Pistacije su drevni orašasti plodovi, ljudi ih konzumiraju već 9.000 godina i jedan su od dva orašasta ploda (drugi je badem) koji se spominju u Bibliji. Zanimljivo je da su pistacije botanički povezane s mangom i indijskim oraščićem (pa ako ste alergični na jedan, možda ste alergični i na ostale.) Iako je prilika da se nađete s viškom pistacija rijetkost, ipak bi bilo praktično znati kako ga što duže sačuvatim svježim i ukusnim, kao i kako pripremiti ukusne namaze i paste koje možete čuvati duže vrijeme.
S obzirom na to da se ljuska sazrijevanjem kida i time izlaže orašasti plod, pistacije imaju ograničen rok trajanja. Ako ih planirate skladištiti samo nekoliko dana, možete ih staviti u vrećice koje se mogu zatvoriti i spremiti u smočnicu ili kuhinjski ormarić, ali za dulje vrijeme skladištenja, morat ćete ih spremiti u hermetički zatvorenu posudu u hladnjak ili zamrzivač ili napraviti neku vrstu umaka ili paste od njih.
Vrste zimnice od pistacija
Iako se pistacije najčešće zamrzavaju ili suše, nije nepoznato da se od ovih orašastih plodova mogu napraviti ukusni namazi i umaci koji se također dobro zamrzavaju. Sve što vam je potrebno za pripremu zimnice od pistacija je obično jedan sastojak - pistacije! Isprobajte ulja, brašna, peciva i umake od pistacija prema našim isprobanim receptima i uživajte u živopisnim i slasnim jelima.
Priprema pistacije za zimnicu
Sjemenke pistacije prodaju se svježe u ljusci, pržene ili posoljene. Pržene ili posoljene sjemenke ne moraju se dalje prerađivati i možete ih samo spremiti u plastične ili staklene posude koje se mogu hermetički zatvoriti. Svježe pistacije s ljuskama morate prvo očistiti te nakon toga obraditi i spremiti na neki od predloženih načina skladištenja. Sjemenke se mogu pržiti, soliti, zamrzavati pa čak i sušiti, a koju ćete metodu prerade koristiti ovisi o tome kako ih dalje namjeravate upotrebljavati.
Ne morate ih čistiti jedino ako ih planirate zamrznuti u ljusci, ali za sve druge oblike skladištenja morate ih prvo očistiti prije termičke obrade. Plod pistacije je koštunica duga 1 - 2 cm s izrazito tvrdom ljuskom. Tijekom sazrijevanja ljuska puca i zrele plodove je lako očistiti jer je ljuska već napola otvorena. Koštunice se beru od srpnja do kolovoza kada je sjemenka svjetlozelene boje i najboljeg okusa. Prilikom berbe se režu skupine odnosno grozdovi u kojima se nalaze plodovi s kojima treba oprezno rukovati kako ni bi ispali iz ljuske.
Prije termičke obrade ljuske je potrebno rastvoriti i izvaditi sjemenku koja mora imati glatku površinu i smeđu opnu. Blanširanjem ćete ukloniti opnu, a sušenjem ili prženjem produžiti rok čuvanja. Možete ih i zamrznuti, ali i namočiti u vodi te pripremiti pesto i posoliti i konzumirati kao zdravu grickalicu.
Sušenje pistacije
Nakon branja, sjemenke pistacije se obavezno moraju kratko osušiti kako bi se uklonio višak vode. Potrebno ih je nakratko staviti u pećnicu ili mikrovalnu. Nemojte ih sušiti u dehidratoru jer će se smežurati i neće biti ukusne za konzumaciju.
Sušenje na zraku
Sjemenke u ljusci se stavljaju na ravnu površinu i ostavljaju da se suše na suncu 3 - 5 dana uz povremeno miješanje, a preko noći ih je potrebno prenijeti u prozračnu prostoriju. Sušenjem na suncu uklanja se višak vode i suši vanjska opna na sjemenki radi lakšeg uklanjanja nakon blanširanja. Kada primijetite da je ljuska počela sve više pucati, pistacije su osušene i možete ih dalje termički obrađivati. Ovako osušene pistacije ne mogu se čuvati duže od nekoliko tjedana i ako ih želite spremiti na duži period morate ih pržiti, soliti ili zamrznuti.
Sušenje u pećnici
Pećnicom možete ubrzati proces sušenja, ali morate biti jako oprezni da vam sjemenke ne izgore. Pistacije s ljuskama rasporedite na lim obložen papirom za pečenje te ih raširite tako da se ne preklapaju. Pećnicu zagrijte na 180°C i stavite ih da se suše, a nakon 15 minuta ih izvadite i provjerite da li je ljuska potamnila te koliko se opna odvojila od sjemenke.
Sjemenke nakon sušenja ohladite i možete ih očistiti te spremiti u posude.
Sušenje u mikrovalnoj
Ako nemate pećnicu onda sjemenke osušite u mikrovalnoj tako da ju uključite na najjaču temperaturu, a sjemenke rasporedite na tanjur. Uključite ju na 2 minute i provjerite da li je ljuska posmeđila, a ako nije onda ponovite postupak sušenja. Nakon što su se sjemenke osušile, ohladite ih i izvadite iz ljuski.
Blanširanje pistacije
Smeđu opnu koja obavija sjemenku pistacije možete ukloniti tako da pistacije blanširate. Kratkim potapanjem sjemenki u kipuću vodu te stavljanjem u hladnu vodu s ledom, odvojit ćete opnu od sjemenke i lakše ćete ih očistiti. Očišćene sjemenke pistacije potopite u kipuću vodu 2 - 3 minute te ih nakon toga ocijedite i stavite u hladnu vodu s ledom na 2 - 3 minute te ih ocijedite i dobro posušite s pamučnom krpom ili papirnatim ručnikom. Nakon blanširanja sjemenke možete zamrznuti ili spremiti u hladnjak. Iskoristite ih u naredna 2 tjedna.
Soljenje pistacije
Sjemenke pistacije koje ste osušili u pećnici ili pržili na tavi možete i posoliti kako bi im produžili rok trajanja. Osim što sol služi za čuvanje svježine, ona daje i poseban okus slatkastim sjemenkama pistacije. Možete ih soliti tek nakon što ih blanširate i prosušite u pećnici, mikrovalnoj ili tavi. Nakon sušenja ili prženja, sjemenkama dodajte jako malo suncokretovog ulja i nekoliko žlica soli prema vlastitom ukusu te sve sastojke dobro promiješajte. Ostavite ih da se ohlade te ih nakon toga možete odmah jesti ili spremiti u staklene ili plastične posude.
Namakanje pistacije
Sjemenke se namaču kada želite pripremiti pesto ili umak od pistacija. Postupkom namakanja u kipućoj vodi, sjemenke se omekšavaju i uklanja se vanjska opna. Pesto se priprema tako da se sjemenke blendaju, a tada trebaju biti omekšane kako bi se lako usitnile. Sjemenke stavite u posudu, prelijte s kipućom vodom i ostavite da stoje 10 - 15 minuta. Nakon toga ih izvadite, ostavite da se malo ohlade, blendajte i slijedite recept za pripremu pesta.
Mljevenje pistacija
Za ukrašavanje kolača, sladoleda i salata možete koristiti mljevene sjemenke pistacije. Možete mljeti svježe ili pržene pistacije, a prilikom mljevenja koristite blender ili multipraktik. Uvijek ih sameljite tako da su veće granulacije, a ako nemate neki od navedenih uređaja možete ih usitniti nožem. Meljite ih prije nego ih poslužujete kako bi bile svježe i kako se ne bi osušile.
Prženje pistacija
Osim što se sjemenke suše u pećnici, možete ih i pržiti u tavi na laganoj vatri. Očišćene sjemenke pistacije stavite u tavu i pržite oko 5 minuta. Posolite ih i nastavite pržiti oko 10 minuta uz konstantno miješanje kako ne bi zagorjele. Pržite ih polako na laganoj vatri, a ako želite možete dodati neki dodatni začin po želji. Tijekom prženja je moguće da će početi pucketati zbog ulja koje ispuštaju tijekom zagrijavanja i zato ih morate stalno miješati. Pržene pistacije mogu se čuvati duže vrijeme, a nakon što se ohlade spremite ih u hermetički zatvorene staklene posude.
Zamrzavanje pistacija
Pistacije se mogu zamrznuti u ljusci ili očišćene ovisno o tome za što ih namjeravate koristiti. Ako ih zamrzavate u ljusci mogu se čuvati do 2 godine, a očišćene do 1 godine. Prije zamrzavanja očišćene sjemenke možete blanširati kako bi uklonili smeđu opnu, ali ih nakon toga morate dobro osušiti. Spremite ih u plastične posude ili plastične vrećice koje se mogu dobro zatvoriti. Sjemenke pistacije lako preuzimaju miris drugih namirnica te ih je potrebno zamrzavati u posudama koje se mogu hermetički zatvoriti. Kada ih želite odmrznuti jednostavno ih izvadite i ostavite posudu ili vrećicu na sobnoj temperaturi te ih otvorite tek kad se sjemenke potpuno odmrznu.
Skladištenje pistacija
Nepravilnim skladištenjem, sjemenke pistacije se mogu užegnuti i pokvariti zbog čega je jako važno pravilno ih skladištiti. Svježe ili termički obrađene, uvijek ih držite u hermetički zatvorenim posudama ili vrećicama koje se mogu dobro zatvoriti.
Svježe pistacije čuvajte u hladnjaku najduže do 3 mjeseca, najbolje do 3 tjedna. Pržene ili soljene pistacije mogu se čuvati i do nekoliko mjeseci. Držite ih na hladnom, tamnom i suhom mjestu i povremeno provjerite da se nisu počele kvariti. Meljite ih neposredno prije ih namjeravate koristiti, a ako ih blanširate dobro ih posušite prije nego ih zamrznete.
Zamrzavanjem će se rok trajanja pistacija produžiti i do 2 godine, posebno ako ih skladištite s ljuskom. Dužim stajanjem u zamrzivaču pistacije neće izgubiti nutritivne vrijednosti, ali mogu promijeniti teksturu. Pesto ili umak od pistacije morate čuvati u hladnjaku i potrebno ga je pojesti u što kraćem roku. Ako želite da bude ukusan nemojte ga čuvati u hladnjaku duže od tjedan dana.
Foto: katerinavulcova / Pixabay
Odgovori