• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Naslovnica
  • Biljke A-Ž
  • Meso
  • Skladištenje
  • Kiseljenje
  • Tjestenina
  • Savjeti
Brašno   Umak   Namaz   Džem   Marmelada   Pekmez   Kompot, Slatko   Čaj   Liker, Vino   Sok, Sirup
rahatluk

Rahatluk

Objavljeno: 16.12.2021. Autor: Ivana Đilas Hedl

  • Škrobno brašno i šećer za preradu
  • Kupovina
  • Recepti za rahatluk
  • Domaći rahatluk
  • Rahatluk s ružom
  • Čuvanje i skladištenje
  • Savjeti
  • Upotreba u kuhinji
  • Ljekovita svojstva

Rahatlokum je turska slastica od šećera, škrobnog brašna i vode, a izgledom podsjeća na želatinu ili gumene bombone. Na područje Europe donijeli su ga Turci, odnosno Osmanlije tijekom svojih osvajačkih ratova, a na našem području se danas konzumira malo drugačija vrsta ove slastice.

Rahatluk se najviše priprema i proizvodi u Bosni i Hercegovini, ali se raširio i u druge europske zemlje. Od rahatlokuma se razlikuje po strukturi i slatkoći. Rahatluk je mekši i slađi, a postoje i različiti okusi u odnosu na rahatlokum. Naziva se još o lokumom te se smatra da se prvi puta počeo proizvoditi na području Turske i Irana u 18. stoljeću.

Karakteristike rahatluka

Rahatluk je mekani želatinasti desert koji se topi u ustima i skoro ga nije potrebno žvakati. Slađi je od rahatlokuma i može biti okusa ruže, limuna i naranče i puniti s orasima, dok se rahatlokum može naći u puno više različitih okusa i puni se s pistacijom.

Glavni sastojci rahatluka su šećer, škrobno brašno i voda, a kod pripreme mogu se dodati datulje, pistacije, lješnjak ili orasi. Tradicionalni rahatluk najčešće se priprema s ružinom vodicom, mastiksom, bergamot narančom ili limunom.

U komercijalnoj proizvodnji se reže na kockice posipane šećerom u prahu kako ne bi prijanjale za kutije u koje se pakira. Zbog slatkoće se često konzumira u kombinaciji s gorkim okusima. Kocke rahatluka su pomalo prozirne i mogu biti bijele do ružičaste, a boja ovisi o aromama koje se dodaju.

Škrobno brašno i šećer za preradu

Kao glavne sastojke prilikom pripreme rahatluka koriste se škrobno brašno i šećer i potrebno je izabrati prave sastojke kako bi dobili mekanu strukturu rahatluka koji se topi u ustima.

Škrobno brašno

Škrobno brašno naziva se još gustinom ili gussnelom iako postoji mala razlika između ove dvije namirnice. Gussnel se sastoji od čistog škroba dok škrobno brašno sadrži i mast i proteine. Škrobno brašno je prah bijele do svjetložute boje i fine strukture. Najčešće se priprema od kukuruza, krumpira, pšenice, riže i tapioke. Nalazi se u sjemenkama žitarica i predstavlja ugljikohidrat koji se često koristi u ljudskoj prehrani. Za pripremu rahatluka najbolje je koristiti kukuruzni škrob koji se uvijek koristi za slastice i deserte.

Šećer saharoza

Iako postoji nekoliko vrsta šećera, u prahu, kocki ili tekućem obliku, za pripremu ove poslastice koristiti se saharoza, odnosno obični bijeli šećer u kristalima koji nema mirisa, slatkastog je okusa i lako se otapa i miješa s drugim sastojcima.

Kupovina

Škrobno brašno ili gussnel i šećer možete kupiti u trgovini na odjelima gdje se prodaju sastojci za pripremu kolača. Pakiran je u kartonske kutije i važno je da nije vlažan i da se nije zgrudao. Šećer također možete kupiti u trgovini, a prilikom kupnje je važno da je ambalaža suha, da nije zgrudan i da je u obliku sitnih kristala.

Recepti za rahatluk

Rahatluk može biti raznih okusa, ruže, limuna ili naranče i nećete morati izdvojiti puno vremena za pripremu. Također imajte na umu da će vam trebati jedan cijeli dan da se rahatluk stvrdne i bude prikladan za jedenje.

Domaći rahatluk

Jedan od jednostavnijih recepata za pripremu rahatluka je od škrobnog brašna. Uz svega nekoliko sastojaka kao što su šećer, voda i škrobno brašno možete napraviti ukusnu poslasticu uz popodnevnu kavu. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 20 kockica rahatluka.

Sastojci

  • 1 kg šećera
  • 2 l vode
  • 200 g škrobnog brašna
  • 1/2 svježe ocijeđenog soka limuna
  • 150 g oraha
  • 2 koluta svježeg limuna
  • 150 g vanilin šećera
  • Šećer u prahu

Priprema

  1. U posudu stavite 500 ml vode, šećer, vanilin šećer, svježe iscijeđeni sok limuna i kolute svježeg limuna te sve promiješajte i stavite na štednjak na laganu vatru.
  2. Kad smjesa prokuha smanjite vatru i kuhajte oko pola sata uz povremeno miješanje.
  3. Kada se smjesa zgusne i pretvori u šećerni sirup, posudu maknite sa štednjaka.
  4. Dodajte 500 ml vode i škrobno brašno te dobro promiješajte.
  5. Dobivenu smjesu polako dodajte u šećerni sirup i stalno miješajte kako biste dobili kompaktnu smjesu.
  6. Vratite na štednjak na laganu vatru, miješajte i kuhajte sve dok se ne počne odvajati od kuhače. Nakon toga smjesu maknite sa štednjaka.
  7. Nasjeckajte orahe na sitno i dodajte ih u smjesu te promiješajte.
  8. Prelijte ju u pravokutnu posudu da bude visine 3 - 4 cm.
  9. Ostavite na hladnom mjestu (ne u hladnjaku) najmanje 24 sata da se stvrdne i zgusne.
  10. Dobiveni rahatluk narežite na kockice i umiješajte u šećer u prahu.

Rahatluk s ružom

Najpoznatiji rahatluk je onaj s aromom ruže odnosno ružine vodice. Karakterističnog je blago slatkastog okusa i blago ružičaste boje. Navedena količina sastojka dovoljna je za oko 20 kockica rahatluka od ruže.

Sastojci

  • 1,5 l vode
  • 1 kg šećera
  • 200 g gussnela
  • 1 svježi limun
  • 10 ml arome ruže
  • Šećer u prahu

Priprema

  1. U posudu stavite 1 l vode, šećer, limun narezan na kolutove i sve promiješajte.
  2. Posudu stavite na štednjak na laganu vatru i kuhajte oko 1 sat dok ne dobijete šećerni sirup.
  3. U 500 ml vode dodajte gussnel i aromu ruže te sve promiješajte.
  4. Iz šećernog sirupa izvadite kolutove limuna i polako uz miješanje dodajte smjesu gussnela i arome ruže.
  5. Vratite na štednjak na laganu vatru i kuhajte uz stalno miješanje.
  6. Smjesu koja se zgusnula izlijte u pravokutni kalup tako da bude debljine oko 4 cm.
  7. Ostavite na hladnijoj sobnoj temperaturi da se hladi 24 sata prije nego ga narežete i uvaljate u šećer u prahu.

Čuvanje i skladištenje

Rahatluk se nakon pripreme hladi kako bi se stisnuo i bio prikladan za konzumaciju. Čuva se na hladnijoj sobnoj temperaturi i reže se na manje kocke te se uvalja u šećer u prahu kako se kocke ne bi lijepile jedna za drugu i za podlogu na kojoj se poslužuje. Može se držati u kartonskim ili zatvorenim plastičnim kutijama.

Nakon pripreme najbolje ga je pojesti u roku od 2 tjedna jer se nakon toga počinje sušiti i izgubit će aromu što se duže skladišti. Nemojte ga zamrzavati jer će postati žilav i bezukusan.

Savjeti

Kod miješanja šećernog sirupa i škroba pazite da vam se ne stvore grudice. Polako sjedinite sastojke uz stalno miješanje.

Upotreba u kuhinji

Rahatluk se najčešće konzumira uz gorka pića kao što je kava. Može se jesti uz čaj i slatka pića kao što je topla čokolada. Narezan na manje komadiće dodaje se kolačima ili u kreme, a može služiti i kao dekoracija. Najčešće se konzumira kao samostalna slastica i desert.

Ljekovita svojstva

Ova poslastica sadrži visok udio kalorija i kada ga konzumirate budite posebno oprezni.

Foto: Engin Akyurt / Pixabay 

Zimnica od ruže

  • Liker od ruže

Zimnica od šipka

  • Liker od šipka
  • Marmelada od šipka
  • Pekmez od šipka
  • Sok od šipka

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Zadnje objave

sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke

Sok od mrkve i jabuke je jedan od najzdravijih napitaka koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. … [više] about Sok od mrkve i jabuke

sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle

Sok od mrkve i cikle izvrstan je za čišćenje organizma i izbacivanje toksina iz tijela. Priprema se … [više] about Sok od mrkve i cikle

čaj od gloga

Čaj od gloga

Glog je biljka poznata po pozitivnom utjecaju na liječenje nesanice i ima blagotvoran i umirujući … [više] about Čaj od gloga

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina je ukusan napitak od sezonskog voća koji je jednostavan za pripremu. Mandarine su … [više] about Sirup od mandarina

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka izvrstan je za pripremu soka, a redovita konzumacija pomaže pri podizanju … [više] about Sirup od maslačka

sušeni origano

Čaj od origana

Origano ili mravinac je začin koji se koristi prilikom pripreme pizze i često je namirnica u … [više] about Čaj od origana

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Kazalo

Gasto Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju! Jedinstveno mjesto gdje možete saznati sve važne informacije o biljkama, preparatima, začinima, tehnikama i svemu potrebnom za uspješnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR