Proteinski kruh je zdraviji od bijelog pšeničnog kruha jer ima manje ugljikohidrata i veći udio proteina i masti. Bogat je vlaknima i bjelančevinama, a zbog toga je odličan izbor za jutarnji ili večernji obrok. Preporučuje se za konzumaciju osobama koji žele smanjiti unos ugljikohidrata, sportašima i vegetarijancima, a savršen je za sve koje žele smršaviti jer proteini osiguravaju duži osjećaj sitosti.
Iako većina ljudi svakodnevnom prehranom unosi dovoljnu količinu proteina u organizam, oni koji žele održati ili povećati mišićnu masu trebaju povećati unos proteina. Također se preporučuje osobama koje treniraju i bave se sportom, jer ima veću nutritivnu vrijednost od proteinskih pločica ili shakeova.
Iako postoji predrasuda da je ovaj kruh bezukusan, on je odličnog okusa i može se konzumirati svaki dan. Zato ne propustite priliku i probajte pripremiti ovaj kruh u vlastitoj kuhinji.
Karakteristike proteinskog kruha
Proteinski kruh može se pripremati od raznih sastojaka i drugačije je strukture od običnog kruha. Za razliku od drugih vrsta kruha, proteinski kruh je teži, zbijeniji i ljepljivijiji jer sadrži manje ugljikohidrata i više proteina. Ima više kalorija i masti u usporedbi s drugim vrstama kruha, ali zbog teksture duže zadržava osjećaj sitosti i smanjuje prejedanje.
Povećani udio proteina u njemu tijelu daje više energije i zaslužan je za normalno funkcioniranje organizma jer prehrambena vlakna i zdrave masnoće doprinose da se duže osjećate sitima. Povećanim unosom proteina gradi se mišićna masa, ali nestaje umor i iscrpljenost, a razina glukoze u krvi se polako mijenja. Izvor proteina u kruhu proizlazi iz sastojaka kao što su sirutka, bjelanjci, soja, slanutak, grašak, soja, pšenično ili raženo brašno, lanene, suncokretove, bučine i mnoge druge sjemenke te bademovo brašno ili orasi.
Proteinski kruh može biti neutralnog ili slanog okusa ovisno o sastojcima koji se dodaju prilikom pripreme. Kako bi se povećala nutritivna vrijednost ove namirnice, po tijestu se prije pečenja posipaju bučine, sezamove, lanene ili suncokretove sjemenke.
Brašno za pripremu
Koriste se glutenska i bezglutenska brašna i ne postoji samo jedna vrsta brašna koja se koristi za pripremu proteinskog kruha, a prikladni su pšenično, slanutkovo, sojino i zobeno brašno.
Za pripremu proteinskog kruha koriste se i mnogi drugi razni sastojci tako da ovaj kruh često sadrži orašaste plodove, ali i kokosovo brašno. Poseban okus postiže se dodavanjem cimeta, meda ili javorovog sirupa. Zdravije varijante ovoga kruha sadrže bademe, suncokretove sjemenke ili mekinje, ali i sir ili kefir.
Osobe koje često pripremaju ovaj kruh koriste proteinske prahove kao što su proteini sirutke koji se nazivaju whey proteinima, proteinima soje, bjelanjaka ili graška. Zbog navedenih prahova, kruh sadrži visoki udio proteina, a druge vrste proteinskih kruhova taj udio duguju sjemenkama ili mahunarkama. Ovakvi kruhovi pripremaju se od bademovog ili slanutkovog brašna jer oni daju dovoljnu količinu proteina da se mogu nazvati proteinskim.
Kupovina
Proteinski kruh se može kupiti u trgovinama, ali može sadržavati razne sastojke koji nisu zdravi kao što su razni emulgatori, boje, aditivi ili pojačivači okusa. U trgovinama zdrave hrane možete kupiti proteinsko pšenično, zobeno, slanutkovo ili heljdino brašno, ali i zobene pahuljice koje možete samljeti u brašno. Prilikom kupnje brašno ne smije biti vlažno niti smije imati naznake plijesni. Treba biti suho i bez grudica i ne smije mirisati na vlagu.
U posljednje vrijeme na tržištu možete pronaći i već pripremljene mješavine za proteinski kruh, od nekoliko vrsta brašna, sjemenki i biljnih proteina. Ne sadrže dodatne šećere, pogodne su za vegane i imaju visoki udio proteina i vlakana. Prodaju se u specijaliziranim trgovinama namijenjenim sportašima, a cjenovno su pristupačne.
Recepti za proteinski kruh
Zdravi proteinski kruh može se vrlo lako napraviti kod kuće, a jedan od njih mora biti proteinsko brašno. Sjemenke i začine dodajte prema vlastitom ukusnu i osim što je zdrav i ukusan, može se praviti s kvascem ili bez kvasca.
Domaći proteinski kruh
Domaći proteinski kruh pripremljen po ovoj recepturi bit će zbijen i ljepljiv, ali ujedno ukusan. Prilikom pripreme koristite proteinsko brašno po želji, a od navedenih sastojaka možete dobiti oko 1,5 kg proteinskog kruha.
Sastojci
- 1 kg proteinskog brašna
- 30 g svježeg kvasca
- 250 ml ulja
- 670 ml mlijeka
- 2 jaja
- 1 žlica šećera
- 1 žlica soli
Priprema
- U posudu ulijte mlijeko i stavite da se zagrije, ali ne prokuha.
- Dodajte sol i miješajte ga dok se zagrijava.
- Mlijeko maknite sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi te ga ulijte u blender.
- Dodajte mlijeko, šećer, jaja, ulje i kvasac. Sve sastojke dobro izblendajte dok se ne sjedine.
- U plastičnu posudu stavite brašno i u sredini napravite udubinu u koju ćete ulijevati mokre sastojke koje ste prethodno izblendali.
- U sredini polako ulijevajte mokre sastojke i brašno podižite s dna posude.
- Tijesto umijesite rukama dok ne postane glatko i ljepljivo. Ostavite ga da odstoji 25 minuta na toplom kako bi se diglo.
- U kalup za pečenje ili na pleh stavite papir za pečenje i stavite tijesto.
- Pećnicu zagrijte na 200°C i stavite tijesto peći 20 minuta.
- Ako kruh nije porumenio nakon 20 minuta, nastavite ga peći još 5 - 10 minuta.
- Kada je kruh pečen izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Beskvasni proteinski kruh
Beskvasni proteinski kruh je vrsta kruha koji pripremaju osobe alergične na kvasac, a kao zamjena za kvasac dodaju se soda bikarbona ili prašak za pecivo. Proteinski kruh sa svježim sirom najbolje je kombinirati sa zobenim brašnom. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 800 g proteinskog kruha.
Sastojci
- 500 svježeg sira
- 250 g zobenog brašna
- 3 cijela jaja
- 1 žlica soli
- 1 žlica sode bikarbone
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica lanenih sjemenki
Priprema
- U plastičnu posudu stavite svježi sir, jaja, sol i sodu bikarbonu i sve sastojke dobro izmiješajte.
- U dobivenu smjesu polako dodajte maslinovo ulje i lanene sjemenke i dobro sve umijesite.
- Na kraju dodajte zobeno brašno i kuhačom umijesite tijesto dok ne postane homogena i glatka smjesa.
- U kalup za pečenje stavite papir za pečenje i stavite tijesto.
- Pećnicu zagrijte na 170°C i stavite peći tijesto.
- Kruh pecite 45 minuta dok korica ne bude zlatnožute boje.
- Kruh izvadite iz pećnice i prekrijte s pamučnom krpom i ostavite da se ohladi.
Proteinski kruh s whey proteinima
Proteinski kruh se može pripremati i s whey proteinima koji su koncentrat proteina sirutke (sadrže i do 82% proteina). Proizvodi se od veganskog slatkog sira, a sadrži visoku razinu prehrambenih i neesencijalnih aminokiselina. Ne preporučuje se konzumirati ga svakodnevno bez savjetovanja s nutricionistima ili liječnikom. Navedena količina sastojaka je dovoljna za oko 700 g proteinskog kruha.
Sastojci
- 250 g heljdinog brašna
- 30 g zobenog brašna
- 2 mjerice whey proteina
- 200 ml vode
- 2 jaja
- 3 bjelanjka
- 2 žlice jogurta
- 1 žličica soli
- 1 žličica sezamovih sjemenki
- 1 žlica sode bikarbone
Priprema
- U posudu stavite heljdino i zobeno brašno te ga izmiješajte.
- U suhe sastojke dodajte whey protein i sezamove sastojke i sve izmiješajte.
- U drugu posudu stavite jaja, jogurt, sodu bikarbonu i sol. Sve mokre sastojke dobro izmiješajte dok se ne sjedine.
- U brašno dodajte mokre sastojke i polaganim miješanjem napravite tijesto. Mora biti glatko i homogeno bez grudica, a po potrebi dodajte vodu.
- U kalup za pečenje stavite papir za pečenje i stavite pripremljeno tijesto.
- Pećnicu zagrijte na 180°C i stavite peći tijesto na 35 minuta.
- Kada poprimi zlatnožutu boju, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Čuvanje i skladištenje
Poslije pečenja proteinski kruh je potrebno dobro ohladiti te ga skladištiti na ispravan način. Ako je pripremljen s kvascem, može se držati na tamnom i suhom mjestu na sobnoj temperaturi i može se konzumirati i do tjedan dana nakon pripreme.
Ako se priprema od lako kvarljivih namirnica kao što je sir onda ga morate držati u hladnjaku. Zbog povećanog udjela masti ovaj kruh se neće isušiti držanjem u hladnjaku već će zadržati svoju svježinu. Također možete šnite kruha spremiti i u zamrzivač, a prije konzumacije ga je potrebno odmrznuti na sobnoj temperaturi. Nemojte ga čuvati u zamrzivaču duže od mjesec dana.
Savjeti
U proteinski kruh je poželjno dodati razne sjemenke kako bi bio nutritivno bogatiji. Ako prilikom pripreme ne dodajete whey proteine onda ga pripremajte od proteinskog brašna.
Upotreba u kuhinji
Proteinski kruh možete jesti za doručak, ručak ili večeru jer je zasitan i slaže se s raznim namazima. Možete ga jesti u slanoj ili slatkoj kombinaciji okusa, a mogu ga jesti i osobe koje su na dijeti. Konzumira se tijekom cijelog dana, a može se jesti i za međuobrok.
Može se jesti u kombinaciji sa sirnim namazima, pekmezima, džemovima i marmeladama. Poslužite ga kao prilog uz prženu piletinu ili puretinu ili pripremite ukusne sendviče.
Ljekovita svojstva
Pozitivan utjecaj proteinskog kruha na ljudsko zdravlje proizlazi iz visokog udjela proteina. Veći udio proteina uz mali udio ugljikohidrata, pomažu kod formiranja i razvijanja mišića, kosti i kože. Jedna od prednosti ove namirnice je što jedna kriška proteinskog kruha sadrži oko 100 kalorija i 15 g proteina. Proteinskim kruhom možete kontrolirati apetit, spriječiti prejedanje, povećati osjećaj sitosti i povećati mišićnu masu.
Foto: Duotone / Pixabay
Recepti za kruh
Odgovori