Tikvice često pronađu svoje mjesto u kuhinji svake domaćice. Povrće čija je upotreba u kuhinji vrlo raznolika. Zbog svog, poprilično neutralnog okusa, tikvice se odlično slažu s raznim drugim povrćem i mesnim jelima. Danas se koriste kao zamjena za klasične špagete, a od njih se pripremaju i juhe, variva, složenci i slična jela. Zbog svoje popularnosti među potrošačima, tikvice se mogu pronaći gotovo pa svakodnevno na policama trgovina, a izrazito je ukusno i ljekovito.
Pire se najčešće priprema od krumpira, no danas postoje razne varijante pa se na popisu pronašao i pire od tikvica. Vrlo je ukusan i jednostavan za pripremiti. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. Odlično se slaže uz razna mesna pečenja i umake, a možete ga poslužiti i kao samostalno jelo uz salatu i umak. U nastavku donosimo nekoliko recepata za ovaj zdrav i fantastičan prilog.
Karakteristike tikvica
Naziv tikvice dolazi od latinskih riječi Cucurbita pepo convar. giromontiina, jednogodišnje zeljaste kulture koja pripada porodici bundeva. Njihova ljekovitost i finoća prepoznati su još u dalekoj povijesti, porijeklom dolaze iz Amerike. Iako ih svi mi nazivamo povrćem, tikvice su zapravo voće. Danas je ova kultura vrlo tražena stoga se uzgajaju diljem svijeta.
Tikvice rastu i formiraju oblik grma. Ne granaju se po zemljištu što im je veliki plus prilikom uzgoja nekoliko kultura. Listovi su veliki i nazubljeni na rubovima, a sam plod dolazi u dvije boje, ovisno o sorti tikvica - zelene i žute tikvice. Plod je čvrst, duguljastog oblika i različitih veličina.
Popularnost im donosi i činjenica da su vrlo jednostavne za uzgoj. Stopa rodnosti im je visoka i sami plodovi su vrlo kvalitetni. Iako postoji nekoliko vrsta tikvice, u Hrvatskoj se pretežito uzgaja tzv. obična tikvica koja sadrži nekoliko podvrsta čiji opis i karakteristike slijede u nastavku.
Tikvice za preradu
Prilikom pripreme pirea od tikvica, možete koristiti bilo koju sortu. Danas postoji 50-ak novonastalih hibridnih sorti, a u našim krajevima uzgaja se obična tikvica čiji se okus odlično slaže uz razne druge namirnice. Postoji 6 sorti obične tikvice čije karakteristike se najviše razlikuju u samom vremenu sazrijevanja i produktivnosti, odnosno količini plodova. U nastavku donosimo sorte običnih tikvica koje možete koristiti pri pripremi ovog jela.
Špageti
Ova sorta pripada vrstama kasnog sazrijevanja. Vanjski oblik i sama boja ploda podsjeća na dinju. Ima mnogo obožavatelja upravo zbog svoje jednostavnosti prilikom uzgoja i samog, fantastičnog okusa ploda. Okus je vrlo sočan i aromatiziran, a veliki plus je otpornost na sušu i mogućnost dugotrajnog skladištenja.
Gribovsky
Ova sorta također pripada bijelim tikvicama. Plodovi mogu narasti i do 20 cm, bijele su boje te im je pulpa vrlo sočna i bogata okusima. Vrlo je popularna pri uzgoju jer dobro podnosi biljne bolesti i nametnike i nagle klimatske promjene. Stopa rodnosti i produktivnosti je vrlo visoka. Pripada sortama srednjeg sazrijevanja.
Astronom
Ova sorta je također vrlo tražena na tržištu. Pripada grmolikim sortama tikvica. Kora je blijedo zelene boje, a sama unutrašnjost odnosno pulpa, bijele. Vrlo su sočnog okusa i odličan izbor pri pripremi pirea. Nije zahtjevna za uzgoj, vrlo je otporna na biljne nametnike i bolesti.
Berba i kupovina
Berba tikvica odvija se kada one dostignu svoj stadij zrelosti. Uvijek se odvija ručno, eventualno uz pomoć vrtlarskih alata ili nožića. Mogu se ubrati posve male, kada dostignu veličinu od 10-ak cm ili se može pričekati i pustiti da dostignu nekakvu srednju veličinu.
Prilikom kupovine ove povrtne kulture, važno je obratiti pažnju na vanjski izgled tikvice. Birajte one koje su zdravog izgleda, dobre čvrstoće i boje. Izbjegavajte one koje sadrže površinska oštećenja, smeđe mrlje i premekane su na dodir. Kupiti ih na tržnici ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti za pire od tikvica
Postoji nekoliko varijanti za ovaj ukusan recept. Tikvice su jedno od povrća čiji se okus odlično kombinira s drugim povrtnim kulturama. Pire možete pripremiti samo od tikvica ili im dodati neko povrće po vašem izboru. Možete se poigrati i sa začinima te svom pireu dodati sir ili vrhnje za kuhanje te mu podariti dodatnu kremastu strukturu, no imajte na umu da je vrijeme skladištenja puno kraće. Uz svega nekoliko minuta i malo dobre volje, svoje ukućane možete iznenaditi zdravim i ukusnim prilogom i preko zime. U nastavku slijedi nekoliko recepata.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Pire od tikvica
U ovom receptu koriste se samo dva sastojka - tikvice i sol. Možete dodati ekstra začine poput papra, češnjaka, kopra i sličnog. Ovaj pire od tikvica možete skladištiti i na dulje vrijeme jer ne sadrži mliječne sastojke. Prije same pripreme dobro operite i sterilizirajte staklenke. Od navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 10-ak staklenki normalnih veličina.
Sastojci
- 2 veće tikvice
- sol po ukusu
Priprema
- Tikvice temeljito operite te ih narežite na kolutiće. Neka kolutići budu debeli otprilike 2 cm, ne više.
- Narezane tikvice stavite kuhati u posoljenoj vodi. Kuhajte na umjerenoj vatri 40-ak minuta.
- Nakon što primijetite da su tikvice skuhane, lonac maknite s vatre.
- Pire možete umiksati pomoću štapnog miksera ili blendera, kako vam je jednostavnije.
- Kada primijetite kremastu strukturu i kada vaš sadržaj nalikuje na pire, dodajte soli po želji. Za dodatan gušt i kremoznost, možete dodati ipokoju kap maslinovog ulja.
- Gotov pire izlijte u prethodno sterilizirane staklenke.
- Dobro ih zatvorite te okrenite na poklopac i pustite 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Pire od tikvica i cvjetače
U ovom receptu donosimo vam kombinaciju tikvice i cvjetače. Obje povrtne kulture izrazito su zdrave i njihovi okusi odlično se slažu zajedno. Zbog svojih nježnih okusa, možete dodati bilo koje začine. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 10-ak staklenki normalne veličine.
Sastojci
- 2 veće tikvice
- 1 cvjetača
- sol
- papar
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
Priprema
- Tikvice temeljito operite te ih nasjeckajte na kolutiće, a cvjetači odstranite stabljike.
- Nasjeckane tikvice zajedno s cvjetačom stavite kuhati u posoljenoj vodi. Kuhajte ih 20-ak minuta, dok ne omekšaju.
- Skuhane tikvice i cvjetaču prebacite u dublju posudu. Uz pomoć štapnog miksera sameljite povrće.
- Dodajte sol, papar, nasjeckan češnjak i malo maslinovog ulja. Miksajte dok ne primjetite da sadržaj poprima kremastu strukturu pirea.
- Sve temeljito promiješajte i izlijte sastojke u staklenku ili zdjelu.
- Staklenku dobro zatvorite, okrenite na poklopac i pustite 10-ak minuta kako bi se stvorio vakuum.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Pire od tikvica i jabuka
U osnovi ovog recepata ne koriste se mliječni proizvodi kako bi se on mogao dulje skladištiti. Vi, naravno, možete dodati krem sir, kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje ili parmezan, ali u tom slučaju potrošite ga brzo. Začine prilagodite svom ukusu. Jabuka će ovom pireu dati slatkastu aromu. Kombinacija tih dvaju okusa oduševit će vas. Iz navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 10-ak staklenki normalne veličine.
Sastojci
- 2 veće tikvice
- 2 jabuke
- sol
Priprema
- Tikvice i jabuke dobro operite. Jabuke ogulite te zajedno s tikvicama narežite na manje komade.
- U dublji lonac stavite kuhati tikvice i jabuke na umjerenoj vatri. Kuhajte 20-ak minuta.
- Omekšane tikvice i jabuke ubacite u blender te dodajte soli po svom ukusu.
- Miksajte dok ne primijetite da smjesa dobiva strukturu pirea.
- Za dodatnu mekoću i kremoznost, možete dodati malo maslinovog ulja.
- Pire spremite u prethodno sterilizirane staklenke.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Čuvanje i skladištenje
Ako pripremate pire bez mliječnih sastojaka, možete ga skladištiti na tamnom i hladnom mjestu. Takav pire od tikvica možete čuvati i do nekoliko mjeseci. Možete ga zamrznuti pa će se njegov rok trajanja produljiti i do godine dana. Pire koji je pripremljen od mliječnih proizvoda mora se čuvati u hladnjaku i potrošiti u skorije vrijeme. Može stajati do 5 dana, no vrlo vjerojatno će se pojesti istog dana jer je jednostavno neodoljivo ukusan.
Upotreba u kuhinji
Pire od tikvica može se kombinirati s raznim slanim jelima. Odlično se slaže uz razna mesna pečenja, riblja jela i mesne umake. Možete ga poslužiti i uz povrtne umake i salatu. Vrlo je lagano i niskokalorično jelo pa se najčešće poslužuje kao prilog. Njegova kremasta struktura i lagan okus super se kombiniraju sa slatkim i slanim namirnicama. Možete se poigrati sa začinima te uz njega poslužiti slatko-kiseli umak.
Ljekovita svojstva
Tikvice su vrlo ljekovita biljka. Izvrstan je izvor vitamina B i C, te minerala kalija i mangana. Odličan je saveznik u dijetama za mršavljenje. Daju osjećaj sitosti, a vrlo su niskokalorične. Sprječavaju zatvor i čiste crijeva. Sadržaj tikvica pomaže pri regulaciji kolesterola i čuvaju zdravlje krvožilnog sustava. Tijelo opskrbljuju potrebnom energijom i pomažu pri jačanju imuniteta. Djeluju protuupalno i poboljšavaju probavni sustav. Aktiviraju metabolizam stanica i pospješuju njihovo stvaranje, poboljšavaju rad mozga i doprinose vitalnosti organizma.
Osim u kulinarstvu, tikvice se koriste i u farmaceutskoj industriji. Ulje koje se proizvodi iz sjemenki tikvica pomaže pri kožnim problemima poput akni, mitesera i bubuljica. Ulje mekša kožu i daje joj potreban sjaj.
Zimnica od tikvica
Odgovori