Salata od šljiva često se priprema u sklopu njemačke, austrijske i mađarske kuhinje, a iako na prvi pogled zvuči kao ukiseljeno voće, salata od šljiva ne priprema se uz dodatak octa. Riječ je o zimnici koja, uz dodatak šećera i nešto malo konzervansa, čuva prirodni izgled i svježinu netom ubrane šljive.
Šljive pripremljene za zimnicu na ovaj način mogu se koristiti tijekom cijele godine po potrebi. Možete ih upotrijebiti za pripremu knedli, za kompote, za pripremu umaka poput popularnog chutneyja od šljiva ili na bilo koji drugi način.
Kod šljiva pripremljenih na ovaj način, izražena je njihova blago kiselkasta nota, a ako ih spremite na vrijeme, dok su svježe i čvrste, zadržat će čvrstoću, okus i svježinu.
Ovo je još jedan recept iz bilježnice naših baka koje su najbolje znale kako čuvati voće tijekom zime. Stoga, ako želite na jednostavan način spremiti šljive i koristiti ih odmah kada poželite, pripremite salatu od šljiva. No, prije svega, saznajte opće karakteristike šljiva te kada je najbolje brati šljive za pripremu savršene zimnice.
Karakteristike šljive
Šljiva (lat. Prunus domenstica L.) pripada u skupinu listopadnih stabala u porodicu ruža (Rosaceae). Šljiva se uzgaja zbog ukusnih tamnih i mesnatih plodova koji rastu na dvogodišnjim i trogodišnjim granama. Plodovi dolaze u plavoj, ljubičastoj, žutoj i crvenoj boji, ovalnog su oblika i dugi od 2 do 7,5 cm. Unutar ploda nalazi se tvrda, glatka i plosnata koštica koja se lako odvaja od njezinog zeleno-žutog sočnog mesa.
Hrvatska se istaknula ekološkim uzgojem šljiva od kojih prednjači sorta Bistrica svima dobra poznata. Šljive se u kontinentalnim krajevima Hrvatske beru krajem ljeta i početkom jeseni (kraj kolovoza i početak rujna), a vrijeme berbe se razlikuje s obzirom na način upotrebe.
Rane sorte se upotrebljavaju isključivo za jelo, a jesenske za preradu. Slijedom toga, stolne sorte se beru s peteljkom, dok još ne postignu punu zrelost, dok se plodovi za preradu beru tek kod potpune zrelosti jer jedino na stablu mogu dobiti sve potrebne hranjive tvari poput šećera.
Ako imate priliku posadite šljivu u dvorište ili u vrt i uživajte u njezinim plodovima ili pripremite zimnicu prateći naše recepte. Šljiva je prepuna hranjivih tvari važnih za normalno funkcioniranje imuniteta.
Šljive za preradu
U našim područjima za preradu i za zimnicu najčešće se uzgajaju sorte šljiva:
- bistrica
- Stanley
Bistrica (požegača)
Najbolja sorta šljiva za sušenje je šljiva požegača koja se još naziva plava šljiva ili šljiva bistrica. Riječ je o staroj sorti šljiva koja potječe iz Azije, a osim za sušenje, preporučuje se i za pečenje rakije od šljiva (šljivovice) te za izradu ostalih prerađevina za zimnicu.
Plod joj je nešto sitniji (otprilike 17 grama) u odnosu na druge sorte šljiva, ali savršenog omjera kiseline i šećera. Dozrijeva od kolovoza do rujna, ovisno o terenu na kojem se uzgaja. Na područjima veće nadmorske visini dozrijeva tek u rujnu.
Bistrica je modro plave boje, a cijeli plod prekriven je pepeljasto sivim slojem nalik vosku. Prednost joj je ta što joj se koštica iznimno lako odvaja od ploda.
No, budući da je podložna pojavi raznih bolesti i štetnika, danas se sve više koristi Stanley šljiva za sušenje i izradu prerađevina od šljiva (pekmez, džem, marmelada...).
Stanley
Stanley šljiva se obično koristi kao pomoćna sorta kod proizvodnje šljiva, a iako neki smatraju da nije dobra za preradu u rakiju, to nije istina. Ipak, rjeđe se koristi za pečenje šljivovice, a više za izradu nekih drugih prerađevina od šljiva.
Plod Stanley šljive dozrijeva u rujnu, a može ostati dulje na grani.
Koštica se s plodova Stanleyja odvaja djelomično lako. Može se koristiti za sušenje šljiva, za izradu pekmeza, džema i marmelade, sokova te ostale zimnice od šljiva. Pokožica joj je nešto čvršća pa će je trebati dulje kuhati. Ako želite sok lijepe modro plave boje, za pripremu soka od šljiva odaberite sortu Stanley čiji sočni plodovi daju ukusan sok.
Berba i kupovina
Svi se slažu da je za pripremu prerađevina od šljiva, najbolja šljiva ubrana u vlastitom voćnjaku. Jedino tako možete biti sigurni da ste ubrali voćku koja nije tretirana pesticidima. Za preradu u chutney, marmeladu, džem, pekmez, rakiju i ostale prerađevine šljive se beru fazi tehnološke zrelosti (na kruni stabla se nalazi 5 do 10% mekanih plodova šljiva).
Berba šljiva odvija se za toplog i suhog vremena, u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima jer je tada količina šećera (od 13 do 16%) te količina suhe tvari (od 19 do 21%) u njima najpovoljnija. U kontinentalnom području to je vrijeme od 10. do 20. rujna, a kada vegetacija kasni rok se može pomaknuti za 10-ak dana. Šljive se najprije beru za jelo, a potom za preradu.
Ako nemate mogućnost za uzgoj šljiva, također možete nabaviti kvalitetne i zdrave plodove za izradu kompota, salate od šljiva, chutneyja, marmelade, džema, pekmeza i ostale zimnice od šljiva. Posjetite tržnicu i pokušajte nabaviti domaće šljive lokalnih uzgajivača.
Birajte isključivo zdrave i neoštećene plodove, potpuno zrele. Nedovoljno zreli plodovi većinom nisu dobri za izradu prerađevina od šljiva (osim za kompot) jer ne sadrže dovoljne količine šećera.
Iako se za pripremu salate od šljiva preporučuju čvrsti plodovi šljive, oni svakako ne bi trebali biti zeleni ili nezreli. Birajte savršene plodove. U najboljoj fazi zrelosti!
Recepti za salatu od šljiva
Obavezno proučiti prije pripreme!
Salata od šljiva
Za pripremu salate od šljiva trebat će vam samo tri sastojka - šljive i šećer po potrebi te nešto malo konzervansa. Priprema i izrada salate nije komplicirana, sam proces je jednostavniji od zamrzavanja šljiva. A ovako pripremljene, šljive ostaju u cijelom obliku, svježe, pa je još jedna od njihovih prednosti korištenje bez čekanja da se odlede.
Sastojci
- svježe i nešto tvrđe šljive (ne previše mekane)
- malo šećera
- malo konzervansa
Priprema
- Pripremite salatu prema svojim potrebama i prema tome koliko šljiva imate. Upravo zbog toga nisu napisani točni omjeri. Šljive operite i izvadite im košticu. Prepolovite ih na pola ili ostavite cijele bez koštice.
- Za pripremu salate od šljiva možete koristiti bilo koju vrstu šljiva. Preporučuju se one mesnatije i krupnije, čvršće kožice. Odlično će odgovarati i nešto sitnije šljive. No, jedno im mora biti zajedničko - moraju biti svježe, ne previše zrele i čvrste.
- Prije nego što prionete na posao, sterilizirajte staklenke. Jedino tako možete biti sigurni da se vaša zimnica neće pokvariti. Sterilizacija staklenki jedan je od preduvjeta dobre zimnice. Čiste šljive i sterilizirane staklenke osigurat će kvalitetu i dugotrajnost pripremljene salate od šljiva.
- Stoga, staklenke operite (po mogućnosti u perilici posuđa) i dobro osušite.
- S pripremom zimnice krenite tako da šljive poslažete do polovice staklenke. Nakon toga, posipajte ih samo malo šećera (bit će dovoljna jedna trećina žlice), dodajte nekoliko zrnaca konzervansa te ponovo dodajete red šljiva. Kada ste popunili još 2/3 staklenke, ponovo posipajte šećerom i konzervansom te dalje napunite staklenku do vrha. Završite sa šećerom i konzervansom.
- Konzervans će konzerviranim šljivama podariti dužu svježinu i trajnost. Zaštitit će voće u staklenkama od nakupljanja plijesni i vrenja. Konzervans možete kupiti u trgovini, a jedna vrećica je obično dovoljno za 5 kg voća.
- Ako želite zimnicu bez upotrebe umjetnog konzervansa, poslužite se onim prirodnim. Odličan prirodni konzervans za pripremu zimnice je bosiljak koji sadrži brojne antiseptičke sastojke poput cineola i linalola koji sprječavaju nakupljanje bakterija u hrani. Osim bosiljka, istu zadaću mogu obaviti i hren i gorušica koji će uz šećer biti odlično prirodno sredstvo protiv kvarenja.
- Ako želite zdraviju verziju salate od šljiva, možete koristiti neke druge vrste šećera umjesto bijelog kristal šećera. Ovoj zimnici dobro će odgovarati brezin šećer, muscovado šećer, smeđi šećer ili šećer kokosovog cvijeta.
- U duboki lim za pečenje ulijte vodu i posložite staklenke tako da se ne dodiruju. Ostavite staklenke otvorene.
- Položite lim za pečenje sa staklenkama u pećnicu i upalite je na 150°C. Pećnicu upalite tek kada u nju stavite lim s teglicama jer se moraju zagrijavati postepeno kako ne bi došlo do pucanja stakla. Ostavite staklenke u pećnici sat vremena.
- Nakon sat vremena ugasite pećnicu, a staklenke ostavite u pećnici da se postepeno ohlade. Najbolje preko noći.
- Sljedećeg dana zatvorite teglice i spremite ih na suho i tamno mjesto.
- Šljive će pasti do visine od 2/3 teglice, a između šljiva stvorit će se želee bez klasičnog soka od šljiva kao u slučaju kompota. Postoji mogućnost da nekoliko zrnaca šećera neće biti otopljeno. No, ne brinite. I on će se rastopiti u roku od jednog do dva dana tijekom stajanja.
- Salatu od šljiva poslužite u svakom trenutku. Iskoristite je za pripremu ukusnih kolača od šljiva od prhkog tijesta, za sladoled, u voćnim salatama, knedlama i bilo kojim drugim kombinacijama po želji.
Salata od šljiva s medom
Ako želite pripremiti zdraviju salatu od šljiva za zimnicu, za pripremu ovog recepta, trebat će vam dva sastojka - šljive i med. Možete koristiti cijele šljive bez koštica ili narezane na pola ili na komadiće.
Bez obzira na način rezanja, ova vrsta zimnice zasladit će vam duge zimske dane, a osim toga podarit će vašem tijelu mnoštvo vitamina i minerala.
Na ovakav način pripremljene šljive možete jesti direktno iz staklenke kada poželite pojesti nešto zdravo i slatko, dodajte ih žitaricama za doručak, kuhanom grizu, smoothieju, prelijte njima knedle ili ih dodajte u pitu i štrudlu od šljiva.
A najveća prednost im je ta što ne sadrže nimalo nezdravog bijelog šećera!
Sastojci
- 1 kg šljiva
- 500 g meda
Priprema
- Operite šljive i uklonite im koštice pa ih po želji narežite na pola, na komadiće ili ostavite cijele.
- Posložite ih u posudu, a u drugoj posudi zagrijte kratko med i prelijte njime poslagane šljive.
- Ostavite da šljive i med odstoje pola sata, a u tom vremenu šljive će pustiti sok.
- Procijedite sok i prokuhajte ga dok ne postane guste teksture.
- Šljive slažite u prethodno sterilizirane staklenke te ih prelijte dobivenim gustim sokom od šljiva i meda.
- Položite staklenke u pećnicu na temperaturu od 60°C na nekoliko sati, zatim ih poklopite i ostavite preko noći da se postepeno ohlade u ugašenoj pećnici.
Čuvanje i skladištenje
Nakon što ste salatu od šljiva spremili u prethodno sterilizirane staklenke kako ne bi došlo do kvarenja šljiva te je nakon gašenja pećnice ostavili da se postupno ohladi, potrebno ju je pravilno skladištiti kako bi što duže mogla stajati.
Salatu od šljiva čuvajte na suhom, tamnom i hladnom mjestu. Najbolje će joj odgovarati ujednačena temperatura do 10°C. Jednom kada je otvorite, potrošite je za nekoliko dana, a cijelo vrijeme je čuvajte u hladnjaku. Preporučuje se da birate manje teglice za čuvanje jer ćete tako šljive brže potrošiti i one će duže zadržati svježinu.
Ljekovita svojstva
Šljiva sadrži obilje vitamina, minerala, prirodnih šećera i vlakana pa se tako našla kao jedna od vodećih voćki u prehrani čovjeka. Od navedenih prednjače vitamini A i C, a posebice vitamin B koji pomaže u jačanju imuniteta, poboljšava psihičko zdravlje, regulira probavu, odstranjuje štetne tvari iz organizma i potiče apetit. Od minerala ističu se magnezij, željezo, kalcij, fosfor, bakar i natrij.
Poznato je od davnina da se šljiva ističe svojim laksativnim djelovanjem. Suvremenim načinom života i nepravilnom prehranom, smanjuje se aktivnost crijeva te je sve više onih koji imaju problema s redovitom probavom. Kompot od šljiva, posebice suhih, kod kojih se količina vlakana čak i povećava, pomoći će ukloniti problem. Osim kompota, mogu pomoći i ostale prerađevine od šljiva koje lako možete pripremiti i kod kuće.
100 grama svježih šljiva sadrži svega 46 kalorija pa su zbog svoje niske kalorijske vrijednosti šljive idealna poslastica onima koji paze na prehranu.
Budite oprezni. Iako šljiva ima brojna ljekovita svojstva, njezina koštica je otrovna. Sadrži tvari koje u organizmu pri djelovanju enzima mogu proizvesti opasnu cijanovodičnu kiselinu.
Foto: Devanath / Pixabay
Zimnica od šljiva
Odgovori