
- Mrkvu ogulite te ju nasjeckajte na manje komadiće kako bi se prije skuhala.
- Stavite ju u lonac i kuhajte dok ona u potpunosti ne omekša.
- Kuhanu mrkvu uz pomoć štapnog miksera ili vilice umutite u pire.
- U drugoj posudi pomiješajte vinski ocat i začin Harisse muss.
- Mješavinu dodajte pireu od mrkve i sve temeljito promiješajte.
- Sadržaju dodajte kapare, usitnjen češnjak, kim, sol i maslinovo ulje.
- Sve temeljito promiješajte i gotov pre pretresite u prethodno steriliziranu staklenku.
- Dobro ju zatvorite, okrenite na poklopac i pustite neka odstoji 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte u hladnjaku.
Pire od pečene mrkve
Postoji nekoliko različitih varijanti prilikom pripreme ovog ukusnog pirea. Pečena mrkva pireu će pružiti aromatičniji okus koji će vas zasigurno oduševiti. Začine možete prilagoditi svom ukusu. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike staklenku od 700 g.
Sastojci
- 700 g mrkve
- 1/2 šalice toplog mlijeka
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 1 žličica soka limuna
- 1/4 žličice mljevenog kumina
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- sol i papar (količina po ukusu)
Priprema
- Mrkvu ogulite te ju narežite na manje dijelove.
- Nasjeckanu mrkvu stavite u posudu te joj dodajte maslinovo ulje, kumin, muškatni oraščić, sol i papar. Sve temeljito promiješajte.
- Začinjenu mrkvu prebacite na pleh za pečenje i stavite u pećnicu.
- Pecite na 220° otprilike 25 minuta, odnosno dok mrkva ne poprimi blago smeđu boju.
- Mrkvu izvadite iz pećnice i pustite da se prohladi.
- U međuvremenu, češnjak zajedno s ljuskom malo propržite kako bi dobio dodatnu aromu.
- Prohlađenu mrkvu uz pomoć štapnog miksera umutite u pire.
- Usitnjenoj mrkvi dodajte pečeni češnjak, maslac, sok od limuna i mlijeko. Mlijeko služi kako bi pire dobio kremastiju strukturu, dodajte ga po vlastitom guštu.
- Sve temeljito promiješajte i gotov pire pretresite u prethodno steriliziranu staklenku.
- Dobro ju zatvorite te okrenite na poklopac. Pustite neka stoji 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte u hladnjaku.
Čuvanje i skladištenje
Prije same pripreme ovog pirea, obavezno prethodno sterilizirajte staklenke. Pire od mrkve mora se čuvati u hladnjaku, do 3 tjedna. Ako u svoj recept dodati mliječne sastojke, računajte na to da ga potrošite u skorije vrijeme. Ako želite skladištiti ovo jelo na dulje vrijeme, predlažemo da ga zamrznete i čuvate u škrinji.
Upotreba u kuhinji
Pire od mrkve možete upotrijebiti na više načina. Najčešće se poslužuje kao prilog uz nekakvo mesno pečenje, no vi ga možete konzumirati i kao zasebno jelo. Zbog svoje slatkoće, pire od mrkve možete koristiti kao nadjev za razne slastice i deserte. Možete ga konzumirati za doručak uz zobene pahuljice ili nekakvu sličnu namirnicu.
Ljekovita svojstva
Kao i svaka povrtna kultura, mrkva je vrlo zdrava. Bogata je iznimno važnim antioksidansom - beta karotenom koji doprinosi jačanju imuniteta i štiti naše tijelo od infekcija. Prepuna je minerala poput kalija, mangana i fosfora. Od vitamina, mrkva sadrži razne skupine B vitamina, K, E koji je važan za zdrav vid te vitamin C.
Mrkva je jedno od povrća koje iznimno povoljno utječu na kardiovaskularno zdravlje. Pomaže pri slabokrvnosti i smanjuje povišen kolesterol. Potiče probavu i rad jetre, ubrzava metabolizam te čisti tijelo od toksina. Pomaže kod proljeva i poboljšava izgled kože - pruža joj potrebnu elastičnost i sjaj.
Foto: Catkin / Pixabay
Zimnica od mrkve
Odgovori