Pistacije su drevni orašasti plodovi, ljudi ih konzumiraju već 9.000 godina i jedan su od dva orašasta ploda (drugi je badem) koji se spominju u Bibliji. Zanimljivo je da su pistacije botanički povezane s mangom i indijskim oraščićem (pa ako ste alergični na jedan, možda ste alergični i na ostale.) Iako je prilika da se nađete s viškom pistacija rijetkost, ipak bi bilo praktično znati kako ga što duže sačuvatim svježim i ukusnim, kao i kako pripremiti ukusne namaze i paste koje možete čuvati duže vrijeme.
S obzirom na to da se ljuska sazrijevanjem kida i time izlaže orašasti plod, pistacije imaju ograničen rok trajanja. Ako ih planirate skladištiti samo nekoliko dana, možete ih staviti u vrećice koje se mogu zatvoriti i spremiti u smočnicu ili kuhinjski ormarić, ali za dulje vrijeme skladištenja, morat ćete ih spremiti u hermetički zatvorenu posudu u hladnjak ili zamrzivač ili napraviti neku vrstu umaka ili paste od njih.
Vrste zimnice od pistacija
Iako se pistacije najčešće zamrzavaju ili suše, nije nepoznato da se od ovih orašastih plodova mogu napraviti ukusni namazi i umaci koji se također dobro zamrzavaju. Sve što vam je potrebno za pripremu zimnice od pistacija je obično jedan sastojak - pistacije! Isprobajte ulja, brašna, peciva i umake od pistacija prema našim isprobanim receptima i uživajte u živopisnim i slasnim jelima.
Foto: katerinavulcova / Pixabay
Odgovori