Đumbir je začin koji se često koristi u azijskoj kuhinji, ali i prilikom pripreme čaja. Jedan manje poznat, ali jednako odličan i ukusan napitak koji se može pripremiti od đumbira je pivo.
Pivo od đumbira je gazirano bezalkoholno piće ljutkastog okusa koje osvježava. Još se naziva i Ginger ale ili Ginger beer, a može se pronaći u specijaliziranim trgovinama ili ponekom kafiću. Zbog svoga okusa, ali i ljekovitih sastojaka, pivo od đumbira je u posljednje vrijeme sve traženiji proizvod, a možete ga i sami napraviti u kuhinji.
Odaberite jednu od predloženih metoda, nabavite sastojke i počnite s njegovom pripremom. Imajte na umu da je potrebno neko vrijeme da se naviknete na njegov okus, ali jednom kada ga probate vidjet ćete da tijelu daje više blagodati nego bilo koje drugo piće.
Karakteristike đumbira
Đumbir je biljka trajnica koja se koristi kao začin, a svrstava se u porodicu đumbirovki. Jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka i uzgaja se diljem svijeta. Rizom đumbira ima intenzivan okus, ali i miris te ga prilikom korištenja treba oprezno dozirati. Nakon konzumacije u ustima ostaje osjećaj žarenja i grijanja te zagrijava cijelo tijelo.
Zagrijavanje koje ostavlja u tijelu nastaje zbog hlapljivih i nehlapljivih tvari, a najpoznatije nehlapljive tvari koje sadrži su gingerol, shogaol i paradol te zingeron. Zbog paprenog okusa često ga se uspoređuje s paprom. Sadrži kalij, bakar, mangan i magnezij te je savršen saveznik u borbi protiv prehlade, gripe, glavobolje i migrene.
Đumbir za preradu
Sorta đumbira se odabire ovisno o području na kojem se uzgaja. Postoji više vrsta đumbira, a razlikuju se u boji cvijeta i rizoma. Na našem području najbolje sorte za uzgoj su žuti đumbir, bijeli đumbir i hidden đumbir. Sve tri vrste imaju jaku aromu i pogodne su za izradu piva.
Žuti đumbir
Jedna od najpoznatijih i najčešće uzgajanih sorti je žuti đumbir. Koristi se u pripremi jela i napitaka od đumbira, a široko je rasprostranjena i možete ga kupiti u supermarketu. Rizom je žute boje i intenzivnog mirisa i okusa.
Bijeli đumbir
Bijeli đumbir je malo manje popularan od žutog, ali se i on koristi u azijskoj i indijskoj kuhinji gdje se dodaje raznim tradicionalnim jelima. Prikladan je za korištenje prilikom pripreme piva. Uzgaja se i kao ukrasna biljka zbog lijepog izgleda, a rizom mu je bijele boje.
Hidden đumbir
Hidden đumbir je sličan žutom đumbiru jer ima rizom slične boje. Razlika između ove dvije sorte je u boji cvijeta, koja je kod hiddena ružičaste boje dok je rizom intenzivnije žute boje. Naziva se i kurkuma đumbirom zbog boje, a brzo se razmnožava te s može uzgajati i na našem području.
Berba i kupovina
Rizom đumbira se vadi iz zemlje nakon čega se s njega uklanja zemlja kako ne bi počeo trunuti. Nakon vađenja stavlja se na zrak da se malo prosuši te sprema u smočnicu, podrum ili hladnjak. Važno je da ga nakon vađenja iz zemlje ne perete jer može dovesti do razvoja gljivica i pojave plijesni.
Rizom đumbira se vadi tako da ga lagano povuče iz zemlje ili s lopaticom iskopate bez da ga oštetite. Možete ga vaditi kada biljka naraste više od 1 m i kada prođe vrijeme cvatnje, a latice otpadnu. Najbolje vrijeme za vađenje je kada prođe 5 mjeseci od sadnje jer se tada aroma u biljci u potpunosti razvila. Rizom koji izvadite mora biti zdrav i ne smije biti uništen od nametnika.
U supermarketima i trgovinama zdrave hrane možete kupiti svježi korijen đumbira. Prilikom kupnje obratite pažnju na koru, ali i njegovu tvrdoću. Mora biti tvrd, bijele ili žute boje s malim brazdama i udubljenjima na površini. Što više neravnina ima na sebi to znači da je bolji i ne smije biti naznaka da je opran. Ne smije biti mekan jer to znači da je počeo trunuti, a treba imati intenzivan miris, suhu koru i bez naznaka da su ga oštetili kukci ili plijesan.
Recepti za pivo od đumbira
Prvo pivo od đumbira pripremalo se u Engleskoj tako da se fermentacijom i kuhanjem đumbira, vode i šećera dobivala tekućina u koju se dodavao sok limuna. U današnje vrijeme pivo od đumbira se pretežno proizvodi kao bezalkoholni napitak koji više podsjeća na sok od đumbira nego pivo. Za razliku od drugih napitaka od đumbira, pivo ima jaču aromu i može biti alkoholni ili bezalkoholni. Način pripreme uvjetuje boju, bistrinu te okus.
Obavezno proučiti prije pripreme!
Fermentirano pivo od đumbira
Domaće pivo od đumbira možete pripremiti na nekoliko načina ovisno koja sredstva za pripremu imate. Možete ga pripremiti tako da ga ostavite da fermentira i to bi se moglo nazvati prvom i pravom metodom kojom se priprema domaće pivo od đumbira. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 2 l piva od đumbira.
Sastojci
- 2 male žlice naribanog svježeg korijena đumbira
- 1/4 male žlice svježeg pekarskog kvasca
- 2 l hladne vode
- 1 šalica šećera (zapremnina šalice 250 ml)
Priprema
- U plastičnu bocu ulijte 1,5 l vode te na vrh boce stavite lijevak i ulijte šećer i kvasac. Bocu zatvorite s poklopcem i dobro promućkajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
- Korijen đumbira ogulite i naribajte te stavite u posudu.
- Limun prepolovite i iscijedite sok te uklonite koštice.
- Sok dodajte u posudu s naribanim đumbirom i izmiješajte.
- Smjesu đumbira i limunovog soka dodajte u bocu pomoću lijevka te bocu zatvorite i dobro promućkajte kako bi se sastojci sjedinili.
- U bocu preko lijevka ulijte preostalu vodu te isperite zaostali đumbir u lijevku. Bocu nemojte prepuniti već ostavite 5 cm slobodno prostora od vrha jer će se stvarati plinovi tijekom fermentacije.
- Plastičnu bocu dobro zatvorite čepom tako da zrak ne može cirkulirati te ju nekoliko puta promućkajte kako bi se sastojci sjedinili.
- Ostavite ju na toplom mjestu da odstoji 24 - 48 sati te ju nekoliko puta tijekom stajanja protresite.
- Kada bocu pritisnete prstima, a boca se ne udubi, to je znak da je pivo gotovo.
- Bocu stavite u hladnjak kako bi zaustavili daljnju fermentaciju i kako ne bi eksplodirala.
- Prilikom prvog otvaranja bocu otvorite polako zbog plinova koji su se stvorili.
Kuhano pivo od đumbira
Za razliku od prvog načina pripreme, ova metoda zahtijeva korištenje suhog pekarskog kvasca i kuhanje smjese kako bi se šećer što bolje istopio. Ovaj način pripreme dovest će do ispuštanja bolje arome đumbira te će napitak imati intenzivniji okus i miris. Pivo će imati malu dozu alkohola jer će zbog kvasca doći do procesa fermentacije. Korištena šalica je zapremnine 250 ml. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 2 l piva od đumbira.
Sastojci
- 50 g svježeg naribanog đumbira
- 3/4 šalice šećera
- 2 l hladne vode
- 1/8 male žlice suhog pekarskog kvasca
- 2 žlice soka od limuna
Priprema
- Đumbir ogulite i naribajte, stavite u posudu te dodajte šećer i ½ šalice vode.
- Posudu stavite na štednjak i kuhajte dok se šećer ne rastopi i svi sastojci sjedine.
- Nakon što je smjesa prokuhala maknite ju sa štednjaka i ostavite da se ohladi oko 1 sata.
- Smjesu procijedite i ulijte u bocu zapremnine od 2 l. Boca mora biti plastična kako ne bi eksplodirala tijekom procesa fermentacije. Dodajte u bocu suhi pekarski kvasac i sok od svježeg limuna te ulijte vodu.
- Bocu zatvorite s čepom i dobro ju protresite tako da se svi sastojci sjedine.
- Ostavite ju na toplom mjestu da odstoji 24 - 48 sati te je nekoliko puta tijekom stajanja protresite.
- Kada bocu pritisnete prstima, a boca se ne udubi, to je znak da je pivo gotovo.
- Bocu stavite u hladnjak kako bi zaustavili daljnju fermentaciju i kako ne bi eksplodirala.
- Prilikom prvog otvaranja bocu otvorite polako zbog plinova koji su se stvorili.
Bezalkoholno pivo od đumbira
Najjednostavnija metoda pripreme bezalkoholnog piva od đumbira je pomoću mineralne vode. Ovaj pripravak neki nazivaju i sokom, ali zbog mineralne vode je gazirani napitak ili ginger ale. Dobar je za posluživanje osobama koje vode đumbir, ali ne konzumiraju alkoholna pića. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 1 l bezalkoholnog piva od đumbira.
Sastojci
- 1/2 čaše naribanog đumbira (zapremnine čaše 250 ml)
- 1 svježi limun
- 5 žlica šećera
- 1 l gazirane hladne vode
Priprema
- Korijen đumbira ogulite i naribajte te stavite u plastičnu bocu ili veliki vrč.
- Limun prepolovite i iscijedite sok te uklonite koštice. Sok prelijte u bocu ili vrč gdje ste stavili naribani đumbir.
- U bocu ili vrč dodajte šećer i gaziranu vodu.
- Bocu zatvorite i okrenite nekoliko puta naopako. Ostavite tekućinu da odstoji oko 30 minuta te ju procijedite.
- Dobiveni napitak je bezalkoholno pivo od đumbira i možete ga odmah konzumirati.
Čuvanje i skladištenje
Pivo od đumbira čuvajte u hladnjaku i nikada ga ne stavljajte u staklene boce. Skladištite ga u plastične boce koje se mogu dobro hermetički zatvoriti te ga nemojte izlagati svjetlosti i vlazi. Popijte ga u roku od tjedan dana te ga obavezno držite u hladnjaku kako bi spriječili daljnju fermentaciju koja se događa na višim temperaturama. Svaki dan bocu u kojoj skladištite pivo otvorite kako bi ispustili višak plinova i spriječili da boca eksplodira.
Upotreba u kuhinji
Đumbirovo pivo najčešće se koristi za pripremu koktela i miješa se s alkoholnim pićima. Može se koristiti i za pripremu bezalkoholnih koktela jer neko pivo ne sadrži alkohol, a piću daje određenu dozu gorčine. Najpoznatiji koktel u kojemu se koristi ovo piće je Moscow Mule, a poslužuje se u bakrenim lončićima.
Pivo od đumbira možete kombinirati s citrusima poput naranče i limuna gdje se gorčina i kiselost ovih sastojka izvrsno nadopunjuju. Napitak možete začiniti s cimetom i muškatnim oraščićem koji napitku daju dozu slatkoće. Pivo od đumbira možete koristiti i za pripremu kolača tako da ga stavljate na biskvite ili u kreme, ali najbolje ga je poslužiti kao aperitiv prije deserta.
Savjeti
Ako pivo od đumbira pripremate fermentacijom ili kuhanjem, prilikom pripreme nemojte koristiti staklene boce kako ne bi došlo do pucanja stakla zbog fermentacije. Bocu u kojoj se nalazi pivo od đumbira nemojte otvarati dok se tekućina nije potpuno ohladila.
Ako pivo pripremate pomoću prvom metodom, da je napitak gotov znat ćete onda kada prstima ne budete mogli udubiti bocu u kojoj se fermentacija odvija.
Ne ostavljajte smjesu da fermentira duže od 48 sati jer boca može eksplodirati. Brzina fermentacije ovisi u temperaturi prostorije u kojoj boca stoji te vrsti šećera, ali i kvascu.
Ljekovita svojstva
Pivo od đumbira koristi se za liječenje mučnine i nadraženosti želudca, ali pomaže i kod prehlade i gripe. Potrebno ga je konzumirati u manjim količinama jer zbog alkohola koji sadrži nije dobar za jetru.
Foto: Sean Foster / Unsplash
Zimnica od đumbira
Odgovori